ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αλ. Κόπτσης: Μετά το 2023 το νέο σύστημα διορισμών-Ναι επεξεργαζόμαστε Σχέδιο Νόμου

Επιβεβαιώνονται πλήρως τα ρεπορτάζ του esos
Δημοσίευση: 20/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας σε συνάντηση με τον Πανελλήνιο  Σύλλογο  Αναπληρωτών Δασκάλων, επιβεβαίωσε πλήρως τα ρεπορτάζ του esos  για το νέο σύστημα διορισμών, δηλώνοντας ότι:   

A. Το yπουργείο επεξεργάζεται νέο σύστημα διορισμών και μοριοδότησης των εκπαιδευτικών, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις, εφόσον αυτές είναι ακόμα υπό συζήτηση.

B. Τυχόν αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή μετά τη λήξη ισχύος των πινάκων Γενικής, δηλαδή μετά τις 31/08/2023.

Ο Αλ Κόπτσης  δήλωσε ότι  το yπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε συζητήσεις με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να εγκριθεί ο συνολικός αριθμός μόνιμων διορισμών και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης σε Γενική και Ειδική Αγωγή, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν το φετινό καλοκαίρι από τους υπάρχοντες πίνακες.

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του ίδιου, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να καθορισθεί ο τελικός αριθμός, έτσι ώστε σε επόμενο στάδιο να πραγματοποιηθεί η κατανομή των θέσεων στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης.

Επιπλέον, ο κ. Κόπτσης ανέφερε πως τα οργανικά κενά που δόθηκαν στις μετατάξεις αποτελούν τα επίσημα κενά στην εκπαίδευση, ενώ αναμένονται πολύ μικρές αυξομειώσεις ανάλογα με την ικανοποίηση των αιτήσεων μετάταξης.

Παράλληλα, ετόνισε  πως τα οργανικά κενά των δασκάλων ανέρχονται στα 4173 και τόνισε πως οι διορισμοί θα πραγματοποιηθούν βάσει των κενών της εγκυκλίου μετατάξεων, αφού σε αυτήν περιλαμβάνονται τα επίσημα οργανικά κενά κάθε κλάδου.

Η πρόθεση του υπουργείου είναι να συνεχιστούν οι διορισμοί και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, τη νέα σχολική χρονιά, θα επιδιωχθεί να ιδρυθούν νέες οργανικές θέσεις σε όλους τους κλάδους, ώστε να μην υφίσταται η αναντιστοιχία οργανικών και λειτουργικών κενών, με σκοπό (σταδιακά) την πλήρη κάλυψή τους για να εκλείψει ο θεσμός του αναπληρωτή.

Ο ΠΑΣΑΔ από την πλευρά  του εξέφρασε την κάθετη αντίθεσή μας στην πιθανότητα γραπτού διαγωνισμού,  υπογραμμίζοντας την περαιτέρω απαξίωση του βασικού πτυχίου και της προϋπηρεσίας.

Τέλος, υπογράμμισε  ότι θα πρέπει σε οποιονδήποτε σχεδιασμό ετοιμάζει το υπουργείο, η εκπαιδευτική κοινότητα να κληθεί να καταθέσει τις προτάσεις της, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο ίδιος.

Ειδική Αγωγή:

Τη νέα χρονιά δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή αναφορικά με τις προσλήψεις των αναπληρωτών στην Ειδική Αγωγή.

Ο κ. Κόπτσης εξέφρασε τη σιγουριά του για την έγκαιρη έκδοση των νέων πινάκων Ειδικής Αγωγής, αναφέροντας πως ο στόχος του Υπουργείου είναι να έχουν εκδοθεί προσωρινοί πίνακες πριν τις 15 Αυγούστου, ώστε οι προσλήψεις αναπληρωτών της επόμενης χρονιάς να πραγματοποιηθούν από τους πίνακες που θα καταρτιστούν.

 

Σχόλια (20)

 
Τάσος
21 Μάιος 2022 21:53

Κύριε γενικέ να διορίσετε βεβαίως το καλοκαίρι αλλά να δώσετε και την ευκαιρία στους νεοδιόριστους να καταθέσουν αίτηση μετάθεσης.Είναι αδικία όσοι διορίστηκαν εφέτος με πολλά μόρια να είναι σε όλα τα απομακρυσμένα μέρη και οι νέοι συνάδερφοι με πολύ λιγότερα να βρεθούν στα αστικά κέντρα.Μην κάνετε αυτή την αδικία!!

 
Γραπτός ΑΣΕΠ
21 Μάιος 2022 18:33

Όποια κυβέρνηση/υπουργό βρει επιτέλους το θάρρος να επαναφέρει το γραπτό διαγωνισμό θα την στηρίξουμε δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί που έχουμε παγιδευθεί στο κατ' όνομα "προσοντολόγιο" του Γαβρογλου, μα στην πραγματικότητα νέα επετηρίδα.

 
Ανωνυμος
21 Μάιος 2022 17:33

Στον ιδιωτικό τομέα ζητούν πρώτα την προϋπηρεσία, εξού και θέλουν να δουν τα ένσημα σου, και μετά φυσικά θα περάσεις και από συνέντευξη. Επίσης τα ακαδημαϊκά προσόντα είναι σημαντικά. Τα κοινωνικά κριτήρια , συνήθως, δεν τα λογαριάζουν.
Αν θέλουμε το δημόσιο σχολείο να στελεχωθεί με όρους επιλογής προσωπικού ιδιωτικού τομέα, τότε πρέπει να μετράνε όλα εκτός τα κοινωνικά κριτήρια ( προσωπικά διαφωνώ ) και να γίνει άρση της μονιμότητας για όλους ( προσωπικά διαφωνώ ).
Το νέο φημολογούμενο σύστημα θα ευνοήσει από τη μια τους νέους που έχουν τελειώσει πρόσφατα τη σχολή και έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, λογικά, και από την άλλη όσους έχουν προϋπηρεσία. Θα αδικήσει, δυστυχώς, όσους έχουν πάρει πολλά χρόνια το πτυχίο και δεν έχουν προϋπηρεσία. Νομίζω είναι άδικο που καταργήθηκε εντελώς η παλαιότητα του πτυχίου. Θα μπορούσε να ενταχθεί και αυτή στα κοινωνικά κριτήρια, με ενα μόριο τον χρόνο, αφού ο δημόσιος τομέας προσπαθεί, τουλάχιστον ακόμα, να κινείται στη λογική της ανθρώπινης πλευράς επιλέγοντας το προσωπικό του όχι μόνο με βάση την αξιωσυνη του καθενός αλλά και με βάση τις κοινωνικές του ανάγκες.

 
Καραβοκύρης
21 Μάιος 2022 15:04

@Μάρκος
Διάβασα προσεχτικά όλα τα σχόλια και δεν είδα να γράφει κανείς, "πως στον ιδιωτικό τομέα το μόνο που ζητάνε είναι προϋπηρεσία".
Για συστατικές επιστολές και τεστάκια που γράφετε, παραθέστε μας αν θέλετε ένα παράδειγμα μιας τέτοιας θέσης εργασίας και σε τί-ποιά εταιρεία, για να καταλάβω.
Αν ζητάμε καπετάνιο για τάνκερ, θα βάλουμε γραπτό τεστάκι(για τα κύματα και τα μποφόρ) και συστατικές επιστολές.... και άρα μπορεί να επιλέξουμε κάποιον, που δεν έχει μπει ούτε σε βάρκα? Δεν θα πάρουμε ένα έμπειρο καπετάνιο, με προϋπηρεσία στη συγκεκριμένη θέση?

 
Μάρκος
21 Μάιος 2022 09:24

Το επιχείρημα πως στον ιδιωτικό τομέα το μόνο που ζητάνε είναι προϋπηρεσία είναι για γέλια. Προϋπηρεσία ζητάνε για σέρβις στις καφετέριες. Στις σοβαρές δουλειές ζητάνε ΣΥΣΤΑΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ, δηλαδή αξιολόγηση. Και πλέον μεγάλες εταιρείες βάζουν και τεστάκια στους υποψήφιους εργαζόμενους, ώστε να επιλέξουν.

 
Πιτσιφλής
21 Μάιος 2022 08:57

Ελπίζει ότι μετά το 23 θα είναι πιο δυνατός - με τις ψήφους χιλιάδων εκπαιδευτικών - κι έτσι θα μπορέσει να υλοποιήσει τον νέο νόμο.
Είναι πιθανό!

 
@Φωτεινή
21 Μάιος 2022 04:28

Και τόσος κόπος, τόσα μεταπτυχιακά για να διδάξεις στην δευτεροβάθμια τι; Ιλιάδα και Οδύσσεια σε γυμνάσιο;

Αν θελετε συνεχή μεταπτυχιακά, έρευνες κλπ δοκιμάστε την τύχη σας στην τριτοβαθμια. Για τα σχολεία είστε overqualified.

 
@nikos
21 Μάιος 2022 00:13

Ξαναδιάβασα το σχόλιο της Φωτεινής, για να δω πού ακριβώς γράφει (ή έστω υπαινίσσεται) ότι είναι τόσο σίγουρη ότι θα πετύχει στις εξετάσεις.... και δεν το βρήκα. Κάτι άλλο γράφει.
Κανείς άλλωστε δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι θα πετύχει, όταν δίνει εξετάσεις. Ακόμη κι ο Αϊνστάιν θα μπορούσε να νοιώσει αδιαθεσία εκείνη την ώρα και να αποτύχει.

 
Δίκαιο νέο σύστημα; Δίκαιο not
20 Μάιος 2022 23:45

Λέτε ότι φτιάχνετε νέο σύστημα για να είναι πιο δίκαιο! Πιο δίκαιο για ποιους και από ποια πλευρά;

Στα σχολεία αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί αναπληρωτές 35-45 ετών που έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο 10 με 20 χρόνια πριν! Αρκετοί από αυτούς είναι και παντρεμένοι με παιδιά και υποχρεώσεις και δουλεύουν μακρυά από το σπίτι τους! Από που προκύπτει ότι είναι δίκαιο αυτοί οι άνθρωποι να συναγωνιστούν με αποφοίτους 23 - 27 ετών που έχουν πρόσφατη όλη την ύλη, έχουν χρόνο και δεν έχουν υποχρεώσεις!

Επίσης σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, στις προσλήψεις ζητούν πρωτίστως ΕΜΠΕΙΡΙΑ και όχι γνώσεις και σπουδές! Εσεις στο Δημόσιο τομέα, παραβλέπετε την εμπειρία και ζητάτε γραπτό διαγωνισμό, και μάλιστα ότι αν κάποιος δεν πιάσει τη βάση ότι θα βγαίνει εκτός πίνακα; Θα γνωρίζετε ίσως ότι η ύλη των σχολείων όπου δουλεύουμε δεν αντιστοιχεί ούτε στι 10% των όσων είχαμε διδαχθεί στο πανεπιστήμιο!! Αρα και να γράψει κάποιος πολύ καλά, σε τί θα οφελήσει το εκπαιδευτικό σύστημα; Γιατί θα ειναι καλύτερος από έναν εκπαιδευτικό που διδάσκει επί 5-8 έτη;; Μη τρελαθούμε κιόλας δηλαδή!

 
Καλοψημένο παρακαλώ το μπιφτέκι
20 Μάιος 2022 23:35

Θέλω να δω πώς θα γυρίσουν τη μπιφτέκα στο τέλος!

 
nikos
20 Μάιος 2022 22:55

@φωτεινη: αφου εισαι τοσο σιγουρη οτι θα πετυχεις στις εξετασεις τι σκας?

 
Φωτεινή
20 Μάιος 2022 22:41

Το πτυχίο μου είναι πάνω από 8. Όταν έκανα αίτηση για μεταπτυχιακό (φιλολογία Πάτρας) ήμαστε περίπου 25 υποψήφιοι για περίπου ισάριθμες θέσεις. Είχαμε συγκεκριμένη ύλη για εξέταση (αρκετά ευρεία), εξέταση προφορική ενώπιον του συνόλου των καθηγητών του τμήματος. Με τα δεδομένα που σας είπα θεώρησα ότι όλοι θα επιλέγονταν. Και όμως επιλεγήκαμε μόνο 12, γιατί προφανώς το σώμα έκρινε πως οι άλλοι δεν είχαν την αναγκαία υποδομή για μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίες ήταν πολύ πιο απαιτητικές από το προπτυχιακό στάδιο. Τέλειωσα με άριστα. Μετά από όλη αυτή την πορεία που μου έδωσε και τα αντίστοιχα μόρια, σε ποια εξέταση του ΑΣΕΠ να προσέλθω και να αποδείξω τί; Το θεωρώ ασέβεια στους κόπους μου. Θα με ρωτούσε κάποιος: και οι νέοι που είναι χαμηλά στα μόρια θα πρέπει να καταδικαστούν, να μην τους δοθεί μια ευκαιρία; Ασφαλώς και να τους δοθεί: να διαβάσουν, να κάνουν μεταπτυχιακό, να μάθουν ξένες γλώσσες, να πάρουν δεύτερο πτυχίο και ανεβαίνοντας στην κλίμακα θα έλθει η σειρά τους. Εξάλλου στην εποχή μας όλοι αργά βγαίνουμε στην εργασία. Όχι όμως να ανατρέπεται μια τόσο δύσκολη και κοπιαστική προσπάθεια υπέρ μιας τρίωρης εξέτασης αμφιβόλου ποιότητας. Για παράδειγμα: Πώς θα εξετάσεις τους φιλολόγους που ανήκουν σε τόσες υποκατηγορίες; Πώς τους ΠΕ04; Αυτό που πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι να ελέγξει αυστηρά τα προσόντα που μοριοδοτεί, για να μη συμβαίνουν παρατράγουδα. π.χ. Γιατί το διετές μεταπτυχιακό να παίρνει τον ίδιο αριθμό μορίων με το μονοετές, εφόσον καταβλήθηκε διπλάσια προσπάθεια;

 
Γιώργος
20 Μάιος 2022 18:18

Μόνο 10000 είναι περίπου οι παράλληλες στηρίξεις. Αν συνυπολογίσει κανείς εγκυμοσύνες, άδειες ανατροφής, αποσπάσεις σε φορείς κτλ. ο αριθμός των αναπληρωτών δεν μπορεί να πέσει κάτω από 20000 με 25000 χιλιάδες ακόμα και αν καλυφθούν με διορισμούς όλα τα οργανικά κενά. Άρα ο θεσμός του αναπληρωτή δεν πρόκειται να εκλείψει όπως θεωρεί ο υφυπουργός. Θα είναι όμως πολύ σημαντικό να καλύπτουν οι αναπληρωτές μόνο έκτακτες ανάγκες και όχι οργανικά κενά.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
20 Μάιος 2022 17:06

Αρα, θα ισχύσει άλλη μια φορά το προσοντολόγιο για τους διορισμούς στη Γενική του χ΄ρονου;

 
δεν μπορεί
20 Μάιος 2022 15:51

Δεν μπορεί 12 χρόνια κάποιος να δουλεύει αναπληρωτής όταν σε οποιοδήποτε άλλη υπηρεσία θα είχε διοριστεί με 3-4 επαναλαμβανόμενες συμβάσεις.

 
Το νέο σύστημα διορισμών
20 Μάιος 2022 15:42

οφείλει να περιλαμβάνει και γραπτές εξετάσεις ΑΣΕΠ, αλλιώς θα πρόκειται για μεγαλειώδη αθέτηση του προεκλογικού προγράμματος για την παιδεία της ΝΔ

 
Προεκλογικά κόλπα
20 Μάιος 2022 15:08

Αφού αφήνουν πρώτα να διαρρεύσουν τα περί ΑΣΕΠ για να προσελ΄κύσουν ψηφοφόρους από τους νέους πτυχιούχους στη συνέχεια τα μαζεύουν για να ηρεμήσουν τους παλαιότερους αναπληρώτες και να μην χάσουν όλους τους ψήφους κι από κει.

Η επικοινωνία πάνω απ'ολα...

 
As
20 Μάιος 2022 15:02

Σοβαρή πολιτική. Θα τα πούμε στις εκλογές. Αν θέλουμε συριζαιους, ψηφίζουμε τους ορίτζιναλ.

 
Βαγγελης
20 Μάιος 2022 14:06

Mπραβο στην κυβερνηση που προχωραει σε νεους διορισμους σε Ειδικη και Γενικη. Οντως ο θεσμος τοθ αναπληρωτη πρεπει να εξαλειφθει και να υφισταται μονο σε εκτακτες περιπτωσεις.

 
σανόοοοοοοο
20 Μάιος 2022 13:43

καλό για όλους ... όλοι θα πάρετε !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.