ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Νέο Μηχανογραφικό: Ποιες αλλαγές θα έχει σε σχέση με πέρσι

"Πανηγυρική" επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του esos: Από το μεθεπόμενο ακαδ. έτος 2023-24 οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων
Δημοσίευση: 15/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το νέο Μηχανογραφικό το οποίο θα συμπληρώσουν οι φετινοί δεν θα περιλαμβάνει  δεκάδες φημολογούμενες συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, σε σχέση με το περσινό.

Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται από τον αριθμό εισακτέων, ανά τμήμα, ο οποίος ανακοινώθηκε σήμερα.

Το γεγονός, επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του esos  (16 Φεβρουαρίου) , σύμφωνα με το οποίο  έγραφε ότι

Τότε που όλοι μιλούσαν για δεκάδες καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, το esos έγραφε λοτι οριστικοποιήθηκαν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης , οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις πανεπιστημιακών τμημάτων θα γίνουν από  το μεθεπόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-24.

 • Δείτε εδώ το ρεπορτάζ του   esos στις 16 Φεβρουαρίου

Το μοναδικό ζήτημα που στις 16 Φεβρουαρίου ήταν   αφορούσε  την "τύχη" της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Κι ενώ η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως ήταν έτοιμη να   αποφασίσει την ένταξη της ΑΣΠΑΙΤΕ , ως μονοτμημματική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει Προεδρικό Διάταγμα , διαδικασία που μπορεί να κρατήσει κι  ένα χρόνο (σ.σ. αποκλείστηκε η επιλογή να ψηφιστεί σχετικός νόμος στη Βουλή).

Οι αλλαγές  

Έτσι οι μοναδικές αλλαγές που θα συναντήσουν οι υποψήφιοι  στο νέο Μηχανογραφικό,  σε σχέση με το περσινό, είναι οι εξής:

Δεν θα υπάρχουν τα τμήματα (σ.σ. για τα εκκλησιαστικά τμήματα ήταν γνωστό από πέρσι το καλοκαίρι καθώςψηφίστηκε σχετικός νόμος στη Βουλή):

 • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΚΟΖΑΝΗ) ΤΟΥ ΠΑΝ. ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, το οποίο περσι είχε 320 θέσεις (σ.σ. μετά από εισήγηση του Πανεπιστημίου)
 • ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΑΓΡΙΝΙΟ) ΤΟΥ ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ    
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΕΛΛΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ    
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ    
 • ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΑΛΤΙΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ    

Θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα νέα  τμήματα Στρατιωτικών Σχολών:

 •      ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ
 •     ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
 •     ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ
 •     ΙΚΑΡΩΝ (ΣΙ) ΕΦΟΔΙΑΣΤΩΝ

Στο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ  από το  Μηχανογραφικό του 2023, προστίθενται τα κάτωθι Τμήματα:

 •         ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ)             ΠΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ
 •         ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΛΑΡΙΣΑ)    ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
 •         ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ)    ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ
 •         ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ)    ΠΑΝΤΕΙΟ
 •         ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ)    ΔΠΘ
 •         ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ)    ΔΠΘ
 •         ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ)    ΔΠΘ
 •         ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ (ΛΑΜΙΑ)    ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Επίσης:

 •                      Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
 •                     Το Τμήμα  Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.
 •                     Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Μετεωρολόγων (ΜΤ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
 •                     Το νέο Τμήμα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Έρευνας Πληροφορικής (ΕΠ), εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο «ΘΕΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ» και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
 •                     Τα νέα Τμήματα της Σχολής Ικάρων (ΣΙ) – Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (ΣΙ) – Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο  «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ».
 •                     Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο «ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ», παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Σχόλια (10)

 
Dijkstra
16 Μάιος 2022 20:46

"δεν έχει νόημα ... να σπουδάζει κάποιος σε περιβαλλοντικές σπουδές χωρίς να έχει εξεταστεί σε Χημεία και Βιολογία."
Ενώ, έχει νόημα να σπουδάζει Πληροφορική, χωρίς να έχει εξεταστεί στην Πληροφορική.

 
ΤΕΙ και Πανεπιστήμια
16 Μάιος 2022 17:16

Με 90% ίδιους καθηγητές, και 95% ίδια μαθήματα...

Κατάργηση θέσεων από Ιωάννινα και Κρήτη δε θα δώσει αυτομάτων περισσότερους *ενεργούς φοιτητές* σε Αιγαίο και Δυτική Μακεδονία, είναι παράλογο να επιμένουν ορισμένοι κύκλοι σε τέτοιες πρακτικές.

Παίζουμε με τις λέξεις, λες και χρειάζονται διπλά και τριπλά τμήματα πάνω στο ίδιο αντικείμενο - συχνά και στο ίδιο ίδρυμα.

Ομοίως, δεν έχει νόημα η ίδρυση ενός τμήματος τόσο εξειδικευμένου πχ ΙΚΑΡΩΝ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ ούτε να σπουδάζει κάποιος σε περιβαλλοντικές σπουδές χωρίς να έχει εξεταστεί σε Χημεία και Βιολογία.

@parlapipian16 Μάιος 2022 08:59
Δεν εντάχτηκαν σε μια νύχτα τα ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια: Καταργήθηκαν τα ΤΕΙ και ιδρύθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα με νέα προγράμματα σπουδών.

 
γονέας
16 Μάιος 2022 16:05

τα παρακάτω θα ισχύσουν στο Μηχανογραφικό του 2023
ΦΕΚ Τεύχος B’ 2358/12.05.2022
Στο Επιστημονικό Πεδίο ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ προστίθενται τα κάτωθι Τμήματα:

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) ΠΑΝ.ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΛΑΡΙΣΑ) ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΖΑΚΥΝΘΟΣ) ΙΟΝΙΟ ΠΑΝ/ΜΙΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΑΘΗΝΑ) ΠΑΝΤΕΙΟ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ (ΚΟΜΟΤΗΝΗ) ΔΠΘ
ΔΑΣΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΔΠΘ
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ) ΔΠΘ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ (ΛΑΜΙΑ) ΠΑΝ.ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

 
@parlapipian
16 Μάιος 2022 08:59

Δεν εντάχτηκαν σε μια ύχτα τα ΤΕΙ στα Πανεπιστήμια. Καταργήθηκαν τα ΤΕΙ και ιδρύθηκαν πανεπιστημιακά τμήματα με νέα προγράμματα σπουδών,

 
ακαδημαϊκός δάσκαλος
15 Μάιος 2022 23:00

Για την μοναδική τριτοβάθμια Παιδαγωγική Σχολή Μηχανικών την ΑΣΠΑΙΤΕ στα Βόρεια Προάστια της Αθήνας δεν υπήρχε χρόνος να ασχοληθεί κανείς, μιας και βλέπουν όλοι οι υπεύθυνοι και διοικούντες τον τόπο, τις δομές και τη χώρα, καθημερινά την ΑΣΠΑΙΤΕ να συρρικνώνεται τα τελευταία χρόνια μετά το 2019 διότι δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα δυο πρώην ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς που έγιναν πολυδιάστατο ΠΑΔΑ . Όλοι γνωρίζουν την ΑΣΠΑΙΤΕ και τη στασιμότητα αυτής διότι μέσα στο οικόπεδό της βρίσκεται το Υπουργείο Παιδείας. Προτάσεις της Ένωσης αποφοίτων ΑΣΕΤΕΜ-ΣΕΛΕΤΕ/ΑΣΠΑΙΤΕ ,επιστημόνων που αγαπάνε τη Σχολή, της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ κλπ, δεν ελήφθησαν υπόψη ούτε από το Υπουργείο ούτε από τη Διοίκηση της ΑΣΠΑΙΤΕ.... Όλα τα πρώην ΚΑΤΕ/ΤΕΙ μέσα σε μια νύχτα και χωρίς πολλά πολλά βάσανα και αγκυλώσεις τύπου ΑΣΠΑΙΤΕ έγιναν περίοπτα Πανεπιστήμια με άπειρες επαναλήψεις τμημάτων ανά την Ελλάδα που οδηγούν σταθερά σε συσσώρευση πτυχιούχων στα ίδια αντικείμενα σπουδών.....

 
10000 κενές θέσεις
15 Μάιος 2022 22:08

Πέρσι οι κενές θέσεις ήταν περίπου 20000 φέτος με την μείωση σε εισακτέους που έκανε το υπουργείο θα φτάσουμε τις 10000.

Η κίνηση αυτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν είναι ικανή για την απαλοιφή του ζητήματος των άδειων Τμημάτων, σίγουρα όμως θα υπάρχει βελτίωση σε αυτό το θέμα κατά 50٪.

Ταυτόχρονα οι στρεβλώσεις, με τα ίδια τμήματα στο ίδιο ΑΕΙ παραμένουν.

 
Εκπαιδευτικος
15 Μάιος 2022 21:39

Κόφτης από παντού! Κρίμα στα παιδιά! Οι κύριοι της αντιπολιτευσης κοιμούνται εντελώς; δεν βλέπουν τη σφαγή των μαθητών μας;

 
Εκπαιδευτικος
15 Μάιος 2022 21:02

Δεν έχει νόημα να απαιτείτε φιλολαικη πολιτική στην παιδεία από τη ΝΔ από τη στιγμή που ο Σύριζα δεν έλυσε αυτή την εκκρεμότητα με την Ασπαιτε πχ αλλά κ γενικότερα!Δυστυχώς όσοι την ψηφίσαμε κ προερχομαστε από την εκπαίδευση το έχουμε μετανιώσει! Αρμαγεδωνας με τη μέθοδο του σαλαμιου! Νεοφιλελε κυβέρνηση απλά!

 
parlapipian
15 Μάιος 2022 19:30

Όλα τα τμήματα των ΤΕΙ εντάχθηκαν σε μια νύχτα σε πανεπιστήμια ενώ η ΑΣΠΑΙΤΕ απαιτεί 1 χρόνο και βάλε. Το δούλεμα σε αυτό τον τόπο "πάει σύννεφο". Το θέμα θα πάει στην επόμενη κυβέρνηση και θα τελειώσει με το κλείσιμο. Είναι πολλά τα λεφτά του κτήματος Μακρυκώστα. Βέβαια, η ΝΔ μάλλον θα κάνει άλλα 25 χρόνια για να επανέλθει στην εξουσία.

 
Παρατηρητής
15 Μάιος 2022 19:02

Έλλειψη καθε ενδιαφέροντος απο την Κεραμεως κ την κυβέρνηση για την ΑΣΠΑΙΤΕ. Δεν υπαρχουν λόγια παρά μόνο αγανακτηση

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ