Στα «κάγκελα» η Συσπείρωση Πανεπιστημιακών για την απορρόφηση της ΑΣΠΑΙΤΕ από το ΠΑΔΑ

Σήμερα το πρωί πληροφορηθήκαμε από τον συνάδελφο κ. Παπαγρηγορίου, μέσω της επιστολής παραίτησής του, για τα σχέδια που απεργάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να προσαρτήσει στο ΠΑΔΑ ως μονοτμηματική Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών την ΑΣΠΑΙΤΕ, χωρίς τη συγκατάθεση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου μας.
Η Συσπείρωση εδώ και πολύ καιρό είχε επισημάνει ότι στις διαθέσεις της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι η επαναφορά τμημάτων δύο ταχυτήτων στα Πανεπιστήμια θέτοντας σε αμφισβήτηση τη μεταρρύθμιση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Μάλιστα, στην προεκλογική μας Διακήρυξη είχαμε αναφέρει τα παρακάτω:
«Οι πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση τμημάτων εφαρμοσμένων επιστημών (άραγε υπάρχουν επιστήμες που δεν είναι εφαρμοσμένες;) που παραπέμπουν σε τμήματα ΤΕΙ της δεκαετίας του ‘80 ως προς την ακαδημαϊκή τους στόχευση, επαναφέρουν από την πίσω πόρτα την αναχρονιστική και αντιεπιστημονική διάκριση των τμημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σε μία εποχή που η τεχνολογία και η επιστήμη αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Σε περίπτωση θεσμοθέτησης των υποβαθμισμένων τμημάτων εφαρμοσμένων επιστημών, δε θα πρέπει να εθελοτυφλούμε ότι τμήματα του ΠΑΔΑ θα αποτελέσουν εξαίρεση στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Τουναντίον, το ΠΑΔΑ θα είναι το πρώτο ίδρυμα στην Αττική που θα επιλεγεί από την κυβέρνηση να παίξει τον ρόλο του «λαγού» στη νέα αυτή στρέβλωση, λόγω και της ιστορίας των ιδρυμάτων στα οποία στηρίχθηκε η ίδρυσή του»
Προφανώς ο κ. Παπαγρηγορίου δε θα πρέπει να εκπλήσσεται από τη στάση της ηγεσίας του Υπουργείου, άλλωστε τον είχαμε προειδοποιήσει όπως και όλα τα μέλη του Πανεπιστημίου μας εδώ και μήνες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προεκλογικά είχε τοποθετηθεί υπέρ της μετατροπής του ΠΑΔΑ σε Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών, οπότε οποιαδήποτε αυταπάτη για τις προθέσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την αποστολή του ΠΑΔΑ δε δικαιολογείται. Έχει αποδείξει άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση πολλές φορές ότι δε συνδιαλέγεται με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Τουναντίον εισάγει μεταρρυθμίσεις διαλυτικές για την εκπαίδευση της χώρας με τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Τι να πρωτοθυμηθούμε; Την πανεπιστημιακή αστυνομία; Το πειθαρχικό και τις διαγραφές για τους φοιτητές; Την τιμωρητική αξιολόγηση; Την ελάχιστη βάση εισαγωγής που άφησε χιλιάδες κενές θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας; Τη μη συμμόρφωση με την εκ του νόμου υποχρέωση για αναπλήρωση όσων μελών ΔΕΠ αφυπηρετούν;
Πλέον, εφόσον κανείς δεν τρέφει αυταπάτες, ήρθε η ώρα της κινητοποίησης όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού χαρακτήρα του ΠΑΔΑ. Πρυτανικές Αρχές, Καθηγητές, φοιτητές, διοικητικοί θα πρέπει να ορθώσουμε άμεσα το ανάστημά μας με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα αποκρούσουν κάθε σχέδιο υποβάθμισης του πανεπιστημίου μας, αλλά και συνολικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα.
Συσπείρωση Πανεπιστημιακών
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Ρύθμιση θεμάτων για τη διαδικασία αξιολόγησης των φοιτητών του Παν. Θεσσαλίας
- Μεταθέσεις στα Μουσικά Σχολεία χωρίς γνωστοποίηση των μορίων
- Πανελλαδικές 2023: Αλλαγές στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων Ειδικών Μαθημάτων
- Το ΕΚΠΑ ιδρύει δύο παραρτήματα του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας στα Ψαχνά και στη Μυτιλήνη
- ΕΑΠ: Ανοικτή επιστολή της ακαδημαϊκής κοινότητας προς την υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως
- Ερώτηση 45 Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητούν "κατάργηση της τιμωρητικής αξιολόγησης"
- Στο αστυνομική τμήμα ο ΔΔΕ Πειραιά για υποβολή μήνυσης- Ομάδα διαδηλωτών διέκοψε την ημερίδα για τα Ιδιωτικά Σχολεία
- Διευθυντές Σχολείων: Εντολή υπ. Παιδείας να "παγώσουν" οι διπλές Συνεντεύξεις των υποψηφίων στην ΔΠΕ Ξάνθης
- Παρουσία της ηγεσίας του υπ. Παιδείας η Σύνοδος Πρυτάνεων στην Κέρκυρα (Το πρόγραμμα)
- Ειδική πρόσκληση μελών ΕΕΠ και ΕΒΠ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
Σχόλια (16)
Φτάνουμε στο 2025, άρα όποιοι έχουν αποκτήσει ένα διδακτορικό δεν μπορούν να αξιώνουν ότι θα διορίζονται αυτομάτως μέλη ΔΕΠ σε πανεπιστήμιο - για κάθε θέση υπάρχουν πλέον 8-10 αξιόλογοι νέοι υποψήφιοι, με διδακτορικά και μεταδιδακτορική ε΄ρευνα σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Η απονομή τίτλων σπουδών σε ηλικία άνω των 40 ετών -αυστηρά εντός Ελλάδας, σε ομάδες προσωπικού που έχουν καθιερωμένη σχέση εργασίας με τα Τριτοβάθμια Ιδρύματα, τα πρώην ΤΕΙ ή τα Πανεπιστήμια- δεν πληρούν προφανώς τα ουσιαστικά κριτήρια ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ του ανθρώπινου δυναμικού: εξωστρέφεια, αριστεία και τελικά αξιοκρατική προσέλκυση νέων ερευνητών.
Επιθυμούμε πραγματική μεταρρύθμιση και αναβάθμιση ή απλώς μια διοικητική αλλαγή, με γενικόλογες προτάσεις που θα μείνουν πάλι «ευχολόγια»;
@ Praetor
Στο αγγλοσαξονικό σύστημα οι μηχανικοί είναι τρία έτη. Βέβαια για να γίνει κάποιος chartered engineer, δηλαδή αυτό που βγαίνουν από την αποφοίτηση στην Ελλάδα οι διπλωματούχοι μηχανικοί, χρειάζεται και άλλες προϋποθέσεις, όπως συγκεκριμένη προϋπηρεσία αρκετών χρόνων. Κάτι ξέρουν οι άνθρωποι
Ούτε με διαφορετική νομοθεσία λειτουργούσαν (θυμηθείτε τον νόμο Γιαννάκου) ούτε τα βασικά μαθήματα τα δίδασκαν κατέχοντες μόνο master.
Από το 1996 η εκλογή σε βαθμίδα επίκουρου καθηγητή και πάνω απαιτούσε διδακτορικό και δημοσιεύσεις (μετρήσιμα μεγέθη). Οι καθηγητές εφαρμογών με τα χρόνια (καθώς συνταξιοδοτούνταν) περιορίζονταν αυστηρά στα εργαστήρια, ενώ θεωρίες δίδασκαν συμβασιούχοι διδάκτορες.
Μετά, δε, το 2008-2010 πρακτικά σταμάτησαν οι προκηρύξεις καθηγητών εφαρμογών. Μάλιστα, ήδη από τις αρχές της νέας χιλιετίας, τα 2 ΤΕΙ του λεκανοπεδίου εξέλεγαν καθηγητές εφαρμογών με διδακτορικό.
Για του λόγου το αληθές, καλό θα ήταν να αναζητηθούν στοιχεία του 2018 από τη μετατροπή των προσωποπαγών θέσεων Καθηγητών ΠΑΔΑ σε τακτικές θέσεις Καθηγητή Παν/μίου (αρκετοί δεν μπόρεσαν να το επιτύχουν). Δεδομένου ότι για τη Σχολή Μηχανικών οι επιτροπές αποτελούντο αποκλειστικά από Καθηγητές Πολυτεχνείων, δε νομίζω ότι υπήρχαν περιθώρια για κλείσιμο ματιών.
Τέλος, το 2002 οι αντίστοιχες μετατροπές των παλιών Καθηγητών ΤΕΙ σε Καθηγητές ΤΕΙ τακτικών θέσεων έγιναν επίσης από επιτροπές που αποτελούντο αποκλειστικά από Καθηγητές Πολυτεχνείων/Πανεπιστημίων. Συνεπώς, υπάρχει μία 25ετία σοβαρών εκλογών και μία 20ετία αδιάκοπου ελέγχου και βελτίωσης. Αυτά για όσους αναφέρονται στο "εν μία νυκτί..."
Αν τσεκάρετε το γνωστό Πολυτεχνείο του Delft θα δείτε ότι το Bachelor είναι 3 έτη. Απλώς κανείς υποχρεωτικά ένα master για να α ασκήσεις το επάγγελμα. Είναι η μια η άλλη. Εδώ είναι 5 έτη με integrated master και εκεί 3+2 με bachelor και master.
Oι πολυτεχνικές σχολές είναι 4 ή 5 χρόνια στο εξωτερικό. Αν πιστεύετε ότι με 3 χρόνια σπουδών μπορείς να κτίσεις πολυκατοικία, γέφυρες, λιμάνια, τότε να φτιάξουμε τεχνικές σχολές 3ετεις να μην έχουμε ακριβές πολυτεχνικές σχολές.
Ότι και να ήταν τα πρώην ΤΕΙ λειτουργούσαν τουλάχιστον μέχρι το 2017 με διαφορετική νομοθεσία. Και μην ξεχνάμε ότι βασικά μαθήματα τα δίδασκε προσωπικό με μάστερ μόνο.
@ΔΜ, επειδή σχολιάζουμε και σε εκπαιδευτικό site, ευκαιρία να ενημερωθείς ότι το Υπουργειο Παιδείας είναι το μοναδικό Υπουργείο όπου οι πτυχιούχοι ΤΕΙ είναι ενταγμένοι στο μισθολόγιο των ΠΕ! Στο υπόλοιπο Δημόσιο πράγματι υπάρχει μια μικρή διαφορά στην κατηγορία ΤΕ με ΠΕ , που συμφωνώ ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχει αφού είναι ξεκάθαρο και νομικά ότι ανήκουν στο ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης. Ας είναι καλά το ΤΕΕ που δεν δέχθηκε ποτέ το αυτονόητο , το μισθολόγιο στο Δημόσιο καταρτίζεται σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο προσόντων, γιατί φοβόταν ότι η εξομοίωση μισθών θα επέφερε και "εξομοίωση" προσόντων για θέσεις Διευθυντών κ τ.λ κυρίως σε Πολεοδομικές κ τ.λ. Ο νυν Πρωθυπουργός νομίζω το 2015-16 είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να ανήκουν στην ίδια μισθολογική κλίμακα ΤΕ και ΠΕ εφόσον είναι Ανώτατα Ιδρύματα, πλην όμως δημοσιοοικονομικα ήταν ανέφικτο. Έκτοτε ουδείς ασχολήθηκε....
ΔΜ γμωριζεις οτι υπαρχει μισθολογιο στο δημοσιο ΤΕ κ ΠΕ? Αν οχι μαθε το και εσυ λες ανακριβειες.Τα ΑΤΕΙ ναι ειναι ανωτατα απο το 2001 αλλα στο μισθολογιο πληρωνονται σαν ΤΕ και οχι ΠΕ πανεπιστημιακης εκπαιδευσης.Συνεπως γνωριζω πολυ καλα τι λεω.Και ειναι μεγα λαθος αυτο απο την πλευρα του κρατους γιατι το ανωτατη σημαινει ανωτατη οχι ανωτερα και οτι μας βολευει.
Στην Ελλάδα τα ΤΕΙ προήλθαν από την αναβάθμιση των πρώην ΚΑΤΕΕ σε πόλεις όπου ήδη προϋπήρχαν σχολές Πανεπιστημίων (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα κ.α.) και στο ΦΕΚ της ίδρυσής τους αναφερόταν ρητά ότι θα έχουν άλλη αποστολή από αυτή των Πανεπιστημίων. Αυτή η ανισορροπία δεν διορθώθηκε με την «ανωτατοποίηση» της περιόδου 2001-2010, ούτε με την «πανεπιστημιοποίηση» της προηγούμενης νομοθεσίας (2018-2019).
Επομένως, το αγγλικό/αμερικανικό μοντέλο των διακριτών σπουδών (3 έτη) αλλά και το κεντροευρωπαϊκό μοντέλο των 4-5 ετών, που ακολουθείται και στην Σκωτία, δεν έχουν καμία σχέση με τα εγγενή δομικά προβλήματα στην ελληνική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Εξάλλου, ακόμα και στην Αγγλία προσφέρονται πλέον Integrated Masters (3+1) ως προπτυχιακά προγράμματα.
Είναι απλώς μια σύμβαση σπουδών (ενιαίο δίπλωμα σπουδών ή 3+2 έτη για πτυχίο/μεταπτυχιακό), δεν αλλάζει η ποιότητα και η στόχευση. Είναι εντελώς διαφορετική συζήτηση γιατί σε μια χώρα σαν την Ελλάδα λειτουργούσαν επί 4 δεκαετίες σχεδόν τα ΤΕΙ από τη στιγμή που δεν υπήρχε παράδοση βαριάς βιομηχανίας και τα γνωστικά αντικείμενα (πχ. Πληροφορική, Μηχανική, Διοίκηση Επιχειρήσεων) ήδη θεραπεύονταν στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές...
@παρατηρητης, "πρώην σχολές ΤΕΙ"! Αρκεί αυτό για να μη διαβάσει κανείς τα υπόλοιπα για λογους αξιοπιστίας. Τα πρώην Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά ιδρύματα , τα αναφέρετε ως πρώην σχολές....Επίσης τα ΤΕΙ ήταν ΑΕΙ Τουλάχιστον από το 2000 και δεν έγιναν......Βέβαια η Ελλάδα δήλωνε στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 80 τα ΤΕΙ ως Ανώτατα ιδρύματα!
Μην γράφετε ανακρίβειες ή ενημερωθείτε πρώτα!
@ΠΑΔΑ - ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Προσωπικά δεν ήμουν υπέρμαχος των "5-ετή made by Gavroglou" όπως τα λέτε. Όμως τα 3-ετή made by Kerameos δεν θα είναι λύση τύπου Μπολόνια. Η μειωμένη διάρκεια σπουδών αποσκοπεί σε μία επιπλέον συνθήκη υποβάθμισης των τμημάτων αυτών. Όπως πχ και ο αποκλεισμός πρόσβασης των αποφοίτων τους σε διδακτορικές σπουδές. Δεν τα κάνουν για να προσεγγίσουν το μοντέλο Μπολόνια. Τα κάνουν για να έχουν σχολές υποβαθμισμένες και αποφοίτους μειωμένων προσόντων που ΔΕΝ θα έχουν την δυνατότητα να ξεπεράσουν το ταβάνι που τους έθεσαν. Η πρόθεση είναι να παγιωθεί μία άκαμπτη ιεράρχιση των εκπαιδευτικών τίτλων και των ανθρώπων.
Αυτό φαντάζομαι θα ισχύει και για το ΕΜΠ και τα αλλά πολυτεχνεία;. Στο εξωτερικό που τόσο θαυμάζεις ολα τα πολυτεχνεία είναι 3ετη όπως το TU Delft, Politechnico Milano κτλ.
Τα 5-ετή made by Gavroglou σύντομα λαμβάνουν τέλος. Σύμφωνα με τη Bologna έρχονται τα 3-ετή και όποιος θέλει μεταπτυχιακό το κάνει ξεχωριστά . Μαιμουδιές τύπου grecomaster δε θα συνεχισθούν ...
Σε ενα βράδυ σε ένα πρωί πάντως τα ΤΕΙ καταργήθηκαν. Όσοι θελησαν να γίνουν απόφοιτοι πολυτεχνικής σχολής επέλεξαν να σπουδάσουν και πέμπτο χρόνο. Όσο και να κωλυσιεργεί με διάφορες προφάσεις η κυβέρνηση στην αξιολόγηση αυτών ν των νέων τμημάτων στο τέλος θα κανει την αξιολόγηση.
Πρέπει να πραγματοποιηθούν συναντήσεις στις σχολές του ΠΑΔΑ!!
Χμμμ.Το ΠΑΔΑ ( πρωην σχολες ΤΕΙ ) φοβαται τι? Την απορροφηση μιας σχολης που εμεινε αδικα εξω απο την πενεπιστημοποιηση που τα ιδια ΤΕΙ δεχτηκαν μεσα σ ενα βραδυ απο το πολυνομοσχεδιο Γαβρογλου? Το να συγχωνευετει η ΑΣΠΑΙΤΕ η να συνεργαστει με το ΠΑΔΑ να προσφερει τον χωρο της στο μαρουσι τις εγκαταστασεις της την εμπειρια της στο παιδαγωγικο τα εργαστηρια της τους εξαιρετους καθηγητες της και βεβαια να δωθει η ευκαιρια στους φοιτητες της ΑΣΠΑΙΤΕ οπως δωθηκε και στους φοιτητες των ΤΕΙ πειραια κ αθηνας μ ενα επιπλεον χρονο μαθηματων να παρουν αναβαθμισμενο πτυχιο ειναι κακο? Αντι πραγματικα ολη η ακαδημαικη κοινοτητα να βοηθησει 4 χρονια τωρα την ΑΣΠΑΙΤΕ που αδικως εμεινε εκτος πολυνομοσχεδιου να βρει τον δρομο της απειλειτε νομικα αν προχωρησει η κ Κεραμεως στην συγχωνευση.Κατι δεν παει καλα κυριοι του ΠΑΔΑ. Νομιζατε μεσα σ ενα βραδυ που εγιναν τα ΤΕΙ ΑΕΙ θα δινατε και πτυχια πολυτεχνειου.Απο τον ιδιο χωρο μ εσας προερχεται η ΑΣΠΑΙΤΕ στηριξτε την κ οχι πατηστε την.Προχωρηστε κ υπουργε και δωστε μια ανασα στην ΑΣΠΑΙΤΕ να προσφερει τα μεγιστα στην ανωτατη εκπαιδευση εχει την εμπειρια και τα προσοντα το γνωριζετε.Αναμενουμε τα ευχαριστα