ΒΟΥΛΗ

"Κρίσεις" στελεχών εκπαίδευσης: Τροπολογία για τη στελέχωση των Συμβουλίων διακρίβωσης γνώσης της ξένης γλώσσας

Η τροπολογία προφανώς κατατέθηκε διότι υπάρχει αδυναμία συγκρότησης των συγκεκριμένων Συμβουλίων μόνο από μέλη ΔΕΠ (σ.σ. σε μη συνήθεις γλώσσες για τις οποίες δεν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ)
Δημοσίευση: 18/04/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με την αιτιολογία ότι "αντιμετωπίζεται το ζήτημα της στελέχωσης των αρμόδιων συμβουλίων για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης, ως προς τον τρόπο εξέτασης για τη διακρίβωση της γνώσης της ξένης γλώσσας" η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως κατέθεσε σήμερα τροπολογία, προς ψήφιση, στη Βουλή η οποία ορίζει ότι στα Συμβούλια  εκτός από μέλη ΔΕΠ μπορούν να συμμετέχουν και από μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) των Α.Ε.Ι., ειδικότητας της αντίστοιχης ξένης γλώσσας.

Μέχρι τώρα  ο νόμος προέβλεπε  ότι για όσους   υποψήφιους προσκομίζουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικά δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, η εξέταση στη ξένη γλώσσα γίνεται από ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. ή ομότιμο καθηγητή.

Η τροπολογία προφανώς κατατέθηκε διότι  υπάρχει αδυναμία συγκρότησης των συγκεκριμένων Συμβουλίων  μόνο από  μέλη ΔΕΠ (σ.σ. σε μη συνήθεις γλώσσες για τις οποίες δεν υπάρχουν  μέλη ΔΕΠ)τα οποία με προφορική εξέταση και χωρίς το αποδεικτικό στοιχείο της μαγνητοφώνησης  καλούνται να "κόψουν" ή να "προβιβάσουν" κατόχους τίτλων σπουδών από ξένα ΑΕΙ , στην γλώσσα της χώρας από την οποία αποφοίτησαν.

'Ετσι μετά από αυτή την τροποποίηση η συγκεκριμένη διάταξη διαμορφώνεται ως εξής:

 «6. ‘Οσοι υποψήφιοι προσκομίζουν πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή διδακτορικά δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής, προκειμένου να μοριοδοτηθούν για τους τίτλους σπουδών της περ. α) της παρ. 2, καθώς και για τη γνώση της ξένης γλώσσας στην οποία αποκτήθηκαν, σύμφωνα με την περ. γ) της ίδιας παραγράφου, εξετάζονται προφορικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ενώπιον του αρμόδιου συμβουλίου επιλογής ως προς τη γνώση της γλώσσας αυτής.

Η εξέταση του πρώτου εδαφίου γίνεται από ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. ή ομότιμο καθηγητή ή μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) Α.Ε.Ι. ειδικότητας της αντίστοιχης ξένης γλώσσας ή εκπρόσωπο ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα για τα στελέχη εκπαίδευσης, η επιλογή των οποίων ανατίθεται στα συμβούλια επιλογής των παρ. Ι έως & του άρθρου 37 και από ένα (1) μέλος Δ.Ε.Π. ή ομότιμο καθηγητή ή μέλος Ε.Ε.Π. Α.Ε.Ι. ειδικότητας της αντίστοιχης ξένης γλώσσας ή εκπρόσωπο ξένων διπλωματικών αρχών στην Ελλάδα ή Σύμβουλο Εκπαίδευσης ή εκπαιδευτικό Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κατά περίπτωση, της αντίστοιχης ειδικότητας για τα στελέχη εκπαίδευσης, η επιλογή των οποίων ανατίθεται στα συμβούλια επιλογής των παρ. 9 και 13 του άρθρου 37, καθώς και της παρ. 4 του άρθρου 38.

Οι εξεταζόμενοι βαθμολογούνται σε δεκάβαθμη κλίμακα. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι βαθμολογούνται με βαθμό μικρότερο του πέντε (5) δεν μοριοδοτούνται για: α) τους τίτλους σπουδών της περ. α) της παρ. 2 και β) τη γνώση της αντίστοιχης ξένης γλώσσας, οποιουδήποτε επιπέδου, σύμφωνα με την περ. γ) της ίδιας παραγράφου.

Ο εξεταστής για κάθε ξένη γλώσσα ορίζεται με απόφαση του οργάνου που είναι αρμόδιο για τη συγκρότηση του οικείου συμβουλίου επιλογής.

Σχόλια (8)

 
Ανώνυμος εκπαιδευτικός
19 Απρ 2022 11:55

Ένα μέλος ΔΕΠ ή ό τι άλλο τα ξέρει δηλαδή όλα; Ακυρώνει τα ξένα Πανεπιστήμια διεθνούς κύρους; Τι παραλογισμοί είναι αυτοί;

 
ΠΕ19
19 Απρ 2022 09:12

Έτοιμος νόμος !!!!
Το κλασσικό του υπουργείου νομοθετεί πριν δει αν αυτό που νομοθετεί είναι εφαρμόσιμο και μετά άντε να κόψετε το λαιμό σας.
Μέχρι τώρα οι εκπαιδευτικοί έβαλαν πλάτη και δεν φαίνονται τα κατά καιρούς φιάσκο ! Τώρα που την απόλυτη ευθύνη την έχει το υπουργείο ....

 
1 μέλος;;;!!!
19 Απρ 2022 08:51

Επιτροπή αποτελούμενη από 1 μέλος αποφασίζει και ''κόβει'' ή ''προβιβάζει'', σύμφωνα με την ''άνωθεν επιφοίτηση''....;;;;!!!!
Το έγινε απόλυτα αντιληπτό .....!!!

 
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
19 Απρ 2022 08:46

Απαράδεκτο να αλλάζουν οι όροι της προκήρυξης, μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων των υποψηφίων ΔΔΕ και ΔΠΕ.

 
Μάνος
19 Απρ 2022 08:11

Τον Μιγκέλ Καπουάνο να φέρουν...

 
Ταινία για Νόμπελ
19 Απρ 2022 00:20

Τίτλος : Η θεία Τούλα και ο Ζήκος τρώνε ποπ κορν και σπόρια που ετoίμασε ο Master chef, πετώντας με το αεροπλάνο με τα 19 φτερά. Σκηνοθεσία το ΥΠΑΙΘ. Παραγωγός το Μαξίμου.

 
ΕΛΕΟΣ!!!
19 Απρ 2022 00:11

ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΠΤΥΧΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ, ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΑΤΑΠ? ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΤΩΡΑ?

 
ξεφτίλας συνέχεια
18 Απρ 2022 23:24

δωσε πόνο... τα έτοιμα προεκλογικά

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ