ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Νέα παρέμβαση του Δημάρχου Πύργου στην υπ. Παιδείας για το Τμήμα Μουσειολογίας

Δημοσίευση: 12/04/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μια ακόμα πρωτοβουλία παρέμβασης για την περίπτωση του Τμήματος Μουσειολογίας Πύργου πραγματοποίησε ο  Δήμαρχος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, με αφορμή τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα γύρω από την μεταρρύθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Απευθυνόμενος εγγράφως στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, επισημαίνει πως μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, λόγω καθυστέρησης στο Συμβούλιο Επικρατείας, σχετικά με τη μεταφορά στην Πάτρα και συγχώνευση του Τμήματος Μουσειολογίας με υφιστάμενη Σχολή σχετικού γνωστικού αντικειμένου.

Επίσης ο Δήμαρχος Πύργου τονίζει τα εξής: 

 • Αποτελεί η διαδικασία έκδοσης Π. Δ., μοναδική διαδικασία αναδιάρθρωσης Τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια ακολουθείται η νομοθετική οδός.
 • Επίσης σχεδόν όλες οι εκλεγμένες Πανεπιστημιακές Αρχές στη χώρα, δεν πρότειναν κλείσιμο Τμημάτων ή Σχολών.
 • Ο σχεδιασμός της μεταρρύθμισης στην Ανώτατη Παιδεία προβλέπει συγκεκριμένα βήματα, με ολοκλήρωση της ψήφισης σχετικού νόμου στο Κοινοβούλιο.
 • Για την Ηλεία όμως και για το Πανεπιστήμιο Πατρών υπήρξε μοναδική, ξεχωριστή διαδικασία! Άμεσα τίθεται θέμα ισότιμης μεταχείρισης και αυτόματα προκύπτει το συμπέρασμα της άνισης και άδικης αντιμετώπισης σε βάρος της κοινωνίας του Δήμου Πύργου και της Ηλείας.
 • Δεν δόθηκε η δυνατότητα συζήτησης στη Βουλή της περίπτωσης του Τμήματος Μουσειολογίας Πύργου, όπως  διασφαλίζεται για Πανεπιστημιακά Τμήματα της υπόλοιπης χώρας (Ακρόαση φορέων, Επιτροπή Παιδείας, Ολομέλεια Κοινοβουλίου).
 • Οι Βουλευτές της Ηλείας, στερήθηκαν του δικαιώματος στήριξης των συμφερόντων της εκλογικής μας περιφέρειας.
 • Είναι γνωστό ότι και το τρέχον Ακαδημαϊκό έτος (΄21-΄22) στο Μηχανογραφικό δελτίο συμπλήρωσης υποψηφίων από τις   Πανελλαδικές  εξετάσεις, υπήρχε το Τμήμα Μουσειολογίας με 0 (μηδέν) εισακτέους. Το ίδιο θα ισχύει και για το επόμενο Ακαδημαϊκό έτος;

Ο Δήμαρχος Πύργου επισημαίνει επίσης τα εξής:

 • Κυρία Υπουργέ, εκτιμούμε ότι έχουμε συνταγματικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα της ισονομίας, ισοτιμίας και ισότητας γενικότερα, σχετικά με τη λειτουργία του κράτους. Εξάλλου είμαστε μια περιοχή (η Ηλεία και η πρωτεύουσα Πύργος) με επικίνδυνη  αρνητική  απόκλιση από τον μέσο όρο των δεικτών ανάπτυξης της χώρας αλλά και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
 • Υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης Πανεπιστημιακού Τμήματος στον Πύργο, δραστηριοποιούμενο είτε στο υπάρχον γνωστικό πεδίο, είτε σε συναφές, εντός του ευρύτεροι χώρου του πολιτιστικού τομέα.
 • Ήδη έχετε εγκρίνει δύο θέσεις ΔΕΠ, (βαθμίδα επίκουρου καθηγητή) σε γνωστικό αντικείμενο Ιστορίας και Μουσειολογίας, στο Τμήμα Μουσειολογίας Πύργου. Εκκρεμούν 5 (πέντε) αιτήσεις ΕΔΙΠ . Υπηρετούν ήδη 2 (δύο) εκπαιδευτικοί ΔΕΠ.
 • Οι υποδομές είναι ικανοποιητικές και καλύπτουν τις ανάγκης της εκπαίδευσης, σίτισης και διαμονής των φοιτητών.
 • Επιθυμούμε από την πολιτεία ισοτιμία και δίκαιη αντιμετώπιση, στο πνεύμα αντιμετώπισης του υπόλοιπου Ακαδημαϊκού χάρτη στη χώρα.

Σχόλια (6)

 
STAV
11 Μαρ 2023 12:37

Αφού ο νομός Ηλείας έμεινε χωρίς κανένα τμήμα , μια ιδέα θα ήταν το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης που χωρίς καμία επιστημονική λογική συγχωνεύτηκε με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του πρώην ΤΕΙ στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας !...να ξαναγίνει ανεξάρτητο Τμήμα με μόνη κατεύθυνση αυτή τη κατεύθυνση των δασκάλων και να μεταφερθεί στον Πύργο . Να έχει σχολή ο Πύργος, μια στην των δασκάλων και καλή .

 
ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ
14 Απρ 2022 13:12

τέτοια μικροπολιτική έλεος ...ας συγχωνευθει αλλού το τμήμα .
δλδ τι θελει ο δημαρχος : τα ενοικιαζόμενα δωμα΄τια, τα καφε και τα εστιατόρια να λειτουργούν σε ενα τμήμα ΑΕΙ μελλοντικών ανέργων , για να στηρίζουν δηθεν ενα μετρος της τοπικής αγοράς και το Δημόσιο να γονατίζει απο τα έξοδα ???

 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
14 Απρ 2022 09:09

Κύριε Δήμαρχε, έχετε απόλυτο δίκαιο! Είναι φανερό ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση.Χαρακτηριστικά σας αναφέρω για την Φυσικοθεραπεία που υπάρχει εδώ και 18 χρόνια στο Αιγιο, που μεταφέρεται στη Πάτρα, χωρίς κανένα ακαδημαϊκό και κοινωνικό κριτήριο, χωρίς να ερωτηθούν οι φοιτητές παρά μόνο με απόφαση της Συγκλήτου της Πάτρας, κίνηση για την οποία δεν ξέρουμε ποια είναι η σκοπιμότητα της.

 
Εξεταστής
13 Απρ 2022 00:17

Ένα μηχανισμό καταλαβαίνει ....το πολιτικό σύστημα.....
Όσοι θέλουν να δουν ποιος είναι .....ας ανατρέξουν στη δημιουργία 3 ΑΕΙ σε μια περιφέρεια της χώρας.....ενώ σε άλλες ψάχνουν 2....3 τμήματα ΑΕΙ.......
ΑΥΤΑ ΔΗΜΑΡΧΕ.....ΑΥΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΗΛΕΊΑΣ.....

 
Κλείσιμο Κλείσιμο Κλείσιμο
12 Απρ 2022 23:30

Δεν υφίσταται τμήμα με ελάχιστα μέλη ΔΕΠ και χωρίς στοιχειώδεις υποδομές αλλά ικανοποιητικές...όπως λένε.
Κλείσιμο λοιπόν και συγχώνευση με άλλο συναφές τμήμα, χωρίς πολύ σκέψη.

 
polar fish
12 Απρ 2022 21:57

ενα πανεπιστημιακο τμημα δεν δημιουργει αναπτυξη. αναπτυξη δημιουργει η προστιθεμενη αξια και η τεχνολογια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.