Ένα rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και μέλη ΔΕΠ

Ποιο πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στα σχολεία

28/04/2022

Ενημερώθηκε: 28/04/2022, 18:15

Άκουσε το άρθρο

Ένα  rapid τεστ την εβδομάδα , από δύο που υποχρεωτικά έκαναν έως σήμερα, θα πρέπει να κάνουν οι  ανεμβολίαστοι  εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας , η οποία έγινε αποδεκτή από την  Κυβέρνηση.

Το πότε ακριβώς θα γίνεται το  rapid τεστ, θα ορίζεται στην Κοινή Υπιουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί αύριο ή το Σάββατο.

Επίσης από 1η Μαΐου καταργούνται τα   πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Ειδικότερα , όπως ανακοινώθηκε από το υποργείο Υγείας τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων  εισηγήθηκε ομόφωνα:

  • Αναστολή covid pass από την 1η Μαΐου  και  επαναφορά  της χωρητικότητας στο 100%.
  • Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
  • 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας.

Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.

Ποιο πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στα σχολεία

Η  νέα πρακτική, η οποία θα εφαρμοστεί στα σχολεία όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά τις γιορτές του Πάσχα, ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας:

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:

Α. Ο έλεγχος για Covid συνολικά στον πληθυσμό, αλλά και στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.

Β. Έτσι, όταν επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό προ συμπτωματικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση των self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα.

Γ. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν

  •     τη συστηματική χρήση της μάσκας,
  •     το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και
  •     την υγιεινή των χεριών.

Δ. Όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν.

Ε. Στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Ζ. Είναι προφανές ότι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα και πριν από την έναρξη της πανδημίας, οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξής των παιδιών το πρωί πριν πάνε σχολείο. Αν έχει πυρετό, αν έχει συνάχι, αν έχει κακοδιαθεσία.

Η. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.

Θ. Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid.

Ι. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Σχόλια (23)

Όχι στον πανικό
|

Πρέπει να σταματήσει η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ φοβία που πλήττει ανεπανόρθωτα την εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα τα δύο τελευταία έτη.

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
29 Απρ 2022 15:05

Τα διάφορα ΗΜΙΜΕΤΡΑ δεν προσφέρουν ουδεμία ουσιαστική προστασία. Στην Ευρώπη αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί εδώ και μήνες.

Επιτέλους, τα ελληνικά σχολεία πλήρωσαν σε χρόνο -που δύσκολα αναπληρώνεται, ειδικά για τους μαθητές στο Λύκειο- τις παλινωδίες στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.

ΥΓ. Από Σεπτέμβριο, θα το δούμε όλοι, πάλι ορισμένοι θα «απαιτούν» λουκέτο στα σχολεία... Κανένα ενδιαφέρον πια για τη Δημόσια Παιδεία και τα νέα παιδιά;

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@ Στοπ στις παρεμβάσεις στην Εκπαίδευση
Δυστυχώς "απαντάτε" σε ανύπαρκτο ζήτημα, γιατί κανείς δεν είπε να μην ανοίξουν τα σχολεία! Λέμε το αυτονόητο και είναι καιρός κάποιοι να δείτε απροκατάληπτα την πραγματικότητα: ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ. Τόσο απλό είναι. Ανοιχτά σχολεία, αλλά με συνεχείς ελέγχους. Όχι έτσι που το σχεδιάζει το υπουργείο, δηλαδή ξαφνικά την ερχόμενη Τρίτη, μετά από 15 ημέρες με ανεξέλεγκτες επαφές των παιδιών λόγω Πάσχα και Πρωτομαγιάς, να έρθουν στο σχολείο χωρίς κανένα έλεγχο, παρά μόνο αν έχουν συμπτώματα! Μα τα παιδιά συνήθως δεν έχουν συμπτώματα! Δε νομίζετε ότι θα κουβαλήσουν αμέσως τον ιό στα σχολεία και πολλά από αυτά εν αγνοία τους θα συνεχίσουν να έρχονται κανονικά στο μάθημά τους επί πολλές ημέρες με προφανείς συνέπειες; Δε θα ήταν το πιο εύλογο πράγμα του κόσμου να κάνουν τουλάχιστον ένα τεστ μια μέρα πριν επιστρέψουν στο σχολείο; Ούτε καν αυτό; Ε, όχι! Ας μην κοροϊδευόμαστε τώρα και μεταξύ μας!

Στοπ στις παρεμβάσεις στην Εκπαίδευση
|

Φυσιολογικό είναι οι νέες μεταλλάξεις να διαδίδονται καθώς είναι ιος που μεταδίδεται μέσω αέρα - αυτό ΔΕ σημαίνει πως ο κίνδυνος είναι αυξημένος και επιτέλους είναι σαφές από τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε όλες τις χώρες διεθνώς, πως τα παιδιά και οι άνθρωποι κάτω των 40 ετών συνήθως δε νοσούν βαριά και μπορούν κάλλιστα να παραμείνουν ενεργοί στην εργασία και την κοινωνική ζωή τους.

Επομένως, οι μαθητές και οι φοιτητές είναι απολύτως ασφαλείς και πρέπει να συνεχιστούν τα μαθήματα κανονικά, χωρίς άλλες παρεμβάσεις.

Ας μη φτάσουμε στο άλλο άκρο, να μένουμε σε αποστειρωμένα περιβάλλοντα, όπου εγκυμονεί ο κίνδυνος της έλλειψης εξάσκησης του ανοσοποιητικού συστήματος, ΄ή ακόμα χειρότερα, να κλειδώνουμε τους ανθρώπους μέσα στα σπίτια τους επί εβδομάδες. Αυτό δεν είναι Δημοκρατία σε μια υγιή κοινωνία του 21ου αιώνα - να ζούμε συνεχώς υπό το καθεστώς τρόμου.

Ανοιχτά σχολεία χωρίς μάσκες
|

Ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά παράθυρα και όλα καλά θα πάνε.

Επιτέλους, ας τελειώσει ο παράλογος πανικός - τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί να συγκεντρωθούν στα μαθήματα και από Σεπτέμβριο ας ληφθούν μέτρα για μικρότερες τάξεις (12-15 ατόμων)

@Nikos
|

Μην ανησυχείτε κ. Νίκο, οι «γιατροί» (κάθε ειδικότητας-ακόμα και ψυχίατροι που γνωρίσουν και ενημερώνονται περί θεμάτων κορωνοϊου) από τον Ιούλιο θα πέσουν στη μάχη για να εμβολιάσουμε όλο τον σχολικό και βρεφικό πληθυσμό έναντι της φοβερής μετάλλαξης-που είναι βέβαιο πλέον ότι έρχεται- Ο.2.3.
Εαν είστε εμβολιασμένος με την πέμπτη δόση και δεν έχετε υποκείμενα νοσήματα, κάτω των 60 ετών, θα το περάσετε σαν απλή ίωση!
Ευτυχώς που έχουμε και τα εμβόλια γιατί πλέον αγριεύουν οι μεταλλάξεις- το είπε και η αξιόλογη Παγώνη.

ΣτΕ
|

Δηλαδή θα μπορούν να πηγαίνουν οπουδήποτε χωρίς τεστ εκτός από την εργασία τους, ενώ δίπλα τους θα κινούνται ελεύθερα χιλιάδες ανεμβολίαστοι φοιτητές; Με αυτήν την κυβέρνηση το ΣτΕ πρέπει να δουλεύει με υπερωρίες!

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

@Nikos28 Απρ 2022 23:13
Έλεος, φίλε Νίκο! Ξεκινώ με τη δική σου κραυγή! Γιατί είναι ακατανόητη, πραγματικά. Γιατί δεν καταλαβαίνεις ότι οι περισσότεροι που σχολιάζουμε εδώ μέσα είμαστε μαχόμενοι εκπαιδευτικοί της πρώτης γραμμής και ως τέτοιοι ζούμε άμεσα την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τρέχουμε ασταμάτητα να καλύπτουμε τις τρύπες που αφήνει η πολιτική αμεριμνησία στη ζωή και την ασφάλεια των σχολείων μας. Είμαστε εμείς που αγωνιούμε καθημερινά για τα αμέτρητα κρούσματα μαθητών και εκπαιδευτικών, οι μόνοι τελικά που νοιαζόμαστε για την αξία της ζωής όλων των λειτουργών της εκπαίδευσης.
Έλεος λοιπόν, φίλε Νίκο! Αν αυτό λοιπόν σε ενοχλεί ή αν αυτό δε σε πείθει ότι όχι απλώς έχουμε επίγνωση της κατάστασης, αλλά και υποχρέωση να αναδεικνύουμε το πρόβλημα, τότε επίτρεψέ μου να πιστεύω ότι ανήκεις σ' εκείνους που δεν πολυενδιαφέρονται για την ουσία, αλλά απλώς για την επίφαση της κατάστασης.
Έλεος λοιπόν για σένα και για όλους αυτούς που ζουν στην εικονική τους νιρβάνα, ενώ συνεχίζει γύρω να χάνεται ο κόσμος...

Δημήτρης @ Ελλάς το μεγαλείο σου ...
|

Αγαπητή(έ), όταν δεν υπήρχε το εμβόλιο, ήταν πράγματι ήρωες, αφού ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης. Αφότου όμως ήλθε το εμβόλιο, αυτοί επέμεναν στην προ εμβολίου κατάσταση πράγμα που σημαίνει ότι δεν θεωρούσαν την κατάσταση επικίνδυνη (αλήθεια ποιος θέτει σε κίνδυνο τον εαυτό του οικειοθελώς;). Άρα οι άνθρωποι ζουν εκτός πραγματικότητος. Ποιος υπουργός λοιπόν θα πάρει την ευθύνη να βάλει εντός νοσοκομείων τέτοια άτομα; Αν ο πετέρας σου π.χ. πήγαινε να νοσηλευτεί σε νοσοκομείο για στομάχι και κόλλαγε ιό και ήξερες ότι υπάρχουν εκεί ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, πώς θα αντιδρούσες; Παρότι σφόδρα αντικυβερνητικός, σε αυτό το θέμα συμφωνώ με το μέτρο της αναστολής και βρίσκω πολύ σωστό το επιχείρημα ότι δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε υγειονομικό προσωπικό που δεν αποδέχεται την ιατρική επιστήμη.
ΥΓ. ευτυχώς η Ελλάδα κάπου ξυπνάει ...

Τα σελφ-τεστ να διατηρηθούν
|

Τώρα μετά το Πάσχα που όλα τα παιδιά συνάντησαν συγγενείς και φίλους θα έπρεπε να κάνουν σελφ-τεστ πριν γυρίσουν στο σχολείο. Κοινή λογική. Αφήνετε τη σχολική κοινότητα απροστάτευτη.

@tasos
|

Απ την πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα. Ρίξε και μια μετάφραση γιατί είμαι άκρως θετικός εγκέφαλος.

Β. Κ.
|

Σχολαστικη ιχνηλάτηση (κι όχι σχολική) εννοούσα.

Β. Κ.
|

Αν θέλετε" σχολική" ιχνηλάτηση, όπως αναγράφεται στο άρθρο, τότε να προσλάβετε έναν άνθρωπο σε κάθε σχολείο μόνο γι αυτό τη δουλειά. Διότι φέτος, μέσα σε όλη την απίστευτη γραφειοκρατία (αδιανόητη) είχαμε και πόσες ώρες να ιχνηλατουμε...δε μας λυπάται κανείς;;;;;;;;;

Τρι λα λο
|

"Φως τούτο το φως σβήνει πληγές και μισή παλιά... ". Βέβαια, πουθενά φως. Μόνο βαθύ σκοτάδι και η αιτία πάντα αυτή (η κυβέρνηση). Λαέ, λαέ, λαέ... Ξύπνα καλεεεεεεεεεεεεεεε

Βενετία
|

Αν εξακολουθησουμε να φοράμε τη μάσκα τότε όχι μόνο ηπατίτιδα, αλλά και πολλές άλλες αρρώστιες μας περιμενουν. Μιας και αντισώματα... μηδενικά. Καταργήσετε τη μάσκα. Δεν αντέχουμε άλλο.

Ηλιας
|

Μάνα, θα πάω στα καράβια.

Λαυρέντης δάσκαλος
|

Μας αφήνουν λάσκα κάπως λόγω τουρισμού.
Από Σεπτέμβρη έρχονται τα ίδια και χειρότερα. Σε παρακαλώ ελληνικές λαε, σαν χάρη στο ζητω, ξύπνααααααααααα!!!!!!!!!!!!

Τηλεμαχος
|

Δεν αντέχεστε άλλο. Δεξια=αμυαλιά

Nikos
|

Εσείς που γράφετε τα σχόλια είστε γιατροί ;
Με ποια δεδομενα κρίνετε και αποφασίζετε ;
Έλεος!

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

H παροιμιώδης πια αβελτηρία του υπουργείου παιδείας κορυφώνει το ρεσιτάλ ανευθυνότητας και μάλιστα παραμονές των πανελλαδικών εξετάσεων αφήνοντας όλη την εκπαιδευτική κοινότητα πλήρως ανοχύρωτη στο έλεος του ιού που είναι βέβαιο ότι στο πρώτο τουλάχιστον διάστημα (λόγω Πάσχα και Πρωτομαγιάς) θα επανακάμψει δριμύτερος, μόνο που ως αόρατος θα αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτος κι όλα θα κυλάνε ...φυσιολογικά σε πλήρη κανονικότητα...

ΕΛΛΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΝΟΥΜΕ
|

1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Για το ιατρικό και παραιατρικό προσωπικό που είναι ανεμβολίαστοι και είναι σε αναστολή ούτε λόγος. Χθες ήρωες σήμερα απεργοί πείνας και διωγμένοι. Όταν δεν γνωρίζαμε τίποτα για τον ιό ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΜΒΟΛΙΟ ΥΠΗΡΧΕ καλά ήταν να χώσουμε τους νοσηλευτές στις covid κλινικές, τότε δεν πείραζε και όλοι ήτανε ανεμβολίαστοι τώρα πειράζει.
Αχ Ελλάδα πότε θα ξυπνήσεις.

Αστειότητες
|

Τουρίστες από όλο τον κόσμο (πχ Κίνα) χωρίς rapid test (ούτε ένα), εργαζόμενοι που δεν έκαναν την τρίτη δόση, ένα rapid test κάθε εβδομάδα! Αυτούς αξίζετε, αυτούς ψηφίσατε!

tasos
|

Ο χρόνος άπαντα τοίσιν ύστερον φράσει. Λάλος γαρ ούτος ουκ ερωτώσιν λέγει.

φιλελεύθερος
|

Θα έπρεπε να διατηρηθούν τα δύο υποχρεωτικά selftest την εβδομάδα για όλους. Έτσι όπως πάμε θα μολυνθούμε όλοι πολλές φορές.

φιλελεύθερος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ