ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Aπάντηση φοιτητών στο ΕΑΠ

Δημοσίευση: 23/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Εμείς οι φοιτητές του ΕΑΠ που εκφράσαμε την δυσαρέσκειά μας για τις αλλαγές που αιφνίδια ανακοινώθηκαν στις 13/05/22 θα θέλαμε αρχικά να ευχαριστήσουμε το Esos που δημοσίευσε την επιστολή μας αλλά και την απάντηση του ΕΑΠ, καθώς το Πανεπιστήμιο δεν μας απάντησε ποτέ επίσημα παρά τα αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα και emails που εστάλησαν καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδος. Αυτό είναι τρανή απόδειξη ότι το ΕΑΠ δεν σέβεται τους φοιτητές του, και κατ’ επέκταση πελάτες του, στους οποίους δεν έδωσε ούτε καν μια εξήγηση, που ήταν το ελάχιστο που όφειλε.

Περνώντας στα ζητήματα που θίχτηκαν στην απάντηση του Πανεπιστημίου, θα θέλαμε πρωτίστως να εκφράσουμε την λύπη μας, καθώς η απάντηση που δόθηκε προς δημοσίευση είναι παραπλανητική και ψευδής. Είναι πραγματικά στενάχωρο ένα Πανεπιστήμιο να κοροϊδεύει δημόσια τους φοιτητές του. Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη μερίδα φοιτητών είναι πλήρως απογοητευμένη από το ΕΑΠ, λόγω πληθώρας λόγων, είτε αυτοί είναι οικονομικοί, είτε έλλειψης οργάνωσης, είτε απαιτήσεων οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μια συζήτηση με τους ίδιους φοιτητές του ΕΑΠ θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενα αυτά. Με μια γρήγορη αναζήτηση, μάλιστα, κάποιος μπορεί να βρει δημόσια διάφορες διαμαρτυρίες φοιτητών για τα προαναφερθέντα ζητήματα.

Το ΕΑΠ, λοιπόν, παρά την ραγδαία αύξηση φοιτητών που είδε κατά τα τελευταία χρόνια και την μείωση των εξόδων του λόγω των μέτρων της υγειονομικής πανδημίας COVID, και την κατ’ επέκταση αύξηση των εσόδων του, προσπαθεί συνεχώς να μειώσει τις παροχές που δηλώνει ότι προσφέρει στους φοιτητές του. Μεθοδικά, συνεχώς τα κριτήρια τροποποιούνται εν μέσω εξαμήνων και χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση. Στο πρώτο σκέλος της απάντησης του ΕΑΠ δεν διευκρινίζεται αν το ποσό και τα άτομα στα οποία αναφέρεται για το 2021 αφορούν και το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, κατά το οποίο οι φοιτητές όντως έλαβαν τις υποτροφίες αριστείας βάσει των πρότερων δεδομένων όμως. Πολλοί από αυτούς που υπογράψαμε μπορούμε να το επιβεβαιώσουμε καθώς ήμασταν δικαιούχοι το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος, και τώρα πλέον δεν θεωρούμαστε αριστούχοι. Ποιος είναι επομένως o αριθμός των δικαιούχων του προηγούμενου ακαδημαϊκού έτους και ποιο το ποσοστό μείωσης τους στο τωρινό ακαδημαϊκό έτος; Δεν αναφέρεται πουθενά πόσοι θα ήταν τελικά οι αριστούχοι οι οποίοι αποκλείστηκαν από την διαδικασία βάσει της νέας απόφασης.

Όσον αφορά το σκέλος του «Κανονισμού Χορήγησης Υποτροφιών», εκεί ξεκάθαρα αναφέρονται τα πρότερα κριτήρια που εμείς αναφέραμε. Προς το τέλος του εγγράφου αναφέρεται απλώς ότι:

“Το Τμήμα Ειδικού Λογαριασμού και Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) εισηγείται στη Δ.Ε. του Ε.Α.Π. το ποσοστό των Φ.ΘΕ. («φοιτητές x Θεματικές Ενότητες » = Φ.ΘΕ.) σε σχέση με το συνολικό αριθμό Φ.ΘΕ. του ακαδημαϊκού έτους για το οποίο πρόκειται να χορηγηθούν υποτροφίες ολικής ή μερικής απαλλαγής από τη συμμετοχή στις δαπάνες των σπουδών. Η εισήγηση του ΕΛΚΕ θα στηρίζεται στις οικονομικές δυνατότητες που διαμορφώνονται κάθε οικονομικό έτος και η Δ.Ε. θα αποφασίζει τελικά.”

όπου και βασίζει το ΕΑΠ την δήλωσή του ότι οι φοιτητές είχαν ενημερωθεί. Το συγκεκριμένο χωρίο, το οποίο είναι φυσικά ασαφές με καμία αναφορά στο ποσοστό 2% για να μπορεί να αποπροσανατολίσει του φοιτητές, με τίποτα δεν θα μπορούσε να προετοιμάσει αλλαγές όπως η παρακάτω παραδείγματος χάριν: στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ, LRM, από 8,5 που έπρεπε να βγάλουν μέσο όρο οι αριστούχοι φοιτητές, πλέον ο μέσος όρος καθορίστηκε στο 9,73, αποκλείοντας ξαφνικά δεκάδες δικαιούχους του προγράμματος. Ίδιες αλλαγές έλαβαν χώρα και σε πολλά ακόμη προγράμματα. Φοιτητές οι οποίοι κατά το χειμερινό και εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους είχαν επιλέξει τον αριθμό μαθημάτων που ορίζεται στον κανονισμό και βγάλει μέσο όρο άνω του 8,5 δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν ότι θα αποκλειστούν καθ’ αυτό τον τρόπο. Σε μια εμπορική συναλλαγή ο φοιτητής-πελάτης θα έπρεπε να είναι ενημερωμένος εξαρχής για τους όρους, προτού δηλώσει και εξοφλήσει τις θεματικές ενότητες του.

Πού είναι τα οικονομικά στοιχεία στα οποία ισχυρίζεται ότι βασίστηκε το ΕΑΠ για την αλλαγή των κριτηρίων; Μάλιστα, πολλοί φοιτητές, καταγγέλλουν ότι μετά από κλήσεις στις γραμματείες των τμημάτων τους καθ’ όλη την διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, είχαν λάβει επιβεβαίωση από τους υπαλλήλους ότι σίγουρα δικαιούνται την υποτροφία και ότι δεν τίθεται θέμα ανησυχίας. Επομένως, παραπλανήθηκαν επανειλημμένως.

Τέλος, η επιστολή διαμαρτυρίας όπως αναφέρεται και στον τίτλο ήταν ανοιχτή. Ο κάθε φοιτητής του ΕΑΠ ήταν ελεύθερος να δείξει την συμπαράστασή του σε εμάς τους φοιτητές που όντως δικαιούμασταν την αριστεία. Ή μήπως φοιτητές που δεν δικαιούνταν την αριστεία, δεν έχουν δικαίωμα έκφρασης γνώμης; Ουδέποτε υποστηρίξαμε ότι οι συμμετέχοντες ήταν όλοι δικαιούχοι, επομένως η προσπάθεια του ΕΑΠ να μας παρουσιάσει ως αναξιόπιστους είναι θλιβερή. Ενημερώνουμε ότι επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας. .

Οι φοιτητές του ΕΑΠ
Ακολουθούν τα ονόματα 245 φοιτητών

Ετικέτες: 
ΕΑΠ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.