Eπιστολή στον Πρωθυπουργό των κατωτέρω Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων όλων των Καλλιτεχνικών Σχολείων της Ελλάδας

12/05/2022

Ενημερώθηκε: 12/05/2022, 23:40

Άκουσε το άρθρο

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Ως Σύλλογοι Γονέων & Κηδεμόνων των Καλλιτεχνικών Σχολείων όλης της Ελλάδας, που εκπροσωπούμε 2.040 μαθητές και πάνω από 4.000 γονείς, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι τα Καλλιτεχνικά Σχολεία είναι ΤΑ ΜΟΝΑ σχολεία στη χώρα μας όπου τα 2/3 των μαθητών ΔΕΝ κάνουν μάθημα τις μισές διδακτικές ώρες κάθε ημέρα, το μισό σχολικό έτος, λόγω της καθυστερημένης πρόσληψης καθηγητών ειδικοτήτων Χορού και Κινηματογράφου κάθε χρονιά.

Τα παιδιά μας, που επιλέχθηκαν μετά από εξετάσεις να σπουδάσουν τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις στα Καλλιτεχνικά Σχολεία, έρχονται αντιμέτωπα κάθε χρόνο με την απουσία καθηγητών το μισό σχολικό έτος, γεγονός που ακυρώνει τις προσδοκίες, τα όνειρά τους και τη συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας να τους παρέχει τη σχετική εκπαίδευση. Το γεγονός αυτό, ουσιαστικά, καταλύει τον ρόλο και τον σκοπό των Καλλιτεχνικών Σχολείων και αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος των συγκεκριμένων παιδιών στην εκπαίδευση (Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ν. 2101/92, αρ. 28 & 29), όπως αναφέρει στην υπ’ αρ. Πρωτ. 311778/20115/2022 απάντησή της η Βοηθός Συνηγόρου του Πολίτη για τα Δικαιώματα του Παιδιού (συνημμένο 1), σε σχετική Αναφορά του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Καλλιτεχνικού Σχολείου Κερατσινίου - Δραπετσώνας.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει συσταθεί κλάδος εκπαιδευτικού προσωπικού Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) Χορού και (ΠΕ) Κινηματογράφου από το Υπουργείο Παιδείας, ούτε προκρίνεται η κατ’ εξαίρεση/επείγουσα προκήρυξη θέσεων ωρομισθίων καθηγητών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα η πρόσληψη των καθηγητών Χορού και Κινηματογράφου να ακολουθεί τη συνήθη διαδικασία προσλήψεων εκπαιδευτικών, σύμφωνα με την οποία προηγούνται χρονικά οι προσλήψεις μονίμων, οι μεταθέσεις και οι προσλήψεις αναπληρωτών. Για τον λόγο αυτόν, οι ωρομίσθιοι των Καλλιτεχνικών καταλήγουν να αναλαμβάνουν καθήκοντα κάθε χρόνο τον Γενάρη και όχι με την έναρξη του εκάστοτε σχολικού έτους.

Υπογραμμίζουμε ότι, για το εν λόγω θέμα, έχουν κατατεθεί το τελευταίο 6μηνο στη Βουλή των Ελλήνων 29 Αναφορές, Ερωτήσεις και Επίκαιρες Ερωτήσεις από Βουλευτές (συνημμένο 2), γεγονός που αποδεικνύει τη σπουδαιότητα του θέματος, καθώς και την επείγουσα ανάγκη επίλυσής του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητούμε:

1. Η προκήρυξη θέσεων των ωρομισθίων εκπαιδευτικών Χορού και Κινηματογράφου να πραγματοποιηθεί –ως εξαιρετικά επείγουσα– τον μήνα Μάιο, διότι μόνον έτσι θα καταστεί εφικτό να αναλάβουν καθήκοντα οι καθηγητές αυτών των ειδικοτήτων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καθώς η διαδικασία (Προκήρυξη-Αιτήσεις-Αξιολόγηση-Ενστάσεις-Αξιολόγηση των ενστάσεων) διαρκεί περίπου 3 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούμε να ολοκληρωθούν όλες οι διοικητικές διαδικασίες έγκαιρα, ώστε η νέα σχολική χρονιά να ξεκινήσει με τους καθηγητές Χορού και Κινηματογράφου, όπως προβλέπεται, στις θέσεις τους στα Καλλιτεχνικά Σχολεία.

2. Να υλοποιηθεί η εισήγηση του Ι.Ε.Π. για τον κλάδο ΠΕ Κινηματογράφου, ώστε να υπαχθεί ο εν λόγω κλάδος στις διαδικασίες επιλογής προσωπικού του ν. 4589/2019 (Α'13) και να περιληφθεί σε επόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Με το υπ’ αρ. 24/24-9-2019 Απόσπασμα Πρακτικού, η Επιτροπή Ένταξης Πτυχιούχων σε Κλάδους Εκπαιδευτικών του Ι.Ε.Π. έχει εισηγηθεί θετικά για τη σύσταση νέου εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ Κινηματογράφου, ωστόσο η ολοκλήρωση της διαδικασίας από το Υπουργείο Παιδείας καθυστερεί αδικαιολόγητα πάνω από δυόμιση έτη.

3. Να γνωμοδοτήσει το Ι.Ε.Π. για τον κλάδο ΠΕ Χορού, προκειμένου να λυθεί οριστικά και το πρόβλημα μονίμων καθηγητών της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Παρακαλούμε για τη σχετική παρέμβασή σας, προκειμένου να μη συνεχιστεί άλλο αυτή η αδικία εις βάρος των παιδιών μας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (2)

Δηλ ;
|

Για χορό και κινηματογράφο καθυστερούν ;

Απώλεια διδακτικών ωρών στα Καλλιτεχνικά Σχολεία
|

Απαράδεκτη η κατάσταση, ας κινητοποιηθεί άμεσα το υπουργείο - αλλιώς, ας μην έχουμε Καλές Τέχνες πλέον στην Ελλάδα...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ