Μ. Τζούφη: Η κυβέρνηση συνεχίζει «να απεγκλωβίζει νέους από τα Πανεπιστήμια»

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων

16/05/2022

Άκουσε το άρθρο

Μερόπη Τούφη, Αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  

Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΑΕΙ κατά 9.000 σε σχέση με πέρυσι, πριν καν εφαρμοστεί η φετινή Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και οι νέοι συντελεστές βαρύτητας, επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ εργάζεται μεθοδικά για τη συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Μετά την περσινή εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, τον αποκλεισμό 20.000 υποψηφίων και τις χιλιάδες κενές θέσεις ειδικά στα περιφερειακά Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας «επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος». Η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων για το 2022, δηλαδή των διαθέσιμων θέσεων, επιφύλασσε μια μείωση-ρεκόρ από το 2011 μέχρι σήμερα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του -11,2% σε σχέση με την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά.

Λίγες μόλις ημέρες πριν τις πανελλήνιες εξετάσεις, το υπουργείο Παιδείας δε διστάζει να αναστατώσει τους μαθητές και τις μαθήτριες, τις οικογένειές τους, αλλά και τα ίδια τα ΑΕΙ, στέλνοντας μήνυμα πως ήδη έχει καταστρώσει τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων. Μάλιστα, η μείωση των θέσεων κατά 9.021 πρόκειται να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των νέων που θα μείνουν εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας, με θράσος και μανία απέναντι στα δημόσια ΑΕΙ, έχει δηλώσει πως στόχος είναι «να απεγκλωβιστούν οι νέοι από τα Πανεπιστήμια». Όμως έφτασε η ώρα να απεγκλωβιστεί η δημόσια Παιδεία από την ίδια και την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρώτο μέλημα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και η αποκατάσταση των συσσωρευμένων αδικιών που επιβλήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (6)

Υπάρχει και το Yale
|

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ τη νέα γενιά. Ντροπή τους, νομίζουν ότι έχουμε τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Ευρώπη του 2040 όχι ΕΟΚ 1980
|

Έχει αλλάξει ο κόσμος, άρα οι σημερινοί νέοι πρέπει να φοιτήσουν στο Πανεπιστήμιο για να έχουν *μέλλον στην Ευρώπη* τα επόμενα χρόνια. Το ίδιο κάνουν και στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, αλίμονο αν μέναμε προσκολλημένοι σε ό,τι συνέβαινε πριν δύο ή τρεις δεκαετίες, που σχεδόν κανένας δεν είχε πρόσβαση στο Internet

Δείτε το ΜΕΛΛΟΝ της ελληνικής κοινωνίας ως μέρος της Ευρώπης, όχι το παρελθόν ως μικρής και απομονωμένης βαλκανικής χώρας.

@ Ιωάννης Κ
17 Μάιος 2022 14:51

Πριν από 20-30 χρόνια περνούσε ο ένας στους 3 και δεν ακουγόταν κιχ. Τώρα τι θέλετε; Να σπουδάζουν όλοι για να κάνουν τι;...

δεν εχουμε τα χρηματά τους!
|

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΉ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ ΕΧΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ. Ντροπή!

Κενές θέσεις στα ΑΕΙ κανείς δε τις θέλει
|

Απλό είναι, κι αν η βάση είναι πιο κάτω από 9 τότε δε μιλάμε για Πανεπιστήμιο πλέον...

Ιωάννης Κ.
|

Συνέλθετε επιτέλους, δείτε τη σκληρή πραγματικότητα και σταματήσετε να πουλάτε φούμαρα και ανούσιες ιδεοληψίες. Είναι υπερβολικά μεγάλος ο αριθμός των φοιτητών στη χώρα μας σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και τις υποδομές των ΑΕΙ (προσωπικό και εγκαταστάσεις). Καλύτερα 100 φοιτητές σε ένα Τμήμα που να μορφώνονται σωστά, παρά 300 στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλο που οι περισσότεροι από αυτούς θα τα παρατήσουν και δεν θα βρούνε ποτέ εργασία στο αντικείμενο των σπουδών τους. Πριν από 20-30 χρόνια περνούσε ο ένας στους 3 και δεν ακουγόταν κιχ. Τώρα τι θέλετε; Να σπουδάζουν όλοι για να κάνουν τι; Για να ταλαιπωρούν τους ίδιους μιας και δε θα ανταπεξέλθουν, για να ταλαιπωρούν τις οικογένειές τους, για να ταλαιπωρούν τους καθηγητές που αδυνατούν να διαχειριστούν τόσο όγκο φοιτητών; Στροφή στην τεχνική εκπαίδευση εδώ και τώρα. Έχουμε πήξει από μαθηματικούς, φυσικούς, μηχανικοκούς, οικονομολόγους, φιλόλογους κ.λπ.

Ποιον απεγκλωβισμό;
|

Οι κενές θέσεις είναι στα <<αζήτητα>> τμήματα που, ούτως ή άλλως, δεν θέλει να πάει κανείς ή πάνε για κλείσιμο λόγω χαμηλής ζήτησης. Εκτός αν θέλει κάποιος να σπουδάσει 5-6 χρόνια για χόμπι και να περνάει ωραία. Στα τμήματα που, πραγματικά, οδηγούν σε πτυχίο με αντίκρυσμα δεν είδα μειώσεις ακόμη και σε τμήματα όπως τα διοίκησης επιχειρήσεων που, κάθε χρόνο, παίρνουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ