Η πρόταση "Κεραμέως" για την ανάδειξη Πρυτάνεων, η οποία βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού

Η εκλογή Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων με τη διαδικασία που μέχρι τώρα γνωρίζαμε θα ανήκει στο παρελθόν, εάν ο πρωθυπουργός δώσει το "πράσινο φως" να προχωρήσει η πρόταση της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως.
Επίσης στο παρελθόν θα ανήκουν οι αρμοδιότητες των Πρυτάνεων επί των οικονομικών των Πανεπιστημίων, καθώς θα μεταβιβαστούν στους υπό θεσμοθέτηση, "Διευθύνοντες Συμβούλους".
Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση της Ν. Κεραμέως, η οποία έχει "άρωμα" Αννας Διαμαντοπούλου, προβλέπει τα εξής:
- Θεσμοθέτηση Συμβουλών Διοίκησης και όχι Συμβουλίων Ιδρύματος, με υπερεξουσίες στο Πανεπιστήμιο.
- Θεσμοθέτηση ενός Διευθύνοντα Συμβούλου σε κάθε Πανεπιστήμιο
- Κατάργηση της ανάδειξης των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων από τα μέλη ΔΕΠ
Ειδικότερα
Το Συμβούλιο Διοίκησης θα είναι ενδεκαμελές και θα αποτελείται από
- έξι εσωτερικά μέλη (καθηγητές του ίδιου Πανεπιστημίου), τα οποία θα εκλέγονται με την ψήφο των μελών ΔΕΠ και
- οκτώ έως δέκα εξωτερικά μέλη (καθηγητές άλλων ελληνικών ΑΕΙ ή του εξωτερικού και προσωπικότητες παραγωγικών φορέων) τα οποία επιλέγονται από τα έξι εσωτερικά μέλη.
Το Συμβούλιο Διοίκησης μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, ουσιαστικά θα διοικούν το Πανεπιστήμιο.
Θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες στο στρατηγικό σχεδιασμό και στην επιλογή εκτελεστικής διοίκησης των πανεπιστημίων (πρυτάνεις, κοσμήτορες), διεθνείς εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση.
Οι Πρυτάνεις και οι Αντιπρυτάνεις δεν θα εκλέγονται από τα μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου, αλλά θα διορίζονται από τα Συμβούλια Διοίκησης, κατόπιν διεθνούς Πρόσκλησης.
Οι αρμοδιότητες των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων θα περιοριστούν στα ακαδημαϊκά θέματα.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος θα διορίζεται από τα Συμβούλια Διοίκησης, κατόπιν διεθνούς Πρόσκλησης.
Θα έχει αρμοδιότητες
- οικονομικές, και,
- διοικητικές
Θα ελέγχετε από οικονομική επιτροπή και το Συμβούλιο Διοίκησης
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Στη Βουλή η διάταξη "Κεραμέως" για την ίδρυση Τμήματος Ψυχολογίας στη Σχολή Επιστημών Αγωγής στο Δημοκρι...
- Ρυθμίσεις για τη συμμετοχή πανεπιστημιακών στη διοίκηση φορέων του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης
- Ελεύθερο υλικό Μαθηματικών Λυκείου
- ΙΚΥ: Ψευδείς και δυσφημιστικές οι καταγγελίες της παραιτηθείσας Γενικής Διευθύντριας Μ. Φουντοπούλου
- Απίστευτο: Δημοσίευσαν Προγράμματα Σπουδών σε ΦΕΚ την Παρασκευή για να εφαρμοστούν το σχ. έτος 2022-2023, το οποίο λήγ...
- Διάταξη για τους τίτλους σπουδών (e-Diplomas)
- Ρυθμίσεις για τον ΔΟΑΤΑΠ
- Διάταξη για τη στελέχωση και λειτουργία του παιδικού σταθμού του υπ.Παιδείας
- Τα "βρόντηξε" η Μ. Φουντοπούλου από το ΙΚΥ, καταγγέλλοντας μη νόμιμες διαδικασίες
- Οριστικά Ιούλιο αναλαμβάνουν υπηρεσία οι νέοι Διευθυντές Σχολείων
Σχόλια (20)
Αυτού του είδους τα σχόλια πάντα με βραχυκυκλώνουν: τα κόμματα της αριστεράς δεν έχουν εκλογές από τη βάση για την ηγεσία τους, αλλά πάντα μιλούν για έλλειμμα δημοκρατίας όταν αφορά τα πανεπιστήμια.
Από τις δια ζώσης εκλογές, πήγαμε στις ηλεκτρονικές.... και τώρα στις καθόλου!
Μήπως να το δει λίγο και για το συνδικαλισμό στην εκπαίδευση? Έτσι κι αλλιώς, το 5% συμμετοχής στις τελευταίες εκλογές, δεν είναι και μακριά από το 0%. Ας τους ορίζει λοιπόν απευθείας η υπουργός. Προτείνω κατάθεση υποψηφιοτήτων μέσω της γνωστής πλατφόρμας του ΙΕΠ, αμέσως μετά την επιλογή των Διευθυντών των σχολείων.
σαν τους προσωρινούς διευθυντές ένα πράμα . αυτό προτείνω. α, και να σταματήσουν οι κρίσεις στην α'/β' βάθμια , διευθυντές έχουμε. να ασχοληθεί με την γ' βαθμια. μπράβο, νίκη , μπράβο , κούλη !
Αλλεργία στη δημοκρατία
ΥΠΟΥΡΓΑΡΑ ΜΟΥ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΠ ΓΙΑ ΠΡΥΤΑΝΗ
ΔΙΟΡΙΣΕ ΕΣΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ
Μετά τον Οδυσσέα, η κ. Κεραμέως θα χρησιμοποιήσει το δούρειο ίππο διορισμένων για αλώσει kαι να σπάσει από μέσα στο αυτοδιοίκητο στα Παν/μια.
Εδώ και 7 μήνες μας ζητάει προτάσεις για να κλείσουμε Τμήματα και κανένας δεν της απαντάει... πλέον θα μπορεί να ελέγχει τι συμβαίνει.
Για να δούμε όμως από Σεπτ. που θα έχουμε διορισμένους στα Παν/μια τι θα συμβεί.
Επίσης, καταργεί τη δημοκρατία (εκλογές Πρυτανείας) στα Παν/μια με νέο ολιγαρχικό καθεστώς... που στην πράξη θα ορίζει Πρύτανη. Κρίμα, για τη κατάντια της Δημοκρατίας μας. Κρίμα για την Ελλάδα που την γέννησε και σήμερα τη πνίγει για να περάσει χωρίς πολιτικό κόστος τις αλλαγές που θέλει.
Πάρτε το πολιτικό κόστος όπως όλοι και κάντε τις αλλαγές που θέλετε με το ισχύον όμως καθεστώς στα Παν/μια. Αν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα έρθει όφελος, αλλά από ότι φαίνεται για να μην προχωράτε θα είναι προς την αντίθετη.
Ποιός θα αποφασίζει ποιές δαπάνες θα γίνουν;
Η σύγκλητος;
Το συμβούλιο;
Ο πρόεδρος του συμβούλιου;
Ο "διευθύνων σύμβουλος";
Ο Πρύτανης;
Κι αν όλοι αυτοί διαφωνούν μεταξύ τους;
Ποιός θα υπογράφει τις δαπάνες; Ο "διευθύνων σύμβουλος"; Έχει δικαίωμα υπογραφής δημοσίων δαπανών κάποιος που δεν θα είναι δημόσιος υπάληλος; Ή μήπως θα υπογράφει κάποιο (κορόιδο) πρύτανης ή αντιπρύτανης;
Κομφούζιο.
Προφανώς και έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.
Όταν εισάγεις ένα και παραπάνω επίπεδα εκπροσώπησης σε μια διαδικασία ο λόγος που το κάνεις αυτό είναι γιατί δε σ' αρέσει η αμεσότητα. Που να ελέγχεις τώρα τόσα πολλά ΔΕΠ... Βαλε δυο τρεις συμβούλους εκει πέρα να κάνουμε τη δουλειά μας όπως θέλουμε εμείς.
Όλα γίνονται για να έχει τον έλεγχο το Υπουργείο ακόμα πιο πολύ. Όλα τα άλλα είναι να 'χαμε να λέγαμε.
Η αρχή της ιδιωτικοποίησης στα πανεπιστήμια και η απομάκρυνση από το δημόσιο χαρακτήρα τους. Ο σύμβουλος και τα συμβούλια θα πρέπει να φροντίζουν για εξεύρεση πόρων από παραγωγικούς φορείς. Οι ιδιωτικοί πόροι (υπό μορφή επενδύσεων, ώστε να εκπίπτουν από την φορολόγηση των κερδών του επενδυτή) θα χρειάζονται ιδιωτικό management για να μην κατασπαταλιούνται μέσω του δημόσιου λογιστικού, οπότε καλή αρχή.
Οι πρυτάνεις, κοσμήτορες, ΔΕΠ θα επιτελούν το ερευνητικό και διδακτικό έργο των όποιων τέτοιων "επενδύσεων".
Θα ήταν μια εναλλακτική λύση, αν υπήρχαν στη Ελλάδα παραγωγικοί φορείς που να επενδύουν για έρευνα στα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια (εξαιρούνται δωρεε΄ς και συμμετοχές τους σε προγράμματα για έκπτωση κερδών τους από την φορολογία).
Επομένως, ο μόνος σίγουρος πόρος που μπορεί να αποφέρει κέρδη (=προσλήψεις διδασκόντων, συμβολή στον προϋπολογισμό, κλπ) στο πανεπιστήμιο θα είναι το εκπαιδευτικό έργο (ήδη είναι στα σκαριά 200 ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών). Και μην ξεγελαστείτε με το "κερασάκι" της προσδοκώμενης αύξησης των καθηλωμένων μισθών ΔΕΠ, ΕΔΙΠ και άλλων διδασκόντων. Οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα θα προσφέρονται.
Δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην εγχώρια αγορά, ούτε παράγονται νέα ή καινοτόμα προϊόντα (φασόν, μεταποίηση και εισαγωγές επικρατούν), οπότε η ιδιωτική οικονομία-πρωτοβουλία δεν υποστηρίζει την ανώτερη παιδεία όπως γίνεται στις ανεπτυγμένες χώρες με ελεύθερη οικονομία (πχ πρόσφατα εταιρεία μικροτσίπ έκανε επένδυση 2 δις στο Οχάιο και παράλληλα χρηματοδότησε τα εκεί πανεπιστήμια με εκατομμύρια για δημιουργία εκπαιδευτικών δομών-εργαστηρίων, ώστε να εκπαιδεύονται φοιτητές για μετέπειτα απασχόληση στον παραγωγικό τομέα της επένδυσης).
Οπότε, εδώ επιχειρείται ακόμη ένα copy-paste του τρόπου των ανεπτυγμένων ελεύθερων οικονομιών, ενώ εδώ στην Ελλάδα ούτε αναπτυγμένων (υπο επιτήρηση χρέους είμαστε) ούτε ελεύθερη οικονομία υπάρχει (στο βιβλίο "Σίγουρα θα αστειεύεστε κύριε Feynman" αναφέρεται ως Cargo Cult Science) .
Η αποτυχία, εξασφαλισμένη καθόσον πρόκειται για ακόμη μια δουλειά του ποδαριού, προεκλογικά, για να φανεί κάποιο έργο του ΥΠΑΙΘ. Στοπ στο ανεξέλεγκτο copy-paste, καθόσον δεν υπάρχει πρωτοτυπία, οπότε για φασόν πρόκειται.
Ένα σχήμα που αποδεδειγμένα δε λειτούργησε στην πράξη... το επαναφέρουν από απλό εγωισμό... Μετά τι να δουλέψει στην έρμη ελληνική τριτοβάθμια...
δεν είναι καινοτομία κάτι που απέτυχε πριν 10-15 χρόνια, αν αυτό προσπαθεί να μας πει η υπουργός και ο πρωθυπουργός. Είναι καιρός να ανανεωθεί η ανώτατη εκπαίδευση, ξεκινώντας με έμπειρους συμβούλους της υπουργού και δεν εννοούμε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας αλλά επιστήμονες και στελέχη διοίκησης πανεπιστημίων ελληνικών και ξένων που θα αναλάβουν να προτείνουν ένα μοντέλο διοίκησης βάσει ελληνικής πραγματικότητας.
Τα Πανεπιστήμια μας είναι σχετικά μικρά σε μέγεθος και δεν δικαιολογούν μαξιμαλιστικές πρακτικές.
Προσωπικά έχω δει να αποτυγχάνει το μοντέλο των συμβουλίων ήδη μια φορά και τώρα επιχειρείται η επαναφορά του. Κάτι δείχνει αυτό για την παρούσα κυβέρνηση.
Γιατί δεν κάνουν κατευθείαν αυτό που θέλουν; Συνέντευξη 99%. Και 1% διδακτορικά κτλ
Ο νόμος αυτός σίγουρα ταραζει τα νερά και - σε έναν βαθμό - σπάζει το υπάρχον κατεστημένο. Δεν μποροώ όμως να ξέρω αν θα βοηθήσει πραγματικά να βελτιωθεί η διοίκηση των Παν/μιων, δεδομένου ότι θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις. Αν προχωρήσει αυτό το μοντέλο, θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η παρουσία των εξωτερικών μελών, οι οποίοι θα πρέπει να αποτελέσουν το απαραίτητο αντίβαρο. Αν όμως τους διαλέγουν τα εσωτερικά μέλη, τότε ίσως να κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Δεν θα είναι επίσης εύκολο να βρεθούν (και να δεχθούν να συμμετάσχουν) 8x23=184 σοβαρά εξωτερικά άτομα για όλα τα ΑΕΙ... Θα δούμε...
Σιγά μην εργαστούν τα μέλη των συμβουλίων. Συνεδριάσεις, ευχολόγια και μηδενικό έργο.
Με το σημερινό σύστημα, αντιπρυτάνεις και πρόεδροι τμημάτων τραβάνε όλο το κουπί.
Με το προτεινόμενο σύστημα οι μεν θα τα ρίχνουν στους δε και εν τέλει αποτέλεσμα μηδέν στο πηλίκο.
Γιατί δεν τους ορίζει απευθείας η κα. Νίκη Διαμαντοπούλου να τελειώνουμε και παιδευόμαστε τσάμπα;
1) Σπουδαίο πράμα το "πλήρες αυτοδιοίκητο" των ΑΕΙ που διατυμπανίζουμε σε κάθε ευκαιρία.
2) Σπουδαίο πράμα η Δημοκρατία και οι δημοκρατικές διαδικασίες...εκτός απ'όταν καταργείς τις εκλογές
3) Εκεί που πραγματικά γελάς και κλαις είναι στο σημείο που μιλάει για τις "διεθνείς εξελίξεις στην ανώτατη εκπαίδευση" - ενώ ΄όποιος εργάζεται σε ελληνικό ΑΕΙ γνωρίζει ότι σχεδόν ΚΑΜΙΑ από τις βασικές λειτουργίες του δεν είναι "σύμφωνη" με τις διεθνείς εξελίξεις - είναι ελληνικές "πατέντες" σχεδόν τα πάντα, από την επιλογή φοιτητών, τον αριθμό εισακτέων, το σύστημα εξετάσεων, διοικητικές, οικονομικές λειτουργίες, τα πάντα όλα.
Αναρωτιέμαι ποιός στην πραγματικότητα - και με ποιό σκοπό - εκπονεί αυτά τα σχέδια και προτάσεις. Προσωπικά αμφιβάλω για το αν είναι η ίδια η κ. Υπουργός ή αν έχει πληρη επίγνωση του τι συνεπάγονται ή του ποιά είναι τα πραγματικά προβλήματα επι του πεδίου. Οι σπουδές Νομικής και η δικηγορία είναι καθ'όλα αξιόλογες/η αλλά δεν ξέρω τι γνώσεις προσδίδουν σε ότι αφορά τη διαχείρηση της ανώτατης εκπαίδευσης μιας χώρας.
Θα πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Θα κάνει τεράστιο λάθος ο Πρωθυπουργός αν προκρίνει αυτές τις διαδικασίες.
την δουλειά που έκαναν 5-6 πρυτάνεις/αντιπρυτάνεις (με 200 ευρώ το μήνα) θα την κάνει τώρα ένα επιτελείο από καμια 25αρια άτομα, άραγε με πόσα λεφτά΄.
Άρα λεφτά υπάρχουν, γιατί δεν βλέπω να αιτιολογείτε αυτό το κόστος από τα παραπάνω...
Δουλεια δεν εχει... μαθαινει τα παιδια Αγγλικα
Γιατί δεν κάνετε κάτι αντίστοιχο στα υπουργεία;