ΜΑΘΗΤΕΣ

Ελληνική PISA:Τα 600 Δημοτικά και Γυμνάσια που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις

Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης
Δημοσίευση: 20/04/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της υφυπουργού Παιδείας Ζ. Μακρή, η οποία ορίζει τα 300 Δημοτικά και 300 Γυμνάσια που θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις της Ελληνικής PISA.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ

Τα σχολεία που επελέγησαν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα από το σύνολο των σχολείων της χώρας, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης (εκτός από τα ειδικά σχολεία και τα ξενόγλωσσα σχολεία).

Εφαρμόστηκε διαδικασία στρωματοποιημένης δειγματοληψίας, όπως καθορίστηκε με το υπ’ αρ. 1/28-03-2022 πρακτικό της Επιστημονικής Επιτροπής, από όπου προέκυψαν δύο λίστες σχολείων.

Οι εν λόγω λίστες εγκρίθηκαν με το υπ’ αρ. 2/05-04-2022 πρακτικό της Επιστημονικής Επιτροπής.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 και η συμμετοχή των σχολικών μονάδων που επελέγησαν είναι υποχρεωτική.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται από τους/τις εκπαιδευτικούς κατά την αξιολόγηση της επίδοσης των μαθητών/τριών στα συγκεκριμένα μαθήματα.

Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία 16469/ΓΔ4 (Β’ 877) υπουργική απόφαση, καθώς και με διευκρινιστικές οδη- γίες οι οποίες θα αποσταλούν στους Διευθυντές/ντριες των σχολικών μονάδων που θα συμμετάσχουν στις δια- γνωστικές εξετάσεις.

Σχόλια (6)

 
Φιλόλογος
08 Μάιος 2022 13:24

Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο!
Τα ενδεικτικά θέματα της γλώσσας είναι γεμάτα γλωσσικά/εκφραστικά λάθη.
Το δεύτερο θέμα δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο μαθητών της Γ΄υμνασίου. Κάποιες ερωτήσεις είναι ασαφείς το ίδιο και οι πιθανές σωστές απαντήσεις. Σημαντική έλλειψη η απουσία και των απαντήσεων στα θέματα. ΄Εν ολίγοις, δουλειές του ποδαριού με αμφίβολα τελικά αποτελέσματα.

 
Διδασκαλία ύλης μαθηματικών
27 Απρ 2022 01:34

Τα Μαθηματικά του Γυμνασίου δεν είναι απαρχαιωμένα και ούτε εξαρτάται από την Πληροφορική η διδασκαλία τους. Οι μαθητές θα πρέπει πρώτα να μάθουν τι είναι το Πυθαγόρειο Θεώρημα και η διακρίνουσα πριν ασχοληθούν με άλλα κεφάλαια.

Όσα παιδιά επιθυμούν να συμμετέχουν σε εξετάσεις ας έχουν τη δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον μαθημάτων, και στο εξωτερικό έτσι γίνεται (prep classes).

 
Στρ. Βούρβαχης
26 Απρ 2022 14:22

Η ελληνική PISA είναι φιάσκο με τα απαρχαιωμένα Μαθηματικά που διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία. Τα παραδείγματα από την σελίδα της PISA για τον διαγωνισμό στα Μαθηματικά είναι στην ουσία θέματα που απαιτούν ισχυρό υπόβαθρο σε άλλη επιστήμη, στην Επιστήμη των Αλγορίθμων, πιο γνωστή ως Πληροφορική! Αυτή την επιστήμη, όμως, η κρατούσα εκπαιδευτική πολιτική την θεωρεί μάθημα Β' Ομάδας (και κατηγορίας), με μόλις μία ώρα την βδομάδα σε Β' και Γ' Γυμνασίου. Στις Η.Π.Α, στα σχολεία οι μαθητές ήδη μπορούν να επιλέγουν Πληροφορική αντί για Άλγεβρα.

 
@ Ειναι απαράδεκτo
23 Απρ 2022 20:35

Μη βιάζεστε να διαμαρτυρηθείτε για τα πάντα πια! Ένα ποσοστό των μαθητών στην Ελλάδα πηγαίνουν σε ιδιωτικό σχολείο. Λογικό και σωστό είναι το δείγμα να έχει και ιδιωτικά σχολεία!
Από τα αποτελέσματα αν θέλει κάποιος μετά βλέπει αν οι επιδόσεις στα ιδιωτικά είναι καλύτερες ή χειρότερες από τα δημόσια.
Αλλά το να έχει απ'όλα το δείγμα είναι σωστό.

 
Ειναι απαράδεκτο
23 Απρ 2022 16:13

Να υπαρχει στον ιδιο διαγωνισμό δημόσια κ ιδιωτικά σχολεία! Αυτο συμβαίνει για να μας λετε ποσο κακοί εκπαιδευτικοί ειναι του δημοσίου έναντι των ιδιωτικών παραβλέποντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στα σχολεία. Να υπαρχει ξεχωριστή PISA για τα ιδιωτικά, ξεχωριστή για τα πολιπολιτισμικα σχολεία και ξεχωριστη για τα υπόλοιπα που ειναι πιο ομοιογενή. Τοτε θα μπορουμε να μιλάμε για διαστρωματοποιημενο δείγμα. Τωρα μιλάμε για την προβολή των ιδιωτικών.

 
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
20 Απρ 2022 15:29

Το ΙΕΠ δεν έλαβε καμία πρόβλεψη για να μην ξανακληρωθούν τα ίδια σχολεία πάλι δεύτερη φορά σε εξετάσεις PISA. Τόσο δύσκολο ήταν να εξαιρεθούν τα σχολεία που είχαν κληρωθεί την πρώτη φορά; Οι άριστοι δεν τα προβλέπουν αυτά; Τόσα σχολεία και ξαναέβαλαν τα ίδια. Απαράδεκτο.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.