ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας: Σύντομα θα προχωρήσουμε σε μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών

Δημοσίευση: 06/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατά τη διάρκεια της θητείας μας στο υπουργείο Παιδείας, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ διορισμών -την τελευταία δωδεκαετία, όχι μόνο τα τελευταία πέντε ή  έξι χρόνια- και ρεκόρ προσλήψεων αναπληρωτών.

Τη δήλωση αυτή σήμερα στη Βουλή η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή, ενώ τόνισε τα εξής:

  • Δεκαέξι χιλιάδες εκατόν ογδόντα τέσσερις μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών την τελευταία διετία, σαράντα τρεις χιλιάδες επτακόσιες σαράντα έξι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και μελών ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού κατά το τρέχον σχολικό έτος.
  • Και εννοείται ότι σύντομα –το έχουμε πει και δημόσια, το έχει πει η ίδια η υπουργός- θα προχωρήσουμε και σε άλλους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, ώστε και τα εκπαιδευτικά κενά να ελαχιστοποιηθούν και όσοι υπηρετούν ως αναπληρωτές να μην είναι για πάντα αναπληρωτές, κάτι που φαντάζομαι ότι το συμμερίζεστε και το επιθυμείτε και εσείς.
  • Τώρα, στις καθυστερήσεις για τη σύνταξη των αξιολογικών πινάκων των υποψηφίων στα αντικείμενα των κατευθύνσεων, θεάτρου, κινηματογράφου και χορού ανά αντικείμενο και ανά καλλιτεχνικό σχολείο, αυτά οφείλονται στο γεγονός ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία των μόνιμων διορισμών και μετά να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αίτηση για την πρόσληψη ωρομίσθιου προσωπικού.
  • Εν συνεχεία, η Επιστημονική Επιτροπή Καλλιτεχνικής Παιδείας του ΙΕΠ εξετάζει τις αιτήσεις όλων των υποψηφίων, καταρτίζει τους τελικούς πίνακες κατάταξης και τους διαβιβάζει στο Υπουργείο μας, όπως έγινε και αυτή τη φορά. Οι τελικοί πίνακες κυρώθηκαν με την υπ’ αριθμόν 167784 Υπουργική Απόφαση και την ίδια μέρα με έγγραφο διατέθηκαν στις αρμόδιες διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οκτακόσιες πενήντα εννέα ώρες για την πρόσληψη ιδιωτών με ωριαία αντιμισθία στα καλλιτεχνικά σχολεία, προκειμένου να προβούν αυτές –οι διευθύνσεις, δηλαδή- στην πρόσληψη του απαραίτητου ωρομίσθιου προσωπικού.
  • Για το ερχόμενο σχολικό έτος 2022-2023 έχουν ήδη δοθεί από το Υπουργείο μας οδηγίες της αρμόδιας υπηρεσίας να επισπευσθούν οι διαδικασίες, ώστε η πρόσληψη των εκπαιδευτικών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων να έχουν ολοκληρωθεί πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Σχόλια (18)

 
Στελέχη κυβερνήσεων από το 1975
07 Μάιος 2022 19:09

Ούτε η σημερινή κυβέρνηση εκπροσωπεί τη φιλελεύθερη μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, ούτε οι υπουργοί και οι βουλευτές της έχουν προτείνει ριζικές τομές για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων - άρα μη δείχνουν οι μεν με το δάχτυλο τους δε.

Προς Νίκος

Ο σημερινός πρωθυπουργός είναι βουλευτής από το 2004, ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός την περίοδο 1990-1993 και βουλευτής επί δεκαετίες, η αδελφή του, επίσης, βουλευτής και υπουργός, και ο ανηψιός του είναι πρώην Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και Δήμαρχος Αθηνών.

Υπάρχει συνέχεια στο σύστημα διακυβέρνησης, όπως και σε κάθε χώρα - απλώς η φτωχοποίηση που υπέστει η Ελλάδα την περίοδο 2008-2020 είναι ακραία για τα δεδομένα μιας χώρας που εντάχθηκε στην ΕΟΚ ήδη από το 1977.

Πάλι, μην πολιτικοποιούμε την Παιδεία γιατί τότε ανοίγει μεγάλη συζήτηση - πάλι, υπερ των νέων θα είναι το συμπέρασμα, αφού οι σημερινοί 18χρονοι δεν έχουν ψηφίσει ακόμη.

 
Νίκος
07 Μάιος 2022 16:07

@ Βαθιά νυχτωμένοι

@150.000 αιτήσεις για 16000 θέσεις; Κ το λέτε επιτυχία;

Άρα να υποθέσω ότι επιτυχία για σας θα είχαμε αν διορίζονταν τουλάχιστον 100000 άτομα. Σωστά;

@40.000 και αναπληρωτές φέτος κ θα προσλάβει 7000; Κ είστε ευχαριστημένοι;

Έχετε την παραμικρή ιδέα πόσα είναι τα οργανικά κενά που έχουν απομείνει;
Γνωρίζετε την διαφορά μεταξύ οργανικού και λειτουργικού κενού;
Γνωρίζετε ότι οι περσινοί και οι προπέρσινοι διορισμοί κάλυψαν περίπου το 75% των οργανικών κενών;
Γνωρίζετε ότι ακόμα και αν καλύψουν φέτος το 100% των οργανικών κενών (12000 περίπου κενά μαζί με τις φετινές συνταξιοδοτήσεις) θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτές που θα καλύπτουν έκτακτες ανάγκες;
Γνωρίζετε ότι στα λειτουργικά κενά δεν μπορούν εξ ορισμού να γίνουν διορισμοί;

Μήπως τελικά εσείς είστε ο βαθιά νυχτωμένος;

 
Νίκος
07 Μάιος 2022 15:53

@Ανήσυχος εκπαιδευτικός

Η προηγούμενη κυβέρνηση γιγαντώθηκε ενσωματώνοντας ότι χειρότερο υπήρχε από τα 2 κόμματα που κυβερνούσαν τις προηγούμενες δεκαετίες. Άρα η δικαιολογία ότι δήθεν προέκυψε από παρθενογένεση και ότι δεν είχε καμία ευθύνη για τη χρεοκοπία δεν στέκει. Επίσης ως αντιπολίτευση αντιστάθηκε σφοδρά σε κάθε προσπάθεια εξορθολογισμού της οικονομίας βαφτίζοντας κάθε αναγκαία μεταρρύθμιση ως φιλελευθερισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση της απέναντι στην απόπειρα επίλυσης του ασφαλιστικού το 2001 όταν οδήγησε την κοινωνία στα κάγκελα. Η μη έγκαιρη επίλυση αποτέλεσε και τον βασικό λόγο της μετέπειτα χρεοκοπίας και των μνημονίων.

Όσον αφορά τους διορισμούς με το σταγονόμετρο μάλλον μπερδεύεις τα οργανικά κενά με τα λειτουργικά. Τα οργανικά κενά είναι πολύ πολύ λιγότερα από τα λειτουργικά και πέρυσι καλύφθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Ακόμα και αν καλυφθούν φέτος όλα και πάλι θα υπάρξουν δεκάδες χιλιάδες αναπληρωτών που θα κα΄λύψουν παράλληλη στήριξη, εγκυμοσύνες και άδειες ανατροφής.

 
Ζέζα
07 Μάιος 2022 14:47

Όλα καλά, όλα τέλεια!!
Διορισμός αναπληρωτών στις 4 Μαίου για τις τάξεις υποδοχής.
Όλοι ευχαριστημένοι...οι αλλοδαποί μαθητές θα μάθουν ελληνικά μέσα σε τρεις εβδομάδες!!
Η υπουργός μας πρέπει να είναι πολύ περήφανη!!!
Πάλι οι καθηγητές θα φταίνε....

 
Μανώλης Α
07 Μάιος 2022 13:44

Ας σκεφτούμε όλοι τα παιδιά μας, που αύριο-μεθαύριο θα είναι 24-25 ετών, αν θέλετε να αποκλειστούν, με απόφαση από το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ (!), από τον χώρο της Εκπαίδευσης επειδή απλώς γεννήθηκαν το 1998 και όχι το 1975;

Οι σημερινοί ΝΕΟΙ πτυχιούχοι σε τι ευθύνονται για την κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε; Φταίνε αυτοί για τους χιλιάδες αναπληρωτές ή για τις κυβερνήσεις που πέρασαν τόσες δεκαετίες;

Οι νέοι άνθρωποι δεν έχουν δικαίωμα στην ΕΡΓΑΣΙΑ στα Δημοσια Σχολεία; Αδιανόητο να γράφουν τέτοια ακραία σχόλια εκπαιδευτικοί, ακριβώς όσοι θα έπρεπε να είναι υπερ της νέας γενιάς και να στέκονται στο πλευρό της!

Προς Βαθιά νυχτωμενοι
και άλλους σχολιαστές
07 Μάιος 2022 09:03

 
Πιτσιφλής
07 Μάιος 2022 10:22

ΠΑΣΟΚ !...
Κι αν κάνετε κάτι και για τις χιλιάδες των παραιτηθέντων εκπαιδευτικών που περιμένουν 20 μήνες για την κύρια... έεε, τότε θα αναφωνήσουμε όλοι:
ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΕΝΩΜΕΝΟ ΔΥΝΑΤΟ !

 
Βαθιά νυχτωμενοι...
07 Μάιος 2022 09:03

Κ άσχετοι με την εκπαίδευση (ελπίζω διαφορετικά τη βάψαμε) υπερασπίζονται την πολιτική της κυβέρνησης...τι λέτε όεο;
Από πότε το αυτονόητο είναι κατόρθωμα;
Μνήμη χρυσόψαρου;
κ. Νίκο οι αγώνες μου 10 χρόνια (προϋπηρεσία σε 5 νησιά κ τα τυπικά μου προσόντα) με διορισανε κ όχι η κυβέρνηση.
Για δείτε λίγο όλο το έργο. 150.000 αιτήσεις για 16000 θέσεις; Κ το λέτε επιτυχία;
40.000 και αναπληρωτές φέτος κ θα προσλάβει 7000; Κ είστε ευχαριστημένοι;
Κ μετά θα κάνει διαγωνισμό λέει για να ικανοποιήσει το εκλογικό ακροατήριο της. Δηλ καμία 100.000 θα διεκδικήσουν δέκα δεκαπέντε χιλιάδες θέσεις κ θα ανοίξετε σαμπάνια;
Αλήθεια τώρα;
Δυστυχώς τα νούμερα που από πίσω είναι άνθρωποι μιλάνε από μόνα τους.
Εύχομαι να είστε η μειοψηφία γιατί αλλιώς τη βάψαμε κ. Νίκο κ λοιποί!

 
Εξαιρετικα
07 Μάιος 2022 09:02

Διορισμοί χωρίς εξετάσεις! Ποσα δώρα και διευκολύνσεις; Μη μου πείτε ότι και αυτό το είχε κανονίσει η προηγούμενη κυβέρνηση!

 
Χρυσόψαρα στη γυάλα
07 Μάιος 2022 08:20

Άλλες οι συνθήκες πριν 8 ή 10 χρόνια, κάθε κυβέρνηση κρίνεται όχι μόνο με βάση το πρόγραμμα τής αλλά και με βάση τις αντικειμενικές δυσκολίες και τους εξωγενείς παράγοντες.

Γεγονός είναι ότι δεν έχουν γίνει αρκετά για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ακόμη και στην Ανώτατη Τριτοβάθμια το μόνο απτό είναι μια σειρά ανακοινώσεων και εξαγγελιών.

https://www.esos.gr/arthra/77992/ti-eipe-i-n-kerameos-sti-synodo-prytaneon

Ας πει ξεκάθαρα το Υπουργείο Παιδείας τι θα γίνει με τα δεκάδες τμήματα ΑΕΙ, και ας ασκήσει πίεση στα Πανεπιστήμια - στην Ελλάδα όλο το εκπαιδευτικό σύστημα εξαρτάται από αυτές τις κεντρικές αποφάσεις, άρα απαιτείται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός.

Καλο να έχουμε μνήμη, ως ενήλικες πολίτες της χώρας, όχι να είμαστε σαν τα «χρυσόψαρα στη γυάλα»...

 
Το χάος
07 Μάιος 2022 00:08

@Νίκος
Η προηγούμενη κυβέρνηση υπόσχονταν, πιστεύοντας κι ελπίζοντας λανθασμένα, ότι θα είναι η αναξάρτητη κυβέρνηση μιας ανεξάρτητης χώρας. Μετά της έγινε σαφές (από Μέρκελ-Σόιμπλε-Σαρκοζί-ΔΝΤ-ΕΚΤ και μερικά ντόπια κέντρα αποφάσεων) ότι δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
Ο Ιστορικός του μέλλοντος, έχει ήδη καταγράψει τί έκανε και τί όχι, η προηγούμενη κυβέρνηση. Ας ελπίζουμε να ζει-επιβίωσε, για να καταγράψει και τον απολογισμό - τα πεπραγμένα της τωρινής.

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
06 Μάιος 2022 23:35

@Νίκος
Τι ωραία που τα λες, αγαπητέ! Δηλαδή, ενώ γνωρίζεις ότι ήταν αδύνατον να υπάρξουν εκείνη την εποχή διορισμοί, συνειδητά παραποιείς την πραγματικότητα, για να υποστηρίξεις τη δήθεν γενναιοδωρία της τωρινής κυβέρνησης που διορίζει με το σταγονόμετρο, παρόλο που κανείς πλέον δεν την εμποδίζει, προτιμώντας τις στρατιές αναπληρωτών κάθε χρόνο, προφανώς γιατί κοστίζουν λιγότερο, αφού η σύμβασή τους είναι περιορισμένου χρόνου;
Πολύ κρίμα! Κι ακόμη πιο κρίμα που κάποιοι επιμένουν σε χονδροειδείς συγκρίσεις ανόμοιων πραγμάτων και καταστάσεων αντί να αναλογιστούν - και κάπου εκεί φυσιολογικά να σταματήσει κάθε περαιτέρω κουβέντα - ποιοι είναι εκείνοι που οδήγησαν τη χώρα σ' αυτή την οικονομική καταστροφή που μας έπνιξε για μια ολόκληρη δεκαετία και που - ειδικά εμάς τους εκπαιδευτικούς - μας έφερε σε οικονομική ανέχεια περιορίζοντας το εισόδημά μας τουλάχιστον κατά 30%, χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική για αποκατάσταση αυτής της αφαίμαξης.
Εκεί είναι το πρόβλημα κι όχι αν ο Σύριζα μοίραζε υποσχέσεις (λες και οι αιώνιοι κυβερνήτες αυτής της χώρας κάνουν κάτι άλλο!!!) ή αν δεν μπόρεσε να εξυγιάνει πλήρως την ελληνική οικονομία, ώστε να νομιμοποιείται ο κάθε αντιδραστικός να υποστηρίζει ότι είναι βαρύτερη η ευθύνη αυτού που δεν έλυσε ένα πρόβλημα από την ευθύνη εκείνου που το δημιούργησε!!!

 
Νίκος
06 Μάιος 2022 22:57

Το ότι η σημερινή κυβέρνηση διόρισε και διορίζει ενώ η προηγούμενη όχι δεν είναι άποψη ή επιχείρημα. Είναι απλώς η πραγματικότητα. Το ότι είχαμε μνημόνιο θα έπρεπε να το σκεφτεί πρώτα η προηγούμενη κυβέρνηση όταν υπόσχονταν κάθε χρόνο 15000 διορισμούς που ποτέ δεν υλοποίησαν.

 
@
06 Μάιος 2022 21:18

Το αδιανόητο επιχείρημα πως η νδ διόρισε ενώ ο σύριζα όχι, συνεχίζει βλέπω!! Το ότι μέχρι λίγο πριν τις εκλογές είχαμε μνημόνιο με ό,τι αυτό συνεπάγεται δεν παίζει κανένα ρόλο!!

 
Νίκος
06 Μάιος 2022 19:47

@ Αλεξάνδρα
Τα ίδια ακούγαμε από σας και πέρυσι και πρόπερσι για τους "δήθεν διορισμούς που σιγά μη γίνουν, που αυτοί θα μας απολύσουν κιόλας, που αν τελικά γίνουν θα είναι προεκλογικά κόλπα" κτλ. κτλ. Τελικά βέβαια οι διορισμοί έγιναν. Οι εκλογές όχι. Περιμένω να δω τι δικαιολογίες θα βρείτε για τους φετινούς διορισμούς. Ίσως ότι τους είχε δρομολογήσει κι αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ.

 
Γιωργος
06 Μάιος 2022 18:36

Θα τους μαυρισεις εσυ και καποια ατομα που θελετε γραπτο και θα τους ψηφισουν τουλαχιστον 16.200 που εχει διορισει εως τωρα, μαζι με αυτους που θα διορισει και ολους αυτους που εχουν μαζεψει προφισενσυ, μεταπυχιακα κτλ

 
Asepitis
06 Μάιος 2022 17:26

Συγχαρητήρια στην κ. Υπουργό που διορίζει με τον νόμο που υποσχότανε να καταργήσει...και να βάλει γραπτό...Τα κορόιδα σας περιμένουν στις εκλογές...για μαύρισμα..

 
Αλεξανδρα
06 Μάιος 2022 17:24

Πολιτικά τερτίπια και υποσχέσεις της δεκάρας. Εαν έκανε διορισμούς θα είχαν ήδη μιλήσει για κατανομές θα υπήρχε χρονοδιάγραμμα.... Κυβέρνηση Μητσοτάκη... Παροχολογια δίχως αύριο... Κλαιν και αι πετραιιιι

 
Βαγγελης
06 Μάιος 2022 16:32

Θετικοτατη απαντηση της Υφηπουργου. Απαιτουνται φετος διορισμοι στην Ειδικη και Γενικη Εκπαιδευση

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.