"Σφίγγα" η Ν. Κεραμέως για το νέο "μοντέλο" διοίκησης των ΑΕΙ στη συνάντηση με το ΚΙΝΑΛ

ΚΙΝΑΛ: "Με την στάση του το υπουργείο απαξιώνει και υποτιμά την διαδικασία του διαλόγου"

24/03/2022

Άκουσε το άρθρο

"Σφίγγα" ήταν η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στη σημερινή συνάντηση με την τομεάρχη παιδείας του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου, ως προς το νέο "μοντέλο" διοίκησης των ΑΕΙ που ετοιμάζεται να ενταχθεί στο Σχέδιο Νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας , παρουσία του υφυπουργού , αρμόδιου για τα ΑΕΙ Α. Συρίγου, απέφυγε να πει οτιδήποτε για το νέο "μοντέλο" διοίκησης των ΑΕΙ, παρά τος επίμονες ερωτήσεις της Χ. Κεφαλίδου

"Παρά το γεγονός ότι η υπουργός δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει θα επαναφέρει τα Συμβούλια Ιδρύματος, αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε σχετική πληροφορία" αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ, ενώ σημειώνονται τα εξής:

Το σημείωμα της Ν. Κεραμέως προς τους Πρυτάνεις: Το σημείωμα που έστειλε η υπουργός δεν συνιστά παρά επιμέρους ρυθμίσεις και ενώ, υποτίθεται ότι το επεξεργάζεται εδώ και δυο χρόνια, δεν συνιστά ούτε νόμο-πλαίσιο, ούτε καν ένα νομοσχέδιο με κάποια στρατηγική στην κατεύθυνση της αναγκαίας, όπως πιστεύει το ΚΙΝ.ΑΛ, αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.  

ΟΙ σκέψεις για τα Μεταπτυχιακά: Αντιθέτως, στις «σκέψεις» της υπουργού είναι σαφής η νεοφιλελεύθερη επιλογή της για πλήρη απελευθέρωση των διδάκτρων στα ήδη υπερβολικά πολλά μεταπτυχιακά προγράμματα.

Αυτή η «σκέψη» της υπουργού εκφράζεται όταν το ελληνικό πανεπιστήμιο υποφέρει από έλλειψη προσωπικού που οξύνεται χρόνο με το χρόνο και όταν οι βασικές αμοιβές για το προσωπικό των πανεπιστημίων, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, είναι απαράδεκτες και δεν μπορεί να συμπληρώνονται από παράλληλες ή πρόσθετες δραστηριότητες. Είναι μεν ένα κίνητρο για νέες λειτουργίες, αλλά δεν είναι ο τρόπος αυτός για την αύξηση των αποδοχών του προσωπικού. Εξάλλου, ούτε από τον κρατικό προϋπολογισμό ούτε από το ταμείο ανάκαμψης  υπάρχει χρηματοδότηση για την αναγκαία αναβάθμιση της λειτουργίας και των σπουδών στα πανεπιστήμια.

Χωρίς συνολικό Σχέδιο για τα ΑΕΙ  δεν μπορούν να κριθούν και να αξιολογηθούν επιμέρους ρυθμίσεις: Το ΚΙΝ.ΑΛ δεν μπαίνει σε συζήτηση επιμέρους θεμάτων χωρίς συνολικό Σχέδιο για τα ΑΕΙ γιατί χωρίς αυτό, δεν μπορούν να κριθούν και να αξιολογηθούν επιμέρους ρυθμίσεις. Όταν παρουσιασθεί ένα συνολικό σχέδιο θα πρέπει να παρασχεθεί ικανός χρόνος για ουσιαστική συζήτηση. Διαφορετικά, φαίνεται να διατυπώνει το Υπουργείο τελεσίγραφα, που απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι.

Το Εθνικό Συμβούλιο της Παιδείας: Σε κάθε περίπτωση, ως μια ευρωπαϊκή χώρα, ως μια δημοκρατική πολιτεία οφείλουμε να επανασυστήσουμε το Εθνικό Συμβούλιο της Παιδείας γιατί η εισαγωγή του Πανεπιστημίου αλλά και των άλλων βαθμίδων της Εκπαίδευσης στις νέες εποχές απαιτεί ευρύ ουσιαστικό, πολιτικό και κοινωνικό διάλογο.   

 

Σχόλια (34)

Το μέλλον της νέας γενιάς.
|

Είμαστε στην άνοιξη του 2022 και ασχολούμαστε με θέματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί από το 2002 πχ. τα θέματα των ΤΕΙ και αν χρειαζόμαστε Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό εκτός από μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.

Είναι δυνατόν ακόμα και σήμερα να υπονομεύεται το μέλλον των νέων πολιτών -ουσιαστικά όλων των αποφοίτων Λυκείου μετά το 2025, παιδιών που γεννήθηκαν στον 21ο αιώνα- επειδή ορισμένοι έχουν συμφέροντα στα πανεπιστήμια;

Όποιος έχει σύμβαση εργασίας με ένα Πανεπιστήμιο δεν έχει δικαίωμα να «απαιτεί» ειδική μεταχείριση σε σχέση με νέους επιστήμονες, με διδακτορικό από το εξωτερικό. Ομοίως, επειδή κάποτε ιδρύθηκαν τμήματα με στρεβλά κριτήρια δε σημαίνει ότι δικαιολογείται η συνέχιση της λειτουργίας τους.

Μπανανία
|

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη συζήτηση για του ΕΔΙΠ, αν είναι ή δεν είναι ΔΕΠ Λέκτορες και δεν ξε΄ρω τι άλλο. Το ξέρουμε ότι στην Ελλάδα είσαι ότι σε δηλώσει το κράτος ότι είσαι...και το κράτος αλλάζει γνώμη όπως αλλάζει κατεύθυνση ο άνεμος. Αν είμαι ΤΕΙ μπορεί ένας να υπογράψει και αύριο να λέγομαι ΑΕΙ, αν είμαι ΕΔΙΠ μπορεί να υπογράψει να λέγομαι ΔΕΠ, μεθαύριο κάτι άλλο, σήμερα δεν έχω δικαιώματα επαγγελματικά, δεν ήμουν επαρκής, αύριο μπαίνει μια υπογραφή και έχω/είμαι, το χωράφι μου δεν "χτίζεται", αύριο μπαίνει μια υπογραφή και χτίζεται.
Απόνερα της Τουρκοκρατίας, και της νεοελληνικής παρακμής όπου όποιος έχει μπάρμπα, βουλευτή, κλπ, κανονίζει και μπαίνει η υπογραφή. That's (Greek) life!

Ιωάννης
|

@Εμμονές χωρίς όριο...28 Μαρ 2022 22:12
Αγνοείτε βασικά πράγματα για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων. Το 2011 δεν καταργήθηκε η βαθμίδα του Λέκτορα αλλά η προκήρυξη νέων θέσεων στη βαθμίδα αυτή. Λέκτορες υπάρχουν ακόμα και μάλιστα σε νέα εκδοχή (λέκτορες εφαρμογών). Πολλοί εξ αυτών είναι ακόμα υποψήφιοι διδάκτορες!

@εμμονικός
|

το κράτος δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις λέκτορα από το 2018 μέχρι σήμερα
βεβαίως σε εκείνη τη συζήτηση δεν συμμετείχατε

@Συνεχίζονται οι εμμονές 28 Μαρ 2022 19:12
|

@ "Αν δεν μου αρέσει, ή το κράτος τα άλλαξε στη διάρκεια του χρόνου και θεωρώ ότι δεν πληρώνομαι αρκετά, δε μου παρέχει προοπτικές εξέλιξης, κλπ κλπ φεύγω και πιάνω δουλειά αλλού."

Σοβαρά μιλάτε; Είμαστε στο 2022 (όπως λέτε και εσείς) και θα κάνει το κράτος ό,τι θέλει στις εργασιακές σχέσεις; Και εμείς θα πρέπει ή να τις δεχόμαστε ή να παραιτούμαστε; Ωραία άποψη έχετε για ένα Δημοκρατικό κράτος! Αλλά θα μου πείτε ποιος έχασε τη Δημοκρατία για να την βρει αυτή η Κυβέρνηση; Κάνει ό,τι γουστάρει και δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα. Ούτε καν απαντάει στα αιτήματά μας. Μην ανησυχείτε λοιπόν. Η κυρία υπουργός είναι με το μέρος σας. Είναι και με το μέρος της Αριστείας των Δρ. Ιατρικής και όχι των Δρ. ΕΔΙΠ.

Εμμονές ξανά και ξανά...
|

@@Εμμονές χωρίς όριο...28 Μαρ 2022 22:12
Φυσικά καταργήθηκε η βαθμίδα του λέκτορα αφού πλέον αυτή η βαθμίδα αντιστοιχεί (ως προς τα καθήκοντα) στους ΕΔΙΠ. Αυτό λέμε τόσο καιρό. Έλα όμως που επανήλθε η βαθμίδα υπό νέο τίτλο, ως "λέκτορες εφαρμογών". Ακόμα και χωρίς PhD. Εκεί τι γίνεται; όλα καλά; Η (χαρακτηριστική) άγνοιά σας μάλλον οφείλεται στην εμπάθειά σας.

@Εμμονές χωρίς όριο...
|

"Άγνοια" είπατε; Δε γνωρίζετε ότι η βαθμίδα του Λέκτορα έχει καταργηθεί από το 2011;
Αυτό είναι το αίτημα; Να δημιουργήσει το κράτος θέσεις μιας βαθμίδας που έχει καταργηθεί εδώ και 10 χρόνια ; Δεν το είχα σκεφτεί έτσι...

Εμμονές χωρίς όριο...
|

@Συνεχίζονται οι εμμονές28 Μαρ 2022 19:12
Καθήκοντα ΔΕΠ λετε, αλλά οι ΕΔΙΠ δεν επιβλέπουν διδακτορική έρευνα (και αυτό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά καθήκοντα των ΔΕΠ).

Πως φαίνεται η απουσία επιχειρηματων και η άγνοια. Οι λεκτορες είναι μέλη ΔΕΠ αλλά δεν μπορούν να αναλάβουν την επίβλεψη ΥΔ...

@@Συνεχίζονται οι εμμονές
|

Ενδεχομένως θα είχατε δίκιο αν μιλούσαμε για οποιαδήποτε θέση στο δημόσιο στην οποία μετρούν τα τυπικά προσόντα και οι προκηρύξεις είναι τύπου ΑΣΕΠ. Γνωρίζετε όμως πολύ καλά πως δεν είναι έτσι τα πράγματα στις so called "ανοικτές" διαδικασίες, οι οποίες είναι τόσο ανοικτές που μπάζουν από πάντου. Τέλος, αυτό το οποίο επιμένετε να μην καταλαβαίνετε (ή κάνετε πως δεν το καταλαβαίνετε) είναι ότι τα μέλη ΕΔΙΠ εδώ και 10 χρόνια επιτελούν έργο Λέκτορα (εξ ου και δεν μπορούν να επιβλέπουν διδακτορικά, αλλά κάνουν όλα τα υπόλοιπα) και αυτό που λένε είναι να τους αναγνωριστεί ότι αυτό κάνουν. Αν γίνει αυτό, θα μπορούν να ανοίξουν τα γνωστικά τους αντικείμενα σε ΑΝΟΙΚΤΕΣ διαδικασίες στις οποίες θα μπορούν όλοι να συμμετέχουν (ακόμα και εσείς) ενώ τώρα τα γνωστικά τους αντικείμενα είναι κλειστά και δεν μπορεί να τους ανταγωνιστεί κανείς (ούτε και εσείς). Τι το παράλογο βλέπετε σε αυτό; Δεν υπάρχουν "θέσεις ΔΕΠ". Υπάρχουν θέσεις "Επίκουρου Καθηγητή", "Αναπληρωτή Καθηγητή" και "Καθηγητή (πρωτοβάθμιου)". Καμμία τέτοια θέση δεν διεκδικούν τα μέλη ΕΔΙΠ με κλειστές διαδικασιες και απορώ γιατί αρνείστε να το παραδεχθείτε. Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ακριβώς ότι οι "ανοικτές" διαδικασίες στις οποίες αναφέρεστε δεν είναι και τόσο αντικειμενικές αλλά όπως έγραψα ανωτέρω μπάζουν από πάντου ή κάνω λάθος;

@Συνεχίζονται οι εμμονές
|

Καθήκοντα ΔΕΠ λετε, αλλά οι ΕΔΙΠ δεν επιβλέπουν διδακτορική έρευνα (και αυτό είναι ίσως από τα πιο σημαντικά καθήκοντα των ΔΕΠ).

Πάντως, εγώ δεν καταλαβαίνω ένα πράγμα: γιατί οποιοσδήποτε εργαζόμενος θεωρεί ότι ο εργοδότης (το ΑΕΙ ή το Δημόσιο στην προκειμένη περίπτωση) του "χρωστάει" μια σταθερή θέση εργασίας, και με όρους που θέλει ο εργαζόμενος κατά περίπτωση;
Στην προκειμένη περίπτωση το κράτος έχει ορίσει κάποια καθήκοντα για τη θέση Α ή τη θέση Β όπου εργάζομαι εγώ. Αν δεν μου αρέσει, ή το κράτος τα άλλαξε στη διάρκεια του χρόνου και θεωρώ ότι δεν πληρώνομαι αρκετά, δε μου παρέχει προοπτικές εξέλιξης, κλπ κλπ φεύγω και πιάνω δουλειά αλλού. Στον ιδιωτικό τομέα, σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα, ακόμα και σε θέση ΔΕΠ που είναι ανοικτή.
Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική να κάθομαι στη θέση μου και να πιέζω τον εργοδότη να αλλάξει τις προδιαγραφές. Απλά δεν "πείθω" έτσι. Και μάλιστα όταν είμαστε στο 2022 που επικρατούν (ευτυχώς, ελπίζω) οι διαδικασίες με προκήρυξη, αιτήσεις κλπ.

@Συνεχίζονται οι εμμονές
|

"Το δρόμο σας τον κόβει το βιογραφικό σας." Συμφωνώ απόλυτα σε κανέναν δεν κόβει το δρόμο ένα οποιοδήποτε μέλος ΕΔΙΠ, οι διαδικασίες ΔΕΠ είναι "ανοιχτές"! Άρα μπορούν να είναι υποψήφιοι εκεί και εγώ και εσείς και οποιοδήποτε ΕΔΙΠ. Κάνω λάθος;

Δε σας φαίνεται "εμμονικό" να γκρινιάζει συνεχώς κάποια ομάδα γιατί ΔΕΝ θέλει ανοικτές διαδικασίες και ανταγωνισμό για να καταλάβει θέση ΔΕΠ, αλλά θέλει να το κάνει "απ'ευθείας", από το "παράθυρο", προσωποπαγώς, όπως αλλιώς θέλετε το λέμε, αλλά πάντως με *κλειστή* διαδικασία;

Αν όχι εμμονικό, σίγουρα υποκριτικό: θέλω να ανήκω σε κατηγορία προσωπικού στην οποία όλοι εισάγονται με ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά για μένα η θέση να είναι με ονοματεπώνυμο. Δεν ξέρω πόσους υποστηρικτές βρίσκουν τέτοιες "προσεγγίσεις"...

απέλλας
|

με ανοικτή ανταγωνιστική διαδικασία... τι εννοείτε;

Συνεχίζονται οι εμμονές
|

@Αφήστε τις εμμονές27 Μαρ 2022 20:52
Εμμονή είναι να ζητάς από κάποιον να έχει καθήκοντα ΔΕΠ αλλά να μην του δίνεις τα δικαιώματα των ΔΕΠ. Αν δεν σας αρέσει αλλάξτε τους νόμους και επιστρέψτε στο παλαιό καθεστώς. Ουδείς ζήτησε αυτή την κατάσταση. Μια χαρά βολεύονται τα τμήματα να έχουν κάποιους να κάνουν μαθήματα, να αναλαμβάνουν πτυχιακές/διπλωματικές αλλά να μην έχουν κανένα άλλο δικαίωμα. Με αυτό βλέπω δεν έχετε κανένα πρόβλημα ούτε εσείς. Ούτε σας γυρίζει στο 1980. Αν πιστεύετε πως οι ΕΔΙΠ σας κόβουν το δρόμο για μια θέση ΔΕΠ είστε γελασμένος. Το δρόμο σας τον κόβει το βιογραφικό σας.

@@ΡΙΤΑ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
|

Από έναν ακόμη συνάδελφο με προϋπηρεσία έξω: πολύ σωστά τα λέτε για το σύστημα της Αγγλίας και τους managers, και 2 ακόμη πράγματα τε΄ραστιας σημασίας:
1) Στην Αγγλία (και παντού αλλού μάλλον) οι διοικητικοί υπάλληλοι έχουν κινητικότητα - και μπορούν να απολυθούν όταν δεν κάνουν τη δουλειά τους (γι'αυτό και οι περισσότεροι την κάνουν). Στην Ελλάδα δεν μπορείς να κουνήσεις κανέναν.
2) Όταν ένα τμήμα προσλαμβάνει αναποτελεσματικά μέλη ΔΕΠ, την πληρώνει το ίδιο το τμήμα πρωτα απ'όλα. Στην πράξη, σε χρήμα, χώρο, κύρος, και άλλα. Στην Ελλάδα όλοι τον ίδιο μισθό, μηδέν συνέπειες σε τμήμα, συναδέλφους, χώρους, κλπ.

Όσους μανατζαρέους και να βάλουμε, αν δεν αλλάξουν αυτά θα έχουμε κάποιες ενδιαφέρουσες καταστάσεις για λίγο καιρό, μέχρι να τις αλλάξει κάποια άλλη υπουργός, και όχι πολλά παραπάνω, εκτιμώ.

@Αφήστε τις εμμονές
|

Δεν είπε κανείς ότι τα ΕΔΙΠ είναι "αμιγώς εργαστηριακό προσωπικό". Είπε ότι δεν ταυτίζονται με τα μέλη ΔΕΠ, φυσικά κατέλαβαν τις θέσεις τους με διαφορετικές διαδικασίες και κριτήρια, είναι διακριτός κλάδος. Και φυσικά μπορούν όποτε θέλουν να μεταπηδήσουν σε θέση ΔΕΠ καταθέτοντας υποψηφιότητα. Σε αυτά δεν υπάρχει διαφωνία φαντάζομαι.
Η διαφωνία είναι στο ότι κάποιοι θέλουν σώνει και καλά προσωποπαγείς και κλειστές διαδικασίες απο ΕΔΙΠ σε ΔΕΠ. Αυτό είναι που μοιάζει περισσότερο με εμμονή...

Η άλλη ειρωνία είναι να ζητάς να μετατρέψεις τη θέση σου σε θέση στην οποία όλοι εκλέγονται και εξελίσσονται με ανοικτή/ανταγωνιστηκή διαδικασία, αλλά εσύ θέλεις να πας με κλειστή. Θέλω να γίνω ΔΕΠ αλλά όχι με διαδικασία ΔΕΠ για αρχή. Αυτό πως το λένε άραγε;

ΕΔΙΠ
|

@ΔΕΠ ΕΚΠΑ27 Μαρ 2022 10:32
Ο παραλογισμός στο μεγαλείο του. Αφού οι ΔΕΠ και οι ΕΔΙΠ έχουν παρόμοια καθήκοντα γιατί υπάρχει ο διαχωρισμός; Αφού κάνουν την ίδια "δουλειά" (όπως λέτε) γιατί χρειάζονται διαφορετικό όνομα; Επίσης, η ύπαρξη συμβασιούχων για πολλά χρόνια σε ένα τμήμα είναι απολύτως απαράδεκτη. Για ποιο λόγο το τμήμα δεν προκηρύσσει τα αντίστοιχα αντικείμενα; Με λίγα λόγια, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα για τη (μη) εξέλιξη των ΕΔΙΠ. Φαίνεται ξεκάθαρα από τα σχόλια.

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

@ΔΕΠ ΕΚΠΑ27 Μαρ 2022 10:32
"Συνάδελφε" θα ήθελα να μου δείξεις μια άλλη χώρα στον πλανήτη που μια κατηγορία μόνιμου προσωπικού ασκεί τα καθήκοντα μιας άλλης. Κουτοπονηριές κάνει η πολιτεία με το να βαφτίζει το κρέας ψάρι. Τα Πανεπιστήμια δεν έχουν ανάγκη τέτοιες αντιλήψεις. Χρειάζονται διακριτούς και καθαρούς ρόλους. Ή θα γίνουν ΔΕΠ με ανοιχτή διαδικασία ή να (ξανα)γίνουν εργαστηριακό προσωπικό. Καθαρές λύσεις. Αυτά που λέτε κρύβουν εμπάθεια και προσωπικό μένος που δεν αφορά το Πανεπιστήμιο.

Chris
|

Εγώ αναρωτιέμαι : πόσα όργανα ακόμα χρειάζεται ένα ΑΕΙ για να διοικηθεί; Υπάρχει το μονομελές (ο Πρύτανης), η Σύγκλητος, το Πρυτανικό Συμβούλιο και θέλει να επαναφέρει και το Συμβούλια Ιδρύματος!

Αφήστε τις εμμονές...
|

@Το θέμα της εξελιξης των ΕΔΙΠ26 Μαρ 2022 11:46
Συνηθισμένη εμμονή στα όρια της ψύχωσης. Τα καθήκοντα των ΕΔΙΠ έχουν αλλάξει (με τους νόμους που επικαλείστε) και πλέον δεν είναι εργαστηριακό προσωπικό. Μπορείτε να μας εξηγήσετε εσείς ή κάποιος άλλος "καλοθελητής" γιατί τα τμήματα αναθέτουν μαθήματα (με αυτοδύναμη ανάθεση) σε ΕΔΙΠ; Δεν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ να τα αναλάβουν; Γιατί δεν προσλαμβάνουν τότε; Γιατί χρησιμοποιούν τους ΕΔΙΠ; Αφού εσείς λέτε πως δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Μήπως τελικά είναι; Και αν είναι γιατί λέγονται ακόμα ΕΔΙΠ; Αφού το ΕΔΙΠ ήταν (πριν πολλά χρόνια) αμιγώς εργαστηριακό προσωπικό. Περιμένω με αγωνία τα επιχειρήματά σας.

@ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

Συνάδελφε, δεν υπάρχουν ερμαφρόδιτες καταστάσεις. Οι ΕΔΙΠ έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα, και είναι διακριτός κλάδος από τους ΔΕΠ. Σε πολλές χώρες υπάρχει προσωπικό που διδάσκει και ασκεί παρόμοια καθήκοντα, άλλες φορές με συμβάσεις άλλες φορές σε ημι-μόνιμη κατάσταση. Μέχρι εκεί πάει, μέχρι αυτά τα καθήκοντα. Όποιος θέλει, μπορεί να καταλάβει θέση ΔΕΠ με ανοικτές διαδικασίες, να αλλάξει δουλειά αν δεν του αρέσει, κλπ. Τα υπόλοιπα είναι κουτοπονηριές. Το κράτος δε μας "χρωστάει" θέσεις εργασίας.

ΔΕΠ ΕΚΠΑ
|

@Το θέμα της εξελιξης των ΕΔΙΠ26 Μαρ 2022 11:46
Οι νόμοι (που προφανώς αγνοείτε) έχουν ήδη εξελίξει τους ΕΔΙΠ. Δεν είναι πια εργαστηριακό προσωπικό αλλά έχει καθήκοντα λέκτορα. Στο τμήμα μου υπάρχουν αρκετοί ΕΔΙΠ με αυτά τα καθήκοντα και απορώ με αυτούς που εθελοτυφλούν. Αν η πολιτεία δεν θέλει οι ΕΔΙΠ να έχουν καθήκοντα λέκτορα ας καταργήσει τους νόμους που η ίδια ψήφισε και που θέσπισαν αυτά τα καθήκοντα. Αν τους αφήνει σε αυτή την ερμαφρόδιτη κατάσταση βγαίνουν ζημιωμένοι οι πάντες. Φιλικά, μην γράφετε για θέματα που δεν ξέρετε.

@Kostas
|

Όλα τα παιδιά στα πανεπιστήμια με τον ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα; Γιατί τώρα δεν μπαίνουν σχεδόν ΄όλοι, αρκετοί από τους οποίους σε άλλες εποχές δεν θα είχαν τελειώσει ο΄υτε το σχολείο; Έχεις διορθώσει (χιλιάδες) γραπτά που να σε κάνουν να απορείς πώς πήγαν κάποιοι στο μέχρι και το Λύκειο;

@Το θέμα της εξελιξης των ΕΔΙΠ
|

Δεν υπάρχει "εξέλιξη" στη βαθμίδα ΕΔΙΠ. Διαβάστε τους νόμους. Αν θέλετε να πιάσετε δουλειά σε βαθμίδα ΔΕΠ κάντε αίτηση σε ανοικτή θέση, δόξα τω θεώ, υπάρχουν αρκετές, και δε σας εμποδίζει κανείς.

Αν πιέζετε για προσωποπαγείς "ρεζερβέ" θέσεις απ'το παράθυρο, να γνωρίζετε ότι υπάρχουν πολλοί κύκλοι σε πολλά επίπεδα που δεν θα το επιτρέψουν. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η εκπαίδευση, και η ελληνική κοινωνία εν έτει 2022 είναι "σκοτεινές" διαδικασίες και διορισμοί χωρίς ανταγωνισμό και από την πίσω πόρτα. Δεν ζείτε στα 80s.

@ΡΙΤΑ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
|

κα Ρίτα, επειδή και εγώ ήμουν εκλεγμένο μέλος ΔΕΠ σε δύο διαφορετικές χώρες της ΕΕ (για περίπου 10 χρόνια) και τώρα ΔΕΠ εδώ αυτές οι αοριστίες ότι αυτά συμβαίνουν αλλού, είναι απλά ψέματα. Πουθενά δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στο σύνολο.
Στην Αγγλία υπάρχουν managers κλπ αλλά στην Αγγλία αγαπητή μου το όλο σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό και δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα. Στην Αγγλία επίσης, οι θέσεις ΔΕΠ είναι άπειρες και για αυτό σε κάποιες περιπτώσεις προσλαμβάνονται και ΔΕΠ που είναι οι καλύτεροι, στο 60% των περιπτώσεων όμως τις θέσεις τις παίρνουν συνεργάτες ήδη υπηρετούντων καθηγητών, γιατί πολύ απλά το να στήσει κάποιος ένα εργαστήριο κλπ απαιτεί θυσίες και άπειρες εργατοώρες, και φυσικά δεν μπορεί κάποιος πολύ σοβαρός να δεχτεί ότι θα δαπανήσει χρόνια της ζωής του θα ανεβάσει το ίδρυμα και θα έρθει ξαφνικά ένας άγνωστος Χ να μπει μέσα σε μια ήδη ομάδα που έχει επιτυχίες, και που μπορεί να την διαλύσει. Λίγο προσοχή εδώ. Βέβαια στα Ελληνικά ΑΕΙ αυτό δεν είναι ο κανόνας.

Και εδώ υπάρχουν οι παρακάτω ερωτήσεις:
1. πως θα συνεργαστούν οι managers κλπ με διοικητικό προσωπικό με πολύ μικρά προσόντα που είναι ΔΥ? (όταν οι περισσότερες θέσεις ΔΥ στα ΑΕΙ είναι από μετατά΄ξεις (πχ απο ΟΑΣΘ πάνε οδηγοί/μηχανικοί/εισπράκτορες κλπ στο ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ, ΔΙΠΑΕ)....οι οποίοι μπορεί να μην έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ υπολογιστή (!).... δ΄ύσκολο πολύ το εγχείρημα
2. 23 ΑΕΙ Χ 4 (ακριβοπληρωμένους) +23 Χ 4 (συνοδούς κλπ) αυτών των σχημάτων = 92 ακριβοπληρωμένοι και 92 κανονικά αμειβόμενοι νέοι υπάλληλοι στο σύστημα...οι τώρα Πρυτάνεις Αντιπρυτάνεις (Κοσμήτορες, Πρόεδρο που παίρνουν 200 ευρώ τι λένε για αυτό? μηδενισμός της προσφοράς τους...Το να μπουν manager που θα είναι κάποιες μέρες τον μήνα στο ΑΕΙ θα τερατώσει τα προβλήματα.

Το θέμα της εξελιξης των ΕΔΙΠ;
|

Το θέμα της εξέλιξης των ΕΔΙΠ το υποστηρίζει το ΚΙΝΑΛ και θα το βάλει στην ατζέντα των θεμάτων αιχμής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Αναμένουμε την υποστήριξη του ΚΙΝΑΛ στο δίκαιο αίτημα του κλάδου για εξέλιξη στο νομοσχέδιο που θα έρθει στην Βουλή. Κα Κεφαλιδου στηριζόμαστε στην υποστήριξη σας και στις πρωτοβουλίες σας.Αναμενουμε τις ενεργειες σας

@ΡΙΤΑ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
|

Δεν ξέρω αν ήταν ειρωνικό το σχόλιό σου Ρίτα. Έχω διατελέσει μέλος ΔΕΠ και στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα - δεν ξέρω αν γνωρίζεις πως δουλεύουν εκεί τα ΑΕΙ αλλά το νομοσχέδιο και τα διάφορα μοντέλα διοίκησης παλιά-καινούργια-και προτεινόμενα τώρα ουδεμία σχέση έχουν με τα εκεί ισχύοντα. Έτη φωτός απέχουν.

Kostas
|

Τίποτα δεν θα προλάβει να κάνει. Λίγες ημέρες τους έμειναν στην εξουσία. Αλέξη βγες και τα παιδιά όλα στα πανεπιστήμια και φοιτητικό επίδομα 1500 ευρώ όπως έχεις πει. Το ξέρω ότι θα τα κάνεις όλα. 9 ψήφους από εμένα. Προχώρα

ΡΙΤΑ ΜΕΛΟΣ ΔΕΠ
|

Χαιρετίζω με χαρά ένα νομοσχέδιο που θα είναι αντίστοιχο των ευρωπαίκων και αμερικανικών πανεπιστημίων.

Πιτσιφλής
|

Σιγά τα αίματα... Κάτι αξιόλογο δεν πρόκειται να δούμε, ούτε μία ολοφάνερη, αναγκαία και πρωτίστως σωτήρια παρέμβαση, επείγουσα μάλιστα, έτσι όπως το βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλοι εμείς που υπηρετούμε στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια και όχι μόνον. Εννοώ τη σωτηρία χιλιάδων νέων που θα δηλώσουν και φέτος μερικές από τις αμέτρητες παιδαγωγικές και καθηγητικές σχολές... Και μόνον αυτή η παρέμβαση θα αποτελούσε πρωτόγνωρο ορθολογισμό στον πολύπαθο τόπο της Λερναίας ελληνικής Τριτοβάθμιας.

@ΔΕΠ
|

Ακριβώς! Ακούμε συνέχεια τόσες σαχλαμάρες για το μοντέλο διοίκησης! ΤΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ όταν δεν έχεις την αυτονομία να απολύσεις και να προσλάβεις; ΤΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ όταν τα πάντα μικρο-ρυθμίζονται με εγκυκλίους απο το Υπουργείο; Ποιός σοβαρός άνθρωπος θα συμμετέχει στο Συμβούλιο όταν θα έχει τα χέρια δεμένα; Γνωρίζει το ΑΕΙ πόση χρηματοδότηση θα έχει στα επόμενα 5 και 10 χρόνια από το κράτος; όχι - αυτά αλλάζουν κατά το δοκούν. Μπορεί να ρυθμίσει η Διοίκηση τον αριθμό εισακτέων; Να αλλάξει τις προδιαγραφές τους; Όχι, και όχι. Ας μας πουν αν βρουν στον κόσμο 1 ίδρυμα/οργανισμό/επιχείρηση που να λειτούργησε ποτέ με τέτοιους κανόνες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ