ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ

Εξ Αποστάσεως Επιμορφωτικό Πρόγραμμα «Εφαρμογές της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση, τα Παιδιά και τους Εφήβους»

Από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ
Δημοσίευση: 03/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το E-Learning του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) προσφέρει αυτό το διάστημα τη δυνατότητα αίτησης στο Πρόγραμμα Συμπληρωματικής εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης «Εφαρμογές της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση, τα Παιδιά και τους Εφήβους». Η έναρξη των μαθημάτων έχει οριστεί στις 16/05/2022.

Στόχος του Προγράμματος είναι η παροχή υψηλού επιπέδου επιμόρφωσης και κατάρτισης στα θέματα των εφαρμογών της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην Εκπαίδευση, τα παιδιά και τους εφήβους, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε επίπεδο πρακτικών δεξιοτήτων. Συγχρόνως αναπτύσσονται θέματα που περιλαμβάνουν τόσο τις θεωρητικές προσεγγίσεις, στις οποίες στηρίζονται οι δεξιότητες επικοινωνίας και συμβουλευτικής όσο και τις εφαρμογές της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας στην εκπαιδευτική πράξη, καθώς και τις εφαρμογές της σε παιδιά και εφήβους.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του προγράμματος:

  • Διδάσκονται επιλεγμένες διαπροσωπικές δεξιότητες που είναι σημαντικές στη δημιουργία ενός ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος που θα μπορεί να επιλύει τις συγκρούσεις που παρουσιάζονται κατά τρόπο που όλοι οι εμπλεκόμενοι να αισθάνονται κερδισμένοι.
  • Προτάσσονται ζητήματα που άπτονται της δυναμικής της ομάδας και των σχέσεων στη σχολική τάξη. Γίνεται κατάρτιση σε νέους τρόπους επικοινωνίας, νέους κανόνες συμπεριφοράς στις αλληλεπιδράσεις των μαθητών μεταξύ τους, των εκπαιδευτικών μεταξύ τους αλλά και των γονέων με το σχολείο. Διδάσκονται τρόποι με τους οποίους εκπαιδευτικοί και μαθητές θα μπορούν να λειτουργούν ομαδικά, να αντιμετωπίζουν μαζί τις δυσκολίες που προκύπτουν, να συνεργάζονται αρμονικά, να επικοινωνούν αποτελεσματικά.
  • Δίνεται έμφαση στην κοινωνικο-συναισθηματική και γνωστικο-συμπεριφοριστική ανάπτυξη παιδιών και εφήβων, προκειμένου να γίνει κατανοητή η συμβουλευτική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθείται για τις αντίστοιχες ηλικιακές ομάδες.
  • Διδάσκονται τρόποι συμβουλευτικής παρέμβασης για την εποικοδομητική αντιμετώπιση ζητημάτων μάθησης, συμπεριφοράς, εκφοβισμού, καθώς και ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης, αυτογνωσίας, κοινωνικότητας και ψυχικής ανθεκτικότητας σε παιδιά και εφήβους.
  • Το υλικό των μαθημάτων εστιάζει στην πρακτική εξάσκηση των εκπαιδευομένων μέσα από πρακτικές ασκήσεις, δείγματα βιωματικών δραστηριοτήτων για τα παιδιά και τους εφήβους, καθώς και αναλυτική παρουσίαση περιστατικών όπου η συμβουλευτική συμβάλει σε πιο εποικοδομητικές σχέσεις στο σχολείο.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες του χώρου της ψυχικής υγείας, γονείς, καθώς και σε φοιτητές Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών και επιστημών της Υγείας που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν ένα πρακτικό πρόγραμμα εξάσκησης στις επικοινωνιακές και συμβουλευτικές δεξιότητες με παραδείγματα ασκήσεων, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο που προβληματίζεται για τα ζητήματα αυτά.

Κατά τη διάρκεια του 6μηνου Προγράμματος παρέχεται συνεχής εκπαιδευτική υποστήριξη, βασιζόμενη στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων, διασφαλίζοντας την αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του Προγράμματος είναι η Μαλικιώση-Λοΐζου Μαρία, Ομότιμη Καθηγήτρια Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έχει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ακαδημαϊκής διαδικασίας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Απονέμεται Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης από το E-Learning του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του ΕΚΠΑ.

Αναλυτικές πληροφορίες για το Πρόγραμμα στη σελίδα: https://elearningekpa.gr/courses/efarmoges-ths-sumbouleutikhs-psuxologias-sthn-ekpaideush-ta-paidia-kai-tous-efhbous

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.