ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τι είπε η Ν. Κεραμέως στη Σύνοδο Πρυτάνεων

Η Ν. Κεραμέως προέτρεψε τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του υπό κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ , κυρίως για το νέο "μοντέλο" διοίκησης
Δημοσίευση: 05/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τον ακαδημαϊκό χώρο παρουσίασε κατά τη συμμετοχή η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως στην  Σύνοδο Πρυτάνεων,στα Γιάννενα,  παρουσία του υφυπουργού Ά. Συρίγου,  και του Γενικού Γραμματέα  Αποστόλη  Δημητρόπουλου, καθώς και Πρυτάνεις και Αντιπρυτάνεις των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Η Ν. Κεραμέως προέτρεψε τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του υπό κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ , κυρίως  για το νέο "μοντέλο" διοίκησης.

Οι Πρυτάνεις απέφυγαν να τοποθετηθούν στη σημερινή Σύνοδο, για το νέο "μοντέλο" διοίκησης, δεδομένου ότι δεν έχουν στα χέρια τους το Σχέδιο Νόμου,

Η Ν. Κεραμέως είπε στους Πρυτάνεις πως το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται υπό διαμόρφωση , ενώ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα  δημοσιοποίησής του  και προώθησης, προς ψήφιση, στη Βουλή.

Ειδικότερα η υπουργός παρουσίασε, μεταξύ άλλων, στοιχεία που αφορούν στις κάτωθι θεματικές.

Θέσεις προσωπικού ΑΕΙ: Παρουσιάστηκε η πορεία των προκηρύξεων για τις 1.450 θέσεις μελών ΔΕΠ που έχουν δοθεί από το 2019 έως σήμερα, με τις οποίες διαμορφώθηκε θετικό ισοζύγιο +132 θέσεων.

Η υπουργός προσέθεσε ότι έχει εγκριθεί και η κατανομή 2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, επικουρικά του εκπαιδευτικού έργου του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022, με συνολική δημόσια δαπάνη ύψους 2.600.000 €.

Χρηματοδότηση: Η υπουργός ενημέρωσε τη Σύνοδο για την καταβολή της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%, και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκ. €., όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκ €.

Επιπλέον, είπε, όσον αφορά το ΕΣΠΑ, μέσα σε 2,5 περίπου χρόνια καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια με αποτέλεσμα αφ’ ενός τη χρηματοδότηση δράσεων Ανώτατης Εκπαίδευσης από το 2019 (νέες και επεκτάσεις υφιστάμενων) με δικαιούχους τα ΑΕΙ, συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερου των 261 εκατομμυρίων €., αφ’ ετέρου τον τετραπλασιασμό σχεδόν της απορρόφησης στις δράσεις Ανώτατης Εκπαίδευσης, από το 20,31% το 2019 στο 78,27 % σήμερα.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, τόνισε ότι προχωρά η επιχειρησιακή προετοιμασία των έργων, τα πιο ώριμα εκ των οποίων αφορούν: 70 συμπράξεις ερευνητικής αριστείας, 250 υποψηφιότητες για Επισκέπτες Καθηγητές, 249 Βιομηχανικά Διδακτορικά, συνολικού προϋπολογισμού 259,88€.

Ως προς τις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), η υπουργός ανέφερε ότι υλοποιούνται έργα ύψους 295 εκ.€ που αυξάνουν τον αριθμό των κλινών κατά 5.456 σε 3 Πανεπιστήμια της χώρας, και ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αρμόδια ΓΓ ΣΔΙΤ για τις προτάσεις των ΑΕΙ για νέα έργα.

Εξωστρέφεια: Η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε ότι η εξωστρέφεια των ελληνικών πανεπιστημίων, η δυναμική συμμετοχή στον παγκόσμιο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης και η εδραίωση της χώρας μας ως κόμβου Γνώσης και Εκπαίδευσης αποτελεί προτεραιότητα. Οι κοινές προσπάθειες από το υπουργείο και τα Πανεπιστήμια σε αυτή την κατεύθυνση έχουν αποδώσει ήδη καρπούς.

Ενδεικτικά, ανέφερε η υπουργός:

- Το πρώτο βήμα έγινε με την απελευθέρωση του θεσμικού πλαισίου για την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, ενώ το νέο νομοσχέδιο θα εξασφαλίζει περαιτέρω δυνατότητες διεθνοποίησης των Ιδρυμάτων μας.

- Ένα ακόμη βήμα ήταν η σημαντική συμμετοχή των ΑΕΙ σε δράσεις εξωστρέφειας.

Ήδη προχωρούν διεθνείς συνέργειες:

  •     7 Πανεπιστήμιά έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία για τα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια» (ΑΠΘ, ΕΚΠΑ, Γεωπονικό Αθηνών, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αιγαίου, Θεσσαλίας),
  •     από τον Δεκέμβριο του 2019 βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα συνεργασίας των ελληνικών Πανεπιστημίων με 29 κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ivy League, ενώ προγραμματίζεται η 1η επίσκεψη αντιπροσωπείας Αμερικανικών Πανεπιστημίων το ερχόμενο φθινόπωρο στη χώρα μας που είχε αναβληθεί λόγω των περιορισμών της πανδημίας,
  •     αντίστοιχο πρόγραμμα συνεργασίας δρομολογήθηκε και μεταξύ Ελληνικών πανεπιστημίων και πανεπιστημίων του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ προχωρούν, επίσης, οι συνεργασίες με κινεζικά Πανεπιστήμια.

- Ταυτόχρονα χρηματοδοτούνται δράσεις εξωστρέφειας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με άλλα 60 εκ. για την προσέλκυση ακαδημαϊκών από Πανεπιστήμια της αλλοδαπής στην Ελλάδα (visiting professorship scheme), ενώ μέσω ΕΣΠΑ προκηρύχθηκε και σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση δράσεων για την Διεθνοποίηση των ΑΕΙ.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως δήλωσε: «Η 99η Σύνοδος Πρυτάνεων αποτέλεσε μία ακόμη ευκαιρία διαλόγου με τους επικεφαλής των Πανεπιστημίων μας, με τους οποίους είμαστε σε διαρκή επικοινωνία στο πλαίσιο της κοινής μας προσπάθειας για περαιτέρω αναβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας, για περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες για την ακαδημαϊκή μας κοινότητα, τους φοιτητές, τους ερευνητές, το διδακτικό μας προσωπικό. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε τα ΑΕΙ μας να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα για να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη. Ανοιχτοί ορίζοντες, νέες ευκαιρίες, πιο λαμπρό παρόν και μέλλον για τους νέους μας και για το ελληνικό Πανεπιστήμιο».

Σχόλια (8)

 
σαν το παλιό κρασί.
06 Μάιος 2022 11:02

το νέο μοντέλο διοίκησης ήταν στο πρόγραμμα της ΝΔ πριν από 4 χρόνια.
Ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Γιατί??
Αν το είχαν στο πρόγραμμα έπρεπε να ήταν έτοιμοι να το παρουσιάσουν την επόμενη μέρα, και όχι μετά από 4 χρόνια να ζητάνε προτάσεις, να ζητάνε πίστωση χρόνου κτλ κτλ....
Άρα φαίνεται ότι έβαλαν έναν στόχο που δεν ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν και ακόμα το ψάχνουν.
Ας το αφήσουμε ακόμα λίγο, καιρός υπάρχει.

 
Teacher
06 Μάιος 2022 08:55

Ένα μεγάλο μπράβο στην υπουργάρα για την έγκριση και κατανομή
"2.000 αμειβόμενων θέσεων για την απασχόληση μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψηφίων διδακτόρων, επικουρικά του εκπαιδευτικού έργου του τακτικού και έκτακτου διδακτικού προσωπικού κατά το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022"
Θα είναι πολύ χρήσιμες αυτές οι θέσεις, ιδιαίτερα τώρα που τελειώνει το εξάμηνο.

 
ΑΠΕΛΛΑ και διορισμοί μελών ΔΕΠ
06 Μάιος 2022 02:09

Μικρή αύξηση (132 θέσεων καθηγητών) δεν είναι αρκετή για την ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Σχολών στο 2022 - εξάλλου, μέχρι το 2030, θα έχουν αποχωρήσει και πολλά άλλα μέλη ΔΕΠ, ειδικά από τα παλαιότερα ιδρύματα

Χρειάζεται αλλαγή στον χάρτη των ΑΕΙ, καθώς μόνο με συνενώσεις τμημάτων θα οργανωθεί καλύτερα η έρευνα και η διδασκαλία.

 
Ευκαιρίες στους φοιτητές;
05 Μάιος 2022 23:55

Για ποιες ευκαιρίες μιλάτε. Οι φοιτητές θα αποφοιτήσουν και δεν θα εχουν μετά 5 ετη σπουδών δικαίωμα να εργαστούν. Ακόμα δεν εχετε κάνει τίποτα να λύσετε αυτά τα θέματα.

 
Jack senior
05 Μάιος 2022 22:10

Μάλλον μας δουλευουν. Καλά, οι μεν πρυτάνεις δεν θέλουν μοντέλο με Συμβούλιο, το ξέρουμε. Η δε Κεραμέως "προέτρεψε τους Πρυτάνεις να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί του υπό κατάρτιση Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ , κυρίως για το νέο "μοντέλο" διοίκησης"... τι να πει κανεις. Αφού ξέρει επ' ακριβώς ποιά γνώμη έχουν οι Πρυτάνεις, τι τους ρωτά? Πλάκα θα έχει να δούμε τι θα της απαντήσουν. Μάλλον δεν θελει η Κεραμέως να το νομοθετησει και παιζει καθυστερήσεις, περιμένοντας να φύγει από υπουργός. Σκέτη απογοητευση για το θέμα αυτό, είπε πολλά λόγια, αλλά δυστυχώς καθόλου έργα.

 
ΤΙΠΟΤΑ
05 Μάιος 2022 21:20

"Η Ν. Κεραμέως είπε στους Πρυτάνεις πως το Σχέδιο Νόμου βρίσκεται υπό διαμόρφωση , ενώ δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα δημοσιοποίησής του και προώθησης, προς ψήφιση, στη Βουλή."
Θαυμάστε τους άριστους που είχαν έτοιμο το νομοσχέδιο (στο συρτάρι του Διγαλάκη). 3 χρόνια ανικανότητας, κωλυσιεργίας και αφόρητης προπαγάνδας. Το απόλυτο ΤΙΠΟΤΑ.

 
Τι λεει;
05 Μάιος 2022 21:11

Η υπουργός προτρέπει τους πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις για ένα ανύπαρκτο νομοσχέδιο. Παραφροσύνης το ανάγνωσμα!!

 
Ρίτα Μέλος ΔΕΠ
05 Μάιος 2022 20:40

Καιρός είναι να γίνουν αλλαγές και επιτέλους να δούμε το νέο "μοντέλο" διοίκησης των ΑΕΙ, και εξέλιξης Μελών ΔΕΠ που έχουν γίνει μια τυπική διαδικασία χωρίς αξιολογικά κριτήρια.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.