ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Επιστολή διαμαρτυρίας στο ΕΑΠ για την αλλαγή πολιτικής υποτροφιών Αριστείας

Δημοσίευση: 19/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το ΕΑΠ, αλλάζοντας τα προηγούμενα δεδομένα υποτροφιών αριστείας, απέκλεισε έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών, οι οποίοι πρότερα θα ήταν δικαιούχοι της υποτροφίας αυτής. Οι φοιτητές, στην πλειονότητά τους εργαζόμενοι με οικογένειες και λοιπές υποχρεώσεις, έμειναν έκπληκτοι με την απόφαση, η οποία μάλιστα ανακοινώθηκε χωρίς καμία προειδοποίηση προς το τέλος του εαρινού εξαμήνου, έχοντας αναδρομική ισχύ για όλο το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022. Φοιτητές που συνειδητά αφιερώνουν τον πολύτιμο και λιγοστό ελεύθερο χρόνο τους και προσπαθούν για την επίτευξη υψηλών βαθμολογιών, προκειμένου να λάβουν οικονομική ελάφρυνση για το υψηλό κόστος των σπουδών τους, δεν είχαν λάβει έγκαιρη ενημέρωση για τις νέες συνθήκες χορήγησης υποτροφιών αριστείας. Λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική ύφεση της χώρας καθώς και την αύξηση του πληθωρισμού, είναι βέβαιο πως οι φοιτητές είχαν βασιστεί σε αυτήν την οικονομική βοήθεια, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ποικίλες υποχρεώσεις τους.

Δεδομένου ότι για να λάβει κανείς την υποτροφία αυτή απαιτείται, σύμφωνα με τους κανόνες του εκπαιδευτικού ιδρύματος, η εγγραφή σε δύο (2) ή τρεις (3) θεματικές ενότητες (αναλόγως το τμήμα φοίτησης), ενασχόληση ισάξια εργασίας πλήρους απασχόλησης λόγω των ιδιαίτερα απαιτητικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου, είναι δεδομένο ότι πολλοί δεν θα προέβαιναν σε τέτοια επιλογή, εάν είχαν ενημερωθεί για την αλλαγή στα κριτήρια χορήγησης υποτροφιών αριστείας. Η θέση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η μεγαλύτερη μερίδα των φοιτητών είναι εργαζόμενοι, με οικογένειες και για αυτό επιλέγουν την φοίτηση στο συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο. Εάν, όντως το ποσοστό των αριστούχων φοιτητών είναι τόσο υψηλό, που η επιστροφή του πλήρους χρηματικού ποσού θα ήταν πράγματι οικονομικά ασύμφορη για το ίδρυμα, θα μπορούσε να επιστραφεί μέρος αυτού στους αριστούχους φοιτητές. Σε κάθε περίπτωση καμία επικοινωνία δεν έλαβε χώρα με τους φοιτητές και καμία προσπάθεια δεν έγινε ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Εφόσον αναφερόμαστε σε υποτροφία αριστείας, ποια θέση έχει το ποσοστό επί των φοιτητών ως κριτήριο αυτής και όχι συγκεκριμένη βαθμολογία; Ας μην ξεχνάμε πως η αριστεία σε όλα τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας ορίζεται ως η βαθμολογία άνω του 8,5/10. Υπονομεύεται ο θεσμός της αριστείας με κινήσεις ανάλογες αυτής.

Είναι λυπηρό ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα να αγνοεί τις παρούσες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και τον κόσμο και να αρνείται την οικονομική ελάφρυνση φοιτητών του, που την ανέμεναν διακαώς.

Εν τέλει, εάν όντως το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο επιθυμεί να προβεί σε μία τόσο κοινωνικά αλλά και εκπαιδευτικά άτοπη απόφαση, θα μπορούσε να τη θέσει σε ισχύ από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ως είθισται, και με έγκαιρη ενημερωση ώστε να γνωρίζουν οι φοιτητές τα δεδομένα και να πράττουν αναλόγως, έχοντας υπόψη τους όλες τις συνιστώσες.

Συνοψίζοντας, ζητάμε από τους υπευθύνους να αναθεωρήσουν την απόφαση για αυτό το ακαδημαϊκό έτος, και να αποδοθεί η υποτροφία στους δικαιούχους. Απαιτούμε το ακαδημαϊκό ίδρυμα το οποίο επιλέξαμε για τις σπουδές μας να σέβεται και να μην υποτιμά την αξιοπρέπεια των φοιτητών του και τον κόπο τους, και να μην προβαίνει σε τεχνικές εξαπάτησης.

(Ακολουθούν 226 υπογραφές)

Ετικέτες: 
ΕΑΠ

Σχόλια (1)

 
ΔΕΠ
19 Μάιος 2022 21:34

Αυτό που σίγουρα είναι απαράδεκτο, είναι να αλλάζουν τους κανονες στη μέση της χρονιάς! Πως είναι καν ΝΟΜΙΜΟ αυτό;

Εκτός από αυτό το ΕΑΠ τα τελευταία χρόνια πρέπει να έχει εξοικονομήσει εκατομμύρια. Οι αμοιβές των καθηγητών του έχουν μείνει σταθερές, τα δίδακτρα είναι υψηλά, ενώ εδώ και 2 χρόνια -ελέω covid - πληρώνει ΜΗΔΕΝ για να νοικιάζει χώρους, επιτηρητές, κλπ κλπ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.