ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Επιστολή φοιτητών του ΠΑΔΑ στην υπουργό Ν. Κεραμέως

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη μετατροπή της σχολής μας σε σχολή 3ετούς φοίτησης, με υποδεέστερο πτυχίο!
Δημοσίευση: 20/04/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αξιότιμη κα υπουργέ,

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού του ΠαΔΑ, έπειτα από απόφαση που πήραμε μέσα από τη Γενική Συνέλευση του συλλόγου μας, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τη θέση μας μπροστά στις εξελίξεις που πλήττουν τα τμήματα στα οποία σπουδάζουμε.

Τις τελευταίες μέρες συζητιέται έντονα ότι η σχολή μας, η “Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών & Πολιτισμού”, θα αλλάξει για ακόμα μία φορά χαρακτήρα και θα μετατραπεί σε “Σχολή Εφαρμοσμένων Επιστημών“, με τριετές πρόγραμμα σπουδών.

Όπως ήδη γνωρίζετε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μετατροπή της σχολής μας σε σχολή κατώτερης βαθμίδας, οδηγώντας σε μεγαλύτερη υποβάθμιση του πτυχίου μας, στη δημιουργία αποφοίτων και πτυχίων πολλών διαφορετικών ταχυτήτων, χωρίς επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

Οι πρωτοετείς φοιτητές της Σ.Ε.Τ.Π., οι οποίοι δώσαμε πανελλήνιες μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και καταφέραμε να περάσουμε στο Πανεπιστήμιο, βλέπουμε τους κόπους μας να χάνονται με την υποβάθμιση του πτυχίου μας.

Δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές που κάναμε δύο χρόνια μάθημα πίσω από έναν υπολογιστή με τεράστιες δυσκολίες, κάναμε προσπάθειά να μάθουμε όσο καλύτερα μπορούμε το αντικείμενο σπουδών που έχουμε επιλέξει και αγαπάμε. Τώρα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια εξέλιξη που συμπιέζει τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων μας προς τα κάτω.

Φοιτητές μεγαλύτερου εξαμήνου που μπήκαμε στο ΤΕΙ Αθήνας, στη συνέχεια ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και τώρα πρόκειται να γυρίσουμε πάλι πίσω, με ένα πτυχίο χαμηλότερου επιπέδου και από του ΤΕΙ.

Κα Υπουργέ, όλοι εμείς οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Σ.Ε.Τ.Π. μπήκαμε στη σχολή μας, γιατί μας ενδιαφέρει και αγαπάμε το αντικείμενό μας και εν τέλει δεν ξέρουμε τι πτυχίο και τι επαγγελματικά δικαιώματα θα έχουμε.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τη μετατροπή της σχολής μας σε σχολή 3ετούς φοίτησης, με υποδεέστερο πτυχίο! Δε δεχόμαστε να πραγματοποιηθεί αυτή η αλλαγή.

Αίτημά μας είναι  να μην μετατραπεί η σχολή μας σε σχολή 3ετούς φοίτησης, να εξασφαλιστούν τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Αναμένουμε τη δέσμευσή σας ότι δεν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη!

Έχουμε ανάγκη από ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών μας, με βάση την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σ.Ε.Τ.Π. του ΠαΔΑ

Σχόλια (13)

 
Thomas Paschalis
28 Απρ 2022 14:48

@ πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών
Εδώ όμως δεν είναι Γερμανία. Τα τμήματα δήθεν εφαρμοσμένων επιστημών που αναφέρεται η ηγεσία του υπουργείου ουδεμία σχέση θα έχουν με τα ευρωπαϊκά, γι'αυτό θα έχουν και διαφορετικά κριτήρια εισδοχής και γι'αυτό επίσης εκεί θα ενταχθούν τα τελευταία σε ζήτηση τμήματα. Ο μόνος λόγος της ύπαρξης τέτοιων τμημάτων στην Ελλάδα αποσκοπεί ξεκάθαρα σε ιδρύματα δύο ταχυτήτων. Οι εφαρμοσμένες επιστήμες υπήρχαν και υπάρχουν μέσα στα πανεπιστήμια και δεν χαρακτηρίζονται έτσι από τον φορέα που τις παρέχει, αλλά χαρακτηρίζονται από το αντικείμενο της επιστήμης. Μηχανική, ιατρική, φαρμακευτική, πληροφορική κλπ είναι εφαρμοσμένες επιστήμες. Αν έχει το υπουργείο καλή πρόθεση, ας ξεκινήσει τη μετονομασία πρώτα από αυτές τις σχολές

 
Επίπεδο ΚΑΤΕΕ
27 Απρ 2022 00:46

Τα Πανεπιστήμια πάντοτε θα προσφέρουν πληρέστερη εκπαιδευση, δεν έχουν νόημα οι "fast-track" τίτλοι σπουδών ούτε τα παλιά ΤΕΙ.

Όπως δεν έχουμε διετές επαγγελματικό Γυμνάσιο, για δήθεν καλύτερα απότελεσματα, έτσι δεν νοείται οι νέοι διπλωματούχοι -οι οποίοι θα ζήσουν και θα εργαστούν στην Ελλάδα του 2040 και όχι του 1980- να έχουν «επιμόρφωση» επιπέδου ΚΑΤΕΕ, με πολλαπλές επιπτώσεις στην επαγγελματική και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία τους.

Η απλοποίηση των δομών στην Τριτοβάθμια δίνει σε όλους τους αποφοίτους Λυκείου την ευκαιρία να λάβουν σωστές αποφάσεις: Υπάρχουν Δημόσια ΙΕΚ για την τεχνική κατάρτιση, σε αυτά μπορούν να εγγραφούν ακόμα και απόφοιτοι πανεπιστημιακών σχολών εφόσον το επιθυμούν για βιοποριστικούς λόγους.

Πολύ πιο λογικό να παρακολουθήσουν ένα εφαρμοσμένο πρόγραμμα τριών εξαμήνων (Λογιστικής ή Τουριστικών Επαγγελμάτων ή Δημοσιογραφίας) απόφοιτοι μιας πανεπιστημιακής σχολής Οικονομικών, αντί να προσπαθούμε να εισάγουμε αποφοίτους διαφόρων ειδικοτήτων ΙΕΚ στα πανεπιστήμια.

 
ManosK
24 Απρ 2022 12:44

Αναρωτιέμαι γιατί γίνεται όλη αυτή η φασαρία για το επίπεδο κάποιων επαγγελματικών πτυχίων. Αυτό είναι το πρόβλημα, να πάρουμε ένα χαρτί και να γυρίζουμε να διαλαλούμε ότι και καλά τελειώσαμε πανεπιστήμιο ή να αποκτήσουμε κάποιες ουσιαστικές γνώσεις σε ένα αντικείμενο και να τις εφαρμόσουμε στο εργασιακό πεδίο;

Και κάτι ακόμα: σε όλο τον κόσμο τα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων επιστημών είναι ισότιμα με τα συμβατικά. Απλά τα πτυχία που δίνουν έχουν διαφορετικό προσανατολισμό και καλώς έχουν γιατί υπάρχει μεγαλύτερη απορρόφηση σε αυτά από την αγορά εργασίας. Αν αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, οι λόγοι μπορεί να είναι άλλοι. Ίσως κάποιοι απόφοιτοι που διαμαρτύρονται, δεν τους ενδιαφέρει πραγματικά να δουλέψουν στο συγκεκριμένο αντικείμενο και γι' αυτό νομίζουν ότι φταίει ο τίτλος που έχουν.

 
Διευκρίνηση
24 Απρ 2022 11:18

Γιατί λέτε ότι τα 3ετή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και 6ου Επιπέδου Ε.Π.Π. θα είναι άλλης Ταχύτητας;;;, υποβαθμισμένα;;;, κ.λ.π..;;; Αφού είναι γεγονός ότι τα Κολλέγια είναι ακριβώς το ίδιο, 3ετή 6ου Επιπέδου Ε.Π.Π. και έχουν ακριβώς τα ίδια Επαγγελματικά Δικαιώματα με τα 4ετή και 5ετή Intergrated Master και ΟΧΙ με τα Νέα 5ετή Intergrated Master, τα οποία δεν έχουν καθόλου κατοχυρωμένα Επαγγελματικά Δικαιώματα και οι Πτυχιούχοι τους παραμένουν ξεκρέμαστοι και άνεργοι σε αυτό που σπούδασαν. Επομένως, η λύση στο αδιέξοδο είναι τα 3ετή Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών, διότι διαφορετικά αυτα΄ που είναι υποβαθμισμένα είναι τα Νέα 5ετή Intergrated Master των Α.Ε.Ι. (ανεργία πτυχιούχων ελλείψη των Επαγγελματικών Δικαιωμάτων) και όπως καταλαβαίνεται οι Φοιτητές θα προτιμούν τα Κολλέγια από τα Δημόσια Α.Ε.Ι. εφόσον ΄΄εχουν την οικονομική δυνατότητα, για να αποκτήσουν Επαγγελματικά Δικαιώματα και να μην μένουν άνεργοι και ξεκρέμαστοι.

 
Στην εποχή των "αρίστων"?
23 Απρ 2022 14:08

@THEO Αχ αγαπητέ μου, εδώ ακούσαμε ότι τα erasmus είναι ισότιμα με τα πτυχία της Νομικής....

 
THEO
22 Απρ 2022 17:43

ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΤΙΜΑ ΟΥΤΕ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΤΕ ΜΕ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 
Οι φοιτητές του ΠΔΑ
22 Απρ 2022 16:51

έχουν απόλυτο δίκιο.
Να εισακουστεί η έκκληση τους απ' το υπουργείο.

 
@Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών
22 Απρ 2022 12:44

Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν συμβαίνει το ίδιο με την Γερμανία. Οι μηχανικοί ΤΕ στην Ελλάδα δεν απέκτησαν και δεν θα αποκτήσουν ΠΟΤΕ τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με τους Διπλωματούχους μηχανικών ΠΕ, αντιμετωπίζονται σαν μηχανικοί 2ρης κατηγορίας. Μην συγκρίνουμε ανόμοια πράγματα.

 
Αφού ΕΠΠ6
22 Απρ 2022 10:55

Μιας και τα νέα τριετή θα είναι στο 6, γιατί λέτε ότι υποβαθμίζονται; Θα βγαίνουν και νωρίτερα στην εργασία, όπως και τα ΙΕΚ, οπότε θετικό μπορεί να είναι.

@Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών: πολλά από τα 5ετη πτυχία ήδη είναι στο 7. Άρα δεν είναι ίδια με τα 3ετη και 4ετη πανεπιστημιακά πτυχία. Και άρα από τα μη πανεπιστημιακά πτυχία.

 
Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών
22 Απρ 2022 10:27

Τα 3ετή και 4ετή Πτυχία των Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών (Βλέπε Γερμανία και στις Πλείστες Ευρωπαϊκές Χώρες) είναι το 60% των Πανεπιστημίων στην Ευρώπη και τα ΠΤΥΧΙΑ που χορηγούν είναι ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ με τα Κλασσικά Πανεπιστήμια και με τα Πτυχία των Ελληνικών Τ.Ε.Ι. (Α.Ε.Ι.), που ονομάζονταν Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών και ΔΕΝ είναι άλλων ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ όπως λένε και όπως θα ήθελαν μερικοί, αλλά, τα Πτυχία είναι Ισότιμα και Αντίστοιχα με των υπολοίπων Κλασσικών Πανεπιστημίων και οι Πτυχιούχοι τους έχουν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια δικαιώματα με τους 4ετείς και 5τείς Πτυχιούχους. Οι 3ετείς Πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών έχουν το Πλεονέκτημα ότι «βγαίνουν» στην αγορά εργασίας νωρίτερα από τους 4ετείς και 5ετείς Πτυχιούχους και μπορούν να Εξασκούν απρόσκοπτα, «Ισότιμα και Αντίστοιχα» το Επάγγελμα που σπουδάσανε με αυτούς που κατέχουν 4ετή και 5ετή Πτυχία (που όλα τα Προπτυχιακά Πτυχία είναι Bachelor 6ου Επιπέδου του Εθνικού/Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων (Ε.Π.Π.) με το ένα και μοναδικό «ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΣΟΝ», δηλαδή, το «Πτυχίο Ανώτατης Εκπαίδευσης»). Επίσης, οι Πτυχιούχοι των Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών, μπορούν να προχωρήσουν για κανονικό Master και όχι για Integrated Master. Δηλαδή, τα Πτυχία των Πανεπιστημίων Εφαρμοσμένων Επιστημών είναι 3+1 ή 3+2 και πάνε ακριβώς στο 7ο Επίπεδο Ε.Π.Π. του Κανονικού Master, όχι του Integrated Master. Τις δύο ταχύτητες που λένε μερικοί, να μας πούνε αυτοί που τις βρήκανε για να το καταλάβουμε και εμείς και οι Ευρωπαίοι και να πούνε στους Ευρωπαίους να τα αλλάξουνε και αυτοί, όπως ακριβώς τα εννοούν (μοντέλο Ελλάδας, επιμονή στις ατέρμονες Προ-Πτυχιακές Σπουδές 5ετείας+ και βάλε+).

 
Kυλοτούμπα της Κυβέρνησης
21 Απρ 2022 12:17

Άλλη μια κωλοτουμπα στις είδη υπάρχουσες, έρχεται να προστεθεί στο κυβερνητικό έργο του Υπουργείου Παιδείας.
Δεν χρειαζόμαστε κύριοι της Κυβέρνησης τμήματα και Σχολές ΑΕΙ, 2 ταχυτήτων. Τι δεν καταλαβαίνετε;

 
Παλαιός απόφοιτος
20 Απρ 2022 16:41

Αναφέρεται στην ανακοίνωση πως οι νέοι απόφοιτοι «πρόκειται να γυρίσου(ν)με πάλι πίσω, με ένα πτυχίο χαμηλότερου επιπέδου και από του ΤΕΙ» … Οι νέοι απόφοιτοι οι οποίοι έχουν ακριβώς τους ίδιους καθηγητές και κατά 90% ίδιο πρόγραμμα σπουδών ΤΕΙ με ένα επιπλέον (5ο) έτος επικαλύψεων…

 
Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών
20 Απρ 2022 14:56

Υπάρχει *Ανώτατη* Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στην Αθήνα, με άρτιες εγκαταστάσεις στην Πειραιώς, επομένως θα μπορούσαν τα τμήματα Φωτογραφίας, Θεάτρου, Γραφιστικής, Διακόσμησης Εσωτερικού Χώρου κ.α. της Αττικής να ενταχθούν σε αυτή.

Προφανώς, οι σπουδές θα πρέπει να είναι ίδιας διάρκειας με τις υπόλοιπες Πανεπιστημιακές Σχολές: Αν περάσουν όλοι σε ένα μοντέλο (3 έτη για πρώτο πτυχίο + 2 έτη για μεταπτυχιακό) θα είχε λογική, όχι όμως με έναν εντελώς αυθαίρετο διαχωρισμό των τμημάτων ΑΕΙ σε «α' και β' διαλογής».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ