ΜΑΘΗΤΕΣ

Το ύψος αποζημίωσης των μαθητευομένων των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας

Δημοσίευση: 20/04/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση , με την οποία καθορίζεται η   αποζημίωση  των μαθητευομένων των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

1. Η αποζημίωση των μαθητευομένων των Πειραματικών Επαγγελματικών Σχολών (Π.ΕΠΑ.Σ.) Μαθητείας της Δ.ΥΠ.Α. στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας ορίζεται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, όπως ισχύει κάθε φορά.

2. Η αποζημίωση  καταβάλλεται για κάθε ημέρα πραγματοποίησης του «προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο», που υλοποιείται σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

3. Ο μαθητευόμενος υπάγεται ασφαλιστικά στον e-ΕΦΚΑ για το διάστημα του προγράμματος μάθησης σε εργασιακό χώρο στην επιχείρηση στον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος και σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισης του μαθητευομένου είναι συντάξιμος. Για τις ασφαλιστικές εισφορές εφαρμόζεται αναλογικά η περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 2335/1995 (Α’ 185), κατά την οποία οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το ήμισυ των πράγματι καταβαλλόμενων εισφορών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 11, του ν. 4763/2020.

4. Το σύνολο της αποζημίωσης των μαθητευομένων, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καλύπτεται από την επιχείρηση, στην οποία πραγματοποιείται το πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο. 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ