Υφ. Παιδείας: Επεξεργαζόμαστε νέο σύστημα διορισμών εκπαιδευτικών

Ποια ήταν η δέσμευση, προεκλογικά, του κυβερνώντος κόμματος

11/04/2022

Ενημερώθηκε: 15/03/2023, 12:55

Άκουσε το άρθρο

Επεξεργαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας. Δεν μπορώ να πω τίποτα αυτή τη στιγμή, αλλά να ξέρετε ότι ούτε αδιάφοροι είμαστε ούτε ανάλγητοι.

Τη δήλωση αυτή έκανε   η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μεκρή, κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τη διετία των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών.

Υπενθύμιση

Το esos υπενθυμίζει ότι στο προεκλογικό του  πρόγραμμα, το κυβερνών κόμμα, είχε δεσμευθεί"   
οι διορισμοί εκπαιδευτικών   θα γίνονται βάσει αντικειμενικού συστήματος επιλογής στο οποίο θα συνυπολογίζονται προϋπηρεσία, παιδαγωγική κατάρτιση και επιστημονική κατάρτιση…”

Διετία των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών

Για τη διετία των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών η υφ. Παιδείας υπογράμμισε τα εξής:

Οι νεδιοριζόμενοι είχαν περιθώριο επιλογής περιοχής: Υπήρχε το περιθώριο, κύριε συνάδελφε, επιλογής των περιοχών στις οποίες ήθελαν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Υπάρχει ένα αξιοκρατικό σύστημα επιλογής και πάντοτε η προϋπόθεση αυτή που ήταν γνωστή. Αυτό σήμαινε ότι μπορούσαν τις οικογενειακές, προσωπικές, επαγγελματικές παραμέτρους να αντισταθμίσουν και να πάρουν τη σχετική απόφαση.

Γιατί διετία;Το βασικό επιχείρημά τους, λοιπόν, ότι είναι υποχρεωτική η υπηρεσία και η παροχή υπηρεσιών για δύο τουλάχιστον χρόνια μπορεί να αντικρουστεί και από το αντεπιχείρημα ότι, όταν επιτρέπεται η μετακίνηση σε έναν χρόνο, δημιουργούνται  εκπαιδευτικά κενά, τα οποία με την αξιοκρατική διαδικασία που πρέπει να ακολουθούμε δεν καλύπτονται αμέσως.

Το πρόβλημα το έχουν θέσει και Βουλευτές της ΝΔ: Έχουμε, λοιπόν, ως Υπουργείο, να σταθμίσουμε, αφ’ ενός μεν τη συνέχεια και την ακώλυτη παροχή εκπαιδευτικού έργου και αφ’ ετέρου, τις δικαιολογημένες ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί.
όντως κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς ταλαιπωρούνται, ενδεχομένως και οι περισσότεροι. Θα σας πω, επίσης, για την ενημέρωσή σας, ότι το θέμα αυτό και συνάδελφοι της δικής μας παράταξης μάς το έχουν θέσει με τρόπο και με στοιχεία τα οποία δικαιολογούν την όχληση του Υπουργείου.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ήταν γνωστοί πριν τους διορισμούς: Σύμφωνα με το νόμο, οι εκπαιδευτικοί γνώριζαν εκ των προτέρων πλήρως τους όρους και τις προϋποθέσεις για να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Μία από τις προϋποθέσεις -η βασική ίσως- ήταν και να μείνουν στη θέση τοποθέτησης για δύο σχολικά χρόνια τουλάχιστον.

Οι δυσκολίες: Ποιες είναι οι δυσκολίες των εκπαιδευτικών; Η ανάγκη τους να διατηρούν πολλές φορές και δύο σπίτια. Οι αυξημένες οικονομικές δυσκολίες είναι γνωστές στο Υπουργείο. Σας βεβαιώ ότι όλοι μας γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα προβλήματα που υπάρχουν, όμως θα σας το πω και θα το πω ήπια, χωρίς να θέλω να προκαλέσω αντιδράσεις, γιατί, επαναλαμβάνω, είναι ευαίσθητο θέμα και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν και παρέχουν τις υπηρεσίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχόλια (7)

ΠΕ 71
|

ΓΙΑΤΙ ΚΟΡΟΙΔΟ ΚΥΡΙΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΑΣ ΜΕ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΩ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

εκπαιδευτικοs
|

αφου κ. Μακρη σας ειναι γνωστες οι οικονομικες δυσκολιες των εκπαιδευτικων καντε κατι για την επιλυση τους.Πιεστε,ενισχυστε την τοπικη αυτοδιοικηση-κυριως στα νησια-να βοηθησει στη στεγαση των εκπαιδευτικων.Κυριολεκτικα μας γδυνουν.Οι εκπαιδευτικοι στα νησια υποφερουν,πεινανε.Στους γονεις τους στηριζονται οι περισσοτεροι.Δεν ειναι λογικο να θελουν να φυγουν οσο γινεται πιο γρηγορα;Λετε οι εκπαιδευτικοι οφειλουν να παρεχουν τις υπηρεσιες τους με τον καλυτερο τροπο.Για πεστε μας η πολιτεια δεν μας οφειλει αποδοχες ωστε να μπορουμε να ζουμε με στοιχειωδη αξιοπρεπεια;

Το επιχείρημα...
|

Όσο κυνικό και αν ακούγεται, δυστυχώς, το αντεπιχείρημα του "το γνώριζαν" ισχύει και είναι κατά την άποψή μου λογικό. Γιατί :

Α) Από την αρχή γνώριζαν με ποιο καθεστώς αιτούνται διορισμό (2ετία).
Β) Υπάρχουν και κάποιοι που επίλεξαν να ΜΗΝ διοριστούν ακριβώς γιατί υπήρχε η 2ετία σε τόπο που δεν ήταν των συμφερόντων τους.
Γ) Οι όροι και προϋποθέσεις για το διορισμό δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτοί "α λα καρτ" (δέχομαι τη μοριοδότηση και το διορισμό αλλά δε δέχομαι τις υποχρεώσεις).

Και ΝΑΙ, είναι παράταση της ταλαιπωρίας κάποιων ανθρώπων που έφαγαν πολλά χρόνια στις "γωνιές του χάρτη" ως αναπληρωτές αλλά αν δε σας σύμφερε η 2ετία γιατί ζητήσατε να διοριστείτε;

Καλύτερα θα είναι να απαιτείτε να σοβαρευτεί το Υπουργείο και να πάρετε μετάθεση σε όσο το δυνατό πιο βολικό τόπο το συντομότερο γιατί δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που συνάδελφοι, με χρόνια υπηρεσίας σε περιοχές μακριά από τον τόπο τους, που δεν καταφέρνουν να μετατεθούν και πληρώνουν λάθος πολιτικές και πρακτικές του υπουργείου...

Βαγγελης
|

Μακαρι να διοριζομουν και στην ΓΑΥΔΟ.......Εμεινα εκτος για 5 θεσεις

Νίκος
|

Τα πιστεύετε αυτά που λέτε για τους νεοδιορίστους εκπαιδευτικούς και Μακρή;
Αν ναι, μάλλον δεν γνωρίζετε τι έχουμε προσφέρει επί σειρά ετών, τι τραβάμε με γλισχρους μισθούς, κοιτάζοντάς μας όλοι ως κινούμενα 50εύρα προς αφαίμαξη και γι' αυτό δεν φροντίζετε για τίποτα.
Αν όχι, γιατί τα λέτε; Για να γίνετε όσο πιο αντιπαθής μπορείτε;

@
|

Ντροπή, να μιλούν για νέο σύστημα στο τέλος της τετραετίας. Αποδείχθηκαν άτολμοι και ανίκανοι σε κρίσιμα ζητήματα και θα κριθούν για αυτό.

Ελένη, Νεοδιόριστη πλην όμως 13 χρόνων κορόιδο αναπληρώτρια
|

Κυρία Μακρή,
ειλικρινά σας είχα σε εκτίμηση....

Μετά απ' αυτές τις ύβρεις σας,
για όλους εμάς τους νεοδιόριστους που για 13 χρόνια παρατήσαμε τις οικογένειες μας για να δουλέψουμε προφανώς αλλά και για να στηρίξουμε το σαθρό εκπαιδευτικό σας σύστημα,
δεν θέλω καν να σας ξέρω.....
Αισθάνομαι όχι απλά ντροπή για σας αλλά κάτι παραπάνω από οργή...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ