ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εβδομάδα CIVIS στο ΕΚΠΑ: Η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης χτυπά στην Αθήνα

Δημοσίευση: 16/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δημήτρης Καραδήμας, Αντιπρύτανης  Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος για το CIVISβ

Με άλλη ευκαιρία είχαμε παλαιότερα αναφερθεί στον θεσμό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, καθώς και στο CIVIS, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του οποίου μέλος είναι και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα σχετικό θέμα που είναι βέβαια ειδικό, αλλά είναι και ιδιαίτερα σημαντικό.

Πρόκειται για μια σειρά εκδηλώσεων που διοργανώνει το ΕΚΠΑ, ως μέλος του CIVIS, και οι οποίες πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα (17-20 Μαΐου 2022) στην Αθήνα. Η κοινότητα του CIVIS χρησιμοποιεί τον όρο Global CIVIS Days (GCD), για να δηλώσει το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων –  ημέρες, δηλαδή, κατά τις οποίες το CIVIS επιχειρεί μια συνολική θεώρηση των δράσεων και επιτευγμάτων του, καθώς και των προκλήσεων και προβλημάτων που πρέπει να απαντηθούν. Για ένα τετραήμερο ουσιαστικά (από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή) θα φιλοξενηθούν στην Αθήνα και θα λάβουν μέρος σε ποικίλες συναντήσεις εργασίας περισσότεροι από 250 εκπρόσωποι όλων των Πανεπιστημίων -μελών του CIVIS,[1] Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, καθηγητές, ερευνητές, συνεργάτες από το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των ιδρυμάτων, φοιτητές και κοινωνικοί εταίροι.     

Οι συναντήσεις εργασίας και οι συνεδρίες που θα πραγματοποιηθούν στη διάρκεια της εβδομάδος οργανώνονται γύρω από τρεις βασικούς άξονες: 

(α) Κλειστές συναντήσεις των ομάδων εργασίας. Θα γίνουν πολυάριθμες συνεδριάσεις όλων των ομάδων εργασίας του CIVIS, οι οποίες καλύπτουν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της συμμαχίας (δραστηριότητες εκπαιδευτικές και ερευνητικές, δράσεις διοικητικού ή τεχνικού χαρακτήρα, πρωτοβουλίες σύνδεσης με την κοινωνία των πολιτών, συνεργασίας με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εκτός CIVIS, κλπ).                                                                                                   

(β) Συζητήσεις ανοικτές στο κοινό (βλ. https://civis.eu/en/global-civis-days-2022/open-sessions-2022). Θα υπάρξουν έξι τέτοιες συνεδρίες στις οποίες θα συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν τη συμμαχία σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και άπτονται τόσο ειδικότερων προβληματισμών (σχετικά με το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη, την αναζήτηση νέων τρόπων συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και την ανάπτυξη ενός ενιαίου ψηφιακού campus) όσο και προβληματισμών ευρύτερου ενδιαφέροντος (όπως οι ποικίλες συνέπειες της πανδημίας στην κοινωνία, το πάντα επίκαιρο ζήτημα της ευρωπαϊκής ταυτότητας ή η σημασία της πολιτισμικής κληρονομιάς στη σύγχρονη Ευρώπη).

(γ) Μια δράση με τον τίτλο Πάναθλον που θα επικεντρωθεί στη σημασία της φυσικής δραστηριότητας και της εμπειρίας που αυτή προσφέρει και θα επιχειρήσει να αναδείξει τη λειτουργία τους ως οχημάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης και συμπερίληψης.

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή το βράδυ με τη συνεδρίαση του Board of Rectors (ΒoR), του Συμβουλίου των Πρυτάνεων, στο οποίο την τρέχουσα περίοδο (αρχές Απριλίου έως τέλος Σεπτεμβρίου 2022) προεδρεύει το ΕΚΠΑ.

To CIVIS είναι ένα Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του οποίου κεντρικό στόχο αποτελεί η βελτίωση και αναβάθμιση της εκπαίδευσης που τα Πανεπιστήμια - μέλη του παρέχουν στους φοιτητές τους σε όλα τα επίπεδα (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό, διδακτορικό), καθώς και η σύνδεση της εκπαίδευσης (διδασκαλίας και μάθησης) με τις ανάγκες της κοινωνίας. Πρόκειται για έναν νέο δρόμο διαρκούς συνεργασίας που ανοίγεται στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ευρώπη και ο οποίος απαιτεί προσεκτικά και καλά μελετημένα βήματα, για να οδηγήσει ΄στην επίτευξη των στόχων. Τέτοια βήματα είναι, για παράδειγμα, η εισαγωγή καινοτόμων προσεγγίσεων στην εκπαίδευση, η προώθηση της διεπιστημονικότητας, η αύξηση της κινητικότητας των φοιτητών, φυσικής και εικονικής, η  ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων σπουδών, η δημιουργία ενός κοινού ψηφιακού campus, η διαμόρφωση ενός πλαισίου σταθερής συνεργασίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, ενδεχομένως, η θέσπιση τελικά του ευρωπαϊκού πτυχίου.

Αυτά και άλλα ζητήματα είναι υπό συζήτηση. Οι συζητήσεις δεν οδηγούν πάντοτε εύκολα σε αποφάσεις, καθώς πολλές φορές χρειάζεται αναπροσανατολισμός και επανεκτίμηση πραγμάτων, δεδομένου ότι οι διαφορετικές προσεγγίσεις και ο κριτικός έλεγχος είναι ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για συζητήσεις και αποφάσεις που διαμορφώνουν, στο βαθμό που τους αντιστοιχεί, το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη. Το ΕΚΠΑ όχι μόνο δεν απουσιάζει από τις εξελίξεις αυτές, αλλά έχει και ρόλο πρωταγωνιστικό στις σχετικές συζητήσεις που αυτή την εβδομάδα θα διεξαχθούν στις αίθουσές του! Με την έννοια αυτή, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι τις επόμενες ημέρες η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης κτυπά στην Αθήνα!   

[1] Στο CIVIS συμμετείχαν εξ αρχής οκτώ (8) προβεβλημένα πανεπιστημιακά ιδρύματα από όλες τις περιοχές της Ευρώπης: το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Μασσαλίας (ΑΜU, Γαλλία), το Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου (Ρουμανία), το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (ULB, Βέλγιο), το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης (ΑUM, Ισπανία), το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης (Ιταλία), το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης (Σουηδία) και το Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (Εberhard Karls Universität Tübingen, Γερμανία). Στη συνέχεια εντάχθηκε ως πλήρες μέλος το Πανεπιστήμιο του Salzburg (Paris Lodron Universität Salzburg, Αυστρία) και ως συνεργαζόμενο μέλoς το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης (Σκωτία).

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.