ΜΑΘΗΤΕΣ

Σχολική βία: Οι"μάχιμοι" εκπαιδευτικοί , αφημένοι στην τύχη τους, ανάμεσα σε γονείς και μαθητές

Το Σχέδιο (έγγραφο) του υπ. Παιδείας για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού
Δημοσίευση: 23/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στο "μηδέν" εξακολουθεί να βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας στην αντιμετώπιση και πρόληψη της σχολικής βίας, η οποία βρίσκεται σε έξαρση την  τελευταία δεκαετία.

Ακόμη και αυτή η διακομματική επιτροπή που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Παιδείας τον Οκτώβρη του 2020 , με πρόεδρο την τότε υφυπουργό Σ. Ζαχαράκη, ουδέποτε συνεδρίασε μέχρι σήμερα.

Το "Παρατηρητήριο" για τη σχολική βία του υπουργείου Παιδείας που   πήγε να κάνει δουλειά , καταργήθηκε το 2015.

Επίσης  στο υπουργείο Παιδείας συγκροτήθηκε  Κεντρική  Επιστημονική  Επιτροπή  για την αντιμετώπισης των φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού (Δείτε εδώ το έργο της)  η οποία εισηγήθηκε:

Α. Τη συστηματική καταγραφή των υφιστάμενων πρακτικών πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου με στόχο την ανάδειξη καλών πρακτικών, μέσα από την αξιολόγηση και την εκτίμηση της επίδρασης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς,

Β. Με άξονα πάντα την πρόληψη του φαινομένου, επικέντρωση των δράσεων και πρωτοβουλιών εκτός από τους μαθητές, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και τοπική κοινωνία,

Γ.  Πιστοποίηση των βέλτιστων πρακτικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου,

Δ. Θεσμική συνεργασία και δικτύωση σε εθνικό (διυπουργικό επίπεδο), περιφερειακό και τοπικό επίπεδο για τις δράσεις πρόληψης του φαινομένου. Ειδικά για το cyberbullying προτείνεται η ενεργή συμμετοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και

Ε. Επιστημονική επίβλεψη, παρακολούθηση και αξιολόγηση των δράσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου από κεντρική επιτελική ομάδα του Υπουργείου.

Έκτοτε , μέχρι και σήμερα,το υπουργείο Παιδείας  , το αντιμετωπίζει το πρόβλημα με δύο τρόπους:

  • Με μηνύματα των εκάστοτε υπουργών  , και,
  • Με τη συγκρότηση Επιτροπών η μία πίσω από την άλλη.

Το πρόβλημα , ωστόσο, έχει αφεθεί στην τύχη του μέσα στα σχολεία, με τους "μάχιμους" εκπαιδευτικούς να φέρνουν γύρω από την "ουρά" τους με ατομικές πρωτοβουλίες  και υπό τον κίνδυνο:

    Από ένα λάθος χειρισμό να    βρεθούν κατηγορούμενοι σε δικαστήρια, από γονείς που είτε  αρνούνται να συνεργαστούν  ή αναζητούν ευθύνες από εκπαιδευτικούς που δεν τους αναλογούν.

Το υπουργείο Παιδείας τελευταία  αντιμετωπίζει το πρόβλημα με αποσπασματικές  πρωτοβουλίες με την πρόσληψη Ψυχολόγων και Κοινωνικών Λειτουργών, αποφεύγοντας να μπει στην "καρδιά" του ζητήματος .

Ωστόσο είναι επιτακτική ανάγκη να   συγκροτηθεί Συντονιστικό Όργανο που θα παρακολουθεί , θα καταγράφει το φαινόμενο της σχολικής βίας και θα διατυπώνει προτάσεις . 

Στην τελευταία έρευνα του «Παρατηρητηρίου» του υπουργείου Παιδείας, η οποία λέγινε το 2014 και  συμμετείχαν 61.000 μαθητές, προέκυψαν οι εξής διαπιστλωσεις:

  •     Στην ερώτηση «έχεις ασκήσει βία;», το 34,01% απαντά θετικά και το 65,69% αρνητικά.
  •     Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών (56,08%) πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου.
  •     Στην ερώτηση «πότε έγινε το περιστατικό», δίνονται οι απαντήσεις: Στο διάλειμμα 57,89%, στην εκδρομή 13,93% και στην κατάληψη 3,29%

Διακομματική Επιτροπή για τον σχολικό εκφοβισμό

Η Διακομματική Επιτροπή για την πρόληψη, αποτροπή και αντιμετώπιση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού, που συγκροτήθηκε τον Οκτώβρη του 2020 και δεν συνεδρίασε ποτέ μέχρι σήμερα έχει ως εξής:

Πρόεδρος  Ζαχαράκη Σοφία, Υφυπουργός Παιδείας , με αναπληρώτρια την Γκίκα Αναστασία, Γενική Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής,

Τακτικά μέλη

            Βούλτεψη Σοφία, με αναπληρωτή της τον Ντούγκα Αναστάσιο, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ,

  •             Τζούφη Μερόπη, με αναπληρώ- τριά της τη Σκούφα Ελισάβετ, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ,
  •             Κεφαλίδου Χαρά, με αναπληρωτή της τον Βεντήρη Παρασκευά, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ,
  •             Δελής Ιωάννης, με αναπληρωτή του τον Ιωαννίδη Κυριάκο, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ,
  •             Γραμμένος Βασίλειος, με αναπληρωτή του τον Φωτόπουλο Στέλιο, από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ,
  •             Αδαμοπούλου Αγγελική-Ναταλία,με αναπληρωτή της τον Χουλιάρα Κωνσταντίνο, από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜΕΡΑ 25,
  •             Κωνσταντοπούλου Φωτεινή, με αναπληρώτριά της τη Διώτη Αμαλία-Ευαγγελία, ως εκπροσώπους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη,
  •             Μακρυγιάννης Κωνσταντίνος, με αναπληρώτριά του τη Χαρίτου Στυλιανή, ως εκπροσώπους από το υπουργείο Δικαιοσύνης,
  •             Αλεβίζος Στέφανος, με αναπληρωτή του τον Μπουρσινό Δημήτριο, ως εκπροσώπους από το Χαμόγελο του Παιδιού,
  •             Μωραΐτη Ιωάννα, με αναπληρώτριά της την Καπερώνη Αμαλία, ως εκπροσώπους από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού

Το Σχέδιο (έγγραφο) για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και εκφοβισμού

Σχέδιο πέντε επιπέδων για την για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας και   του εκφοβισμού , επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας , το οποίο μετά την οριστικοποίησή του η υπουργός Παιδείας  Ν. Κεραμέως θα προβεί σε ανακοινώσεις.

Το Σχέδιο-έγγραφο το οποίο κατ’ αποκλειστικότητα δημοσιεύει το esos, προβλέπει τα εξής:

1ο μέτρο : Υπεύθυνος Σχολικής Μονάδας

Το υπουργείο Παιδείας  προτίθεται  να ζητήσει:

Α. Από τους Διευθυντές των  Δημοτικών Σχολέιων να   ορίσουν  υπεύθυνο  για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό.

Β. Από τους    Διευθυντές Γυμνσίων και Λυκείων  να ορίσουν    τον  Σύμβουλο Σχολικής Ζωής ως υπεύθυνο  για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό.
 
2ο μέτρο: "Ομάδες  κρούσης"

Σε κάθε Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  να συγκροτηθεί  «ομάδα  κρούσης» αποτελούμενη από

  •     Τον Διευθυντής   Εκπαίδευσης   
  •     Σύμβουλο Εκπάιδευσης
  •     Ψυχολόγο, και,
  •     Κοινωνικό   Λειτουργό

Η «ομάδα κρούσης» θα κινητοποιείται   όταν απαιτείται συγκεκριμένη παρέμβαση , ενώ θα συνεργάζεται  με φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα αντιμετώπισης βίας.

Στόχος της συγκεκριμένης ομάδας ανά Διεύθυνση είναι να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να συνδράμει στους υπεύθυνους κάθε σχολικής μονάδας είτε σε επίπεδο επιμόρφωσης είτε σε επίπεδο παρέμβασης, πρόληψης και αντιμετώπισης της σχολικής βίας και του εκφοβισμού.

Όλα τα θέματα    σχολικής βίας και εκφοβισμού  θα επιλαμβάνονται ο εκπαιδευτικός υπεύθυνος  για τη σχολική βία στην Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης  και ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής στη Δευτεροβάθμα Εκπαίδευση.

Δημιουργούν συνθήκες πρόληψης και αντιμετώπισής τους στη σχολική τους μονάδα σε συνεργασία  με αρμόδιους φορείς-δομές (ΚΕΔΑΣΥ-Δ/νση Εκπαίδευσης-Τοπική Αυτοδιοίκηση).
Επιμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας, καταγράφουν τα περιστατικά και δρομολογούν τη διαχείρισή τους- ενημερώνουν τον/τη Διευθυντή/ντρια της Σχολικής Μονάδας, τον Σύλλογο Διδασκόντων και τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών και προχωρούν σε σχεδιασμό και υλοποίηση ενεργειών-δράσεων για την ορθή αντιμετώπιση τους.  

Πότε παρεμβαίνουν οι «ομάδες κρούσης»

Αν οι παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα ή το περιστατικό υπερβαίνει τις δυνατότητες  αντιμετώπισής του από τη Σχολική Μονάδα, ο υπεύθυνος σχολικής βίας σε συνεργασία με τον/την Διευθυντή/ντρια του Σχολείου ζητά τη βοήθεια της «ομάδα κρούσης».

Η «ομάδα κρούσης» ενεργεί  άμεσα και σε συνεργασία με φορείς που κρίνει απαραίτητους προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες, εκπονώντας συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης.

3ο μέτρο: Επιμορφωτικά Προγράμματα

Για τη λειτουργία του συνολικού δικτύου δράσεων κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού προγραμματίζεται επιμόρφωση από το ΙΕΠ με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών Φορέων.

Το Επιμορφωτικό Πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν οι  «ομάδες κρούσης»

Στη συνέχεια, οι επιμορφούμενοι θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές, οργανώνοντας ανάλογες επιμορφωτικές συναντήσεις σε τοπικό επίπεδο, συμβάλλοντας στη διάχυση της πληροφορίας, των καλών πρακτικών και της εν γένει λειτουργίας του Δικτύου.

Ταυτόχρονα, θα λειτουργήσει ιστοσελίδα στο ΥΠΑΙΘ, όπου θα υπάρχει αναρτημένο το υλικό της επιμόρφωσης, καθώς και επιπλέον υλικό που θα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, μαθητές/τριες, γονείς και κηδεμόνες.

4ο μέτρο: Πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών

Επίσης, θα δημιουργηθεί πλατφόρμα καταγραφής περιστατικών, στην οποία επώνυμα ή ανώνυμα θα μπορούν να κατατίθενται περιστατικά βίας και εκφοβισμού από μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

5ο μέτρο: Οδηγός για εκπαιδευτικούς

Παράλληλα με τη λειτουργία του Δικτύου και τη διοργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων, προβλέπεται για τους/τις εκπαιδευτικούς διάθεση οδηγού με εκπαιδευτικό υλικό, σχετικά με την πρόληψη, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση  περιστατικών βίας.

Ακολουθεί το Σχέδιο έγγραφο,-το οποίο κατ΄αποκλειστικότητα δημοσιεύει το esos-πάνω στο οποίο "δουλεύει" το επιτελείο της υπουργού Παιδείας:

Ετικέτες: 
Σχολική Βία

Σχόλια (25)

 
Ανώνυμος
25 Μάιος 2022 16:57

Αισχος. Υπό τον φόβο του να χαρακτηριστούν αυταρχικοί και χάσουν ψήφους έχουν φτιάξει ένα άναρχο σχολείο χωρίς νόμους και κανόνες. Ο κάθε μαθητής και γονιός μπορεί να κάνει ότι θέλει αδιαφορώντας για τους άλλους....
Αγνοούν σκόπιμα τη σχολική πραγματικότητα κάνοντας τους ανηξερους. Πλέον το σχολείο δεν είναι ένας χώρος μάθησης και ανάπτυξης της προσωπικότητας των μαθητών αλλά μια ζούγκλα που εκκολάπτει χούλιγκανς και καταστρέφει τους μαθητές. Ένα μια μικρογραφία της πιο σκληρής μορφής της αποτυχημένης κοινωνίας μας.
Υγ: Φταίμε και οι εκπαιδευτικοί. Άμεσα να ξεκινήσει απεργία διαρκείας για το θέμα αυτό.

 
L
24 Μάιος 2022 20:48

Τα μέτρα που αναφέρονται είναι εντελώς απαράδεκτα, ανούσια και αναποτελεσματικά. Για να σταματήσει η βία εντός και εκτός σχολείου απαιτούνται σκληρά μέτρα. Όταν ο "μαθητής" αντιληφθεί ότι ασκώντας βία θα καταστραφεί η ζωή του (και όχι απλά θα πάρει αποβολή, αλήθεια τι γελοίο) και οι γονείς του θα συρθούν με χειροπέδες στο τμήμα, τότε πολύ δύσκολα θα τολμήσει να κα΄νει οτιδήποτε. Το Υπουργείο έχει αφαιρέσει κα΄θε είδους εξουσία από τους εκπαιδευτικούς, γιατί να τους υπολογίσει η υπόλοιπη κοινωνία;

 
Μαρια
24 Μάιος 2022 15:33

Ατιμωρησία στους νταηδες μαθητές που φέρονται όπως θέλουν και οι καθηγητές δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, με τον φόβο της καταγγελίας των γονέων. Αυτή είναι η κατάσταση στα σχολεία και όλα τα άλλα είναι λόγια.

 
Δηλαδή
24 Μάιος 2022 12:19

Όταν οι γονείς δεν μπορούν ή και αδιαφορούν φταίει το σχολείο. Ωραίες οι επιτροπές κλπ, αλλά οι γονείς έχουν το πρώτο λόγο. Τι κάνει η Πολιτεία γι αυτό? Νομίζω τίποτε. Τι δυνατότητα έχει το σχολείο ώστε να υποχρεώσει τους γονείς να κάνουν κάτι? Νομίζω σχεδόν μηδενική.

 
@@iceland
23 Μάιος 2022 22:48

Ναι το Δημόσιο σχολείο πρέπει να μπορεί να υποστηρίξει τα παιδιά σε όλες τις δράσεις. Αν χρειαστεί και απόγευμα. Αντί για φροντιστήρια, στο σχολείο. Αλλά αυτό θέλει χρήμα κι εμείς δεν έχουμε ή δεν θέλουμε να το διαθέσουμε στην εκπαίδευση και την υγεία. Επειδή λοιπόν η εκπαίδευση συνεχώς υποτιμάται, μαζί με την ατιμωρησία σε μικρούς και μεγάλους, η κατάσταση θα είναι κάθε χρόνο και χειρότερη. Δεν μας σώνουν οι επιτροπές. Απλά με δράσεις όπως αυτή που έγραψα ότι γίνεται αλλού, έχεις μια καλύτερη εποπτεία. Και ένα παιδί να σώσεις, είναι κέρδος. Και ένα παιδί να κάνεις να συνειδητοποιήσει ότι ο τραμπουκισμός είναι βλαβερός για όλους, έχει τεράστιο κέρδος η κοινωνία.

 
Γφ
23 Μάιος 2022 21:42

Αυστηρές ποινές και περιορισμός των αδικαιολόγητων απουσιών....
Όλα τα άλλα για τα βιβλία.

 
ΥΕΝΕΔ
23 Μάιος 2022 21:39

Είχα γράψει ότι αν δεν υπάρξει νεκρός το υπουργείο δεν πρόκειται να κουνηθεί και να αυστηροποιήσει τις ποινές για τους μαθητές. Έκανα λάθος, μάλλον χρειάζονται πάρα πολλοί νεκροί για να αποφασίσει το υπουργείο για τα αυτονόητα. (αν είναι δυνατό η αυστηρότερη ποινή να είναι οι 2 μέρες αποβολή και μάλιστα ο μαθητής να βρίσκεται κατά τις ημέρες αποβολής στο σχολείο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)

 
Πιτσιφλής
23 Μάιος 2022 21:04

Πολύ αυστηρό το esos, ΜΠΡΑΒΟ!
Ελάχιστοι βάζουν «μηδέν» σήμερα...
Τα συγχαρητήριά μου στον Διευθυντή!

 
το καλυτερότερο μέτρο
23 Μάιος 2022 20:59

υπεύθυνος εκπαιδευτικός ! θα τα λύσει όλα , πώς δεν το σκέφτηκαν νωρίτερα να μην είχαμε θέματα;;;;; ΑΧΡΗΣΤΟΙ

 
Μάχιμος και μη μάχιμος
23 Μάιος 2022 20:23

Αυτή η καραμέλα με το μάχιμο!!! Σε ποια μάχη ακριβώς; Οι άλλοι τι είναι; Αιχμάλωτοι ;

 
@sto_zoumi
23 Μάιος 2022 19:53

Ακριβώς. Παρατηρητήρια και υπεύθυνοι και επιτροπές και επιμορφώσεις και να κατανοήσουμε το θύτη και να τον ευαισθητοποιήσουμε. Το παιδάκι δίπλα που ζει την κόλαση θα το βοηθήσουμε ποτέ;
Τιμωρία στο θύτη, στον εισαγγελέα οι γονείς του, αποβολή 5 ημερών με την πρώτη εκδήλωση φαινομένου και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος με την επόμενη. άμεσα. Αφήστε τα λόγια.

 
tad
23 Μάιος 2022 19:44

Το σχέδιο αυτό είναι θεωρία γραφειοκρατική μακριά από το τι συμβαίνει στο σχολείο. Όσο δεν αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο των ποινών σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του κύρους του Εκπαιδευτικού στην ελληνική κοινωνία, τόσο θα πληθαίνουν τα φαινόμενα αυτά. Αυτά τα δύο τα υποσκάπτει το Υπουργείο (ποινές και αναβάθμιση του Εκπαιδευτικού), όχι μόνο ΄τώρα αλλά πολλά χρόνια, προκειμένου να χαϊδεύει τους ψηφοφόρους ο εκάστοτε πολιτικάντης Υπουργός. Η βία παντός είδους προέρχεται από την παρακμή και η παρακμή και η σήψη έχει εμποτίσει την ελληνική κοινωνία από τους πολιτειακούς εκπροσώπους μέχρι και τον πιο απλό πολίτη.

 
@icekand
23 Μάιος 2022 19:27

Όλα στο σχολικό ωράριο! Να δούμε τι άλλο θα χωρέσει ! Όμιλοι δραστηριοτήτων! Εκτός ωραρίου. Το σχολείο ανοιχτό και το απόγευμα με δράσεις . Από αθλητισμό μέχρι ρομποτική, αστροφυσική, ξένες γλώσσες….

 
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΣΟΡΑΠΤΣΙΔΗΣ
23 Μάιος 2022 19:14

Επιτροπές, επιτροπές, πολλές επιτροπές, έτσι λύνονται τα θέματα...

 
Σχολική ζωή και ψυχολογία εφήβων
23 Μάιος 2022 18:44

Ανοικτές μηνιαίες συνταντήσεις με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα (γονείς, μαθητές, δάσκαλοι), διορισμοί παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών σε όλες τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας, εισαγωγή σεμιναρίων Ψυχολογικής Υποστήριξης σε όλα τα Λύκεια για εφήβους ηλικίας 15 έως 18 ετών, μια ηλικιακή περίοδο που παρατηρούνται πολλές ακραίες διακυμάνσεις στη συμπεριφορά των νέων.

Λύσεις υπάρχουν για τη σχολική ζωή και το κόστος υλοποίησης είναι μικρό - αρκεί να εφαρμοστούν με ορίζοντα δεκαετίας ώστε να έχουν αποτέλεσμα.

 
Προσοχή και στον εκπαιδευτικό
23 Μάιος 2022 18:20

Άντε να αποδείξεις ότι έχεις δίκιο , ότι σου επιτέθηκε μαθητής, ότι δε φταις, ότι σε έβρισε και κάνεις ότι δε καταλαβαίνεις. Όταν έρχεται ο γονιός και έχει πάντα δίκιο. Όταν εξηγείς ότι δε διάβασε και σου λέει ότι φταις εσυ γιατί δεν τα εξηγείς καλά . Όταν τραβά βίντεο εν ώρα μαθήματος και σου λέει δεν είδες καλά .

 
sto_zoumi
23 Μάιος 2022 18:16

Παρατηρητήρια, Επιτροπές, Υπεύθυνοι, Επιμορφώσεις και πολλά άλλα ωραία μεγάλα λόγια του αέρα. Πουθενά μα πουθενά δεν τολμάει κανείς να πει τις λέξεις που κάνουν τζιζ. Αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου με ποινές ανάλογες των συμβάντων. Η έννοια της τιμωρίας έχει εξαφανισθεί από την ελληνική παιδεία λες κι όλοι εμείς που μεγαλώσαμε σε ένα άλλο πλαίσιο γίναμε παλιάνθρωποι και οι σημερινή νεολαία είναι άγιοι.

 
Iceland
23 Μάιος 2022 18:06

Πριν από 7- 8 χρόνια στην Ισλανδία μπήκε υποχρεωτική ατομική συνάντηση του υπεύθυνου τμήματος με τους μαθητές. Μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα μια ώρα την εβδομάδα ο καθηγητής είχε συνάντηση με μαθητές. Έναν κάθε φορά. Εκεί συζητούσαν θέματα bullying. Η ώρα αυτή προσμετράται στο υποχρεωτικό ωράριο των εκπαιδευτικών. Και όχι δεν τους αύξησαν το ωράριο. Υπήρξε επιμόρφωση και δομές υποστήριξης. Αλλά τι να μας που κι αυτοί οι Ισλαμδοί. Εμείς βάλαμε ονοματαρες στην επιτροπή του Υπουργείου που τελικά δεν συνεδρίασε.

 
Εγώ εσυ αυτός
23 Μάιος 2022 17:17

Η βία δεν είναι μόνο μεταξύ μαθητών και το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί δέχονται επιθετική συμπεριφορά από γονείς πολλές φορές. Για τη βαθμολογία, γιατί πιστεύουν μόνο τα παιδιά τους, γιατί τα ξέρουν όλα, γιατί φταίνε μόνιμα οι άλλοι. Στροφή στις αξίες. Μόνο αυτό!

 
Θυμιος
23 Μάιος 2022 17:14

Ποιος αποφασιςε να καταργήσει το παρατηρητήριο; Υπάρχει βία στην κοινωνία, ατιμωρησία και μηδενική ανθεκτικότητα σε προκλήσεις. Τα εργαστηρια δεξιοτήτων αν γίνονται σωστά είναι σημαντικός ενδοσχολικος επιμορφωτικές παράγοντας αντιμετώπισης περιστατικών βίας αλλά και διάχυσης τεχνογνωσίας. Όταν λεμε μηδενική ανοχή στη βία πρέπει να το εννοούμε.

 
ΝΝ
23 Μάιος 2022 16:57

Ο τίτλος του άρθρου είναι λάθος.
Αντί του:
«Σχολική βία: Οι"μάχιμοι" εκπαιδευτικοί , αφημένοι στην τύχη τους, ανάμεσα σε γονείς και μαθητές»
Θα πρέπει να γίνει:
«Σχολική βία: Οι"μάχιμοι" εκπαιδευτικοί , αφημένοι στην τύχη τους, κάτω από γονείς και μαθητές»

 
Δημήτρης Κ.
23 Μάιος 2022 16:53

"μάχιμοι";
Δηλ. υπάρχουν και εφεδρείες, ώστε κάποιοι να ορίζονται ως "μάχιμοι"';

 
ΔΜ
23 Μάιος 2022 16:36

"Υπεύθυνος για τη σχολική βία και τον εκφοβισμό". Αλήθεια, έχετε γνώση τι συμβαίνει σε μεγάλες και όχι μόνο σχολικές μονάδες μονάδες; Σε Γενικά Λύκεια και ΕΠΑΛ; Με ποιο κύρος ένας "απλός καθηγητής" θα είναι υπεύθυνος σχολικής βίας; Πόσο χρόνο χρειάζεται καθημερινά ; Για ποιο λόγο να εμπλακεί όταν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μέσα και έξω από τη σχολική μονάδα; Με ποια "όπλα" θα αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα αφού οι παραβατικοι μαθητές δεν θα του δίνουν καμμία σημασία όπως περίπου συμβαίνει με τους εφημερεύοντες; Υπάρχει μνημόνιο ενεργειών για κάθε περίπτωση που θα λειτουργεί πάντα και για όλους το ίδιο;
Αν θέλετε να κάνετε στατιστικό κέντρο καταγραφής παραβατικών συμπεριφορών μέσα στα σχολεία, πείτε το δεν είναι κακό. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε τη σχολική βία, αυτά που προτείνετε είναι ανεπαρκή και αναποτελεσματικά, δείχνουν ότι δεν θέλετε να λύσετε κανένα πρόβλημα αν και δεν είναι απίθανο να μην έχετε ιδέα τι συμβαίνει μέσα στα σχολεία!

 
Εκτός τόπου και χρόνου
23 Μάιος 2022 16:27

Να το πούμε άλλη μια φορά μήπως και κάτσει κάποιος να σκεφτεί καλύτερα και με βάση πραγματικά δεδομένα. Ο εκπαιδευτικός στο Γενικό Λύκειο (φαντάζομαι ότι το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες βαθμίδες και σχολεία) δεν έχει χρόνο για να ασχοληθεί με όλα όσα του αναθέτουν. Η καθημερινή επαφή με τμήματα 26 ατόμων για 20 ή 18 διδακτικές ώρες την εβδομάδα, με τις υποχρεώσεις που αυτά δημιουργούν οδηγεί σε εξάντληση ένα προσωπικό κατά βάση γερασμένο (οι νεότεροι είναι ήδη σαραντάρηδες και πενηντάρηδες με ωράριο τουλάχιστον 20 διδακτικές ώρες την εβδομάδα). Όλες οι επιπλέον αναθέσεις έργου στην πραγματικότητα είτε διεκπεραιώνονται διαδικαστικά είτε απορροφούν ενέργεια από την απαιτητική διδασκαλία του Λυκείου. Καλό θα ήταν να ληφθεί υπόψιν ότι στην ελεύθερη αγορά των φροντιστηρίων η εν λόγω διδασκαλία παρέχεται σε αυστηρά ολιγομελή τμήματα από καθηγητές των οποίων οι υποχρεώσεις αρχίζουν και τελειώνουν σε αυτή την διδασκαλία. Το θέμα της ενδοσχολικής βίας καλό είναι να αντιμετωπιστεί με δραστική παρέμβαση και όχι ως άλλη μία εξωδιδακτική ανάθεση

 
Alexandros
23 Μάιος 2022 14:52

Άλλαξε ο Μανωλικός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.