Η πρόταση για την ΑΣΠΑΙΤΕ του πρώην Πρύτανη του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ Λ. Βρυζίδη

"Οι καθηγητές να ενταχθούν στα αντίστοιχα τμήματα με τις ίδιες διαδικασίες που εντάχθηκαν και οι καθηγητές του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και του ΑΤΕΙ Αθήνας"

11/04/2022

Άκουσε το άρθρο

Του πρώην Πρύτανη του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ Λάζαρου Βρυζίδη

Η διοικούσα επιτροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ προτείνει την ένταξη της σε κάποιο πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ ή ΠΑΔΑ) ως μονοτμηματική αυτόνομη σχολή, η οποία πρόταση είναι ακριβώς η ίδια που έγινε από την ΑΣΠΑΙΤΕ και το 2018.

Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά της πρότασης, προτείνεται ένα αυτόνομο τμήμα εκπαιδευτικών μηχανικών για το οποίο δεν γίνεται καμία διευκρίνιση αν αυτό το τμήμα θα είναι πενταετούς ή εξαετούς διάρκειας.

Αν το τμήμα είναι πενταετούς διάρκειας προτείνεται επί της ουσίας η ΑΣΠΑΙΤΕ να ενταχθεί σε ένα πανεπιστήμιο με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα. Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε δόκιμο αλλά ούτε και εφαρμόσιμο.

Η πρόταση κατά την άποψη μου πρέπει να είναι ξεκάθαρη, ολοκληρωμένη και να είναι προς όφελος των φοιτητών της ΑΣΠΑΙΤΕ. Η μοναδική εφικτή πρόταση, η οποία διατυπώθηκε και στο παρελθόν παραμένοντας επίκαιρη, περιλαμβάνει τα εξής:

  • οιφοιτητές της ΑΣΠΑΙΤΕ να ενταχθούν στα τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
  • οικαθηγητέςνα ενταχθούν στα αντίστοιχα τμήματα με τις ίδιες διαδικασίες που εντάχθηκαν και οι καθηγητές του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ και του ΑΤΕΙ Αθήνας.
  • ηδημιουργία ενός γενικού τμήματος παιδαγωγικών σπουδώνπου σε αυτό το τμήμα θα μπορούν να παρακολουθήσουν ένα σύνολο μαθημάτων για εκπαιδευτική επάρκεια όσοι διπλωματούχοι από τηνΠολυτεχνική Σχολή επιθυμούν. Ο τίτλος θα πρέπει να είναι μεταπτυχιακού επιπέδου.

Σχόλια (25)

Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Με μεγάλη χαρά ανυπομονούμε να δούμε αν θα πάρει αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση η συγχώνευση με το ΠΑΔΑ. Χρόνια τώρα το περιμένουμε, από το 2018 !!!!! Αυτό θέλει η πλειοψηφία της σχολής !!!

Απορια
|

Αν ενταχθεί η ασπαιτε στο ΠΑΔΑ, οι φοιτητές θα μεταφερθούν στο Αιγάλεω στο ΠΑΔΑ η θα παραμένουν στις εγκαταστάσεις του Ηρακλείου ;

Μέλος ΔΕΠ
|

Στην σωστή κατεύθυνση η πρόταση. Αλλωστε για ποιόν λόγο να δημιουργηθεί Σχολή Εκπαιδευτικών Μηχανικών την στιγμη που τα τμήματα (όλων τα πανεπιστημίων) μπορούν να εντάξουν παιδαγωγικά μαθήματα επιλογής στο Πρόγραμμα Σπουδών τους και να δίδουν παιδαγωγική επάρκεια στους αποφοίτους τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Πολυτεχνική Σχολή
|

Μετά από προηγούμενο δημοσίευμα σας, φαίνεται ότι η υπουργός κα Κεραμέως έχει πάρει την αποφαση να εντάξει την ΑΣΠΑΙΤΕ στο ΠΑΔΑ, με μια αναχρονιστική επαναφορά των εφαρμοσμένων σχολών, που θυμίζει τα ΚΑΤΕΕ. Η πρόταση του πρώην Πρύτανη κου Βρυζίδη είναι μια ρεαλιστική πρόταση, με μόνο θετικό αποτέλεσμα να είναι το όφελος των φοιτητών της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Ρεάλ Πολιτίκ
|

Εφαρμόσιμη και δίκαιη πρόταση τόσο για τους φοιτητές όσο και για τα μέλη ΔΕΠ της ΑΣΠΑΙΤΕ. Σε πλήρη αντίθεση με την εμμονή της ΔΕ ΑΣΠΑΙΤΕ σε μια ανεφάρμοστη πρόταση, που επιχειρεί εν έτει 2020+ να συντηρήσει λύσεις της δεκαετίας του 1950. Το ΠΑΔΑ θα ενισχύσει μεν το εκπαιδευτικό δυναμικό του, αλλά και θα επιφορτιστεί διοικητικά με ένα ακόμα πρόγραμμα σπουδών, που όμως είναι παρεμφερε΄ς των πρώην ΤΕΙ, και το οποίο ακόμα υποστηρίζεται στο ΠΑΔΑ. Σαφώς καλύτερη λύση από την φημολογούμενη εναλλακτική πρόταση μετατροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ σε Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών 3ετούς φοίτησης, η οποία θα αλλοίωνε το ισχυρό 5ετές πτυχίο του ΠΑΔΑ και θα ήταν αγκάθι στην τρέχουσα ανοδική πορεία του στον ακαδημαϊκό χάρτη.

@Θωμας
|

Η πρόταση που προτείνετε όπως καταλαβαίνετε κινείται στην σφαίρα του αδυνάτου, ούτε η ίδια η ΑΣΠΑΙΤΕ στην πρόταση της δεν έκανε λόγο για αυτά που προτείνετε.

Η πιο δίκαιη και ρεαλιστική πρόταση είναι η παραπάνω του κ. Βρυζίδη, και με μερικές βελτιώσεις/ανταλλάγματα προς όφελος του ΠΑΔΑ (πχ κυριότητα οικοπέδου στο Μαρούσι, έκτακτη επιπλέον χρηματοδότηση λόγω απορρόφησης) θεωρώ πως η Σύγκλητος του ΠΑΔΑ θα την κάνει αποδεκτή.
Οτιδήποτε άλλο (βλ πρόταση Δ.Ε ΑΣΠΑΙΤΕ για μονοτμηματική 5ετη μέσα στο ΠΑΔΑ ή μετατροπή της ΑΣΠΑΙΤΕ σε 3ετη σχολή Εφ. Επιστημών εντός ή εκτός ΠΑΔΑ) δεν θα γίνει αποδεκτό από την μία ή την άλλη πλευρά, ενώ ελλοχεύει και ο κίνδυνος μακροχρόνιου δικαστικοού αγώνα.

@vasilis
|

Το ΠΑΔΑ δεν έχει επίσημα ακόμα πολυτεχνική σχολή, αλλά πουλ συνταγή θα αποκτήσει. Τα τμήματα της σχολής μηχανικών είναι εδώ και 3 χρόνια 5ετης φοίτησης και εδω και 1μιση χρόνο το δίπλωμα που απονέμουν ειναι integrated master. Έχει ήδη συγκροτηθεί η επιτροπή για να αποφανθεί αν θα μετατραπούν και επισήμως σε πολυτεχνικά τμήματα και μέχρι το τέλος του χρόνου ελπίζουμε να έχουμε τα αποτελέσματα.

Επιτέλους...
|

...να μία ξεκάθαρη και εφαρμόσιμη λύση. Ή πιο σωστά, η ΜΟΝΗ εφαρμόσιμη λύση.
Αφήστε στην άκρη οι διοικούντες την ασπαιτε τα υπερφίαλα σχέδια και φροντίστε για το καλό όλων των μελών της κοινότητάς της.
Αν ναυαγήσει το σχέδιο και αυτή τη φορά, ή αν βρεθούν φοιτητές και μέλη ΔΕΠ εγκλωβισμένοι λόγω προσφυγής του ΠΑΔΑ -που δικαίως δεν συμφωνεί με την τωρινή πρόταση- θα είστε εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι.

@Vasilis
|

Όντως δεν είναι Πολυτεχνείο αλλά έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία αντιστοίχισης για να καταστούν αντίστοιχα αυτά τα τμήματα με πολυτεχνικές σχολές αφού προηγηθεί η πιστοποίηση των νέων προγραμμάτων από την ΕΘΑΕΕ. Εχει παρει τον δρόμο της η διαδικασία .

Θωμας.
|

Αυτόνομη Σχολή σύμφωνα και με τον ιδρυτικό νόμο Ασπαιτε με κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.. Αντίστοιχων των πολυτεχνικων σχολών.. Με θέσπιση ρητων διατάξεων στο νομο. που θα προταθεί και όχι με έκδοση ΠΔ που δεν θα εκδοθουν ΠΟΤΕ (εμπαιγμός κοροϊδία ουτοπία) όπως δεν εκδόθηκαν μέχρι σήμερα, αν. Και προβλέπονται σε ήδη νόμους που ισχύουν. Και. Καταδικασθηκαν σε πρόστιμα τα συναρμοδια υπουργεία. Ως παραλήψεις. Από το ΣΤΕ.

ΑΣΠΑΙΤΕ & ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
|

Αν κάποιο Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΠΑΔΑ, ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ, ΠΑΝΤΕΙΟ και ΕΑΠ) επιθυμεί την ενσωμάτωση της πενταετούς ΑΣΠΑΙΤΕ στους κόλπους του, αυτή θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα από μια νέα Παιδαγωγική & Πολυτεχνική Σχολή Εκπαιδευτικών Μηχανικών με (6 έτη σπουδών) . Όποιο άλλο σχέδιο συγχώνευσης με το ΠΑΔΑ ή το ΕΚΠΑ σε τριετή σχολή εφαρμοσμένων επιστημών οδηγεί τεχνικά στην υποβάθμιση της ΑΣΠΑΙΤΕ και σύντομο κλείσιμό της ως υποβαθμισμένη πλέον τριετής σχολή εφαρμοσμένων επιστημών δηλαδή παιδαγωγικό τριετές ΙΕΚ ή ΚΑΤΕ ή ΤΕΙ. Εναλλακτικά ένα νέο σύγχρονο Παιδαγωγικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Μαρούσι με ενσωματωμένη την σημερινή ΑΣΠΑΙΤΕ ως Σχολή Εκπαιδευτικών Μηχανικών εξαετούς διττής παράλληλης φοίτησης( μαθήματα μηχανικών+ μαθήματα παιδαγωγικών) με επιπλέον μια νέα Σχολή Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας και Διδακτικής θα μεγαλουργούσε στην καρδιά της Αθήνας.

3ετης Φοιτητής ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Εξαιρετική πρόταση που μας βρίσκει στην συντριπτική πλειοψηφία σύμφωνους.
Να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ!!

Vasilis
|

Από πότε το ΠΑΔΑ είναι πολυτεχνική σχολή; Και αν είναι γιατί στις μετεγγραφές δεν υπάρχει ισοδυναμία με ΕΜΠ, ΑΠΘ κλπ; Μην τρελαθούμε τελείως τώρα!

ΣΤΕΛΙΟΣ
|

Συμφωνώ και επαυξάνω.

Σχολιαστής
|

Να και μια λογική και ρεαλιστική πρόταση. Καλό θα ήταν να την εξετάσει σοβαρά το ΠΑΔΑ.

Μέλος ΔΕΠ Πολιτικών Μηχανικών ΠΑΔΑ
|

Αυτή μάλιστα, είναι μια πρόταση που εάν πέσει στο τραπέζι και υπό ορισμένους όρους μπορεί να υλοποιηθεί και θα είναι προς όφελος και των φοιτητών και των καθηγητών της ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει και την σχολή μηχανικών του ΠΑΔΑ στην προσπάθεια πλήρους αντίστοιχησης με τα Πολυτεχνεία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η προηγούμενη πρόταση της ΑΣΠΑΙΤΕ προς το υπουργείο για 5ετη μόνοτμηματική σχολη στο ΠΑΔΑ δεν πρόκειται να γίνει ανεχτεί από το ίδρυμα όπως άλλωστε έχει ήδη ψηφίσει ομόφωνα η Σύγκλητος.
Εκτός εάν μιλάμε ότι η μόνοτμηματική που θα δημιουργηθεί να είναι στο μοντέλο των νέων 3των τμημάτων Εφ. Επιστημών εντός των ΑΕΙ. Σε αυτήν την περίπτωση το ΠΑΔΑ δεν θα ήταν αρνητικό, αλλά δεν νομίζω να το δεχόταν η ΑΣΠΑΙΤΕ, επομένως πάλι καταλήγουμε ότι η πρόταση του κ Βρυζιδη είναι η πιο δίκαιη και εφικτά υλοποιησιμη και για τα δύο ιδρύματα.

γιατί όχι αντιπρόταση...
|

Πολλά μέλη της ΑΣΠΑΙΤΕ θεωρώ πως θα ικανοποιούνταν με μια τέτοια προοπτική που όντως δείχνει να είναι η μόνη βιώσιμη και "δίκαιη" για όλους.
Μακάρι πέρα από προσωπική θέση να αποτελέσει την αντιπρόταση του ΠΑΔΑ...

Μπράβο
|

Σωστή πρόταση,
αναρωτιέμαι για την δεν την ενστερνίζετε η ΔΕ;
Ο κ. Χατζαράκης έλεγε έλεγε το 2018 και κατηγορούσε την τότε ΔΕ επιτροπή γιατί δεν προχωράει με την συγχώνευση με τα τότε ΤΕΙ.
κ. Χατζαράκη εάν δεν γίνει η συγχώνευση και τώρα θα έχετε προσωπική ευθύνη .

Απόφοιτος ΑΣΠΑΙΤΕ
|

Μακράν η καλύτερη λύση !!

Ισορροπιστης
|

Η καλυτερη και πιο ολοκληρωμενη πρόταση. Η κυρία υπουργός ας την λαβει υπ οψιν τής και να πραξει αναλογως. Ομως εχει χαθει πολύτιμος χρονος αμεσα χρειαζονται οι οποιες αποφασεις. Ας τελειωνει το θεμα ΑΣΠΑΙΤΕ τωρα τον απριλη με το νομοσχεδιο της παιδείας.

Λογική προταση
|

Εννοείται αυτή η πρόταση είναι η πιο λογική και ήταν αυτή που είχε συμφωνηθεί λίγες μέρες πριν το νομοσχέδιο γαβρογλου και δεν έγινε. Γιατί να μη διαλυθεί για λόγους κύρους; Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα σημασία έχει το αντικείμενο που προσφέρει να συνεχιστεί με ένα εκσυγχρονισμό και μέσα ατα πλαίσια του νέου χάρτη. Απόλυτα λογική πρόταση και προς όφελος όλων.

Εφικτή Πρόταση
|

Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι αρχικά ότι δεν βρισκόμαστε στο 1950. Θα πρέπει να βρεθεί μία λύση με θετικό πρόσημο για τους φοιτητές , τους Καθηγητές και το Κοινωνικό σύνολο ευρύτερα. Δεν μπορούμε να εγκλωβίζουμε τα παιδιά για τα προσωπικά ζητούμενα 5-6 ανθρώπων. Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό το οποίο καλούμαστε να υποστηρίξουμε όλοι με τον καλύτερο τρόπο. Θα πρέπει να συζητήσει το Υπουργείο την συγκεκριμένη πρόταση με το ΠΑΔΑ και να προχωρήσει. Αν κάποιοι δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι δεν κινείτε όλος ο κόσμος γύρω τους είναι τελικά δικό τους θέμα.

Μέλος ΔΕΠ ΕΜΠ
|

Εξαιρετική πρόταση και η μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική από όσες έχουν ακουστεί, την οποία δυστυχώς η ίδια η ΑΣΠΙΑΙΤΕ είχε απορρίψει το 2019 λόγω αντιδράσεων του παιδαγωγικού τμήματος της.
Ας ελπίσουμε οτι πλέον η ΑΣΠΑΙΤΕ έχει μάθει από τα λάθη της, γιατί ως γνωστόν όποιος πάει για τα πολλά, χ΄άνει και τα λίγα και η ΑΣΠΑΙΤΕ το βιώνει τώρα που ξέμεινε ως το μόνο ΤΕΙ.
Ας ελπίσουμε να προχωρήσει η παραπάνω πρόταση.

Πολύ καλή προταση
|

Συμφωνώ και επαυξάνω. Η ΑΣΠΑΙΤΕ να απορροφηθεί ετσι χωρίς να μείνουν στον αέρα οι φοιτητές και οι καθηγητές. Όλοι κερδίζουν ετσι.

ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ
|

ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ. Η πιο σωστή λύση είναι αυτοδύναμη σχολή με κοσμητεία στο ΕΚΠΑ. Όλες οι άλλες προτάσεις οδηγούν στη διάλυσή της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ