Η ΠΟΣΔΕΠ για τη διαδικασία «διαλόγου» για τα νομοσχέδια και τις τροπολογίες του Υπ. Παιδείας

28/03/2022

Άκουσε το άρθρο

Η ΕΓ της ΠΟΣΔΕΠ συναντήθηκε την Παρασκευή 17/3 με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μετά από πρόσκληση της κ.Υπουργού, η οποία παρουσίασε γενικές ιδέες για ένα επικείμενο νομοσχέδιο. Τα μέλη της ΕΓ που συμμετείχαν στη συνάντηση σχολίασαν τις σκέψεις που αναπτύχθηκαν από την κ. Κεραμέως και επιφυλάχθηκαν να πάρουν θέση επί του γραπτού κείμενου, το οποίο έλαβαν στο τέλος της συνάντησης, σε προσεχή συνεδρίαση της ΕΓ. 

Επισημαίνουμε ότι μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να θεωρείται μέρος ενός διαλόγου, τον οποίο κάθε φορά ζητάμε να διεξάγεται κατά την προκαταρκτική φάση ενός νομοσχεδίου, ώστε να συμβάλλουμε στην επεξεργασία του πριν την τελική μορφή, ως εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών, ως ενδιαφερόμενοι και ως έμπειροι γνώστες της κατάστασης στα ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια. 

Επί δυόμιση χρόνια το υπουργείο νομοθετεί χωρίς διαβούλευση και αποσπασματικά, αντί να εισάγει ένα συνολικό θεσμικό πλαίσιο, όπως προγραμματικά είχε εξαγγείλει. Παρουσιάζει διάφορες ιδέες και χρονοδιαγράμματα με διαρροές στον τύπο, τις οποίες δεν επιβεβαιώνει σε επίσημες συναντήσεις και ανακοινώσεις. Μεταθέτει κάθε τόσο σε επόμενο ή άγνωστο χρόνο το πολυδιαφημισμένο θέμα της ριζικής αναδιάρθρωσης στον τρόπο διοίκησης (συμβούλια, εκλογή πρύτανη, οικονομικός διευθυντής κλπ.).

Την Τετάρτη 23/3 το υπουργείο κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία που παρέχει νέα παράταση της θητείας τους έως 31/12/2022 και απαγορεύει την προκήρυξη εκλογών για πρυτανικές αρχές, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα είχε ζητήσει να μην προκηρύξουν εκλογές οι πρυτάνεις δέκα πανεπιστημίων, όπως οφείλουν λόγω λήξης θητείας, και είχε διαβεβαιώσει τη σύνοδο των πρυτάνεων ότι δεν θα δοθεί παράταση.

Έχοντας επανειλημμένα τονίσει ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση πρέπει να εντάσσονται σε μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και να διασφαλίζονται με συγκλίσεις και συναινέσεις, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί τακτική που αντιβαίνει σε αυτές τις προϋποθέσεις.

Η τακτική αυτή αποδεικνύει την μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας για αλλαγές στον τρόπο εκλογής των διοικητικών οργάνων ερήμην της Πανεπιστημιακής κοινότητας, και είναι απαράδεκτη, καθώς, όπως έχουμε δει και στο παρελθόν, παράγει βραχύβιους νόμους, σε βάρος της ομαλής λειτουργίας των  πανεπιστημίων.

Καλούμε την κ. Υπουργό να αποσύρει άμεσα την τροπολογία και να δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο του σχεδίου νόμου που έχει ετοιμάσει για ανοικτή και ευρεία διαβούλευση με την ακαδημαϊκή κοινότητα και με χρονοδιαγράμματα που να μην είναι απαγορευτικά για τη διεξαγωγή ουσιαστικού διαλόγου, όπως αυτά που δηλώνει μέχρι σήμερα.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού

Ο Πρόεδρος Ιωάννης Νηματούδης Καθηγητής

Ο Γραμματέας Γιώργος Λιτσαρδάκης Καθηγητής

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ