Διορισμοί εκπαιδευτικών: Με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ από το 2023

Με "αρχιτέκτονα¨τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Αλ. Κόπτση "οικοδομείται" το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Με εντολή της υπουργού Ν. Κεραμέως, ο Αλ. Κόπτσης ήδη επεξεργάζεται το νέο σχέδιο , βασισμένο στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.
Ηδη ο Γενικός Γραμματέας, προ ημερών, έστειλε το κείμενο "προσχέδιο" για το νέο σύστημα διορισμών στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας για να κάνει τις παρατηρήσεις της.
Σύμφωνα με αυτό το "προσχέδιο" οι άξονες πάνω στους οποίους "δουλεύει" ο Γενικός Γραμματέας είναι:
Α. Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ για μόνιμους διορισμούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Β. Συνυπολογισμός με αντίστοιχη μοριοδότηση
- προϋπηρεσίας,
- παιδαγωγικής κατάρτισης
- επιστημονικής κατάρτισης
- κοινωνικά κριτήρια
Γ. Κατάρτιση πίνακα διοριστέων μόνο για τους εκπαιδευτικούς που "πιάνουν" τη βάση.
Δ. Θα τίθενται εκτός πίνακα όσοι εκπαιδευτικοί δεν πιάνουν τη βάση, ανεξάρτητα πόσα μόρια συγκεντρώνουν από άλλα κριτήρια.
Το 2023
Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι το νέο σύστημα να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023.
Οι νέοι διορισμοί
Οι νέοι διορισμοί , οι οποίοι θα ανακοινωθούν μέσα στον Μάιο, εφόσον "δρομολογηθούν", για το τρέχον έτος , 2022, θα γίνουν με το ισχύον σύστημα "Γαβρόγλου".
Προς το παρόν εξετάζεται από το υπουργείο Εσωτερικών το ενδεχόμενο να γίνουν ο διορισμοί μέσα στο 2022.
Κι αυτό διότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2022 δεν προβλέπει διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών.
Αποχωρήσεις τακτικού προσωπικού
Σημειώνεται ότι οι τακτικές αποδοχές και οι αντίστοιχες εργοδοτικές εισφορές που επιβαρύνουν την κεντρική διοίκηση, εμφανίζονται το έτος 2021 μειωμένες κατά 32 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας των ιδιαίτερα αυξημένων αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης τακτικού προσωπικού του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες υπερέβησαν κατά πολύ τις προηγούμενες εκτιμήσεις, καθώς και του ετεροχρονισμού των προσλήψεων 11.700 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
Κατά τα τελευταία έτη παρατηρείται μεγάλο κύμα αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης από τους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης και κυρίως από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων , όπου το σύνολο των αποχωρήσεων ανέρχεται στο 44% του συνόλου των αποχωρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης κατά το έτος 2020.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία οι αποχωρήσεις από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 53% του συνόλου των αποχωρήσεων της Κεντρικής Διοίκησης του 2021.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- ΔΟΕ: . Να αποσυρθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση στη Θεσσαλία
- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: 10.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή Οκτώβριο και Νοέμβριο
- Κανονισμός Λειτουργίας της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Υπηρεσιακές μεταβολές και χορήγηση κανονικών αδειών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών
- Ζ. Μακρή: Η ΚΕΔΕ είπε ότι οι Δήμοι θα κλείσουν καθολικά τα σχολεία στη Θεσσαλία
- ΟΛΜΕ: Να αποσυρθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση στη Θεσσαλία
- Πρόσληψη 10 (δέκα) εκπαιδευτικών αρμένικης γλώσσας και ιστορίας
- ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Όχι στην τηλεκπαίδευση σε κλειστά λόγων καιρικών συνθηκών
- Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι "μάνατζερ" (Εκτελεστικοί Διευθυντές) στα Πανεπιστήμια
- Μεταπτυχιακό: “Προηγμένη Μηχανική Ενεργειακών Συστημάτων – Advanced Engineering of Energy Systems”
Σχόλια (101)
Πόσες φορές δε συναντήσαμε όλοι μας στο Πανεπιστήμιο καθηγητές που θεωρούνταν κορυφαίοι με δημοσιεύσεις και τίτλους, αλλα δεν μπορούσαν να διδάξουν;; Το ότι κάποιος θα γράψει καλά σε έναν διαγωνισμό, άρα θα ει΄ναι γνώστης του αντικειμένου, δε σημαίνει απαραίτητα ότι θα ειναι και καλός εκπαιδευτικός!
Δε βλέπετε να βελτιώσετε λίγο τα βιβλία και το περιεχόμενο τους, μονο ασχολείστε με το πώς θα αλλάξετε το σύστημα, για να το αλλάξουν πάλι οι επο΄μενοι κοκ.
Υπάρχει ένα προσοντολογιο, κάνατε διορισμούς, φροντίστε σταδιακά να γίνονται κάθε χρόνο διορισμοί ώστε να μειώνονται οι αναπληρωτές 10ετίας, και δώστε έμφαση στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών!
@Τον προηγούμενο αιώνα
Το τι ΄έγραψες στο αρχικό σου μήνυμα, αγαπητέ/ή, μπορούμε να το διαβάσουμε. Αντιθέτως η απάντηση στο τι θέματα θα έπρεπε να έχει ο διαγωνισμός (που - θυμίζω - σκοπό έχει να επιλέξει γυμναστές σε σχολεία) παραδόξως δε βρήκε θέση στα μακροσκελέστατα κατά τα άλλα σχόλιά σου και δεν τη διαβάσαμε.
Το αν και πόσο θα αποτιμηθούν και θα συνυπολογιστούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια είναι τεράστια κουβέντα και ουδεμία σχέση έχει με τον διαγωνισμό αυτόν καθαυτό.
Και για να μην το κουράζουμε, νομίζω ότι η συμμετοχή του φίλου, υπό τις συνθήκες που έγινε και με το αποτέλεσμα που είχε, μπορεί κάλλιστα να συνοψιστεί στη ρήση: όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει αγουρίδες... Καθένας, ανάλογα με τη σκέψη και την κρίση του βγάζει τα ανάλογα συμπεράσματα!
ΥΓ Χαιρετίσματα στον φίλο...
@Βρας
Για το πρώτο σκέλος :
- Το ποιο είναι το πιο δίκαιο σύστημα για εμένα προσωπικά, δεν έχει καμία σημασία. Εκατομμύρια πολίτες έχουν ο καθένας τη δική τους άποψη.
- Το σύστημα του γραπτού ΑΣΕΠ, μια χαρά ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕ την επιτυχία του φίλου μου. Με τη σειρά που είχε, θα διοριζόταν την επόμενη χρονιά. Τα ΕΠΙΠΛΕΟΝ προσόντα του, ΔΕΝ ήταν δυνατόν να αξιολογηθούν όπως έγραψα (όπως άλλωστε και πολλών άλλων συμμετεχόντων με πρόσθετα πτυχία και γνώσεις) και σε αυτό εντόπισα (κατά τη δική μου άποψη) το παράδοξο του γραπτού διαγωνισμού.
Για το δεύτερο σκέλος :
- Φυσικά και να "περάσει ο πιτσιρικάς, αν έστρωσε τον πισινό του και διάβασε κλπ". Είδατε να έγραψα πουθενά το αντίθετο? Θα μπορούσε να μην έχει ΚΑΝ διαβάσει αλλά πχ να τα έχει "φρέσκα" από τις σπουδές του. Μας ενδιαφέρει άλλωστε πώς τα ήξερε(ακόμα και με επιφοίτηση)? Αν τα έγραψε σωστά, φυσικά και να "περάσει".
- Ο φίλος μου "μπήκε στα ΤΕΦΑΑ χάρη σε μια επίσης ολιγόωρη εξέταση", όπως όμως ΟΛΟΙ οι συνυποψήφιοί του στις Πανελλαδικές. Δηλαδή μεταξύ ίσων. Δεν είχαν ανάμεσά τους πυρηνικούς φυσικούς ή γιατρούς ή δικηγόρους με διδακτορικά, που να έδιναν κι αυτοί Πανελλαδικές και 400άρι για να γίνουν γυμναστές.
Για το τρίτο σκέλος :
Έγραψα ότι είχε κανένα "καημό να μπει στη δημόσια εκπαίδευση"? Συμμετείχε στις εξετάσεις επειδή είχε κάθε δικαίωμα και "από περιέργεια"(για τον τρόπο εξέτασης, τη διαδικασία, την εμπειρία, τα θέματα, τις γνώσεις του στο γνωστικό αντικείμενο). Αν είχε καημό για τη δημόσια εκπαίδευση :
- δεν θα έχει σπουδάσει 5 επιπλέον επίπονα χρόνια στο εξωτερικό και μάλιστα σε τόσο εξειδικευμένα θέματα, μη συναφή με τη διδασκαλία στο σχολείο,
- θα είχε την υπομονή να περιμένει ακόμη ένα χρόνο για το μόνιμο διορισμό του.
Εκείνος δεν έχασε τίποτα. Δική μου άποψη είναι, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, εμείς ως χώρα χάνουμε πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο.
Για το τέταρτο & πέμπτο σκέλος :
Ούτε κι εγώ υπερασπίζομαι κανένα σύστημα, όμως ούτε και κρίνω κανένα. Με το παράδειγμα που παρέθεσα, επισήμανα απλά ένα παράδοξο (πάντα κατά τη γνώμη μου επαναλαμβάνω) του γραπτού ΑΣΕΠ. Το ότι αποτελεί "μεμονωμένη περίπτωση" ή ότι ως παρέμβαση, δεν "έχει κάποιο νόημα και ουσία" όπως γράφετε, νομίζω ότι είναι δική σας αυθαίρετη εκτίμηση.
Πάντα με εκτίμηση.
Διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχουν γυρίσει κάθε γωνιά της Ελλάδος απαράδεκτο να συζητάμε για γραπτο διαγωνισμο!
@Τον προηγούμενο αιώνα
Εξακολουθώ να μη σας πιάνω, αγαπητέ/ή.
ΟΚ το κράτος δεν έχει αποφασίσει για το πιο δίκαιο σύστημα, εσείς έχετε αποφασίσει; Ποιο είναι; Αυτό που θα εξασφάλιζε την επιτυχία του φίλου, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, πήγε να δώσει για την πλάκα του λίγο πολύ, όπως μας λέτε;
Και γιατί να μην περάσει ο πιτσιρικάς, αν έστρωσε τον πισινό του και διάβασε σχετικά με το αντικείμενο πάνω στο οποίο θα εξεταστεί (και θα εργαστεί). Ο φίλος σας μπήκε στα ΤΕΦΑΑ χάρη σε μια επίσης ολιγόωρη εξέταση. Τότε ήταν δίκαιο;
Και στο κάτω κάτω, αν ο φίλος σας το είχε τόσο καημό να μπει στη στη δημόσια εκπαίδευση δεν είχε παρά να παρατήσει τον παχυλό μισθό του και να τρέχει στις εσχατιές της Ελλάδας για τα ψιχία του αναπληρωτή.
Δεν υπερασπίζομαι κανένα σύστημα. Η Πολιτεία είσαι σε δίλημμα επειδή απλούστατα η κοινωνία είναι σε δίλημμα. Η εκάστοτε κυβέρνηση έχει το βάρος να διαχειριστεί τα συγκρουόμενα συμφέροντα κοινωνικών ομάδων και φυσικά αντί να αναλάβει το πολιτικό κόστος παλινωδεί... Ελλάδα είμαστε άλλωστε.
Το ζήτημα είναι η όποια παρέμβαση και πρόταση στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου να έχει κάποιο νόημα και ουσία. Το να κρίνουμε ένα σύστημα με βάση τη μεμονωμένη περίπτωση του συγκεκριμένου φίλου σας είναι μάλλον ατυχές.
ΥΓ Το ΥΓ2 είναι εντελώς αυθαίρετο.
Μετά από 15 χρόνια σκληρής δημοσιοικονομικής κρίσης και εκατοντάδες αποχωρήσεις εκπαιδευτικών χωρίς αντίστοιχους διορισμούς δεν μπορεί να απαιτούμε το κράτος να μεριμνήσει ΜΟΝΟ για όσους *έτυχε να γεννηθούν* πριν το 1985 - ώστε, ως πτυχιούχοι, να δηλώσουν υποψηφιότητα για τον ΑΣΕΠ του 2008.
Το αυτονόητο καλό να γίνεται αποδεκτό, όποια ηλικία κι αν έχουμε!
@ Αποκατάσταση επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008
07 Μάιος 2022 08:46
Οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ 2008
ψηλά στον πίνακα μη διορισθέντες πρέπει να δικαιωθούν
@Βρας 06 Μάιος 2022 23:23
- Χιλιάδες μεταπτυχιακά και διδακτορικά σε κάθε κλάδο, είναι (και) σε ειδικότητες, μη σχετικές με τη διδακτική στο σχολείο. Σημαίνει ότι δεν έχουν ΚΑΜΙΑ αξία ως προσόντα στην εκπαίδευση? Τότε γιατί μοριοδοτούνται τόσα χρόνια στις προσλήψεις ακόμα και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών? Τότε γιατί μοριοδοτούνται στις επιλογές των στελεχών(πχ διευθυντής σχολείου)?
- Το παράδοξο είναι, ότι ο γραπτός ΑΣΕΠ κρίνει έναν υποψήφιο αποκλειστικά και μόνο με βάση μια ολιγόωρη γραπτή εξέταση, χωρίς να λαμβάνει ΚΑΘΟΛΟΥ υπόψη ΚΑΝΕΝΑ άλλο επιπλέον προσόν-γνώση-προϋπηρεσία-δεξιότητα του υποψηφίου.
- Το παράδοξο είναι, ότι ένας υποψήφιος με "βαριά χαρτιά" ή/και προϋπηρεσία, στην ουσία ΜΕΙΟΝΕΚΤΕΙ έναντι κάποιου που μόλις αποφοίτησε στα 22 και δεν έχει ίσως κανένα άλλο προσόν, πλην του πτυχίου του.
- Κανένα παράδοξο δεν βλέπω εγώ, στη συμμετοχή του φίλου γυμναστή στο διαγωνισμό. Ως απόφοιτος(με βαθμό άριστα) του ΤΕΦΑΑ συμμετείχε άλλωστε και είχε κάθε δικαίωμα να διεκδικεί μια θέση στην εκπαίδευση. Τα ΕΠΙΠΛΕΟΝ προσόντα του ΔΕΝ ήταν δυνατόν να αναδειχθούν.
ΥΓ.1 Ήταν στους επιτυχόντες αλλά ΜΗ διοριστέους την πρώτη χρονιά (νομίζω ότι διορίστηκαν 70.... από 1500 επιτυχόντες).
ΥΓ.2 Είναι βέβαιο ότι θα ήταν ένας άριστος εκπαιδευτικός.
ΥΓ.3 Την ίδια χρονιά "είχε γράμμα" από Ζυρίχη.... και αστρονομικό πρώτο μισθό.
ΥΓ.4 Το συμπέρασμα μου παραμένει αναπάντητο και αμίληκτο : 1/4 του αιώνα αργότερα.... και το κράτος ΔΕΝ έχει ακόμα αποφασίσει (ή δεν θέλει να αποφασίσει) για το ποιος είναι ο καλύτερος, δικαιότερος, αποτελεσματικότερος τρόπος - διαδικασία επιλογής του εκπαιδευτικού του προσωπικού. Μήπως τελικά, δεν το ενδιαφέρει?
Οι επιτυχόντες ΑΣΕΠ 2008 , ψηλά στον πίνακα μη διορισθέντες πρέπει να δικαιωθούν
Είτε είμαι 18 είτε 20, είτε 38 ή 48 στα ίδια θέματα θα εξεταστώ για το 90% των θέσεων στα Πανεπιστήμια, άρα ο γραπτός διαγωνισμός είναι η μόνη λύση που ικανοποιεί όλη την κοινωνία και αντιμετωπίζει ισότιμα τους ΝΕΟΥΣ αποφοίτους - κάθε 28χρονος έχει το ίδιο δικαίωμα να διεκδικήσει μια θέση στο Δημόσιο Σχολείο με έναν 48χρονο, αλλιώς τίθεται θέμα αποκλεισμού μιας ολόκληρης γενιάς εκπαιδευτικών, κάτι που είναι παράνομο και αντισυνταγματικό.
Ας υπάρχει μικτό σύστημα, πχ. με αναλογία 75/25, όπου το 25% των θέσεων να καλύπτεται από αναπληρωτές με το ισχύον σύστημα, ενώ το 75% από τους επιτυχόντες στον γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ.
Έτσι, θα συνδυάσουμε τους πιο έμπειρους καθηγητές με τους νέους.
Το πιο δίκαιο σύστημα.
Και μετράει την προϋπηρεσία.
Και συνυπολογίζει το επίπεδο σπουδών.
Και δεν αποκλείει κανέναν/ καμία από το να προσέλθει.
Και διασφαλίζει την είσοδο των πλέον άξιων από τους/τις νέους/ες πτυχιούχους.
Και (με την ΑΠΛΗ βάση) μας νομιμοποιεί ως κλάδο στα μάτια της υπόλοιπης φορολογούμενης κοινωνίας.
Και αναγραφόταν σαφώς στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Αυτοί που σχολιάζουν θετικά τον γραπτό διαγωνισμό, για προεκλογικές δεσμεύσεις, είναι δίκαιο και θα γίνει πράξει κτλ όταν αποτύχουν ελπίζω να μη φωνάζουν για το αντίθετο και αν πετύχουν να μην βρεθούν στην τύχη των επιτυχόντων ΑΣΕΠ παλαιότερων ετών!
Αφού επιστρέφουμε σε γραπτούς διαγωνισμούς δεν πρέπει να διοριστούν οι προηγούμενοι επιτυχόντες αφού φωνάζουμε «..επιτέλους το αυτονόητο, το δίκαιο, ζήτω γραπτός διαγωνισμός » κτλ ;;;;
@Dario Moutso @Τον προηγούμενο αιώνα
Ποιο ήταν το παράδοξο του διαγωνισμού; Το μόνο παράδοξο που βλέπω ήταν η συμμετοχή του φίλου, που τόσο «βαριά» χαρτιά είχε φιλοδοξία να διδάσκει κωλοτούμπες - εκτός πια κι αν είχε σκοπό να διδάξει ανατομία της αερόβιας σύσπασης του άνω κορακοβραχιόνιου μυός στα πρωτάκια.
Τι θέματα έπρεπε να έχει (ακόμα κι αν δεχτούμε ότι αυτά που μπήκαν ήταν άλλα αντί άλλων) ένας διαγωνισμός για πρόσληψη προσωπικού που θα διδάξει στα παιδάκια; Για τις ορμόνες και το αθλητικό ντόπινγκ;
@Βρας 05 Μάιος 2022 22:39
Εννοεί
1. Ότι τα θέματα ήταν... (ας μην τα χαρακτηρίσω)
2. Ότι σώθηκε ο άνθρωπος
Η κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον σύστημα διορισμού του ΑΣΕΠ.οτι χειρότερο και ψυχθοφορο ο γραπτος διαγωνισμος
Συνάδελφοι με κόπους και θυσίες σ'αυτη την δύσκολη οικονομική συγκυρία πλεον του πτυχίου τους έχουν ξεκινήσει και κάνουν μεταπτυχιακά διδακτορικά δευτερα πτυχια σεμινάρια ξενες γλώσσες κλπ ούτε να σκέφτονται για γραπτο Διορισμοι μόνο με το υπάρχον σύστημα
Παίζουν με την ζωή μας;Έχουμε αφήσει πίσω παιδιά οικογένειες έχουμε γυρίσει όλη την Πατρίδα μας υπάρχει σύστημα διορισμού το οποίο είναι αποδεκτό. εάν είναι δυνατόν να αλλάζει κάθε 2 Χρόνια!
@Βρας
Και ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα (ή το αντίστροφο) αγαπητέ μου.
Αποτύπωσα ένα πραγματικό γεγονός και ένα παράδοξο στοιχείο του γραπτού ΑΣΕΠ, χωρίς να θέλω να εκφράσω την προσωπική μου γνώμη - άποψη. Ο καθένας μας μπορεί (και δικαιούται) να έχει - να σχηματίσει τη δική του άποψη.
Στο μη γραπτό ΑΣΕΠ αντίθετα, τα επιπλέον πτυχία και η προϋπηρεσία θα είχαν το πλεονέκτημα.
Ένα είναι σίγουρο, όποια γνώμη κι αν έχει ο καθένας από εμάς. Ότι 1/4 του αιώνα αργότερα.... και το κράτος ΔΕΝ έχει ακόμα αποφασίσει (ή δεν θέλει να αποφασίσει) για το ποιος είναι ο καλύτερος, δικαιότερος, αποτελεσματικότερος τρόπος - διαδικασία επιλογής του εκπαιδευτικού της προσωπικού.
@ Τον προηγούμενο αιώνα
Και;
Ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι να αποδείξουμε ότι είμαστε επαρκείς ως καθηγητές, αλλά ότι είμαστε ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ καλύτεροι από τους υπόλοιπους υποψηφίους για τη *συγκεκριμένη* θέση εργασίας.
Και ο απόφοιτος Λυκείου που έγραψε 14 ή 15 μια χαρά μαθητής είναι, όμως η Σχολή Ιατρικής Αθηνών έχει βάση 18+.
(Προς σχολιαστές: καλό να σκεφτόμαστε με ορίζοντα το 2033, όχι το 2023 - τα σχολεία σαφώς θα ευνοηθούν από νέους καθηγητές, 25 έως 35 ετών, που θα έχουν μέλλον στον χώρο)
Φίλος γυμναστής, απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ Αθηνών, έκανε μεταπτυχιακό στον Καναδά (βιολογία της μυϊκής άσκησης) και διδακτορικό στις ΗΠΑ (ορμόνες-αθλητικό ντόπινγκ). Έδωσε εξετάσεις (από περιέργεια) στον πρώτο γραπτό ΑΣΕΠ του 1998.... και είχε ερωτήσεις (μεταξύ άλλων) για το μουσικό ρυθμό και τα βήματα του Καλαματιανού και για τη μεθοδολογία στη διδασκαλία της κυβίστησης(κοινώς κωλοτούμπα) στην ενόργανη γυμναστική.
ΥΓ. Σήμερα δουλεύει σε μεγάλη φαρμακοβιομηχανία του εξωτερικού....
Ένα μεταπτυχιακό και μια προϋπηρεσία 3-5 ετών αρκούν - από εκεί και μετά ας γίνεται ΓΡΑΠΤΟΣ διαγωνισμός κάθε τέσσερα χρόνια, ώστε να είναι οι θέσεις ανοικτές σε νέους υποψηφίους. Προέχει η βελτίωση του Δημοσιου Σχολείου, τα σχολεία δεν υπάρχουν για να εξυπηρετούν διορισμούς ψηφοφόρων.
Το Υπουργείο μπορεί να δώσει κίνητρα ώστε να συνταξιοδοτηθούν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία εκπαιδευτικοί στα 60 ή ακόμη και τα 58 χρόνια.
Όσοι είναι τώρα 30 γιατί να περιμένουν άλλα δέκα ή είκοσι χρόνια, από τη στιγμή που έχουν και αυτοί τα ίδια πτυχία, τα ίδια μεταπτυχιακά και την προϋπηρεσία διδασκαλίας, ενώ μάλιστα είναι και πιο κοντά στη νέα γενιά και έχουν τον συνδυασμό ωριμότητας και όρεξης;;;
Το 2008 οι σημερινοί απόφοιτοι Πανεπιστημίου ήταν μαθητές Δημοτικού, για να έχουμε μια εικόνα του σχολείου που πάμε να φτιάξουμε.
Σκεφτείτε, σε τι φταίνε τα παιδιά που γεννήθηκαν το 2020 και θα πάνε σχολείο τα επόμενα χρόνια; Σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν έχουν τα 10χρονα παιδιά δασκάλους και καθηγητές 50 χρόνια μεγαλύτερους!
Δεν μπορούμε να διορίζουμε μόνο τους σημερινούς 50χρονους και να ζητάμε από τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΑΙΔΙΑ Δημοτικού να τους διδάσκουν άνθρωποι που βρίσκονται στην έκτη δεκαετία της ζωής τους.Επιτέλους, απλή λογική για όλη την κοινωνία χρειάζεται και να σκεφτόμαστε το καλό των σχολείων μας.
Η εργασία δεν είναι Πανελλαδικές Εξετάσεις, και ακόμα και για τα Πανεπιστήμια οι υποψήφιοι πλέον δεν "κρατούν" τον βαθμό που έγραψαν κάποτε - είτε είσαι 18 είτε 20 είτε 48 τα ίδια θέματα θα δώσεις για το 90% των θέσεων εισακτέων στα ΑΕΙ!
Πώς είναι δυνατόν κάποιος να περιμένει από το 2008 -σχεδόν 15 χρόνια!- να διοριστεί επειδή έγραψε ένα διαγώνισμα; Ενδεικτικό της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Επιπλέον, τα Δημόσια Σχολεία χρειάζονται ΝΕΟ σε ηλικία προσωπικό, ώστε να στελεχωθούν για τα επόμενα 20 χρόνια, και το σύστημα των αναπληρωτών έχει δημιουργήσει ανισορροπίες.
Πόσες φορές θα δωσουμε γραπτό διαγωνισμό; Έχουμε γυρίσει ολη την Ελλάδα για προυπηρεσια. Έχουμε μαζέψει τόσα πτυχια .Τι να αποδείξουμε τώρα εάν ήμαστε ικανοί να διδάξουμε;Έλεος να συναγωνιστουμε τους νεότερους που δεν έχουν υποχρεωσεις;Αξιοκρατία και συνέχεια στο κράτος δεν υπαρχει;Να σεβαστουν εμάς τους παλαιότερους μαχιμους εκπαιδευτικούς που θυσιασαμε τόσα χρόνια από την ζωή μας.Διορισμος πλέον μόνο με το υπάρχον σύστημα
Άδικο, τελειώνεις μια σχολή π. χ. Φυσικό, γίνεσαι Φυσικός και μετά πάλι εξετάσεις για να γίνεις Φυσικός σε σχολείο;!! Ομοίως για όλες τις ειδικότητες.
Αν και είμαι υπέρ ασεπ διότι είναι κατάφωρα άδικο για τα νέα παιδιά να μην έχουν δικαίωμα στην εργασία θα συμφωνήσω στο εξής. Ναι στα 50 με τόσες υποχρε΄ωσεις, χωρίς να ειναι δικιά σου ευθύνη που απο το 2008 κάνανε ασεπ τελευταία φορά, όντως δεν εχεις τον χρόνο και την διάθεση να πώ να κάτσεις να διαβάσεις
Θα πει καποιος με τόση εμπειρία και τίτλους και φοβάσαι ενα 25χρονο. Τα τραγελαφικά του εκπαιδευτικούς μας συστήματος, το μεταπτυχιακό δεν σου προσδίδει τίποτα σε γνώσεις και δεξιότητες. Σε ενα γραπτό διαγωνισμό ασεπ εισαι ίσα και ομοια με ενα 25χρονο.
Εν πάση περιπτώσει, εάν και εφόσον ήθελαν να επαναφέρουν το γραπτό διαγωνισμό με τόσο σκληρούς μάλιστα όρους (που προβλέπουν ακύρωση των λοιπών προσόντων αν δεν επιτεύχθει ο στόχος της βάσης) τότε γιατί συνέχισαν τόσο καιρό την πριμοδότηση με επιπλέον προυπηρεσία των υπηρετούντων στα δυσπρόσιτα αναπληρωτών;
Για να εκμεταλλευτούν ακόμη περισσότερο κάποιους ταλαίπωρους αμειβόμενους με πενιχρό χαρτζιλίκι εκπαιδευτικούς που στερούμενοι τις οικογένειες τους ευελπιστούσαν κάποτε να διοριστούν αθροίζοντας υπομονετικά προυπηρεσία και κάνοντας επένδυση από το υστέρημα τους μακριαά από τα σπίτια τους; ΝΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΙΑ!!!! Ντρέπομαι που είμαι πολίτης αυτού του κράτους. Για ποιόν ΑΣΕΠ δικαίου μιλάμε λοιπόν; Μιλάμε για πρακτικές Μαυρογιαλούρου και μόνο.
Είναι άδικο για κάποιους που είναι 50+ χρονών, πολλά χρόνια αναπληρωτές, με προϋπηρεσία σε δυσπρόσιτα με 2 Μεταπτυχιακά, 3 σεμινάρια, παιδιά, αγγλικά, υπολογιστές να ξαναδώσουν εξετάσεις ασεπ. Αυτοι οι άνθρωποι έχουν στηρίξει την εκπαίδευση επί σειρά ετών. Με τι κουράγιο θα θα ξαναδώσουν εξετάσεις και θα συναγωνιστούν με έναν 25 χρόνο που έχει τον χρόνο αλλά και την ψυχική δύναμη να κάτσει να διαβάσει;
Στην Ελλάδα πάσχουμε από το σύνδρομο των εξετάσεων. Σκεφτείτε το εξής απλό: ένας φοιτητής διαβάζει σκληρά για 8 εξάμηνα δίνοντας 8 φορές εξετάσεις σε πολλά μαθήματα. Κάνει μεταπτυχιακό όπου διαβάζει ακόμη σκληρότερα δίνοντας άλλες εξετάσεις. Θα διαγράψουμε, λοιπόν, αυτήν την πορεία των τόσων εξετάσεων για να τον υποβάλουμε σε μία εξέταση για διορισμό; Δηλαδή αναιρούμε μια πορεία έξι ετών υπέρ μιας εξέτασης μερικών ωρών; Μήπως περιφρονούμε έτσι μια τέτοια πορεία; Μήπως η πραγματική αξία ενός υποψηφίου αναδεικνύεται περισσότερο από τη μακρά πορεία στο πανεπιστήμιο κι όχι από μια στιγμιαία μιας εξέτασης; Τα ίδια δε λέμε και για τις εισαγωγικές στο πανεπιστήμιο, ότι δηλαδή το δικαιότερο θα ήταν να προκύπτει ο βαθμός από όλο το λύκειο κι όχι από μια τρίωρη εξέταση που υπεισέρχονται τόσοι απρόβλεπτοι παράγοντες; Νομίζω ότι έτσι έχουν τα πράγματα.
προς maria , maraki κτλ
το ότι έπιασες τη βάση σε ένα διαγωνισμό δεν σημαίνει ότι πρεπει να διοριστείς κιόλας.
Αν ήταν έτσι και οι μαθητές στις πανελλήνιες που πιανανε την ΕΒΕ θα επρεπε να εισάγονται σε σχολες.
Σε κάθε περίπτωση , για να μην γινόμαστε γραφικοί: Ποτέ ΄δεν είπανε σε κα΄ποιον διαγωνισμό ότι αν πιάσεις τη βάση θα σε διορίσω. Διαβάστε αναλυτικά τις προκηρύξεις , γιατί σας έγινε έμμονη ιδέα.
Το ότι ο διαγωνισμός είναι ένα σωστό μέτρο, θα συμφωνήσω. Αλλά υπάρχουν σημαντικά πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να ληφθουν υποψη , όπως προυπηρεσία , μεταπτυχιακά,...(και θα ληφθούν!)
Σελίδες