ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ: Παράταση μέχρι 20 Απριλίου

Ο αριθμός εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί  από το υπουργείο Παιδείας  μέχρι τέλους του μήνα ή  τις πρώτες ημέρες του Μάη
Δημοσίευση: 07/04/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Παράταση της προθεσμίας   για την υποβολή  των προτάσεων για τον αριθμό εισακτέων έως τις 20 Απριλίου, έδωσε στους Πρυτάνεις των ΑΕΙ η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως.  

Ο αριθμός εισακτέων αναμένεται να ανακοινωθεί  από το υπουργείο Παιδείας  μέχρι τέλους του μήνα ή  τις πρώτες ημέρες του Μάη.

Στο μεταξύ ήδη η Νίκη Κεραμέως προανήγγειλε, με δηλώσεις της, ότι θα μειώσει  τους εισακτέους στα κεντρικά Πανεπιστήμια και θα τους αυξήσει  στα περιφερειακά.  

Η τακτική αυτή   εφαρμόστηκε και πέρσι    

 •      Πατήστε εδώ για να ανοίξετε τον περσινό αναλυτικό πίνακα εισακτέων

Πέρσι ο συνολικός αριθμός εισακτέων είχε μειωθεί στις 77.415  θέσεις  από  77.970 πρόπερσι.

Παράλληλα μεταφέρθηκαν θέσεις σε τρία ακριτικά Πανεπιστήμια , με αντίστοιχη μείωση στα κεντρικά.

Συγκεκριμένα :

 •             Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ο αριθμός εισακτέων ανήλθε  στις  4.452 από από 4.230  πρόπερσι  
 •             Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έλαβε 4.058 θέσεις από  3.696    
 •             Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αύξησε τον αριθμό εισακτέων στις   5,174 θέσεις από 4.718  πρόπερσι.

Αντίστοιχα πέρσι μειώθηκαν  οι θέσεις:

 •             Στο ΕΚΠΑ  από 6.913  στις  7.765  
 •             Στο ΑΠΘ από 6.594 στις  6.396
 •             Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών από 1.569 στις 1.501  
 •             Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο  από 1.647 στις 1.563
 •             Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής από 4.928 στις 4.857
 •             Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  από 5.669 στις 5.637  
 •             Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας  από 1.812 στις 1.748  

Το Πανεπιστήμιο Πατρών

Την “πρωτιά” στη μείωση του αριθμού εισακτέων κατείχε  το Πανεπιστήμιο Πατρών. Από 7.020   πέρσι   οι θέσεις μειώθηκα  στις 6.283  .

Σχόλια (5)

 
Κενές θέσεις εισακτέων
08 Απρ 2022 13:32

Ήμουν 407/80 σε Τμήμα της περιφέρειας με βάση γύρω στο 11-12 τα τελευταία χρόνια... οι ενεργοί φοιτητές του στο πρώτο έτος ήταν στο 1/3 των εισακτέων/επιτυχόντων (δεν εμφανίζει κενές θέσεις από όλες τις κατηγορίες υποψηφίων). Φανταστείτε το τι γίνεται "πιο κάτω"!

Προφανώς, για την πλειοψηφία, δεν υπάρχουν πια χρήματα για σπουδές εκτός του τόπου κατοικίας και μάλιστα για μια επένδυση χρονικής διάρκειας 4 ή 5 ετών και μάλιστα χωρίς κάποια ουσιαστική ανταπόκριση στο μετά (aka εύρεση σοβαρής εργασίας, σχετικά άμεσα).

 
Κενές θέσεις εισακτέων
08 Απρ 2022 11:51

Η μεταφορά θέσεων είναι άσκοπη ενέργεια διότι απλούστατα οι φοιτητές δεν επιλέγουν να θυσιάσουν 4-5 χρόνια και την ποιότητα των σπουδών τους για να φοιτήσουν σε τμήματα που δεν είναι βιώσιμα.

Ακόμα και με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) πάνω απο τις μισές θέσεις εισακτέων που προσφέρονται σε πολλά τμήματα μένουν κενές, ενώ ακόμη περισσότεροι εγκαταλείπουν στο 2ο ή 3ο έτος των σπουδών - υπάρχουν τα στοιχεία από το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ (διανομή πανεπιστημιακών συγγραμμάτων) καθώς και από τις Γραμματείες των τμημάτων (ποσοστό εγγεγραμμένων φοιτητών που συμμετέχουν στις εξεταστικές περιόδους κάθε έτος).

Τέλος, οι διαρροές στον φοιτητικό πληθυσμό των περιφερειακών άλλα και κεντρικών ΑΕΙ είναι προφανείς από τον αριθμό των ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ: όταν, για παράδειγμα, ένα πανεπιστημιακό τμήμα λειτουργεί για πάνω από μια δεκαετία και δέχεται 150-200 εισακτέους αλλά κάθε χρόνο αποφοιτούν μόνο 40 ή 50, τότε η πλασματική αύξηση των προσφερόμενων θέσεων στο μηχανογραφικό δελτίο δε θα βελτιώσει την κατάσταση.

 
Πάσα back door
08 Απρ 2022 11:19

Το σωστό θα ήταν το υπουργείο μαζί με τους αριθμούς των προσφερομένων θέσεων ανά πανεπιστήμιο, για τα παρελθόντα έτη να δημοσιοποιεί μαζί και τον αριθμό των θέσεων που καταλήφθηκαν εντέλει (πόσοι εγγράφηκαν) καθώς και τον αριθμό όσων απέμειναν στην περιφέρεια ή/και όσων μεταγράφηκαν σε κεντρικά πανεπιστήμια.
Δίχως να διαθέτω ακριβείς αριθμούς για τα εν λόγω στοιχεία (που επιμελώς "αποσιωπούνται" από το ΥΠΑΙΘ), από την θητεία μου ως ΔΕΠ κεντρικού πανεπιστημίου παρατηρώ ετησίως συν 100 με 150 μεταγραφές στο τμήμα μου, που διπλασιάζουν τον αριθμό εισακτέων (εισαγωγή από την πίσω πόρτα - back door).
Της "εξυπηρετήσεως" δηλαδή το σύστημα εισαγωγής. Κατά την προσφώνηση του εισπράκτορα (την εποχή που τα λεωφορεία διέθεταν και εισπράκτορα): "Κλείσε από μπρος, τον πήραμε από πίσω (τον επιβάτη)"
Η σημερινή πολιτική, συνεχίζει τον αναχρονιστικό θεσμό να "εισπρακτορεύει" με τις ψήφους της "πίσω πόρτας". Και μην πάει το μυαλό μας στην "παλαιοκομματική γνωστή Δεξιά", καθόσον και οι κυβερνήσεις των "προοδευτικών δυνάμεων" είτε της κεντρο-αριστεράς ή του συνασπισμού "αριστερο-ακρα δεξιάς", αποδείχθηκαν πρωτΑγωνιστές σε αυτού του είδους τις τακτικές.
Τι να μιλήσουμε για υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών στα κεντρικά πανεπιστήμια (από την μάστιγα των μεταγραφών), μπροστά στην άγρα ψήφων δεν μετράει τίποτα!
Αν πραγματικά θέλετε στην παρούσα κυβέρνηση να βοηθήσετε τα περιφερειακά πανεπιστήμια και τις έδρες τους, θα πρέπει να κλείσετε την "πίσω πόρτα" που αδειάζει τα περιφερειακά και φουλάρει ασφυκτικά τα κεντρικά πανεπιστήμια μέσω μεταγραφών.
Τα γράφω μήπως και καταλάβουν τα "ψηφαλάκια" της περιφέρειας (αλλά και όσων εισάγονται από την μπροστά πόρτα στο πανεπιστήμιο) την κοροϊδία τέτοιων εξαγγελιών.
Πολιτικός τζόγος, με προσδοκώμενα κέρδη σε ψήφους, γίνεται. Όπως στην καλαθοσφαίριση όπου επιτρέπεται η πάσα back door (που με σκριν των συμπαικτών του ένας άλλος παίκτης δέχεται πάσα πίσω από την αντίπαλη άμυνα) πράγμα που απαγορεύεται στο ποδόσφαιρο ως οφσάιντ. Μαιτρ της πάσας back door στην πολιτική πρόσβασης στα πανεπιστήμια είναι τα πολιτικά κόμματα (για τους μπασκετμπολίστες θεωρείται επιθυμητή τακτική για τους ποδοσφαιριστές είναι οφσάιντ). "Σπορ και θέαμα" χαλαρώστε και απολαύστε!

 
αναμενόμενο
08 Απρ 2022 10:27

μάλλον θα καθυστερεί η σχετική έκθεση της επιτροπής που συσχετίζει τον αριθμό εισακτέων με την προβολή των αναγκών της χώρας σε βάθος εικοσαετίας βάσει γεωπολιτικών συσχετισμών και της κλιματικής αλλαγής.

 
Θα κλείσουν και τμήματα;
08 Απρ 2022 09:08

Σύμφωνα με μία σειρά από δημοσιεύματα πέρα από την ανακοίνωση των θέσεων θα ανακοινωθεί και το κλείσιμο κάποιων τμημάτων. Συγκεκριμένα τμημάτων που πήραν πολύ μικρό αριθμό εισακτέων πέρυσι λόγω της εβε και προέρχονται από πρώην ΤΕΙ.
Θα είναι πολύ άδικο για τους υποψήφιους φοιτητές αυτή, η έστω και μερική, αναδιάρθρωση των πανεπιστημίων να γίνει μετά από τις πανελλήνιες και να τους βρει προ εκπλήξεων με την έναρξη της επόμενης ακαδημαϊκής χρονιάς

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.