Μέλη ΔΕΠ: Δεν συνυπολογίζεται η άδεια ανατροφής τέκνου στην τριετή προϋπηρεσία για εξέλιξη

Το χρονικό διάστημα των εννέα (9) μηνών της άδειας ανατροφής με αποδοχές που χορηγήθηκε στον...., Αναπληρωτή Καθηγητή , για την ανατροφή τέκνου του δεν συνυπολογίζεται στην τριετή προϋπηρεσία που απαιτείται για την εξέλιξή του ως μέλους Δ.Ε.Π. στην επόμενη βαθμίδα, όπως η τριετία υπολογίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της πράξης του Πρύτανη για διορισμό του στην βαθμίδα που υπηρετεί μέχρι την ημερομηνία της αίτησής του για εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα.
Τη Γνωμοδότηση αυτή εξέδωσε το Γ΄τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ύστερα από το ακόλουθο ερώτημα Πρύτανη:
"Εάν η άδεια εννέα (9) μηνών με αποδοχές για ανατροφή τέκνου, που χορηγήθηκε στον ..., Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, συνυπολογίζεται στην τριετή προϋπηρεσία που απαιτείται για την εξέλιξή του στην επόμενη βαθμίδα, δεδομένου ότι η τριετία υπολογίζεται από την ημερομηνία δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της πράξης του Πρύτανη για διορισμό του στην βαθμίδα που υπηρετεί μέχρι την ημερομηνία της αίτησής του για εξέλιξη σε ανώτερη βαθμίδα."
Ιστορικό
1.Δυνάμει της αριθμ. 2.. πράξης του Πρύτανη του Πανεπιστημίου ο ..διορίστηκε από εξέλιξη στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή .Ακολούθως, δυνάμει της αριθμ. 5.. πράξης του Πρύτανη του , χορηγήθηκε στον ..άδεια ανατροφής τέκνου διάρκειας εννέα (9) μηνών με αποδοχές .
Εν συνεχεία, ο... με την αριθμ. πρωτ. ..2 αίτησή του ζήτησε την εξέλιξή του στην βαθμίδα του Καθηγητή .
Με αφορμή τα παραπάνω και κατόπιν προβληματισμού που προέκυψε στο Τμήμα της Σχολής (όπως αυτός διατυπώνεται στο αριθμ. πρωτ. .. έγγραφο της Προέδρου του εν λόγω Τμήματος) διατυπώθηκε το ερώτημα ως προς τη δυνατότητα συνυπολογισμού στην τριετή προϋπηρεσία που απαιτείται για την εξέλιξη του ως άνω μέλους Δ.Ε.Π. στην επόμενη καθηγητική βαθμίδα της άδειας εννέα (9) μηνών με αποδοχές για ανατροφή τέκνου, ενόψει και των διατάξεων του άρθρου 4 παρ. 1γ ́ του ν.4405/2016 (Α ́ 129/13.07.2016) με τις οποίες αντικαταστάθηκαν οι διατάξεις του άρθρου 19 παρ. 1γ ́ εδ. α ́ του ν. 4009/2011 (Α ́ 195/06.09.2011).
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Διευκρινίσεις: Τι αλλάζει στις ημερομηνίες λήξης μαθημάτων
- Διευθυντές Σχολείων: Όχι ο 2ος αλλά ο τελευταίος
- Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ (ΕΔ ΕΣΠΑ) του υπ.Παιδείας
- Προκαταρκτική για το ατύχημα του 15χρονου μαθητή στο Πρότυπο Γυμνάσιο Ιωαννίνων
- Η παράδοση 177.000 σετ ρομποτικής ξεκίνησε στα σχολεία
- Διαμόρφωση κτιρίου του πρώην Οργανισμού Κωπαΐδας για τη στέγαση Τμημάτων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
- Τροπολογίες για Πειραματικά-Πρότυπα και μέλη ΕΕΠ-ΕΔΠ των ΑΕΙ
- Τιμητική Εκδήλωση για 41 Ομότιμους Καθηγητές του ΑΠΘ
- Διευθυντές Σχολείων: Το χρονοδιάγραμμα το οποίο ανακοίνωσε ο Αλ. Κόπτσης στους Διευθυντές Εκπαίδευσης
- Αστυνομικές δυνάμεις "τερμάτισαν" την 18ήμερη κατάληψη της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ
Σχόλια (12)
Σε μία χώρα με τέτοια υπογεννητικότητα θα έπρεπε να δίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα κίνητρα για απόκτηση παιδιού και όχι το κράτος να λειτουργεί τιμωρητικά, όπως σε αυτήν την περίπτωση
Δεν έγινε και τίποτα τραγικό. Θα περιμένει 9 μήνες και θα υποβάλει το αίτημα για εξέλιξη όταν θα έχει πραγματικά 3 χρόνια στην προηγούμενη βαθμίδα.
Μα σοβαρά τώρα; Δίνετε κίνητρα για να κάνει κανείς παιδί σε αυτή τη χώρα ή για να μην κάνει;
Γιατί σε πολλές περιπτώσεις ΔΕΠ εκλέγονται σε μικρότερες βαθμίδες των ικανοτήτων και του προφίλ τους στην Ελλάδα. Από τη στιγμή που όπως λέτε γίνεται αξιολόγηση γιατί πρέπει να υποχρεούται να παρέλθει τριετία; Αν κάποιος/κάποια θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρει και στη διετία γιατί να απαγορεύεται; Ένα κλασσικό παράδειγμα είναι ο ένας εκ των εφευρετών του γραφείου που βραβεύθηκε με το Νόμπελ Φυσικής όταν ήταν μεταδιδακτορικός ερευνητής. Το πανεπιστήμιό του στο ΗΒ (U.Manchester) εκίνησε αμέσως τη διαδικασία για προαγωγή σε καθηγητή 1ης βαθμίδας την επόμενη με΄ρα της βράβευσης. Αν ήταν πχ νεοεκλεγμένο μέλος ΔΕΠ επίκουρος καθηγητής στην Ελλάδα και το πανεπιστήμιό του ήθελε να του προσφέρει θέση ΔΕΠ 1ης βαθμίδας με βάση την κείμενη νομοθεσία θα χρειαζόταν: 3 χρόνια για μονιμοποίηση/προαγωγή σε αναπληρωτή + 1 χρόνο για τη διαδικασία=4. Μετά ακόμα 3 χρόνια για να μπορεί να αιτηθεί την προαγωγή σε πρωτοβάθμιο + 1 χρόνο για τη διαδικασία=4. Τελικά 8 χρόνια.
Ερώτηση. Ένα μέλος ΔΕΠ κατά τη διάρκεια της άδειας ανατροφής τέκνου μπορεί να κάνει έρευνα (πχ να δημοσιεύει) πράγμα που είναι μέρος των καθηκόντων του και ΣΩΣΤΑ δεν μετράει ο χρόνος αυτός για την εξέλιξή του. Με ποιά λογική με ποία έννοια δικαίου μετράει και μάλιστα ως μοριοδοτούμενο κριτήριο στην διδακτική υπηρεσία που μάλιστα η κύρια (και αποκλιστική) υποχρέωση είναι να κάνεις μάθημα στη τάξη.
Όπως έλεγε και ο εθνάρχης
Η ΕΛΛΑΣ είναι ένα απέραντο φρενοκομείο.
Γιατί είναι παράλογο;
Δεν προάγεται -τυπικά- στην τριετία. Απλά έχει δικαίωμα να ζητήση την κρίση για εξέλιξη. Δεν είναι λογικό να δείξει τι μπορεί να κάνει σε μια τριετία για να πάρει την προαγωγή;
Το παράλογο είναι η απαίτηση για προϋπηρεσία καθεαυτή. Δε γίνεται σε κανένα σοβαρό μέρος του κόσμου.
Από τη στιγμή που κάποιος ανατρέφει το παιδί του κάθεται στο σπίτι του συνεπώς δεν είναι παραγωγικός. Για ποιο λόγο λοιπόν πρέπει να εξελίσσεται σε βάρος κάποιου που τον ίδιο χρόνο δίνει γη και ύδωρ είτε πρόκειται για ανύπαντρη/ο η άτεκνη/ο συνάδελφο; Νομίζω οτι τετοιου ειδους προνόμια πρεπει να σταματήσουν. Ολοι ειμαστε ίσοι στον επαγγελματικό στίβο
@Προνόμια για μέλη ΔΕΠ
με τη λογική ότι έχει φέρει ένα παιδί στον κόσμο με τη γυναίκα του και χρειάζεται να απέχει από την εργασία του για να το φροντίσει.
Δηλαδή τώρα θα τιμωρούνται κι όσοι κάνουν παιδιά σε μια χώρα με υπογεννητικότητα;
Διοτι ο νόμος δεν το αναφέρει. Η αδεια ανατροφης τέκνουν ειναι διοικητικη συνέπεια δικαστικής απόφασης και δεν προβλεπεται απευθείας απο το νόμο για δημόσιους λειτουργους.
Θα έπρεπε να ισχύει για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης....
Σωστή απόφαση, όταν ένα μέλος ΔΕΠ λαμβάνει άδεια για *ανατροφή παιδιών* αδύνατον να είναι παραγωγικό σε έρευνα και προφανώς απέχει από τη διδασκαλία στο Πανεπιστήμιο και την συστηματική επίβλεψη διδακτορικών και μεταδιδακτορικών - με ποια λογική απαιτούσε την εξέλιξή του;...