Τα "βρόντηξε" ο Αντιπρόεδρος ΕΛΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ και μέλος της Διοικούσας

"Οι λόγοι της παραίτησής μου σχετίζονται με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως νέας, μονοτμηματικής Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών"

07/04/2022

Ενημερώθηκε: 08/04/2022, 07:43

Άκουσε το άρθρο

Επιστολή παραίτησης στην υπουργό παιδείας Ν. Κεραμέως απέστειλε σήμερα ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚΕ της ΑΣΠΑΙΤΕ και μέλος της Διοικούσας , καθηγητής Αριστείδης Παπαγρηγορίου.

"Οι λόγοι της παραίτησής μου σχετίζονται με την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφορικά με την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως νέας, μονοτμηματικής Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών", τονίζει στην επιστολή του ο Αριστείδης Παπαγρηγορίου και σημειώνει τα εξής:

  • Ως γνωρίζετε, εκτός από μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ, υπηρετώ και ως εκλεγμένος Πρόεδρος το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Με την τελευταία μου ιδιότητα συμμετείχα, στις 29/03/2022, σε τακτική συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος, η οποία αποφάσισε, ομόφωνα, την αποστολή, σε εσάς, κειμένου, δια του οποίου σας γνωστοποιούνται τόσο οι λόγοι για τους οποίους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η πρόταση ένταξης της ΑΣΠΑΙΤΕ σε αυτό όσο και η πρόθεση του Πανεπιστημίου να αναζητήσει τα πρόσφορα νομικά μέσα ακύρωσης της απόφασης, εφόσον αυτή υλοποιηθεί, νομοθετικά, χωρίς τη θετική του γνώμη.
  • Δεσμευόμενος από το περιεχόμενο του εν λόγω κειμένου και πιστεύοντας ουσιαστικά ότι η ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ως νέας, μονοτμηματικής Σχολής Εφαρμοσμένων Επιστημών και η επακόλουθη δημιουργία μιας «άλλης» Σχολής Μηχανικών στο ίδιο Ίδρυμα -ακόμη και, τελικά, διαφορετικά ονοματισμένης- με ενοποιημένα Τμήματα Μηχανικών επιπέδου 6 του Εθνικού κι Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, προδιαγραφών Τ.Ε.Ι., είναι ανορθολογική, αντιακαδημαϊκή και δεν προσφέρει, κατ’ ελάχιστον, τόσο στη δυναμική πορεία ανάπτυξης του Ιδρύματος όσο και, εν τέλει, στο δημόσιο συμφέρον, εξεταζόμενη από πλευράς μαθησιακών αποτελεσμάτων, επαγγελματικών προσόντων και προοπτικών απασχόλησης των αποφοίτων.
  • Επιθυμώντας, σε κάθε περίπτωση, να παραμείνω συνεπής και ξεκάθαρος στη θέση μου, δεν μπορώ να συμφωνήσω με την απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ, αναφορικά με την πρόταση ένταξής της, δευτερευόντως, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Στο σημείο, δε, αυτό, κρίνω απαραίτητο να τονίσω ότι η Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ προτείνει, κατ’ αρχάς, την ένταξή της στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο είναι σύμφωνο με την πρόταση.
  • Άλλωστε, δε θα μπορούσα να συμφωνήσω με την ταύτιση της ιστορικής πορείας της ΑΣΠΑΙΤΕ, η οποία τώρα εντάσσεται στο επίπεδο 6 του Εθνικού κι Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, με την τεχνική κι επαγγελματική εκπαίδευση (επίπεδο 5 του Εθνικού κι Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων).
  • Συνεπεία τούτων, εκτιμώ ότι, για λόγους ηθικής, επιβάλλεται η παραίτησή μου.
  • Σε κάθε περίπτωση, επιθυμώ ν’ αναφέρω ότι αισθάνομαι ευγνώμων που είχα την τιμή να υπηρετήσω, στο προηγούμενο διάστημα, τη Διοικούσα Επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ και σας ευχαριστώ θερμά που με επιλέξατε για τη θέση αυτή.
  • Επίσης, θα ήθελα να απευθύνω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου, για την άψογη συνεργασία, στους εξαίρετους συναδέλφους της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ και να τους ευχηθώ, από καρδιάς, διαρκή επιτυχία στο έργο τους.

Σχόλια (11)

ακαδημαϊκός δάσκαλος
|

Αν κάποιο Αθηναϊκό Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΠΑΔΑ, ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ, ΠΑΝΤΕΙΟ και ΕΑΠ) έχει τη θέληση ενσωμάτωσης της πενταετούς ΑΣΠΑΙΤΕ στους κόλπους του, αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από μια νέα Παιδαγωγική & Πολυτεχνική Σχολή Εκπαιδευτικών Μηχανικών με (5+1 έτη σπουδών) . Όποιο άλλο σχέδιο επιθετικής συγχώνευσης με το ΠΑΔΑ ή το ΕΚΠΑ σε τριετή σχολή εφαρμοσμένων επιστημών οδηγεί τεχνικά στην υποβάθμιση της ΑΣΠΑΙΤΕ και μεθοδευμένο σύντομο κλείσιμό της ως υποβαθμισμένη πλέον τριετής σχολή εφαρμοσμένων επιστημών δηλαδή παιδαγωγικό τριετές ΙΕΚ ή ΚΑΤΕ ή ΤΕΙ. Επίσης δεν καταλαβαίνω ως σκεπτόμενος και φορολογούμενος πολίτης αυτής της Ευρωπαϊκής Χώρας γιατί τέτοια εμμονή υποβάθμισης της Αθηναϊκής ΑΣΠΑΙΤΕ όταν τα ΤΕΙ και όχι μόνο σε μια νύχτα έγιναν Πανεπιστήμια, οι διετείς ακαδημίες δασκάλων και γυμναστών και η Χαροκόπειος Σχολή Οικιακής οικονομίας έγιναν επίσης με συνοπτικές διαδικασίες Πανεπιστήμια και σήμερα μεγαλουργούν σε αξιολογήσεις παραγωγής νέας γνώσης . Μήπως το τεράστιο οικόπεδο της ΑΣΠΑΙΤΕ στο Μαρούσι είναι σε plan B για εκποίηση και η ΑΣΠΑΙΤΕ οδεύει μεθοδικά, τιμωρημένα και προγραμματισμένα σε έμμεσο κλείσιμο και εξαφάνιση από τον Πανεπιστημιακό χάρτη μέσω της υποβάθμισής της σε τριετή "σχολούλα" εφαρμοσμένων επιστημών .Λέω μήπως; Κανένας σκεπτόμενος επιστήμονας και ακαδημαϊκός δεν μπορεί να παρακολουθεί στην Ελλάδα του 21ου αιώνα των Ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων και συγκλίσεων την ΑΣΠΑΙΤΕ ασθμαίνουσα και ολισθαίνουσα σε λουκέτο λόγω μεθοδευμένης και διαφαινόμενης με γυμνό οφθαλμό απαξίωσής της σε τριετές μόρφωμα εφαρμογών.

Πρόβλημα προτεραιοτήτων στα ΑΕΙ
|

Έχουμε παραμείνει προσκολλημένοι ως χώρα σε δεδομένα προηγούμενου αιώνα αν ακόμα θεωρούμε θέμα ύψιστης σημασίας την ΣΕΛΕΤΕ-ΑΣΠΑΙΤΕ, και ενώ η Ελλα΄δα πασχίζει να βγει από την παραγωγική και ακαδημαϊκή απομόνωση.

Δεν υπάρχει πλέον λόγος ύπαρξης τέτοιου τύπου παιδαγωγικής εξειδίκευσης -ειδικά των σύγχρονων μηχανικών- και επιπλέον ο τεχνολογικός τομέας καλύπτεται ακαδημαϊκά από τις Πολυτεχνικές Σχολές των Πανεπιστημίων.

στολίδι
|

η ΑΣΠΑΙΤΕ αποτελεί στολίδι στην παιδαγωγική εκπαίδευση. Ξεφεύγει από τα παιδαγωγικά νηπιαγωγιου και δημοτικού και πάει αποκλειστικά στην τεχνολογική γυμνάσιο, λύκειο σε πλήθος αντικειμένων. Τι άλλο να πει κανείς???
Δεν είναι το ίδιο με τμήματα επαγγελματιών που διδάσκουν και 2-3 παιδαγωγικά, καθόλου το ίδιο....
Τώρα αν την έχουν βάλει στο μάτι για να μην υπάρχει ανταγωνισμός στα παιδαγωγικά αντικείμενα αυτό είναι άλλο θέμα.
Από το αποτέλεσμα θα φανεί η πρόθεση του υπουργείου για την τεχνολογική κατεύθυνση στην Ελλάδα.

Σεναριογράφος
|

Αν πάει στο ΠΑΔΑ ως μονοτμηματική θα είναι πολύ ευκολότερο να συγχωνευθεί με ένα παραπλήσιο τμήμα μηχανικών σε δεύτερο χρόνο καθώς οι φοιτητές θα είναι σύμφωνοι και υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής και θα επέλθει η de facto κατάργησή της αναίμακτα, ενώ αν επιχειρηθεί η άμεση κατάργηση θα υπάρξουν λογικά αντιδράσεις.

Απόφοιτος ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Ένα μπράβο για την παραίτηση. Ένα μπράβο στους φοιτητές που αγωνίζονται. Ένα μπράβο στον καθένα που πονάει αυτήν την σχολή

Κώστας
|

Ελεος. ΝΑ τελειώνει αυτη η ιστορια.
Πρέπει να κλείσει.

Σχολιαστής
|

Ειλικρινής και συνεπής η στάση του κ. Παπαγρηγορίου. Υπηρέτησε την ΑΣΠΑΙΤΕ μέχρι του σημείου που Διοίκηση της και η Υπουργός φαίνεται να στρέφονται εναντίον της εκπεφρασμένης ακαδημαϊκής βούλησης του Ιδρύματος προέλευσης του (ΠΑΔΑ).

Μήπως
|

Έπρεπε να καταργηθεί από Χρονια;

παρατηρητης
|

Τι ειναι αυτο που φοβιζει τοσο πολυ την κ Κεραμεως εδω και 4 χρονια που υπηρετει στο υπουργειο και δεν λυνει τα δεσμα της ΑΣΠΑΙΤΕ απο την ομηρεια που εκεινη καλα κρατει?Πραγματικα θελει να την ενταξει την σχολη στο ΠΑΔΑ σαν μονοτμηματικη με το ιδιο πτυχιο ειδικοτητας ΤΕΙ οπως ειναι τωρα η σχολη? Χωρις να της δωσει το δικαιωμα των επιπλεων μαθηματων του ενος ετος για να πανεπιστημοποιηθει? Μιλαμε για μηδεν μελετη και σχεδιασμο κριμα την σχολη και τους φοιτητες.Τετοιο ξεπεσμο κανενας μα κανενας δεν περιμενε για την ΑΣΠΑΙΤΕ και οι ευθυνες εχουν ονομα γιατι μετα το μεγα λαθος Γαβρογλου κυβερνα 4 χρονια αλλη κυβερνηση και αλλος υπουργος.Εφοσον τα δυο ιδρυματα ΕΚΑΠ κ ΑΣΠΑΙΤΕ συμφωνουν για την συνεργασια γιατι η κ Κεραμεως λεει οχι? Η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν πρεπει να παει ακομα μια χρονια μονη της στο μηχανογραφικο των πανελλαδικων αξιζει διπλα σ ολα τ αλλα ΑΕΙ με το σπαθι της .Μεσα σε μια νυχτα εκαναν σχολες απο τα αζητητα απο ΤΕΙ ΑΕΙ και καποιοι μιλανε αν θα πρεπει η ΑΣΠΑΙΤΕ να ενταχθει στην πανεπιστημοποιηση? Γιατι ανωτατη σαν σχολη ειναι εστω και με τον διαχωρισμο των ΑΤΕΙ οπως ηταν πριν το ΠΑΔΑ.Ντροπη γι ολους μας αυτη η εξελιξη ντροπιαζει την τριτοβαθμια να εξευτελιζεται τοσα ασχημα μια σχολη αποδεδειγμενης αξιας στο περασμα των 60 ετων απο την ιδρυση της.Κ Κεραμεως εδω και τωρα ανοιξτε με νομοσχεδιο την ενταξει της σχολης στο ΕΚΠΑ

Εκπαίδευση Μηχανικών Πανεπιστημίου το 2030
|

Αδιανόητο ακόμα και το 2022 να γίνεται συζήτηση για την ΑΣΠΑΙΤΕ λες και είναι το μοναδικό Πανεπιστήμιο: Υπάρχει το Πολυτεχνείο Αθηνών (Αττικής) και τόσες Πολυτεχνικές Σχολές στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, προφανώς, μπορούν αυτές να ενισχυθούν ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες για Μηχανικούς στην Ελλάδα του 2040 ως ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όχι κοιτώντας διαρκώς στο απομονωμένο παρελθόν μιας μικρής βαλκανικής χώρας.

ΔΕΠ
|

Ας λήξει πια αυτή η ιστορία με την ΑΣΠΑΙΤΕ. Το 2022 δεν έχει κανέναν νόημα η παραγωγή "εκπαιδευτικών Μηχανικών" σε τέτοια κλίμακα, με ολόκληρη Σχολή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ