ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αγωγή υπ. Παιδείας κατά ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για την απεργία κατά τη διάρκεια των εξετάσεων της ''Ελληνικής PISA''

Η αγωγή θα εκδικαστεί αύριο, Τρίτη, λόγω του κατεπείγοντος
Δημοσίευση: 16/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατεπείγουσα αγωγή ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) και της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας να αναγνωριστεί ως παράνομη και καταχρηστική η κηρυχθείσα απεργία - αποχή από τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για τους μαθητές/μαθήτριες της ΣΤ’ Τάξης των δημοτικών σχολείων και τους μαθητές/μαθήτριες της Γ’ Τάξης των γυμνασίων σε θέματα ευρύτερων/γενικών γνώσεων των γνωστικών αντικειμένων της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών - «Ελληνικής PISA» - που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, δειγματοληπτικά σε 6.000 περίπου μαθητές και 300 σχολεία ανά τάξη.

Η αγωγή θα εκδικαστεί αύριο, Τρίτη, λόγω του κατεπείγοντος.

Το ζήτημα που εγείρεται αφορά την εφαρμογή ή μη ψηφισμένου Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων (Ν. 4823/2021), τον οποίο οι συνδικαλιστικές ηγεσίες αυθαίρετα αποπειρώνται να καταργήσουν στην πράξη, αρνούμενες διαρκώς την οποιαδήποτε προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τονίζονται τα εξής:

Α. Με τις εν λόγω εξετάσεις θεσμοθετείται, για πρώτη φορά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ένα κατοχυρωμένο πλαίσιο που θα συλλέγει συστηματικά, δειγματοληπτικά, σε εθνικό επίπεδο και σε ανώνυμη βάση, μετρήσιμα στοιχεία για την ποιότητα της εκπαίδευσης, μέσω έγκυρης και αξιόπιστης διάγνωσης των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών σε θέματα Γλώσσας - Κατανόησης Κειμένου και Μαθηματικών. Αλλά και η πρώτη φορά που το ΥΠΑΙΘ ζητά συντεταγμένα την άποψη των εκπαιδευτικών, ώστε να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών για την καλύτερη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής βάσει μετρήσιμων δεδομένων.

Β. Η οπισθοδρομική στάση των συνδικαλιστικών ηγεσιών προκαλεί αλγεινή εντύπωση, καθώς οι ίδιες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έπρεπε να πρωτοστατούν διεκδικώντας σταθερά τη βελτίωση της εκπαίδευσης στη χώρα, θέτουν μονίμως προσκόμματα στις διεθνώς αποδεκτές μεθόδους αναβάθμισης του εκπαιδευτικού έργου. Αψηφούν συστηματικά ότι:

-        δεν μπορεί να υπάρξει βελτίωση χωρίς πρότερη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης με συγκεκριμένα, αντιπροσωπευτικά, μετρήσιμα στοιχεία,

-        η Ελλάδα αποτελεί μια από τις τελευταίες ανεπτυγμένες χώρες που δεν έχουν ως σήμερα έναν τέτοιο θεσμό (ενδεικτικά, παρόμοιοι θεσμοί λειτουργούν ήδη σε Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Αυστρία, Ουγγαρία, Φινλανδία, Σουηδία, Κροατία, Τσεχία),

-        οι ενέργειες των συνδικαλιστικών ηγεσιών στρέφονται ευθέως κατά των μαθητών και του εκπαιδευτικού συστήματος εν συνόλω, παρεμποδίζοντας τη βελτίωσή του,

-        η εφαρμογή ψηφισθέντων νόμων στις ευνομούμενες χώρες δεν επαφίεται στις συνδικαλιστικές ηγεσίες,

-        ο διδακτικός τους ρόλος και η συνακόλουθη ευθύνη τους απέναντι στους μαθητές τους δε σταματά στην τάξη, αλλά συνεχίζεται και με το παράδειγμα και την ευρύτερη στάση τους.

Η Ν. Κεραμέως  

H υπουργός Παιδείας  Ν. Κεραμέως, σχετικά δήλωσε τα εξής:

Τα τελευταία 2 χρόνια οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν προκηρύξει απεργία

1) την ημέρα πανελλαδικών εξετάσεων,

2) την ημέρα εξέτασης μαθητών για εισαγωγή σε πρότυπα σχολεία,

3) κατά της αξιολόγησης – για να αναφέρω μόνο κάποιες.

Τώρα απεργούν κατά της ελληνικής PISA – του συστήματος που θεσπίσαμε πρόσφατα και το οποίο πρώτη φορά θα καταγράψει με ανώνυμο τρόπο το πώς τα παιδιά μας αφομοιώνουν γνώσεις και δεξιότητες, με στόχο το εκπαιδευτικό σύστημα να γίνει καλύτερο. Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και τώρα, θα αγωνιστούμε για να μην μπει τίποτα εμπόδιο στην καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών μας.

Προσφύγαμε μόλις στο Πρωτοδικείο ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και αυτή η απεργία.

 

Σχόλια (23)

 
Σωστή εκπαίδευση ξεκινάει από βιβλία, καθηγητές, σχολεία
17 Μάιος 2022 23:55

Σωστή εκπαίδευση απαιτεί, πρώτον ΣΩΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ - ας ρωτήσουν δειγματοληπτικά τους γονείς και τους δασκάλους, πόσα κενά κατανόησης πρέπει να καλύψουν κάθε επόμενη χρονιά μετά την Β' Δημοτικού, και δεύτερον ΝΕΟΥΣ και ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΟΥΣ εκπαιδευτικούς - με τάξεις των 15-20 μαθητών, με σωστές υποδομές στα σχολεία, με όλα αυτά που θεωρούνται ΔΕΔΟΜΕΝΑ σε όλες τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, στις προηγμένες ασιατικές και στα καλά σχολεία σε Αμερική.

 
Γιώργος Π.
17 Μάιος 2022 11:18

" Η χειρότερη υπουργός παιδείας που έχει περάσει , η χειρότερη κυβέρνηση που έχει υπάρξει!" Αλήθεια αυτοί που τα γράφουν ξέχασαν τις κυβερνήσεις 2015 - 2019; ξέχασαν τον κ. Φίλη, τον κ. Μπαλτά, τον κ, Γαβρογλου;;;

 
Πλατάρος Γιάννης
17 Μάιος 2022 08:47

Η Ελληνική PISA είναι ένας απόλυτος επιστημονικός, αντικειμενικός τρόπος αποτίμησης του επιπέδου των Ελλήνων μαθητών, σε γενικό επίπεδο καθώς το δείγμα είναι τυχαίο και σταθμισμένο και αντιπροσωπευτικό, με επιστημονικές μεθόδους δειγματοληψίας.
Παρακαλώ, έναν αντιρρησία επ' ΄αυτού να μας το εξηγήσει!
Η εξέταση, δεν αφορά την κακιά διεθνή PISA του μισητού ΟΟΣΑ. Τα θέματα είναι Ελληνικής σύνθεσης και προελεύσεως από Έλληνες εκπαιδευτικούς της τάξης, ενεργούς.
Άρα;;;

 
Χασοδικης
17 Μάιος 2022 06:42

Μια κίνηση ΔΟΕ και ΟΛΜΕ κατακριτέα και σίγουρα θα είναι αρνητική γι αυτούς η απόφαση . Το μόνο που πετυχαίνουν ένας ντόρος. Ποιος τα πληρώσει τα σπασμένα; Ο Έλληνας εκπαιδευτικός ;

 
Εφιάλτη
17 Μάιος 2022 00:45

@νικοσ 16 Μάιος 2022 21:08
Ευτυχώς που κυβερνά η κυβέρνηση.... και 3 χρόνια τώρα, ζούμε ένα όνειρο....

 
Καλομοιρης
16 Μάιος 2022 22:56

Αν τα αποτελέσματα είναι υψηλά, θα ακούσουμε ένα μπράβο οι εκπαιδευτικοί;;;; Όχι.
Θα υπάρξει κάποια επιβράβευση έστω ηθική ;;;;; Ούτε.
Γιατί να γίνει όλο τούτο;;;;;; Είπαμε;;

 
Ντιν νταν ντον
16 Μάιος 2022 22:54

Και τι θα βγει από όλο αυτό, ξέρετε;; ;;; Να σας πω: αν βγουν θετικά αποτελέσματα θα το καρπωθει η οικογένεια και η κυβέρνηση. Αν τα αποτελέσματα είναι απκκαρδιωτικα τότε για όλα θα φταίνε οι εκπ/κοι.

 
Β. Κ.
16 Μάιος 2022 22:53

Πάλι με χρόνια με καιρούς... Πάλι πόδι θα πάρετε... Όποτε κυβερνά η δεξιά η εκπαίδευση κυριολεκτικά αιμορραγει

 
Ο απλός δάσκαλος
16 Μάιος 2022 22:45

Αν χάσει η Δοε ποιος θα πληρώσει τα δικαστήρια και τους δικηγόρους ;

 
Μ
16 Μάιος 2022 22:39

Χαζή αντίδραση συνδικαλιστών. Προς τι;

 
Εκπαιδευτικός
16 Μάιος 2022 21:52

Οι εξετάσεις PISA έχουν μόνο σκοπό να διασύρουν τα δημόσια σχολεία .Σέρνουν στα δικαστήρια διαρκώς τους εκπαιδευτικούς για να τους αντιμετωπίσουν. Εκπαίδευση δε γίνεται με βία αλλά μόνο με συναίνεση... Η χειρότερη υπουργός παιδείας που έχει περάσει , η χειρότερη κυβέρνηση που έχει υπάρξει! Θέμα χρόνου είναι να φύγετε και μην ξανάρθετε

 
Γκικας
16 Μάιος 2022 21:21

Αν σε ψηφίσει ο εκπ/κους κλάδος εμένα γράψτε μου.

 
Νίκος
16 Μάιος 2022 21:13

@EYRIS57 Ξέχασες ότι δεν υπάρχει ανωνυμία του σχολείου όμως.

 
νικοσ
16 Μάιος 2022 21:08

Μπράβο στην Υπουργό.
Δεν κυβερνανε οι συνδικαλιστες

 
Φ. Φ. Φ.
16 Μάιος 2022 19:00

Διαιρεί και βασίλευε.

 
Τηλέμαχος
16 Μάιος 2022 18:59

Και που στε ακόμα... Ο λαός ξέχνα τι σημαίνει δεξιά. Ελπίζω στις επερχόμενες εκλογές να μ ην το ξεχάσεις. Χειρότερα από ποτέ η παιδεία...

 
Λαυρέντης δάσκαλος
16 Μάιος 2022 18:58

Αυτά να τα βλέπουν όσοι εκπ/κοι ψηφίζουν δεξιά... Και βγάζουν 1ο κόμμα τη ΔΑΚΕ.

 
Πασιφάη
16 Μάιος 2022 18:57

Να δούμε ποιοι μας κυβερνούν...

 
Γιάννης Ν
16 Μάιος 2022 17:13

Όλοι διαλέγουν την α απάντηση σε κάθε θέμα ή δημιουργούμε ένα μοτίβο και ξεμπερδεύουμε.

 
Δάσκαλος
16 Μάιος 2022 16:01

"δειγματοληπτικά, σε εθνικό επίπεδο και σε ανώνυμη βάση, μετρήσιμα στοιχεία"
Σα να λέμε ότι αρνούμαστε να κάνουμε μία εξέταση αίματος, φοβόμενοι το αποτέλεσμα.
Απαράδεκτη συνδικαλιστική στάση....
Εμείς πρώτοι έπρεπε να ζητάμε αυτές τις εξετάσεις και στη συνέχεια να διεκδικούμε καλύτερη χρηματοδότηση για την παιδεία (τζάμπα οι "δείκτες" δεν ανεβαίνουν πουθενά).

 
Ελπίζω
16 Μάιος 2022 15:38

Τα δικαστήρια να συμβάλλουν στην ομαλότητα.

 
EYRIS57
16 Μάιος 2022 14:54

Η ανώνυμη εξέταση PISA είναι ένα εργαλείο προς την εξέταση της γνώσης των μαθητών και είναι προς την σωστή κατεύθυνση γιατί υπάρχει ανωνυμία!!!! Πιστεύω ότι ότι η αντίδραση έχει να κάνει με την απαξίωση και την αυταρχικότητα που δείχνει η κ. Κεραμεως προς τους εκπαιδευτικούς!!!!! Αρνείται τον διάλογο και τους κουνάει επιδεικτικά το δάκτυλο!!!! Ας κάνει επιτέλους κρίσεις στελεχών!!! Πέρασαν 5 χρόνια!!! Όλο παράτασεις!!!!

 
Ανθή
16 Μάιος 2022 14:12

Η απάντηση των εκπαιδευτικών θα έρθει για την κ. Υπουργό στις ερχόμενες εκλογές και θα είναι ηχηρή ...

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.