ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Για πρώτη φορά υπουργός Παιδείας στον Λευκό Οίκο

Η κίνηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στο τετραμελές κυβερνητικό κλιμάκιο και την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως στοχεύει στην εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων και στην δυνατότητα να γίνουν πόλος προσέλκυσης ξένων φοιτητών
Δημοσίευση: 18/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός, με τη ιδιότητα του υπουργού  Παιδείας,  περνάει την ¨πύλη" του Λευκού Οίκου και μάλιστα δυο φορές, και συμμετέχει σε συνάντηση με  πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η πρώτη συνάντηση έγινε το 2020  με τον Ντόναλντ Τραμπ   και η δεύτερη προχθές με τον Τζο Μπάιντεν.

Η κίνηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη  να συμπεριλάβει στο τετραμελές κυβερνητικό κλιμάκιο και την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως στοχεύει στην εξωστρέφεια  των ελληνικών Πανεπιστημίων  και στην δυνατότητα τους να γίνουν αυτά πόλος προσέλκυσης φοιτητών από όλο τον κόσμο, προσφέροντας ξενόγλωσσα μαθήματα, ξενόγλωσσα προγράμματα, ιδρύοντας ξενόγλωσσα τμήματα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο, τουλάχιστον σε τομείς όπου έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως οι ανθρωπιστικές σπουδές.

Επιδίωξη του Κ. Μητσοτάκη  είναι η Ελλάδα να καταστεί ένα παγκοσμίου εμβέλειας εκπαιδευτικό κέντρο που προσελκύει φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές από όλο τον κόσμο.  

Το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει την εξωστρέφεια των Ελληνικών ΑΕΙ ως έναν από τους κορυφαίους στόχους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  

Ήδη έχει θέσει σε εφαρμογή Στρατηγικά Προγράμματα Συνεργασίας με κομβικούς ‘παίκτες’ όπως οι ΗΠΑ, η Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ άλλων.

Ενδεικτικές Συμπράξεις Ελληνικών ΑΕΙ με Αμερικανικά Ιδρύματα

 •     Συνεργασία ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές από το 2022 – υπογραφή MoU: Iαν. 2022.
 •     Συνεργασία ΕΚΠΑ–Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντολογικές Επιστήμες και την Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health) – δρομολογείται η δημιουργία μεταπτυχιακού προγράμματος και η ενίσχυση ανταλλαγής μαθητών, ερευνητών και μελών ΔΕΠ
 •     Συνεργασία ΕΜΠ-Columbia για κοινό ενοποιημένο πρόγραμμα προτπυτχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters)
 •     Συνεργασία ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη μηχανική
 •     Συνεργασία ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων και την κοινή επίβλεψη φοιτητών στον τομέα της μηχανικής μεταφορών
 •     Συνεργασία Παν. Πειραιώς και NYU για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑΠΕΙ.
 •     Συνεργασία ΟΠΑ-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης – υπογραφή ΜoU: Ιουν. 2021 – δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων δια ζώσης από το ακαδημαϊκό έτος 2022
 •     Συνεργασία ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της αμερικανικής φιλολογίας
 •     Συνεργασία ΑΠΘ-University of Alabama για την από κοινού διοργάνωση διαδικτυακού σεμιναρίου "US politics and transatlantic relations after the 2020 elections" (19-20/05/21)
 •     Συνεργασία ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ
 •     Συνεργασίες του Πανεπιστημίου Κρήτης με ξένα ΑΕΙ και συγκεκριμένα το Τμήμα Φυσικής με το Harvard/Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (MoU δρομολογείται)
 •     Συνεργασία Ιονίου Πανεπιστημίου-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ
 •     Συνεργασία Διεθνούς Πανεπιστημίου-NYU για την διεξαγωγή σεμιναρίου “Limits to party autonomy in international commercial arbitration” σε συνεργασία με τον Friedrich Rosenfeld, Global Adjunct Professor at NYU Law in Paris και Visiting Professor στο Διεθνές Πανεπιστήμιο

Συνεργασίες με τις ΗΠΑ σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

 •     “Tech Girls” θερινό πρόγραμμα με στόχο την ενδυνάμωση και υποστήριξη νεαρών γυναικών (ηλικίας 15-17 ετών) προκειμένου να συνεχίσουν τις σπουδές τους στους τομείς STEM (Science, Technology, Engineering and Maths)
 •     Συνέχιση του διαγωνισμού STEM Stars GREECE
 •     Υλοποίηση του προγράμματος εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας (ACCESS)
 •     Συνέχιση του Future Leaders Exchange Program (FLEX)

Σχόλια (11)

 
Προχωράμε
20 Μάιος 2022 08:02

Κάποιοι δεν το αντέχουν! Τι να κάνουμε!

 
@Φοβάμαι
19 Μάιος 2022 12:09

Αφήνουμε εμείς τέτοιο "κελεπούρι"???
Παιδιά, "Δαγκωτό" στις επόμενες εκλογές όπως κάνουμε πάντα και με λίγη τύχη θα την καμαρώσουμε και πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό!

 
Mike
19 Μάιος 2022 12:06

Οι μηχανικοί ΑΤΕΙ αναγνωρίζονται κανονικά στο εξωτερικό, αλλά όχι στην χώρα τους.
Κατά τα άλλα η εξωστρέφεια σας μάρανε

 
Εκπαιδευτικός
19 Μάιος 2022 11:30

Μάλλον την προετοιμάζουν για διάδοχο του Κ. Μητσοτάκη

 
Jack senior
19 Μάιος 2022 09:15

Καλός ο Λευκός Οίκος, καλός και ο γέροντας Μπάιντεν, αλλά πίσω στην Ψωροκώσταινα η Υπουργός έχει να υποβάλλει ένα νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ (τουλάχιστον αυτό διακηρύσσει) και μας παίζει κατενάτσιο εδώ και 1 χρόνο.

 
Έτσι εξηγείται
19 Μάιος 2022 09:07

«Η κίνηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη να συμπεριλάβει στο τετραμελές κυβερνητικό κλιμάκιο και την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως στοχεύει στην εξωστρέφεια των ελληνικών Πανεπιστημίων και στην δυνατότητα να γίνουν πόλος προσέλκυσης ξένων φοιτητών»
Πωπω.. μετά κατηγορείτε την Υπουργό με σαχλαμάρες όταν η αξία της αστράφτει στο White House!

 
@
19 Μάιος 2022 09:07

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είμαστε αλλά η υπουργός παιδείας επισκέπτεται ΜΟΝΟ
Άγγλους και Αμερικάνους!!! Γιατί άραγε;;;;;;;;;;

 
Καραμήτρος Β.
19 Μάιος 2022 08:53

Έχει βάλει πλώρη γι' αλλού! Θα γεμίσει ο τόπος ξένα κολλέγια!!!!!!

 
Άψογη
19 Μάιος 2022 08:18

Μπορεί να ανταπεξέλθει αφενός από το υψηλό επίπεδο σπουδών καθώς δεν πέρασε ΑΕΙ με τη μονάδα αφετέρου μιλάει καλά τα αγγλικά και τα καταλαβαίνει .

 
Δεν την βαστανε
19 Μάιος 2022 07:26

Εκεί να τους δείξει τι σημαίνει κωλοτουμπα αλλά κεραμεως.

 
Φοβάμαι
18 Μάιος 2022 22:53

Φοβάμαι πως θα τους γοητεύσει
και θα μας την κλέψουνε …

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.