Τράπεζα Θεμάτων: Με κλήρωση η επιλογή των θεμάτων-Τι αλλαγές φέρνει η νέα απόφαση

Με νέα τροποποιητική απόφαση της υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:
Α. Ορίζεται η διαδικασία κλήρωσης των θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων στα οποία θα διαγωνιστούν φέτος οι μαθητές της Α και Β τάξης Λυκείου
Β. Προστίθενται
- τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου στη διενέργεια κλήρωσης των θεμάτων τρεις ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης, καθώς και
- ο όρος "με τυχαία επιλογή", το 50% των θεμάτων του μαθήματος στο οποίο θα εξετασθούν οι μαθητές καιοι μαθήτριες.
Ειδικότερα η νέα τροποποποιητική απόφαση ορίζει τα εξής :
Την ημέρα των εξετάσεων, κατά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια και ο/η οικείος/α ή οι οικείοι/ες διδάσκοντες/ουσες, με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει το σχολείο, κληρώνουν άπαξ (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου), με τυχαία επιλογή, το 50% των θεμάτων του μαθήματος στο οποίο θα εξετασθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
Η κλήρωση του προηγουμένου εδαφίου διενεργείται ως εξής:
Ανάλογα με το εξεταζόμενο μάθημα κληρώνονται έξι (6) θέματα από τα οποία τρία (3) για το 2ο και τρία (3) για το 4ο ερώτημα ή τρεις (3) ενότητες θεμάτων.
Οι διδάσκοντες/-ουσες επιλέγουν τα θέματα ένα (1) για το 2ο και ένα (1) για το 4ο ερώτημα ή μία (1) ενότητα θεμάτων στην οποία θα εξεταστούν οι μαθητές/τριες.
Στην συνέχεια, με ευθύνη του/της Διευθυντή/ντριας της σχολικής μονάδας, η επιλογή των διδασκόντων/ουσών καταχωρίζεται στην ΤΘΔΔ.».
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ
Τι ίσχυε
Η αρχική απόφαση προέβλεπε τα εξής:
Την ημέρα των εξετάσεων, κατά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/Διευθύντρια και ο/η οικείος/α ή οι οικείοι/ες διδάσκοντες/ουσες, με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει το σχολείο, κληρώνουν (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών), με απόλυτη τυχαιότητα, το 50% των θεμάτων του μαθήματος στο οποίο θα εξετασθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες.
- Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την αρχική απόφαση
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Ν. Κεραμέως: Θα γίνουν και φέτος διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών
- Ο Ν. Φίλης για πανεπιστημιακή αστυνομία και τις "διαρροές" της ΕΛΑΣ
- Τριάντα εκ.ευρώ για εξοπλισμό ρομποτικής στα σχολεία
- Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση Εξωτερικού:Παραγγελία Διδακτικών Βιβλίων 2022-2023
- Δημοκρατική Συνεργασία: Αποσπάσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών γενικής αγωγής
- Οριστικός Πίνακας Κατάταξης Εκπαιδευτικών για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας
- Συστάσεις "Κοπτση" προς Διευθυντές υπ. Παιδείας: Μη δίνετε πληροφορίες στους δημοσιογράφους
- Δημιουργική Γραφή στα Ψηφιακά Περιβάλλοντα
- Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος στη Διεθνή Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού-ISF εξελέγη ο Στέλιος Δασκαλάκης
- Η υφ. Παιδείας συγχαίρει την ελληνική αποστολή για τα 34 μετάλλια και την εξαιρετική εμφάνιση στην Παγκόσμια Σχολική Γυμ...
Σχόλια (28)
Πράγματι, υπάρχουν αρκετά θέματα της τράπεζας με ασάφειες και λάθη.
Ωστόσο, μπορούν να διορθωθούν.
Έτσι, θα υπάρχει ένας όγκος επιστημονικά σωστών θεμάτων.
Και αυτό θα είναι προς όφελος όλων.
Όσο κυριαρχούν τα εμμονικά αντιεκπαιδευτικά σύνδρομα του Υπουργείου και των περί αυτό παρεπιδημούντων κ.κ. αξιοτίμων,ομοτίμων κλπ συμβουλευτικών δυνάμεων, τόσο θα παράγονται "βελτιωτικές" παρεμβάσεις οι οποίες θα αναιρούν τις προηγούμενες.Κύριοι ενδιαφερθείτε επιτέλους για το μαθητή και εμπιστευτείτε τον διδάσκοντα.Σημαντική η ύπαρξη της τράπεζας ως αποθετηρίου θεμάτων (υπήρχε στη Φυσική π.χ και κατά το παρελθόν και σε έντυπη μορφή μάλιστα) αλλά μην τη βάζετε ως βρόγχο στην εξέταση.Μέχρι χτές η κλήρωση 1 θέματος ήταν μονόδρομος και σήμερα διευρύνεται επί 3 και αύριο ίσως επί 5.Για να μην παίζουμε αφήστε απλά την υποχρέωση να γίνεται η επιλογή από την τράπεζα με ευθύνη του σχολείου.Και κάνετε το τώρα γιατί σίγουρα θα γίνει μεθαύριο.
Αυτό που χρειάζεται είναι αποσύνδεση του λυκείου από την πρόσβαση στην τριτοβάθμια. Ούτε πανελλαδικές στη β λυκείου (όπως αναφέρθηκε από κάποιον) ούτε τίποτα από αυτά. Πως θα γίνει αυτό; Με το να δίνουν οι υποψήφιοι ένα χρόνο μετά τη γ λυκείου πανελλήνιες (σε έκθεση και 3 ή 4 μαθήματα προσανατολισμού) και όχι την χρονιά απόλυσης από το λύκειο. Η τράπεζα μπορεί να λειτουργήσει θετικά (αφού συμβάλλει στην κάλυψη σχεδόν όλης της ύλης σε όλα τα σχολεία), υπό τον όρο ότι οι προαγωγικές και απολυτήριες θα γίνονται ενδοσχολικά, ένα μέρος μόνο των θεμάτων (που δεν θα υπερβαίνει το 50%) θα τίθεται από αυτήν, θα δίδεται δυνατότητα στον διδάσκοντα να επιλέξει μεταξύ κάποιων θεμάτων-δηλαδή δεν θα κληρώνεται ένα και μόνο θέμα που θα είναι δεσμευτικό για αυτόν, εξοβελισμός των ανούσιων και περιττών τμημάτων της εξεταστέας ύλης, σαφή και σταθμισμένα θέματα, καθηγητές στη θέση τους από το Σεπτέμβρη και ενισχυτική διδασκαλία τα απογεύματα.
Το καλύτερο θα ήταν τα παιδιά στη Β' Λυκείου να εξετάζονται πανελλαδικώς σε 4 μαθήματα (3 μαθήματα Κατεύθυνσης και Νεοελληνική Γλώσσα), με τον ίδιο τρόπο που διενεργούνται οι εξετάσεις στην Γ' Λυκείου και το ποσοστό να μετράει στο 20% της μοριοδότησης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
Κατά αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν στην πράξη η παρακολούθηση των μαθημάτων στο σχολείο στα βασικά τουλα΄χιστον μαθήματα και δε θα αποτελεί το Λύκειο απλώς ένα τυπικό για τους εφήβους, που έχουν ολοκληρώσει την ύλη εβδομάδες πριν στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης.
Στην Α' Λυκείου, δεν κρίνεται απαραίτητη η τράπεζα θεμάτων, αν και πάλι θα μπορούσε να υπάρχει μόνο στα Μαθηματικά, την Ιστορία, τη Φυσική, την Ξένη Γλώσσα και την Έκθεση.
Λίγα και σωστά: Ας μην επιστρέψουμε σε ένα «εξετασιοκεντρικό» σύστημα, το οποίο μόνο την παραπαιδεία θα ευνοήσει, γεμίζοντας παραλογο άγχος τους μαθητές και αποσπώντας τους από άλλες σημαντικές για την προσωπικότητά τους ενασχολήσεις (αθλητισμός, καλές τέχνες, συμμετοχή σε εξωσχολικές δραστηριότητες κ.α.)
Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι.
Άριστα.
Θα πρέπει να προνοήσει το υπουργείο ώστε και τα τρία "δεύτερα" ή "τέταρτα" θέματα που θα κληρωθούν να μην είναι όλα από την ίδια ενότητα και μάλιστα προς το τέλος της ύλης γιατί είναι πολλοί οι διδάσκοντες που δεν θα έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν την ύλη λόγω των γνωστών προβλημάτων που προέκυψαν μέσα στη χρονιά.
Εντάξει ξεκίνησαν οι εκπτώσεις σε αυτό που θέλουν οπωσδήποτε να εφαρμόσουν, για να έχουν πάτημα για τις αξιολογήσεις. Η ύλη και η ΤΘ προς το παρόν, έχει γίνει εφιάλτης για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Μέχρι να τελειώσει όμως όλο αυτό, θα έχει γυρίσει μπούμερανγκ στο υπουργείο.
Προεδρικό Διάταγμα 126/2016 - ΦΕΚ 211/Β/11-11-2016, άρθρο 5 παρ 6:
<< 6. Τα θέματα ορίζονται την ημέρα εξέτασης κάθε μαθήματος από τους διδάσκοντες το αντίστοιχο μάθημα κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους και είναι κοινά για όλα τα τμήματα της τάξης.>>
Πολύ θετική εξέλιξη, δίνει μια δυνατότητα ευελιξίας και επιλογής δεδομένου του παραλογισμού της όλης κατάτξης.
Συμφωνώ με τη συνάδελφο Ζωή Μπαρ.!!! Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε!! Έλεος με την προχειρότητά τους!!
@@ Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιος νόμος. Να τον αναρτήσετε, κύριε, αν τον βρείτε! Γενικά, το σχόλιό μου αφορούσε τη σκέψη ότι με την τράπεζα υπάρχει κίνδυνος διαρροής των θεμάτων. Κίνδυνος διαρροής των θεμάτων υπάρχει μόνο αν κάποιος καθηγητής κατά λάθος ή με δόλο αφήσει να εκτεθούν. Δεν σχετίζεται η τράπεζα με αυτό.
Αν θυμάμαι καλά τα θέματα των εξετάσεων Γυμνασίου και Λυκείου πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να βγαίνουν το ίδια μέρα και λίγο πριν το εξεταζόμενο μάθημα.
Αν έβγαζες τα θέματα μέρες πριν είσαι παράτυπος.
(Οι περισσότεροι έτσι κάνουμε, αλλά καλό είναι να γνωρίζουμε τι προβλέπει ο νόμος)
Στην εποχή της τεχνολογίας το αδιάβλητο των εξετάσεων?
Σοβαρευτείτε σας παρακαλώ!
@Κωνσταντίνος, σοβαροί επαγγελματίες είμαστε. Αν είναι δυνατόν! Μέχρι πρότινος δηλαδή που τα βγάζαμε μέρες πριν, διέρρεαν; Ποιος καθηγητής θα το έκανε αυτό; Όχι κάποιος που σέβεται το έργο του και τους μαθητές του. Είστε εκτός εκπαίδευσης προφανώς!
@Κωνσταντίνος
Η διαρροή δεν έχει νόημα, διαρροή μπορούσε να γίνει πάντα αφού ε΄γω ως μοναδικός καθηγητής του συγκεκριμένου μαθήματος σε αυτό το Λύκειο, ήξερα τι θέματα θα βάλω από την ημέρα που τελειώναμε τα σχολεία και ήξερα περίπου τι έχω κάνει στο μάθημα και τι με ενδιαφέρει να γνωρίζουν οι μαθητές. Δεν νομίζω ότι με την εφαρμογή της τράπεζας θεμάτων το Υπουργείο θέλει να σταματήσει την διαρροή. (Με το σχόλιό μου δεν θέλω να θεωρηθώ ότιεπικροτώ την τράπεζα θεμάτων, ειδικά αφού κάποια θέματα είναι εκτός πραγματικότητας).
@Περί κλήρου επί των θεμάτων
Έχει και ένα με ppm και άλλο ένα με ppb. Πότε διδάξαμε για τελευταία φορά ppm και ppb;
Έλα ντε! Τι 2ο κ 4ο τα ονομάζουν?!..Η ασχετοσύνη ρέει από παντού.
Μια πρακτική δυσλειτουργία που προκύπτει από την εφαρμογή της τράπεζας (το είχαμε αντιμετωπίσει και παλιά) είναι η υποχρέωση να γίνεται η κλήρωση των θεμάτων 2 (ή 3) ώρες πριν από την εξέταση! Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η εξέταση εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ξεκινήσει πριν από τις 10 ή 11 η ώρα, γιατί βέβαια ουδείς μπορεί να υποχρεώσει τον διευθυντή και τους εισηγητές των μαθημάτων να βρίσκονται στο σχολείο πριν από τις 8:00 η ώρα το πρωί. Αν λοιπόν η εξέταση αρχίζει στις 10 (ή στις 11), μοιάζει αδύνατον να μπορέσουν τα σχολεία να έχουν δύο κύκλους εξέτασης, όπως γινόταν συνήθως στο παρελθόν, αφού σε ένα κύκλο δε χωράει ολόκληρο το σχολείο με τη λογική ότι αναγκαστικά οι μαθητές θα είναι αραιωμένοι, ώστε σε κάθε θρανίο να κάθεται μόνο ένας!
Για τα εξεταζόμενα μαθήματα που το 2ο και το 4ο θέμα κληρώνονται από την Τ.Θ.Δ.Δ. η τροποποίηση για την κλήρωση 3 θεμάτων για το 2ο θέμα και 3 θεμάτων από το 4ο θέμα με επιλογή 1 θέμα από κάθε περίπτωση από τους διδάσκοντες, αποτελεί θετικό γεγονός αφού, μέσα σε ένα πλαίσιο, δίνει ένα βαθμό ευελιξίας του/των εισηγητή/των.
... και να σου τύχει λέει στη χημεία της Α' ΚΑΙ τα 3 που κληρώθηκαν να είναι τα 3 πιο δύσκολα ή τα 3 που δεν έχεις προλάβει να αναπτύξεις σε βάθος! π.χ. κάποια εργαστηριακά θέματα (ειδικά που φέτος δεν έγιναν εργαστήρια) ή κάποιο από εκείνα που αφού αναπτύξουν την σχετική χημική διεργασία ρωτούν κάτι άσχετο ή κάτι ασαφές. Υπάρχει και ένα (από όσα πρόλαβα να δω) που έχει στο ίδιο πρόβλημα μάζα σε μg, mg, g, kg και φυσικά tn. !!! (αυτό πολύ θα ήθελα να μου το κληρώσουν...)
Θα μπορούσαν βέβαια για εφέτος να προτρέψουν τους διδάσκοντες να επιλέξουν αυτοί ένα 4ο θέμα από την ΤΘΔΔ.
Αλλά ξεχνώ ότι στο Υπουργείο μας δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στον / στην δάσκαλο / δασκάλα.
Καλή τύχη στα παιδιά μας.
Ένας δάσκαλος χημείας λυκείου.
Δεν καταλαβαίνω τι εννοεί και πως θα λειτουργήσει η επιλογή της μιας ενότητας.
Δηλ. Από την ενότητα που θα επιλεγεί θα είναι και το 2 και το 4 θέμα από αυτά που έχει η τράπεζα σε αυτήν την ενότητα;
Αν κάνουμε και τις εξετάσεις στην εκπαίδευση με "κληρώσεις"¨καήκαμε.
Ας δινόταν η δυνατότητα στους εισηγητές να διάλεγαν αυτοί και το 2ο και 4ο θέμα από την τράπεζα χωρίς κλήρωση. Τι θα γινόταν δηλαδή; Νοθεία;
Επιτέλους, μία σωστή κίνηση από το Υπουργείο. Κατάλαβε ότι το "βγάζω την ύλη" όπως - όπως δε βοηθάει και στην αφομοίωσή της. Έτσι, τουλάχιστον, μπορούμε να επιλέξουμε κάποια που διδάχτηκαν καλύτερα.
ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΆΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ!!!
ΛΥΣΑΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΉΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΤΡΆΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΑΣ ΠΕΊΡΑΞΕ !!!!
ΤΡΕΧΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΤΕΛΕΙΏΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΛΗ ... ΤΡΈΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΉΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ...
ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΛΈΞΗ ΜΠΟΡΕΊΣ ΝΑ ΕΚΦΡΆΣΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΩ ΣΑΝ ΓΟΝΕΑΣ...
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ!!!
ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΟΜΩΣ ...
ΤΩΡΑ ΤΡΈΧΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ...
ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΌ ΘΑ ΤΡΈΧΕΤΕ ΕΣΕΊΣ....
Δηλαδή συγνώμη…
Για παράδειγμα στη γλώσσα / λογοτεχνία θα κληρωθούν 3 « διαγωνίσματα /κριτήρια» και έπειτα ο καθηγητής/ές θα επιλέξουν ένα από τα τρία και μετά θα προσθέσουν και τα δικά τους θέματα. Κατάλαβα σωστά; Τι πολύπλοκες και άστοχες διατυπώσεις κάνουν εκεί στο υπουργείο! (Αν έχω καταλάβει)
Κι αυτό γίνεται ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να κληρωθεί ένα δυσνόητο, κακοδιατυπωμένο ή πολύ δύσκολο θέμα; Μάλιστα τελευταία στιγμή αντιλαμβάνονται τα προφανή… ότι κάποια θέματα είναι άστοχα (ευγενική διατύπωση) και ότι δεν είναι όλα παρόμοιας δυσκολίας.
Να ρωτήσω και κάτι άλλο τώρα που είναι πιο σημαντικό: αφού τα θέματα θα κληρωθούν δυο ή τρεις ώρες νωρίτερα ποια διαδικασία διασφαλίζει ότι αυτά δεν θα διαρρεύσουν στους μαθητές; Και για να μην κατηγορηθώ ότι θα διαρρεύσουν στα ιδιωτικά, αναφέρομαι σε όλα τα σχολεία, δημόσια και ιδιωτικά. Είναι πολύ εύκολο μια ώρα πριν πάνε να δώσουν οι μαθητές να ξέρουν ποιο/α θέματα έπεσαν και στη συνέχεια να δουν και τις απαντήσεις που είναι διαθέσιμες εκ των προτέρων.
Θα μου πείτε από τη στιγμή που δεν υπάρχει κέρδος σε μόρια κλπ δεν υπάρχει ισχυρό κίνητρο αλλά από την άλλη φαντάζει -για μένα- λίγο δύσκολο να γίνει η κλήρωση πχ στις 6 το πρωί σε ένα μάθημα και οι μαθητές να γράφουν στις 9 και στο μεσοδιάστημα να κρατηθούν κρυφά τα θέματα…
Η απόλυτη γελοιότητα.
Έχουν καταλάβει τη χαζομάρα τους με την τράπεζα θεμάτων και προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμαζευτα...
Πολύ καλή η τροποποίηση, δίνει μια μικρή ευελιξία στους εισηγητές.
Τα ΄2 θέματα που λαμβάνονται από την Τράπεζα Θεμάτων δεν ονομάζονται 2ο και 4ο για μια πλειάδα μαθημάτων - πέραν των Θετικών.
Λίγη προσοχή στα κείμενα που δημοσιεύονται στα ΦΕΚ δεν θα έβλαπτε!