ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΑ

Α. Κόπτσης για σχολική βία: Το 90% οφείλεται σε γονεϊκά πρότυπα

Δημοσίευση: 23/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καθημερινότητα είναι η σχολική βία με τους εκπαιδευτικούς να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Ο Αλέξανδρος Κόπτσης, Γενικός Γραμματέας Α & Β Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής Υπουργείου Παιδείας και ο Θωμάς Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Α΄ΕΛΜΕ Αθήνας μίλησαν στην ΕΡΤ με αφορμή μία ακόμη καταγγελία γονέα.«Αυτή δεν είναι η εικόνα των σχολείων μας. Το σχολείο που εμείς φτιάχνουμε θέλουμε να δημιουργήσει ανθρώπους με στάση ζωής με αξίες και αυτό επιτυγχάνεται με ένα πλήθος ενεργειών» υποστήριξε ο κ. Κόπτσης.

«To σχολείο δεν είναι ένας γυάλινος κόσμος αποκομμένος από την κοινωνία. Είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας και το ζήτημα της βίας είναι πολυπαραγοντικό», πρόσθεσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Όπου υπάρχει θέμα παρεμβαίνουμε άμεσα

«Έχει αποδειχθεί ότι το 90% οφείλεται σε γονεϊκά πρότυπα. Όσες παρεμβάσεις και να γίνονται και όσο ουσιαστικές και να είναι αυτές οι παρεμβάσεις δεν θα έχουν την αποτελεσματικότητα που πρέπει αν δεν υπάρχει ομοθυμία από όλους τους εμπλεκόμενους», τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Μιλώντας για τα περιστατικά βίας στα σχολεία υποστήριξε ότι το υπουργείο Παιδείας προσπαθεί να λύσει πρωτίστως παιδαγωγικά το θέμα, δίνοντας ταυτόχρονα εντολή για πειθαρχικές ευθύνες εφόσον υπάρχουν.

Είμαστε κοντά στους γονείς αλλά δεν λιθοβολούμε

«Δεν δίνουμε καμία ευθύνη αν δεν βγουν πρώτα επίσημα πορίσματα και ανακοινώσεις των επίσημων θεσμοθετημένων φορέων» είπε και πρόσθεσε ότι το υπουργείο Παιδείας δεν είναι είναι ανακριτικός μηχανισμός. «Είμαστε παιδαγωγικός οργανισμός που θέλουμε υγιείς μαθητές, ανάπτυξη συναισθηματικου – ψυχικού κόσμου και παράλληλα γνωστική ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο η βία σταματάει με την αλλαγή κουλτούρας. «Δώσαμε επιπλέον ψυχολόγους στα σχολεία. Όπου υπάρχει θέμα παρεμβαίνουμε άμεσα. Eίναι κοινωνικό φαινόμενο».

Αναφερόμενος στις ευθύνες των εκπαιδευτικών ο κ. Κόπτσης είπε ότι «είμαστε κοντά στους γονείς αλλά δεν λιθοβολούμε τους εκπαιδευτικούς. Αυτά τα περιστατικά θα εκλείψουν μόνο αν υπάρχει συνεργασία και ομοθυμία».

Βλέπαμε το πρόβλημα να έρχεται

Για το θέμα της σχολικής βίας μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» και ο Θωμάς Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας Α΄ΕΛΜΕ Αθήνας. «Από τον Σεπτέμβρη ζητάμε το θεσμικό πλαίσιο για να ξεπεραστεί μια κρίση που βλέπαμε να έρχεται» είπε και διευκρίνισε ότι το αίτημά τους αφορούσε την πρόσληψη ψυχολόγων και τον μικρότερο αριθμό τμημάτων για την καλύτερη προσαρμογή των μαθητών μετά την πανδημία.

«Δυστυχώς οι ψυχολόγοι ήρθαν τον Γενάρη με Μάρτη και δεν πήγαν σε όλα τα σχολεία»  τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ψυχολόγος είναι για 1.000 παιδιά.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «οι καθηγητές δέχονται ένα ιδιόμορφο μπούλινγκ αναφορικά με το ότι δεν κάνουν τίποτα», άποψη με τη οποία είπε ότι διαφωνεί. Αναφερόμενος στις καταγγελίες είπε ότι οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν στοιχεία για να προχωρήσουν σε μέτρα.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη ότι πλέον «κάνουμε την τρίχα, τριχιά» και ότι μεγιστοποιούμε τα ζητήματα που έρχονται στην επικαιρότητα.

«Όποτε υπάρχει καταγγελία το σχολείο πάντοτε τα παίρνει υπόψη του. Όταν εκ των υστέρων μαθαίνουμε κάποια πράγματα δεν μπορούμε την ευθύνη από τον διευθυντή, ο οποίος θα πρέπει να φορτωθεί όλη την κοινωνική παθογένεια».

Σχόλια (8)

 
Γεωργοδάσκαλος
25 Μάιος 2022 12:00

Σώπα!!! Μη μου πεις!!! Πε΄φτω από τα σύννεφα... κι εγώ που νόμιζα ότι οφείλεται στους εκπαιδευτικούς

 
Θύμιος
25 Μάιος 2022 10:24

Οι ψυχολόγοι πήγαν στα σχολεία. Τι κάνουν όμως; Έχουν οδηγίες; Έχουν δυνατότητες παρέμβασης; Ή έστειλαν νέους απόφοιτους και τους άφησαν χωρίς εποπτεία;
Οι παλιοί έλεγαν "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος". Αλλά από λόγια χορτάσαμε. O Chaos είπε το σωστό:
"Το σχολείο στέλνει 2 γραπτές προειδοποιήσεις στους γονείς και εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση, το παιδί αλλάζει σχολικό περιβάλλον".
Και ο εκπαιδευτικός που τα αποφασίζει αυτά δεν θα πρέπει να σέρνεται στα δικαστήρια αβοήθητος για χρόνια -γιατί κι αυτά έχουν συμβεί.

 
Ανώνυμος
25 Μάιος 2022 00:00

Δυστυχώς ο άκρατος δικαιωματισμος και το φοβικό σύνδρομο των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια έχει ολέθρια αποτελέσματα για όλους.

Ότι και να γίνει ο εκπαιδευτικός έχει άδικο και ο μαθητής δίκιο. Δεν υπάρχει ουσιαστικο ποινολογιο. Ειδικά, στο δημοτικό, ένας μαθητής που ατακτει και προκαλεί ακόμα εν ώρα μαθήματος δεν έχουμε τη δυνατότητα να τον βγάλουμε από την τάξη καθώς είναι παράνομο. Δεν υπάρχει ειδικός χώρος με επιβλέποντα για τους άτακτους.
Ακόμα και λεκτικη παρατήρηση να κάνουμε μερικές φορές μας τρέχουν με καταγγελίες στην διεύθυνση. Οι γονείς είναι εναντίον μας. Τα μεγαλύτερα παιδιά της έκτης μας απειλούν με αγωγές.
Πραγματικά μόνο θλίψη για όλους. Όλοι είμαστε χαμένοι. Θύματα μπουλινγκ που καταστρέφονται, θύτες που δεν μαθαίνουν κανόνες και όρια , εκπαιδευτικοί που δουλεύουν υπό αντίξοες συνθήκες και φυσικά ολόκληρη η κοινωνία αφού το σχολείο δεν είναι ένας χώρος κοινωνικοποίησης και μάθησης αλλά ένα μέρος που παιδικές ψυχές χάνονται και εκπαιδευτικοί ταλαιπωρούνται.
Είθε τα τελευταία θύματα να μας κάνουν να ξυπνήσουμε από τον όλεθρο που βρισκόμαστε ακόμα τώρα που είμαστε στο και πέντε...

 
Δημήτρης
24 Μάιος 2022 21:39

Αγαπητοί μου, τι το ψάχνετε; Τα σχολεία σήμερα έχουν σε γενικές γραμμές καλά παιδιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία. Ελάχιστοι ταραξίες λειτουργούν ανενόχλητοι λόγω: 1. νομοθετικού πλαισίου (για να δώσεις μεγάλη ποινή σε μαθητή σήμερα πρέπει να έχεις σύμβουλο ποινικολόγο). 2. ατολμίας δ/ντών (γίνονται δ/ντές χωρίς να έχουν συνείδηση του ρόλου τους). 3. φόβου των εκπαιδευτικών μάλλον δικαιολογημένου. 4. αρνητικού ρόλου των ΜΜΕ (ενώ, όταν συμβαίνει μπούλιγκ ξεσπαθώνουν κατά των δραστών, όταν τιμωρείται κάποιος ταραξίας είναι έτοιμοι να κατασπαράξουν τους εκπαιδευτικούς. Συμπέρασμα: δε γίνεται τίποτα, αφού όλη η κοινωνία οδηγεί τα πράγματα προς τα κει. Επειδή όμως η ισορροπία είναι στοιχείο της φύσης, αφού φτάσουμε στα άκρα, θα επανέλθουμε σιγά-σιγά. Εκείνο που δε μου αρέσει είναι ότι με την τακτική της πλήρους ανοχής ρίχνουμε νερό στο μύλο ακροδεξιών που τέτοια θέλουν για να επιβιώσουν πολιτικά

 
sto_zoumi
24 Μάιος 2022 15:40

Βαρυσήμαντες δηλώσεις. Το βαρέλι δεν έχει πάτο.

 
CHAOS
24 Μάιος 2022 11:18

Επί του πρακτέου, νέο θεσμικό πλαίσιο με ποινές και στήριξη των εκπαιδευτικών στην εφαρμογή τους, με άμεση απομάκρυνση μαθητών που δεν συμμορφώνονται. Δεν είναι δυνατόν να υποχρεώνονται τα παιδιά μας να συνυπάρχουν με περιπτώσεις που επισκέπτονται το σχολείο μόνο και μόνο για να δημιουργούν πρόβλημα στην τάξη και σε όλο το σχολείο και να μην μπορεί κανείς να τις αντιμετωπίσει. Αν δεν εφαρμοστούν ποινές δεν πρόκειται να βελτιωθεί η κατάσταση. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το σχολείο στέλνει 2 γραπτές προειδοποιήσεις στους γονείς και εφόσον δεν υπάρξει συμμόρφωση, το παιδί αλλάζει σχολικό περιβάλλον-υποχρεούται σε φοίτηση σε ειδικό σχολείο και αναλόγως του αξιόποινου της πράξης παρεμβαίνει η κοινωνική πρόνοια-αστυνομία και παίρνει υπο την επίβλεψη της το παιδί αναθέτοντας του ώρες κοινωνικής εργασίας κτλ....!!! Ειδάλλως για ποιο λόγο να συμμορφωθεί κάποιος όταν δεν έχει την παραμικρή συνέπεια στη ζωή του, ό,τι και αν κάνει?
ΕΛΕΟΣ...

 
Gregory
23 Μάιος 2022 23:14

Σχολική βία και σχολικός εκφοβισμός έχουν τις ρίζες σε κακά γονεικα πρότυπα, σε " δύσκολο" οικογενειακό περιβάλλον, σε κοινωνικό περίγυρο χωρίς πλαίσια, στο υπερμεγέθες εγώ και στο ανύπαρκτο εμείς που καλλιεργειται τα τελευταία χρόνια σε οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα των παιδιών. Το σχολείο και οι εκπαιδευτικοι δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον να έχουν πρωταγωνιστικο ρόλο και να δημιουργούν πρότυπα. Γι αυτό λοιπόν εδώ και τώρα νέο νομοθετικό πλαίσιο ( σκληρό αν είναι αναγκαιο) ώστε να απεμπλακουν οι εκπαιδευτικοι και ο σχολικός χώρος από πράξεις βίας, ανομίας, χουλιγκανισμου και κοινωνικής αναλγησίας. Και ας μη λησμονουμε ότι στις πράξεις βίας από ανήλικους την ευθύνη έχουν οι γονείς.

 
όλα τα ξέρει και τα λυνει
23 Μάιος 2022 21:41

το υπαιθ ! ευγε !

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.