Ένα rapid τεστ την εβδομάδα , από δύο που υποχρεωτικά έκαναν έως σήμερα, θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΔΕΠ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας , η οποία έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση.
Το πότε ακριβώς θα γίνεται το rapid τεστ, θα ορίζεται στην Κοινή Υπιουργική Απόφαση η οποία θα εκδοθεί αύριο ή το Σάββατο.
Επίσης από 1η Μαΐου καταργούνται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού.
Ειδικότερα , όπως ανακοινώθηκε από το υποργείο Υγείας τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε ομόφωνα:
- Αναστολή covid pass από την 1η Μαΐου και επαναφορά της χωρητικότητας στο 100%.
- Αναστολή πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας.
- 1 rapid τέστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, με εξαίρεση τα νοσοκομεία και τις ΜΦΗ που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
- 1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το Υπουργείο Παιδείας.
Η εισήγηση της Επιτροπής γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση και οι λεπτομέρειες θα διευκρινιστούν στην υπό έκδοση ΚΥΑ.
Ποιο πρωτόκολλο θα εφαρμοστεί στα σχολεία
Η νέα πρακτική, η οποία θα εφαρμοστεί στα σχολεία όταν επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία μετά τις γιορτές του Πάσχα, ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας:
Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν τα εξής:
Α. Ο έλεγχος για Covid συνολικά στον πληθυσμό, αλλά και στα σχολεία θα επικεντρώνεται πια στα άτομα με συμπτώματα.
Β. Έτσι, όταν επιστρέψουν οι μαθητές στο σχολείο μετά τις διακοπές του Πάσχα, δεν θα υποχρεούνται πια σε τακτικό προ συμπτωματικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο με τη χρήση των self test, αλλά ο έλεγχος θα είναι στοχευμένος μόνο στα παιδιά με συμπτώματα.
Γ. Τα μέτρα περιορισμού της διασποράς στο σχολικό περιβάλλον που περιλαμβάνουν
- τη συστηματική χρήση της μάσκας,
- το καλό αερισμό των χώρων, των τάξεων και
- την υγιεινή των χεριών.
Δ. Όλα τα μέτρα σχολαστικής ιχνηλάτησης των επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος θα συνεχίσουν ναι ισχύουν.
Ε. Στην περίπτωση δηλαδή που έχουμε ένα παιδί να διαγιγνώσκεται με Covid, ανεξάρτητα με το πού κόλλησε, αν κόλλησε στο σπίτι ή στο σχολείο ή σε κάποια άλλη δραστηριότητα, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.
Ζ. Είναι προφανές ότι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά ακόμα και πριν από την έναρξη της πανδημίας, οι γονείς θα πρέπει να παραμείνουν ευαισθητοποιημένοι και να αναγνωρίζουν έγκαιρα πιθανά σημεία και συμπτώματα λοίμωξής των παιδιών το πρωί πριν πάνε σχολείο. Αν έχει πυρετό, αν έχει συνάχι, αν έχει κακοδιαθεσία.
Η. Στις περιπτώσεις, λοιπόν, εκδήλωσης συμπτωμάτων ίωσης, οι γονείς θα πρέπει να κρατάνε τα παιδιά στο σπίτι και να συμβουλεύονται τον παιδίατρό τους.
Θ. Έλεγχος για Covid θα διενεργείται όποτε κρίνεται απαραίτητο από το θεράποντα, ανάλογα με τα συμπτώματα, αλλά και από τις πιθανές επαφές που έχει το παιδί με άλλα κρούσματα Covid.
Ι. Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.
Πρέπει να σταματήσει η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ φοβία που πλήττει ανεπανόρθωτα την εκπαιδευτική και κοινωνική ζωή στην Ελλάδα τα δύο τελευταία έτη.
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
29 Απρ 2022 15:05
Τα διάφορα ΗΜΙΜΕΤΡΑ δεν προσφέρουν ουδεμία ουσιαστική προστασία. Στην Ευρώπη αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί εδώ και μήνες.
Επιτέλους, τα ελληνικά σχολεία πλήρωσαν σε χρόνο -που δύσκολα αναπληρώνεται, ειδικά για τους μαθητές στο Λύκειο- τις παλινωδίες στη διαχείριση αυτής της κατάστασης.
ΥΓ. Από Σεπτέμβριο, θα το δούμε όλοι, πάλι ορισμένοι θα «απαιτούν» λουκέτο στα σχολεία... Κανένα ενδιαφέρον πια για τη Δημόσια Παιδεία και τα νέα παιδιά;