Σε ΦΕΚ οι αλλαγές κατάταξης Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση με την οποία γίνεται τροποποίηση της κατάταξης των Σχολών, των Τμημάτων και των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία, η οποία θα ισχύσει από τις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2023.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το ΦΕΚ
Συγκεκριμένα στο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ προστίθενται τα κάτωθι Τμήματα:
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΠΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΛΑΡΙΣΑ) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
- ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) ΠΑΝΤΕΙΟ
- ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΔΠΘ
- ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΔΠΘ
- ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΔΠΘ
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ (ΛΑΜΙΑ) ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Προσφορά θέσεων μαθητείας από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το «Μεταλυκειακό έτος-Τάξη μαθητείας» περιόδου...
- Απόφαση τοποθέτησης Συμβούλων Εκπαίδευσης του Δ ́ Περιφερειακού Συμβουλίου Επιλογής Συμβούλων Εκπαίδευσης (Π.Σ.Ε.Σ.Ε.)
- Σχολιασμός των θεμάτων στα Μαθηματικά ομάδων προσανατολισμού των Πανελλαδικών Εξετάσεων
- Τι ισχύει για τα σχολικά κτήρια (αρμοδιότητα επισκευής, συντήρησης, ανέγερσης νέας σχολικής δομής, συστέγασης, μ...
- Το σχόλιο της Μαθηματικής Εταιρείας για τα θέματα των Μαθηματικών
- Τα θέματα στα Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία
- Στην 9η θέση παγκοσμίως το ΕΚΠΑ για την πολιτική του σε θέματα «Ισότητας των φύλων» και στην 27η θέση στην «Ποιοτική Εκ...
- Πρυτανικές εκλογές ΕΚΠΑ: Σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία- Αμετακίνητες οι δύο πλευρές παρά τις αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις
- Πανελλαδικές: Στα Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία διαγωνίζονται σήμερα οι υποψήφιοι
- Συμμετοχή του ΟΠΑ στο Διεθνές Συνέδριο CESifo-Delphi Conference με θέμα: “Fiscal Capacity: Origins, Consequences and Ch...
Σχόλια (17)
Ένας μέτριος μαθητής Λυκείου, που έγραψε έστω ένα 12, μπορεί να μάθει και Μαθηματικά και Βιολογία και Πληροφορική και να καλύψει τα κενά που όλοι οι πρωτοετείς έχουν.
Μαθητές του 5 ή 7, που απλώς δήλωσαν τριάντα σχολές στην τύχη για να πάρουν το φοιτητικό πασο, ούτε σωστό προγραμματισμό θα μάθουν ούτε σωστό πτυχίο θα πάρουν γιατί θα κολλήσουν στα υπόλοιπα 40 μαθήματα που απαιτούνται.
Εκτός αν στόχος είναι όλα τα τετραετή προπτυχιακά να γίνουν σαν ΙΕΚ και όσοι επιθυμούν να συνεχίζουν σε μεταπυχιακό.
Οι απόφοιτοι των τμημάτων Πληροφορικής και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, αλλά και άλλων τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών και Σχολών Θετικών Επιστημών, είναι απολύτως επαρκείς και καταρτισμένοι.
Δείτε τις διπλωματικές εργασίες σε όλες τις Σχολές: δε λείπουν ούτε η Python ούτε το Data Mining ούτε κάποια άλλη συγχρονη εξέλιξη (IoT, NLP, cryptography etc.)
Διδάκτορας της ΗΜΜΥ ΕΜΠ έφτασε να εργάζεται για την Tesla, άλλοι κάνουν διδακτορικά στα καλύτερα πανεπιστήμια Ευρώπης και Αμερικής - και χιλιάδες βρίσκουν εργασία μέσα σε 3 μήνες από την αποφοίτησή τους.
Προς Θύμιος
Στο εξωτερικό, οι μεγάλες εταιρείες προσλαμβάνουν recent graduates ακόμη και χωρίς καμία προγραμματιστική εμπειρία.
Δεν υπάρχουν σεμινάρια που να καλύπτουν τις βασικές ακαδημαϊκές γνώσεις, όμως, εκεί φαίνεται η διαφορά στους κατόχους πτυχίου. Η ειδίκευση και η εμπειρία έρχονται μετά.
Οι μαθητές δεν εξετάζονται βάσεις δεδομένων στην Πληροφορική, οπότε λογικό είναι να εξετάζονται χημεία.
ορθολογική σκέψη
Καλό θα ήταν να ενταχθεί ένα μάθημα βιοπληροφορικής στο Λύκειο. Θα βοηθήσει στην κατανόηση τόσο της βιολογίας όσο και της πληροφορικής.
φιλελεύθερος
Το ίδιο βιβλίο (Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον) και η ύλη είναι 90% ίδια με το 2000 - μόνη προσθήκη η επιφανειακή αναφορά στον αντικειμενοστρεφή προγραμματισμό.
Τα παιδιά δε διδάσκονται ούτε Διακριτά Μαθηματικά ούτε Αλγορίθμους και Δομές Δεδομένων με συστηματικό τρόπο, ούτε φυσικά Βάσεις Δεδομένων, Τηλεπικοινωνίες ή Ηλεκτρονική (υποχρεωτικά μαθήματα σε ολα τα τμήματα Πληροφορικής)
Νομίζει το Υπουργείο ότι θα πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου μαθητές του 6-7 επειδή απλώς γράφουν κώδικα σε javascript και python;
Η αγορά ζητά κόσμο που να ξέρει να γράφει καλά κώδικα σε javascript και python. Ποιες σχολές θα προετοιμάσουν κόσμο για αυτό;
Η Πληροφορική δεν έχει ακαδημαϊκή σχέση με τα Οικονομικά, γι'αυτό και τα τετραετή τμήματα είναι ενταγμένα σε σχολές Θετικών Επιστημών (μαζί με τμήματα Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Γεωλογίας, Βιολογίας) ενώ τα πενταετή τμήματα είναι στις Πολυτεχνικές Σχολές, μαζί με Ηλεκτρολόγους, Μηχανολόγους, Χημικούς Μηχανικούς, Αρχιτέκτονες κ.α.
Άλλο η εφαρμογή και άλλο η διδασκαλία μιας ειδικότητας: Δε χρειάζεται να έχω πτυχίο Μηχανολόγου για να οδηγήσω ένα αυτοκίνητο, αυτό δε σημαίνει πως στη Σχολή Μηχανολόγων δε θα διδάσκεται πχ η Θερμοδυναμική.
Ούτε είναι ίδιος ο μηχανικός στο συνεργείο που πήρε δίπλωμα από ΙΕΚ με τον πτυχιούχο απόφοιτο ενός Πανεπιστημίου - ίδιος τομέας, άλλη ειδικότητα και επαγγελματική διάσταση, άρα απαιτούνται και άλλου τύπου σπουδές.
Αν δείτε τα Προγράμματα Σπουδών στα τμήματα Πληροφορικής θα δείτε και Όρια, και Ολοκληρώματα, και Σειρές, και Παραγώγιση-Διαφορικό. Προφανώς, αυτά είναι ύλη του μαθήματος των Μαθηματικών Κατεύθυνσης της Γ' Λυκείου.
Στα τμήματα Μηχανικών (Πολιτικών, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων-Περιβάλλοντος) απαιτούνται γνώσεις Φυσικής και Χημείας, ενώ στο 2ο ή 3ο εξάμηνο οι φοιτητές διδάσκονται υποχρεωτικά Μερικές Διαφορικές Εξισώσεις και Μιγαδική Ανάλυση.
Και το Πυθαγόρειο Θεώρημα και οι κωνικές τομές "αρχαία" ΓΝΩΣΗ είναι, τι να κάνουμε... Να τα καταργήσουμε και στη θέση τους να βάλουμε το ΑΛΛΙΩΣ_ΑΝ (βλ. ΓΛΩΣΣΑ στο βιβλίο των ΑΕΠΠ) και τον "αλγόριθμο της φυσσαλίδας" (bubblesort);
Δείτε και στο εξωτερικό, όλα τα καλά σχολεία που προετοιμάζουν μαθητές για τις κορυφαίες σχολές, σε Μαθηματικά και Φυσική και Ιστορία και Λατινικά δίνουν έμφαση.
Αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά στην β'/βάθμια εκπαίδευση καμία σχέση δεν έχουν με την Επιστήμη των Μαθηματικών. Σιγά μην ορίζονται πρώτα οι άρρητοι αριθμοί και μετά, μέσω αυτών, οι πραγματικοί (τρίζουν τα κόκκαλα των ακολουθιών Κωσύ).
Δεν υπάρχει μάθημα ΑΕΠΠ στις Πανελλαδικές, Πληροφορική λέγεται το μάθημα και σε σχέση με τα απαρχαιωμένα Μαθηματικά και Φυσική είναι ό,τι πιο σύγχρονο έχει να παρουσιάσει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον κλάδο των επιστημών.
Αυτά που μαθαίνουν τα παιδιά στο Λύκειο καμία σχέση δεν έχουν με την Επιστήμη της Πληροφορικής (Computer Science, Computer Engineering)
Αυτό φαίνεται κυρίως στα χαμηλόβαθμα τμήματα, που όλοι τα δηλώνουν ως τελευταία επιλογή: Νομίζει το Υπουργείο ότι θα πάρουν πτυχίο Πανεπιστημίου μαθητές του 6-7 επειδή απλώς γράφουν κώδικα σε javascript και python;
Αυτό όμως καταλήγει ειδίκευση επιπέδου διετούς ΙΕΚ, έτσι τελικά απαξιώνονται όλα τα θεωρητικά μαθήματα που απαιτούν εμβάθυνση και συνδυασμό γνώσεων από άλλες επιστήμες.
Ό,τι και να λέμε, απόφοιτοι Λυκείου που δεν έχουν έστω ένα 10 γενικό Μέσο Όρο δε θα καλύψουν τα κενά μέσα στο πανεπιστήμιο.
πληροφορική χωρίς πληροφορική και βιολογία χωρίς βιολογία
αρκεί να είναι σωστό το σύστημα
Επι χρόνια οι φοιτητές Μαθηματικών ή Πολυτεχνείου ή ακόμα και Πληροφορικής στην Ελλάδα διδάσκονταν προγραμματισμό στο Α' Έτος του Πανεπιστημίου, πολλοί αποφοίτησαν και έγιναν ερευνητές και επαγγελματίες στον χώρο της Πληροφορικής...
Ίσως κάποιοι πρέπει να αναρωτηθούν αν οι απόφοιτοι Λυκείου «τρέχουν» στα φροντιστήρια για μαθήματα σε ΑΛΓΕΒΡΑ (Γραμμική Άλγεβρα, Μιγαδική Ανάλυση) που κακώς έχουν αφαιρεθεί τα συγκεκριμένα κεφάλαια από τη διδακτέα ύλη της Γ' Λυκείου.
Συμφωνώ μαζί σας ως προς τη μη ύπαρξη εκπαιδευτικής λογικής και με τη διόρθωση ότι ούτε Φυσική διδάσκονται, αλλά Οικονομία
Τα τμήματα
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΔΠΘ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ (ΛΑΜΙΑ) ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
σαφώς και έχουν συνάφεια
Με ποια λογική τα τμήματα πληροφορικής, χρηματοοικονομικών και τραπεζικής διοίκησης είναι ενταγμένα στο 2 Ε.Π. ?????? κ χωρίς οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης να εξετάζονται στα προαπαιτούμενα για τις σχολές αυτές,μαθήματα Πληροφορικής κ Οικονομίας ?????? Επίσης γτ τα τμήματα Μαθηματικών δεν εντάσσονται κ στο 4 Ε.Π. αφού οι υποψήφιοι της κατεύθυνσης Οικονομίας και Πληροφορικής εξετάζονται στο μάθημα των Μαθηματικών ??????????????
@ Εξέταση σε Βιολογία και Χημεία Κατεύθυνσης: με την ίδια λογική που στο 2ο πεδίο για τα τμήματα Μηχανικών Υπολογιστών εξετάζονται στην Χημεία και όχι στην Πληροφορική. Και πάλι, όμως, δεν είναι συγκρίσιμα, αφού όπως αναφέρθηκε σε άλλο σχόλιο, στο Τμήμα Περιβάλλοντος Μυτιλήνης η Πληροφορική είναι βασική συνιστώσα. Στους Μηχανικούς Υπολογιστών, τι συνιστώσα είναι η Χημεία άραγε; Στο τμήμα Πληροφορικής που λέγεται "Πληροφορική με Εφαρμογές στην Βιοϊατρική" τι συνιστώσα είναι η Πληροφορική - μην πούμε για τον τίτλο και για τα επαγγελματικά δικαιώματα; Τόσα χρόνια, εισάγονταν σ' αυτό το τμήμα από το 3ο Πεδίο (Επιστημών Υγείας) χωρίς εξέταση ούτε καν στα Μαθηματικά, ενώ ήταν αδύνατη η εισαγωγή από το 4ο πεδίο της Πληροφορικής. Αυτές οι αναντιστοιχίες, όμως, θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρότερα υπόψη από τα ίδια τα Τμήματα. Είναι υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών ενός τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών να εισάγονται φοιτητές άσχετοι στην Πληροφορική. Το ίδιο επίπεδο σπουδών έχει ένα τμήμα Πληροφορικής στο οποίο οι φοιτητές εισάγονται με εξέταση σε Πληροφορική και Μαθηματικά, και το ίδιο αυτό στο οποίο εισάγονται με Φυσική και Μαθηματικά (χωρίς Πληροφορική), ή χειρότερα χωρίς ούτε Πληροφορική, ούτε Μαθηματικά; Θα μου πει κάποιος - και εύλογα - είναι, δηλαδή, χαμηλό το επίπεδο σπουδών στους ΗΜΜΥ του ΕΜΠ; Θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερο. Κι αν παραμένει κάπως ικανοποιητικό, ρώτησε κανείς με ποιο τρόπο γίνεται αυτό (επειδή τα παιδιά έγραψαν υψηλό βαθμό στα Μαθηματικά και στην Φυσική ή μήπως επειδή πάει σύννεφο το φροντιστήριο στην C++, ποιος ξέρει... );
Με ποια ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ λογική τμήματα Περιβάλλοντος (σε Μυτιλήνη, Λάρισα, Ζάκυνθος) και Δασολογίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (στην Ορεστιάδα) δεν απαιτούν εξέταση σε Βιολογία και Χημεία Κατεύθυνσης για την εισαγωγή πρωτοετών φοιτητών;...
Απλώς προσπαθούν να "ανοίξουν" τις δηλώσεις για τα τμήματα που δεν έχουν ζήτηση σε μαθητές από το 4ο Επιστημονικό Πεδίο (ως πολυπληθέστερο), στο οποίο όμως oι απόφοιτοι διδάσκονται μόνο Μαθηματικά, Φυσική και ΑΕΠΠ ως μαθήματα Κατεύθυνσης.