ΜΑΘΗΤΕΣ

Απουσίες: Η εγκύκλιος του υπ. Παιδείας

Απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών
Δημοσίευση: 18/05/2022
Υπουργείο παιδείας
Alt Text: 
Υπουργείο παιδείας
Title Text: 
Υπουργείο παιδείας
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Οι  απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας ή σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. π.χ. συμμετοχή σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες, δεν θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά το σχολικό έτος 2021-22.

Αυτό αναφέρει εγκύκλιος , την οποία υπέγραψε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο

Σχόλια (23)

 
Μ
01 Ιουν 2022 23:51

Αν και ασαφης , ορθοστάτη η εγκύκλιος. Λύνει τα χέρια συλλόγων διδασκόντων που ενώ εκτιμούν ευσυνείδητα ότι θα πρέπει να προαχθούν κάποιοι μαθητές που υπερέβησαν τον προβλεπόμενο αριθμό απουσιών, δεν το αποτολμούσαν για τυπικούς λόγους. Το γεγονός ότι η εγκύκλιος δεν αποτελεί πάγια διαταγή και ότι ανακοινώνεται στο τέλος της χρονιάς καθώς και η όλη βασανιστικη διαδικασία της δικαιολογήσης , διατηρεί την αποτροπή για αλόγιστες απουσίες.

 
Ζωή
31 Μάιος 2022 20:36

Γενικότερα είναι επιτακτική ανάγκη ν'αυστηροποιηθει ο νόμος με τις απουσίες άμεσα! Το υπουργείο οφείλει να το κοιτάξει το θέμα σοβαρά διότι τα παιδιά δεν κρατιούνται.....με τις 50 αδικαιολογητες που ίσχυε στο παρελθόν ήταν κάπως καλύτερα. Ακόμα και στα γυμνάσια πλέον.....πόσο μάλλον στα λύκεια!

 
γιάννης
31 Μάιος 2022 19:27

το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απαράδεκτη αυτή απόφαση είναι πολύ μεγάλο.πετάνε το μπαλάκι στους συλλόγους κι αυτοί από τα μεγάλα γραφεία αποφασίζουν!ασαφής εγκύκλιος που ο ΣΔ δεν πρέπει σε κανένα σχολείο να το λάβει υπόψιν.

 
Legend
21 Μάιος 2022 07:36

Ο σύλλογος αποφασίζει! Κρίνει ποιοι λόγοι είναι όντως «ανωτέρας βίας». Ξέρουν οι εκπαιδευτικοί τους μαθητές τους πολύ καλά και το πλαίσιο το οικογενειακό στο οποίο ζουν.

 
Εξευτελισμός
20 Μάιος 2022 17:18

Από πού τεκμαίρεται η αντικειμενικότητα των λόγων ανωτέρας βίας;;;
Ντροπή σας κυρίες υπουργέ και υφυπουργέ ….
Καταργήστε τα απουσιολόγια, τις πλατφόρμες δικαιολόγησης απουσιών, απαλλάξτε μας από την καταχώριση των απουσιών και γράψτε κάτω από το λογότυπο του υπουργείου : ΠΕΡΑΣΤΕ ΚΟΣΜΕ…

 
Άρης
19 Μάιος 2022 18:44

ρε αυτοί ξεπέρασαν και το ΣΥΡΙΖΑ! και καλά όλ' αυτά, εκείνη την ρημάδα την αξιολόγηση τι τη θέλουν; δεν βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέπτη; "μας γέρασαν προώρως, Γιώργο, το κατάλαβες;"

 
ΕκπαιδευτικόςΧ
19 Μάιος 2022 17:34

Όλοι οι γονείς (ανεξαρτήτως αριθμού απουσιών) δικαιούνται να προσκομίσουν μια Υ.Δ. που θα καλύπτει το σύνολο των απουσιών. Αν κάποιος ΣΔ τολ΄μήσει να αφήσει μαθητ΄@, τότε με μια μήνυση ο γονέας θα κερδίσει την υπόθεση, στηριζόμενος στην πολύ σαφή αυτή εγκύκλιο. Ποιος ΣΔ θα θελήσει να μπει σε περιπέτειες;

 
@διευθυντή
19 Μάιος 2022 09:07

χτες διοριστηκες και μάλιστα διευθυντής; δεν ξε΄ρεις τι γίνεται στα σχολεία τα τελευταία χρόνια ; και με τους προηγούμενους (γνωστές οι θε΄σεις) αλλά και την τριετία της αριστείας;;;;; δουλευόμαστε και μεταξύ μας πέραν του υπαιθ;;;;;

 
ΕκπαιδευτικόςΧ
19 Μάιος 2022 08:58

Να κάνουμε ατομική αξιολόγηση για να δούμε γιατί δεν πάει καλά το σχολείο.
Όσοι βάζουν απουσίες στα παιδιά, να απολύονται αμέσως.

 
Διευθυντής
18 Μάιος 2022 20:09

Αγωνιζόμουνα όλο το χρόνο να πείσω τους μαθητές να μην απουσιάζουν και να μην υπερβούν το όριο. Ακούγοντάς με κάτω χαχάνιζαν με νόημα. Τώρα δικαιώνονται πανηγυρικά και εγώ εξευτελίζομαι πατόκορφα. Συμπέρασμα: όποιος στην Ελλάδα (θέλει να) κάνει καλά τη δουλειά του είναι και πολύ μεγάλος μπιπ.

 
Lucius Artorius
18 Μάιος 2022 19:46

Φοβερό! Άρα αφού οι απουσίες για νοσηλεία, για covid και λόγους ανωτέρας βίας δεν προσμετρώνται, οι 114 είναι για τις κοπάνες ε;

 
Ανωτέρα βία
18 Μάιος 2022 19:34

Ανωτέρα βία. Υπάγονται και οι καταλήψεις με ψηφοφορία σε αυτή; Αυτός που ασκεί την ανωτέρα βία είναι οι μαθητές στον εαυτό τους;

 
Τα ίδια...
18 Μάιος 2022 19:30

"δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας" Τι εννοεί -ξανά- η Ζέτα;; Περάστε τους πάντες;;

 
Πλατάρος Γιάννης
18 Μάιος 2022 17:59

Μια δήλωση του Ν.1599 από τον αρμόδιο κηδεμόνα μπορεί να υποβληθεί στο σχολείο και να πιστοποιήσει ότι λ. Χ. Στις τάδε του μηνός κράτησα τα παιδιά σπίτι διοτι:
1. Είχαν πυρετό, δέκατα.
2. Τα πήγα να δουν την γιαγιά τους στο νοσοκομείο που τα ζήτησε. Ευτυχώς η γιαγιά ανενηψε.
3. Είχαν πονοκέφαλο και ζαλιζονταν. Τελικά μέχρι το μεσημέρι έγιναν καλά.
4. Χάσαμε τα κλειδιά του οροφοδιαμερίσματος και μείναμε μέσα, ενώ ο κλειδαρας ήλθε μεσημέρι.
Κι ο, τι πιο ευφάνταστο....
Με τα παραπάνω στο πνεύμα της εγκυκλίου φέτος όπως και πέρυσι δεν θα μείνει κανένας από φοίτηση.
Υ. Γ.
Για διαγνώσεις από γιατρό, ενδείκνυνται οι ιλλιγοι, θλάσεις, πονοκέφαλο κοκ
Υ. Γ. 2
Μην ξεχάσετε να φέρετε τον προ Γαβρογλου νόμο, με ή χωρίς δικαιολογητικά...

 
Εκπαιδευτικός
18 Μάιος 2022 17:04

Εντάξει παιδιά να γίνει προαιρετική η παρακολούθηση να τελειώνουμε.

 
χμ
18 Μάιος 2022 16:51

Το "σχολικές αθλητικές δραστηριότητες" είναι πλήρως κατανοητό, αλλά τι ακριβώς σημαίνει "αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας"; Μερικές περιπτώσεις όπως νοσηλεία σε νοσοκομείο είναι φυσικά κατανοητό και προβλέπεται από το μέχρι τώρα νομοθετικό πλαίσιο, αλλά τι θα γίνει αν κάποιο παιδί δεν ερχόταν στο σχολείο επειδή δεν του άρεσε για ψυχολογικούς λόγους, ή επειδή δούλευε ή... ; Μήπως έτσι θα καταργήσουμε τις απουσίες και θα περάσουν οι μαθητές όλοι την τάξη (η βαθμολογία είναι άλλο θέμα); Και δεν είναι καθόλου θεωρητικό το ζήτημα.

 
Εκπαιδευτικός ΕΠΑΛ
18 Μάιος 2022 16:49

Ενδιαφέρον...
Αντικειμενικοί λόγοι οι οποίοι θα αξιολογηθούν "αντικειμενικά" από τους Διευθυντές των σχολείων...
Ας τολμήσει κάποιος Διευθυντής να μην δεχθεί τις "αντικειμενικές" δυσκολίες που θα του παρουσιάσουν οι γονείς ή οι ενήλικες μαθητές ώστε να έχουν επαρκή φοίτηση...

 
Φ. Κώστας
18 Μάιος 2022 16:44

Την επόμενη χρονια θα πει έτσι και τολμήσετε και περάσετε απουσίες θα σας μειώσω το μισθό.

Καθήστε κορόιδα και δουλεύετε.

 
Να κάνω μια σουμα
18 Μάιος 2022 16:37

Απουσίες : Απεριόριστες
Βαθμοί : Όλοι 20
Τράπεζα Θεμάτων : Εντάξει κάπως πρέπει να αγχωθουν οι γονείς για να τα σκάσουν στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα
Εισακτεοι στην τριτοβάθμια και ΕΒΕ: Να αραιώνουμε σιγά σιγά, πολλοί μαζευτηκαμε στα πανεπιστήμια και δεν θα προλαβαίνει η πανεπιστημιακή αστυνομία.
Αξιολόγηση σχολικών μονάδων: Με βάση τα παραπάνω όλες 4/4
Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Μετά τις εκλογές
Τέλεια!!!

 
ABC
18 Μάιος 2022 15:49

Ο Νόμος δίνει δικαίωμα να απουσιάσει ο μαθητής 114 διδακτικές ώρες. Αυτές καλύπτουν λόγους ανωτέρας βίας. Από την στιγμή που η εγκύκλιος δεν διευκρινίζει ακριβώς τους λόγους της ανωτέρας βίας, ποιος σύλλογος διδασκόντων θα αναλάβει την ευθύνη να αποκλείσει μαθητή από τις γραπτές εξετάσεις λόγω απουσιών? Ή μήπως αυτός είναι ο απώτερος στόχος?
Συγχαρητήρια κ. Μακρή. Μνημείο ασάφειας η εγκύκλιος που επιτρέπει ερμηνείες λάστιχο.
Δεν πειράζει, οι εξετάσεις pizza να πετύχουν

 
Γιάνης
18 Μάιος 2022 15:30

Πλυντήριο, εν ολίγοις...

 
Πάρτε κόσμε!
18 Μάιος 2022 15:25

Θαύμα θαύμα! Κανείς δε μένει από απουσίες! Μήπως έρχονται εκλογές;

 
Διορθωση
18 Μάιος 2022 15:07

Η εγκύκλιος απλα έπρεπε να λέει περνάνε όλοι οι μαθητές και αυτοί που έχουν 400 απουσίες δηλαδή ακόμα και οι πετρες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.