Πολιτική ηγεσία: Σε δυο εβδομάδες η ανακοίνωση του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ

"Σύμφωνα με πληροφορίες μου σε δυο εβδομάδες θα ανακοινωθεί από το υπουργείο το Σχέδιο Νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση".
Τη δήλωση αυτή έκανε ο προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων Τρ. Αλμπάνης, σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους.
Σύμφωνα με πληροφορίες του esos η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εκμυστηρεύτηκε σε κατ΄ιδίαν συναντήσεις με Πρυτάνεις , στο περιθώριο της Συνόδου Πρυτάνεων στα Γιάννενα ότι:
- Σε δύο εβδομάδες θα ανακοινωθούν και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου.
- Τέλος Ιουνίου θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής.
Μάλιστα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προέτρεψε τους Πρυτάνεις να προετοιμαστούν για έκτακτη Σύνοδο στις αρχές Ιουνίου, προκειμένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις επί των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου.
Ωστόσο η υπουργός Ν. Κεραμέως, όταν ρωτήθηκε από τον προεδρεύοντα της Συνόδου, παρουσία των 23 Πρυτάνεων, για το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσης και προώθησης στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου, απέφυγε να απαντήσει.
Ακαδημαϊκός χάρτης
Η υπουργός Παιδείας απέφυγε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα του προεδρεύοντα της Συνόδου εάν το νέο Μηχανογραφικό θα περιλαμβάνει το σχέδιο για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη, σύμφωνα με το οποίο στις προθέσεις του υπουργείου είναι αρχικά να γίνουν 50 συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων.
Στο ερώτημα αυτό η Ν. Κεραμέως περιορίστηκε στην απάντηση ότι "μέχρι στις 15 Μαίου θα ανακοινωθεί το νέο Μηχανογραφικό".
Ο Τρ. Αλμπάνης ρώτησε επίσης την υπουργό Παιδείας εάν θα στείλει στην ΕΘΑΑΕ τις περιορισμένες προτάσεις των Πανεπιστημίων για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων, οι οποίες δεν ξεπερνούν τις δέκα.
Η Ν. Κεραμέως απέφυγε να απαντήσει και σε αυτό το ερώτημα.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και του Δήμου Αιγιαλείας
- ΔΟΕ: . Να αποσυρθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση στη Θεσσαλία
- Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: 10.000 προσλήψεις αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή Οκτώβριο και Νοέμβριο
- Κανονισμός Λειτουργίας της Μονάδας Μεταφοράς Τεχνολογίας και Καινοτομίας Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Υπηρεσιακές μεταβολές και χορήγηση κανονικών αδειών ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών
- Ζ. Μακρή: Η ΚΕΔΕ είπε ότι οι Δήμοι θα κλείσουν καθολικά τα σχολεία στη Θεσσαλία
- ΟΛΜΕ: Να αποσυρθεί η απόφαση για τηλεκπαίδευση στη Θεσσαλία
- Πρόσληψη 10 (δέκα) εκπαιδευτικών αρμένικης γλώσσας και ιστορίας
- ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Όχι στην τηλεκπαίδευση σε κλειστά λόγων καιρικών συνθηκών
- Τοποθετήθηκαν οι πρώτοι "μάνατζερ" (Εκτελεστικοί Διευθυντές) στα Πανεπιστήμια
Σχόλια (37)
!!! νέα 5-ετή ....με ελάχιστους απόφοιτους από την αρχή της λειτουργίας τους...
τα νέα 5-ετή θα αποκτήσουν τους πρώτους αποφοίτους το 2024.
Τα παλιά 4-ετή έχουν καταργηθεί ήδη.
Ή ΕΒΕ λειτούργησε ευεργετικά κόβοντας το βαρίδι του 1/3 των συμμετεχόντων στις πανελλαδικές με <8500 μόρια που λάμβαναν με το ζόρι ως εισακτέους τα παλιά 4-ετη
και μετά ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΝ γιατί άραγε δεν είχαν αποφοίτους!!!
Η ΕΒΕ είναι η μόνη πραγματικά ουσιαστική τομή που έκανε το ΥΠΕΘ για την ανώτατη εκπαίδευση.
ΝΤΡΟΠΗ όμως για το ΥΠΕΘ αποτελεί
το να μην αποδώσει επαγγελματικά δικαιώματα στα νέα 5-ετη τμήματα
όταν μάλιστα τα έχουν ήδη αποδώσει εν μια νυκτί και χωρίς καμία αξιολόγηση στα ιδιωτικά κολλέγια.
Η συζήτηση κάτω από τα άρθρα του esos είναι ιδιαίτερα τεκμηριωμένη και πέρα από διαφωνίες και συμφωνίες αναδεικνύει τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία σχετικά με την παιδεία.
Τα σχόλια κάτω από αυτό το άρθρο του Esos καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Αυτό που απασχολεί την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι οι σοβαρές ασυμμετρίες που υπάρχουν:
Ο κατακερματισμός των τμημάτων στην επικράτεια
Τα μικρά τμήματα, κάτω από 15 ΔΕΠ και ελάχιστους εισαχθέους με την ΕΒΕ, αλλά και με ελάχιστους απόφοιτους από την αρχή της λειτουργίας τους
Τα ζητήματα επαγγελματικών δικαιωμάτων (πενταετή κλπ)
Αυτά θα πρέπει να λυθούν άμεσα. Το πρόβλημα δεν είναι η διοίκηση των πανεπιστημίων, ούτε η κινητικότητα των φοιτητών....
Αν γίνουν εκλογές σε ένα χρόνο, όλοι καταλαβαίνουν ότι υπονομεύεται το μέλλον της νεολαίας. Είναι κρίμα.
Κάντε άμεσα την αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη, βοηθήστε τα μικρά τμήματα να συγχωνευτούν με μεγαλύτερα και να αναδείξουν την ερευνητική τους δουλειά, δείτε με προσοχή τα ζητήματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Οι ακαδημαϊκοί φέρουν μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για τα 500+ τμήματα που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα μέχρι το 2013.
Τα διάφορα πανεπιστημιακά τμήματα ιδρύθηκαν κατόπιν εισήγησης και απόφασης των μελών ΔΕΠ (Σύγκλητος Πανεπιστημίου και Γενική Συνέλευση Τμήματος).
Επιτέλους, ποια είναι η λύση που προτείνουν όλοι αυτοί οι καθηγητές; Να περιμένουν τα παιδιά και οι οικογένειές τους άλλα 25 χρόνια για να αποφασίσουν να διαμορφώσουν ένα σχέδιο για ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΣΧΟΛΕΣ σε 5-6 περιφερειακά ΑΕΙ;
Ιωάννης Κ.
09 Μάιος 2022 10:23
Και στο κάτω κάτω αν κάποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, αυτός είναι το κράτος. Τα οποία τμήματα δημιουργήθηκαν εδώ και δεκαετίες παντού στη χώρα, η ελληνική πολιτεία τα θέσπισε. Με καλή διάθεση απ όλους και αλληλοσεβασμο μπορούν να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις...
Κανείς φοιτητής δε επιλέγει να σπουδάσει στην Χαλκίδα ή τη Λαμία ως 1η ή 2η επιλογή, επομένως καλώς καταργήθηκε το ΤΕΙ Ευβοίας και το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.
Υπάρχουν περιφέρειες, όπως τα Ιόνια νησιά και το Αιγαίο, που δεν μπορούν να συντηρήσουν πανεπιστημιακές μονάδες: Τα μέλη ΔΕΠ ζητούν να μετακινηθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με την πρώτη ευκαιρία, και οι φοιτητές κατά χιλιάδες είτε κάνουν αίτηση μετεγγραφής είτε απλώς εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.
"Ακαδημαϊκός χάρτης". Μία φράση που έγινε τελικά κομματικό σύνθημα αντί να καεί ως ακόμα ένα μνημόνιο και την περίοδο της "Αθηνάς" και το 2018-19 επί Γαβρόγλου.
Αφού όλα τα κόμματα παραδέχονται πιά ότι πρέπει να μειωθεί και ο αριθμός των Πανεπιστημίων και ο αριθμός των τμημάτων, γιατί ρίχνουν το μπαλάκι όπως η υπουργός κα Κεραμέ΄ως στους πρυτάνεις; Γιατί φοβούνται την ευθυ΄νη;
Γιατί θα έρθει η αντιπολίτευση, η οποία πονηρά έχει ΄τάξει προεκλογικά διάφορα στην πελατεία της και αυτά που λέει τώρα η Κεραμέως θα τα αμφισβητήσει και τα τα ανατρέψει. Τα ίδια θα γίνουν όταν αναλάβει εκείνη να κάνει κάποια πράγματα πάνω στο θέμα όταν γίνει κυβε΄ρνηση.
Αυτή η άθλια αλληλοφαγωμάρα μας που παρατηρείται και σε άλλα φλέγοντα θέματα, που τελικά ποτέ δεν αποφασίζεται και δεν προχωρά τίποτα, μήπως ήταν καλύτερο να μας υποχρέωναν οι ευρωπαίοι με μνημόνιο συγκεκριμένων μέτρων να τα κάνουμε μέσα σε μία δεκαετία;
Η αρνητική διάθεση των πρυτάνεων προέρχεται από το μεγάλο αριθμό των Πανεπιστημίων στη χώρα μας. Μην ξεχνούμε ότι είμαστε μόλις 11 εκατομμύρια πληθυσμός και τα Πανεπιστήμια, Ανώτατες κι Ανώτερες Σχολές Πολιτικές, Εκκλησιαστικές και Στρατιωτικές, Ναυτικές και Καλλιτεχνικές είναι 52 στο σύνολο. Άρα το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συγχώνευση όλων αυτών των ιδρυμάτων και να μείνει ένα σε κάθε Περιφέρεια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επανιδρυθεί το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι στην Περιφέρεια Μακεδονίας θα μείνουν 2 πανεπιστήμια και στην Περιφέρεια Αττικής 3(μαζί με το Στρατιωτικό). Άρα στο σύνολο θα μείνουν 14 Πανεπιστήμια(πολιτικά, στρατιωτικά και ΕΑΠ). Τέλος, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα συγχωνευτεί με το Ιόνιο και το Δημοκρίτειο θα περιλάβει και τα τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας. Αυτός ο αριθμός είναι ικανοποιητικός κι αν επιτευχθεί, κάπως ξεκινά να λύνεται το θέμα του Ακαδημαϊκού Χάρτη.
Γιά να γίνει όμως αυτό πρέπει να δοθούν κίνητρα στους σημερινούς πρυτάνεις των Πανεπιστημίων της Αττικής, της Κρήτης και της Μακεδονίας όπου παρατηρείται η μεγάλη διασπορά των Πανεπιστημίων και των Σχολών. Από εκεί και πέρα, όταν ισχυροποιηθούν όλα τα ιδρύματα, θα αρχίσει να φαίνεται μία εικόνα του ακαδημαϊκού χάρτη και θα είναι εύκολο να γίνουν κι από τους ίδιους σε συνεργασία με την ΕΘΑΕΕ κάποιες κινήσεις συγχώνευσης ή και ίδρυσης τμημάτων.
Γιατί να γίνει κάτι τέτοιο τη περίοδο της εξεταστικής; Για ποιο λόγο θέλει να τα κουβεντιάσει η Κεραμέως με τις σχολές κλειστές. Δεν πρέπει οι πρυτανείες να δεχτούν τέτοιες αλλαγές με απόντες τους φοιτητές. Είναι κατάντια και ντροπή πια αυτή η κατάσταση.
Είναι δυνατόν να μην έχουμε αποφασίσει τις 15-20 πόλεις όπου μπορούν να λειτουργούν πανεπιστήμια, εκτός Θεσσαλονίκης και Αθήνας;
Από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα, τα μαθήματα παντού ίδια θα είναι και οι φοιτητές αν περάσουν πχ. στην Ιατρική Σχολή της Αλεξανδρούπολης θα πάνε εκεί να σπουδάσουν για 6 χρόνια (όχι όμως σε πρώην ΤΕΙ ή τμήματα χωρίς μέλλον) - απλώς οι θέσεις καθηγητών είναι λιγοστές και όλοι θέλουν να είναι στις πόλεις γι'αυτό η κωλυσιεργία.
ακούγεται από το περιθώριο της Συνόδου ότι η ηγεσία εμφανίστηκε με κομμένα φτερά. Ίσως ετοιμάζονται αλλαγές στο υπουργείο καθότι δεν βγήκε ένας νόμος πλαίσιο αντίστοιχος 4ετούς διακυβέρνησης με φιλοδοξίες.
Το αγκάθι σε αυτή την φάση είναι η διοίκηση των Πανεπιστημίων αλλά η ουσία είναι ότι έχουν αναστατωθεί τα Πανεπιστήμια από τις νέες διαδικασίες εισαγωγής και οι γονείς για δεύτερη χρονιά εμφανίζονται αρκετά προβληματισμένοι με τους μαθητές που δεν αντιλαμβάνονται ένα τόσο περίπλοκο σύστημα και αγχώνονται.
Τα Πανεπιστήμια στενάζουν μετά τις οικονομικές περικοπές που έγινα βάσει αξιολόγησης από την ΕΘΑΑΕ, τους υπέρογκους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα αυξημένα κόστη λόγω των αυξήσεων σε όλα τα είδη και τις αποχωρήσεις φοιτητών λόγω οικονομικής δυσχέρειας.
Όλα αυτά τα προβλήματα γίνονται γνωστά σε όλους στην Ελλάδα είτε γιατί έχουν μαθητές είτε γιατί έχουν φοιτητές στις οικογένειες τους ή στον στενό ή στον ευρύτερο κύκλο και αναμένεται να αποτυπωθεί στις επερχόμενες εκλογές ΕΚΤΟΣ και αν κάτι αλλάξει που δεν φαίνεται εφικτό χρονικά...μάλλον περαιτέρω αναστάτωση αναμένεται με τις πανελλαδικές και τους νέους εισακτέους.
Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και οι μέτριοι μαθητές του 12 αποφεύγουν να δηλώσουν σχολές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, άρα έχουμε δύο προβληματικά σημεία στα διάσπαρτα περιφερειακά τμήματα:
Πρώτον, ελάχιστους ενεργούς φοιτητές (περίπου το 30% των θέσεων μένει στην ουσία κενό, δείτε τα στοιχεία από τη συμμετοχή στις εξετάσεις στο Β' ή Γ' Έτος Σπουδών) και, νομοτελειακά, πολύ λιγότερους αποφοίτους (20 ή 30 ανά έτος, σε τμήματα που προσφέρουν εδώ και χρόνια πάνω από 150 θέσεις) και δεύτερον, χαμηλή ποιότητα εισακτέων, δηλαδή μαθητές του 10 ή 11, που ίσως δεν ενδιαφέρονται καν για το αντικείμενο σπουδών.
Polar_Fish
08 Μάιος 2022 22:33
Το μόνο που χάνουμε είναι χρόνος και ανθρωποώρες, κατανέμοντας θέσεις προσωπικού και φοιτητών σε τμήματα ΑΕΙ που είναι προβληματικά.
Ανεξαρτήτως του αριθμού των θέσεων εισακτέων, οι προτιμήσεις των ΑΡΙΣΤΟΥΧΩΝ αποφοίτων Λυκείου δεν αλλάζουν - κανείς δεν πρόκειται να δηλώσει ως πρώτη επιλογή μη βιώσιμες Σχολές. Πώς, λοιπόν, μιλούν ορισμένοι για «αριστεία», «εξωστρέφεια» και «ενίσχυση της περιφέρειας μέσω Έρευνας και Καινοτομίας»;
Σε πολλά τμήματα ούτε καν οι 10 πρώτοι δεν έχουν γράψει πάνω από 17 στα 20 στο Λύκειο, ας είμαστε σοβαροί!
Οι οποίες συγχωνεύσεις, καταργήσεις θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενός πολύ σοβαρού διαλόγου του Υπουργειου με το κάθε Πανεπιστήμιο ξεχωριστά και ομάδα πανεπιστήμιων ανά περιφέρεια ώστε να γίνει το καλύτερο δυνατό. Δεν μπορούν να γίνουν με τελεσίγραφα, χωρίς συλλογικές αποφάσεις, χωρίς μεταβατικές περιόδους για τους φοιτητές που πρέπει να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους εκεί που πέρασαν, χωρις σεβασμό στους καθηγητές που έχουν οικογένειες καο έχουν οργανώσει την εργασία τους με κόπους και θυσίες. Και στο κάτω κάτω αν κάποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση στα πανεπιστήμια, αυτός είναι το κράτος. Τα οποία τμήματα δημιουργήθηκαν εδώ και δεκαετίες παντού στη χώρα, η ελληνική πολιτεία τα θέσπισε. Με καλή διάθεση απ όλους και αλληλοσεβασμο μπορούν να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις. Ας σταματήσει επιτέλους το Υπουργείο να παίζει το ρόλο του τιμωρου γιατί θα σας θυμηθούμε πολύ καλά την ώρα της κάλπης.
Υπάρχουν προτάσεις για κατάργηση και για συγχωνεύεις (Βλ. ΔΙΠΑΕ), οι οποίες τίθενται εν αμφιβόλω και μόνον από τον τρόπο της ψηφοφορίας τους.
Ειδικότερα οι κινητοποιήσεις των φοιτητών και η αναδίπλωση των μελών της Διοικούσας του ΔΙΠΑΕ, ως προς την ψήφο τους, καθιστούν εμφανές ότι έχουν αλλάξει οι προθέσεις για συγχωνεύσεις και καταργήσεις.
Η υπουργός θα το λάβει υπόψη ή θα λειτουργήσει ως δικαστής που θα εκτελέσει μια απόφαση η οποία εν τέλει δεν εκπροσωπεί το ΔΙΠΑΕ;
τις κανονικές ή τις άλλες , των δπε/δδε , κρίσεων έτοιμων εδώ και 2 1/2 χρόνια;;;; αχαχαχαχααχααχαχαχα. σανόοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοοο φρε΄σκο (όχι ξερό, απαπαπα)
Τα υπερεξειδικευμένα προγράμματα σπουδών που αποτελούν απλώς κατευθύνσεις άλλων τμημάτων ή ακόμα και μεταπτυχιακών προγραμμάτων, έχουν μόνο 15-20 μόνιμα μέλη ΔΕΠ.
Στην Αττική έχουν συσσωρευτεί πάνω από 10 τμήματα σχετικά με Πληροφορική και Μηχανικών Η/Υ.
Επίσης, οι εγγραφές των πρωτοετών ΔΕΝ μεταφράζονται σε αντίστοιχο αριθμό αποφοίτων μετά από 4 ή 5 χρόνια, άρα ζημιώνεται το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο από τη διατήρηση αυτής της άναρχης κατάστασης.
αφού αρνούνται να τα αντιστοιχίσουν
08 Μάιος 2022 17:27
@ 87 τμήματα ΑΕΙ χωρίς ακαδημαϊκή αντιστοιχία
Το ΥΠΕΘ αρνείται να αντιστοιχίσει τα νέα 5-ετή τμήματα με τα παλιότερα "παραδοσιακά" παρότι στοχεύουν στα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Κοινώς τεχνητή δήθεν απομόνωση τμημάτων, η οποία όμως λειτούργησε υπέρ των νέων τμημάτων καθώς δεν έχασαν από μεταγραφές κανέναν εισακτέο.
Η θλιβερή ηγεσία του υπουργείου θα παγιδεψει και φέτος εκατοντάδες νέους φοιτητές σε τμήματα που δεν έχουν μέλλον. Η κοροϊδία έχει ονοματεπώνυμο. Νίκη κεραμεως.
Φαντάζομαι ότι η κύρια Υπουργός, δεν θα μεταφέρει τη σχολή της Φυσικοθεραπειας του Αιγίου στην Πάτρα, εφόσον δεν υπάρχει κανένα Ακαδημαικό Κριτήριο και χωρίς να ερωτηθούν οι φοιτητές του τμήματος.
Ας περιμένουμε την ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων.
Κλάμα. Θα το μαγειρεύετε δηλαδή άλλες 2 βδομάδες, θολό τοπίο το ένα, θολό το άλλο... Μέχρι να εφαρμοστεί, να μη δουλέψει - όπως και οι προηγούμενες "καινοτομίες" στη διοίκηση των ΑΕΙ - και να αλλάξει, και πάλι απ'την αρχή.
Ετσι σκεφτεστε το "αυτοδιοίκητο" των ΑΕΙ το έτος 2022. Τηλε-διοίκηση συγκεντρωτικού τύπου από το Υπουργείο και micromanagement, one size fits all.
Γνωριζει καποιος να μας πληροφορησει αν θα γινει κατι με την ΑΣΠΑΙΤΕ?
Θα λύσει κάποια στιγμή η κυβέρνηση τις εκκρεμότητες;. Αν είχαμε τελειώσει ΤΕΙ θα μπορούσαμε να κάνουμε αίτηση στον ΑΣΕΠ . Εμείς που επιλέξαμε να κάνουμε πέμπτο χρόνο και να πάρουμε πτυχίο πανεπιστημίου δεν μπορούμε! Αυτή είναι η Ελλάδα και τα χάλια της. Κατά τα άλλα σέβονται τη νέα γενιά.
Μοντε΄λο διοικητών Πανεπιστημίων ετοιμάζεται, άντε και εδώ τα κόμματα με ποσοστά στην διοίκηση.
Αν δεν είσαι δοσμένος σε κάποια παράταξη δεν έχει τύχη σε αυτή την χώρα, αυτή είναι η πραγματικότητα.
Είναι επίσης σαφές ότι οι καλύτεροι μαθητές σιγά-σιγά θα φεύγουν στο εξωτερικό για να σπουδάσουν και να εργαστούν.
εδώ θα μείνει ότι χρειαζόμαστε για την τουριστική περίοδο...καλά να είμαστε, να θυμόμαστε τις τομές στην παιδεία των φωτισμένων μυαλών της πολιτικής ηγεσίας.
Ας ελπίσουμε ότι θα κάνουν όντως κάτι και απλώς δεν το συζητούν. Εξάλλου και η προηγούμενη κυβέρνηση που το συζητούσε συνήθως δεν λάμβανε υπόψη τις προτάσεις των ενδιαφερομένων.
@ 87 τμήματα ΑΕΙ χωρίς ακαδημαϊκή αντιστοιχία
Προφανώς συνάδελφε δουλευόμαστε μεταξύ μας.
Το ΥΠΕΘ αρνείται να αντιστοιχίσει τα νέα 5-ετή τμήματα με τα παλιότερα "παραδοσιακά" παρότι στοχεύουν στα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα.
Κοινώς τεχνητή δήθεν απομόνωση τμημάτων,
η οποία όμως λειτούργησε υπέρ των νέων τμημάτων καθώς δεν έχασαν από μεταγραφές κανέναν εισακτέο.
Ευθύνη έχουν οι Πρυτανικές Αρχές, οι Κοσμητείες, και οι Γενικές Συνελεύσεις Τμημάτων — η ακαδημαϊκή κοινότητα εδώ και χρόνια ΔΕΝ έχει καταθέσει καμία πρόταση για τις αναγκαίες αλλαγές στον χάρτη, μόνο διαμαρτυρίες για τους μισθούς και την ΕΒΕ.
Μελος δεπ
08 Μάιος 2022 11:58
Η αλλαγή του ακαδημαϊκού χάρτη έπρεπε να είναι το πρώτο που θα ψηφιστεί. Αφορά το μέλλον των παιδιών που σε λίγους μήνες θα είναι πρωτοετείς φοιτητές.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που διαρρέουν στον τύπο, το υπουργείο ενδέχεται να εφαρμόσει συγχωνεύσεις/καταργήσεις μόνο στις περιπτώσεις που αυτές έχουν προταθεί από τα ίδια τα πανεπιστήμια.
Υπάρχει όμως μια αντίφαση εδώ.
Η κυβέρνηση θα "τιμωρήσει" τα πανεπιστήμια που συνεργάστηκαν με το υπουργείο και έκαναν θετικές προτάσεις, κλείνοντας τμήματα και μετακινώντας έδρες σε άλλες πόλεις. Θα εφαρμόσει δηλαδή αλλαγές που θα στοιχήσουν στα πανεπιστήμια.
Από την άλλη θα "επιβραβεύσει" τα πανεπιστήμια που δεν έκαναν θετικές προτάσεις, αφήνοντάς τα στο απυρόβλητο;
Είναι λίγο περίεργο...
Πολιτική ηγεσία: Σε τρία χρόνια και δυο εβδομάδες η ανακοίνωση του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ
Όλες οι βαθιές τομές γίνονται το καλοκαίρι, αφού δεν χρειάζεται σταγόνα αναισθητικού, το αλάτι της θάλασσας ψήνει τις τομές και το μόνο που μπορεί να ακουστεί είναι ένα σιγανό "αχ"...
Και μετά πλατς - πλουτς, πλάτς - πλουτς...
Εις τον αφρό εις τον αφρό της θάλασσας
η αγάπη μου κοιμάται
παρακαλώ σας κύματα....
Συγκυβέρνηση αρίστων: Άδνς, Βορδς, Μπγδνς, Πλέβρς και η Νίκη, βεβαίως, βεβαίως! Με μεγάλα άλματα προχωρά η χώρα προς το μέλλον!
η κυβέρνηση μετράει το πολιτικό κόστος εξαιτίας καμία 100αριάς ιδιοκτητών σπιτιών και καταστημάτων εστίασης στην επαρχία (και των ελάχιστων βουλευτών που ίσως να τολμήσουν να μιλήσουν), αντί να μετράει το πολιτικό κόστος εξαιτίας των χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους που θα εισαχθούν σε τμήματα καταδικασμένα να κλείσουν.
α, λίγα τα λόγια για τους έτοιμους προεκλογικά ! δεν βλέπουμε όσα έκαναν για την εκπαίδευση; απογειώθηκε ! που να τα δούμε ! για δες τι λέει η υπουργάρα ότι έκανε στο κομματκό συνέδριο , έχεις χάσει επεισόδια. όλες οι προεκλογικές δεσμέυσεις και άλλα πολλά έγιναν . ειδικά οι κρίσεις στελεχών, όλα ρολόι ! πού ζεις;
πολυ μυστικοπαθεια το νομοσχεδιο.Πρωτα το μηχανογραφικο και μετα για ψηφισμα το νομοσχεδιο ενω θα επρεπε να ειναι αντιθετα να προλαβουμε με τις συγχωνευσεις κ καταργησεις τα τμηματα φαντασμα.......
Σελίδες