Πρωθυπουργός: Τα ΑΕΙ να νοικιάζουν δωμάτια σε φοιτητές με χαμηλό ενοίκιο

Θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, με ομάδα φοιτητών και νεαρών εργαζομένων σε εταιρείες τεχνολογίας.
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανέπτυξε στους φοιτητ'ες την ακόλουθη πρόταση για τη φοιτητική στέγη:
- Φαίνεται αδιανόητο αυτή τη στιγμή ότι υπάρχουν πανεπιστήμια τα οποία μπορεί να έχουν δυνατότητα κι έχουν χώρο, να μην έχουν βρει τρόπο, μέσω συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, να κατασκευάσουν φτηνή και ανταγωνιστική φοιτητική στέγη.
- Δεν λέω κατ’ ανάγκη να είναι δωρεάν, αλλά ξέρετε όσοι έχετε σπουδάσει εκτός Αθηνών, τι ενοίκια μπορούν να ζητάνε.
- Φαντάζομαι ότι θα υπήρχε πολύ μεγάλη ζήτηση με ένα πολύ πιο χαμηλό ενοίκιο να μπορεί κανείς να έχει μία αξιοπρεπή φοιτητική στέγη εντός του χώρου του πανεπιστημίου.
Τα πανεπιστήμια δεν προσαρμόζονται με την ταχύτητα που απαιτείται
Ο Κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη λειτουργία των ελληνικών ΑΕΙ, είπε τα εξής:
Στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουμε πολλές νησίδες αριστείας, αλλά υπάρχει ένα συστημικό πρόβλημα: ότι τα πανεπιστήμια δεν προσαρμόζονται με την ταχύτητα που απαιτείται σε ένα κόσμο που αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα.
Και αυτό πρέπει να αλλάξει. Και πρέπει να αλλάξει καταρχήν μέσα από τα ίδια τα πανεπιστήμια, μέσα από τις ηγεσίες τους, μέσα από τον τρόπο με τον οποίο κάνουν τις επιλογές τους. Μέσα από το σπάσιμο στεγανών που έβλεπαν στο παρελθόν ότι τα πανεπιστήμια και η αγορά είναι δυο έννοιες τελείως ασύμβατες.
Ίσως η δική σας γενιά δεν τα θυμάται αυτά, αλλά το «έξω οι επιχειρήσεις από τα πανεπιστήμια» ήταν ο κανόνας. Αυτό αρχίζει και αλλάζει. Αλλάζει με την ταχύτητα που θέλουμε; Όχι, θέλω να είμαι ειλικρινής.
Το Σχέδιο Νόμου
Σχετικά με το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί μέχρι την Παρασκευή ο πρωθυπουργός τόνισε:
Πιστεύω ότι όταν δείτε το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα δείτε αρκετές καινοτόμες νέες ιδέες που πηγαίνουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Για το νέο ακαδημαϊκό χάρτη ο Κ. Μητσοτάκης σημείωσε:
Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι όλος ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας χρειάζεται πάλι δουλειά, επαναξιολόγηση. Διότι είναι λάθος για τη νέα γενιά, για τη γενιά που έρχεται και μετά από εσάς, να παράγουμε άνεργους πτυχιούχους.
Και νομίζω για αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία και η αξιολόγηση του κάθε Τμήματος, του κάθε Προγράμματος Σπουδών. Ναι, έχει σημασία και η βάση εισαγωγής την οποία επιβάλαμε για την οποία ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση και με πολιτικό κόστος, αλλά το κάναμε γιατί ήταν απαραίτητο να υπάρχει ένας εξορθολογισμός και να μην επιτρέπουμε σε τμήματα τα οποία υπολειτουργούσαν και παρήγαγαν τελικά με πολύ κόπο -αν τελείωναν οι φοιτητές- άνεργους πτυχιούχους, να επαναξιολογήσουμε το ρόλο τους και τη σημασία τους.
Και βέβαια με τη σειρά μας να επενδύσουμε σε νέες δεξιότητες για τις οποίες γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας. Και αυτό βέβαια αφορά τα πανεπιστήμια αυτά καθ΄ αυτά.
brain drain
Απαντώντας στις ερωτήσεις των νέων για το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει το brain drain, σημείωσε ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει συνολικά καλές δουλειές, καλές απολαβές και ένα εξαιρετικό περιβάλλον στο οποίο να εργάζεται κανείς αλλά και να ζει. Και νομίζω ότι αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν και είναι διατεθειμένοι να γυρίσουν». Και συμπλήρωσε: «Πάνω από όλα στέκομαι στην πίστη ότι τελικά η χώρα θα πάει καλά, άρα αξίζει τον κόπο να αφήσω μια καλή «έδρα» στο εξωτερικό, να πάρω ενδεχομένως την οικογένειά μου, να γυρίσω πίσω και να ξαναχτίσω την καριέρα μου και τη ζωή μου στην Ελλάδα».
Σύνδεση Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχει καλύτερη σύνδεση μεταξύ Πανεπιστημίων και επιχειρήσεων: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό και το νομοσχέδιο το οποίο φέρνουμε τώρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση απελευθερώνει τα πανεπιστήμια να μπορούν να συνδέονται πολύ πιο εύκολα με τις επιχειρήσεις, σπάει στεγανά και προκαταλήψεις του παρελθόντος, διότι ένα μεγάλο κομμάτι της πρωτογενούς δουλειάς, της πνευματικής ιδιοκτησίας που μπορεί να αποτελέσει τη μαγιά για μία επιχειρηματική δραστηριότητα, θα αναπτύσσεται στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα».
«Νομίζω το μέλλον του πανεπιστημίου είναι στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις γιατί οι επιχειρήσεις ξέρουν τι χρειάζονται σε ό,τι αφορά το skill», είπε από την πλευρά του ο πρώην Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ και εμπνευστής του «Πανοράματος Επιχειρηματικότητας», Ιορδάνης Λαδόπουλος.
Οι νέοι «πρωταγωνιστές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το όραμά του για την επόμενη τετραετία θα είναι να ξαναγίνουν οι νέοι «πρωταγωνιστές» μέσα από πολιτικές που θα προωθήσει η κυβέρνηση. Μίλησε για την ανάγκη να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες στους νέους και τους κάλεσε να συμμετέχουν στα κοινά, ώστε οι ίδιοι να διαμορφώσουν το μέλλον τους.
«Νομίζω από τη φύση τους οι νέοι είναι πολύ πιο εύκολο να αμφισβητήσουν την εξουσία από το να συνταχθούν με αυτήν. Αυτό είναι κανόνας και έτσι νομίζω πρέπει να είναι. Αλίμονο αν οι νέοι δεν είναι στην πρώτη γραμμή να αλλάζουν αυτά που δεν τους αρέσουν. Αλλά, η συμμετοχή στα κοινά είναι προϋπόθεση για να μπορεί να πετύχει κανείς σε αυτήν την αλλαγή. Και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι νέοι να θεωρήσουν ότι δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούν με τα κοινά καθ’ οιονδήποτε τρόπο, επειδή δεν μπορεί η φωνή τους να ακουστεί και δεν μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Και εκεί έχουμε κι εμείς μια μεγάλη ευθύνη να δίνουμε περισσότερες ευκαιρίες σε νέους», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Πανελλαδικές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Μεταπτυχιακό στη Γλωσσική Τεχνολογία
- Μεταπτυχιακό στην Πληροφορική
- Διάβημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον υπουργό Παιδείας
- Ν. Κεραμέως: Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να οργανώσουν μία τέτοια επίθεση
- ΝΔ: Ο Γρ. Ψαριανός δεν στοχοποίησε ανθρώπους, δεν στοχοποίησε κλάδους. Στοχοποίησε συγκεκριμένες συμπεριφορές
- Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Οδηγίες στα Εξεταστικά και Βαθμολογικά Κέντρα
- Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
- Μήνυμα του υπουργού Παιδείας Χρ. Κίττα ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχόλια (25)
Ο άνθρωπος είναι για γέλια. Στο εξωτερικό η φοιτητική εστία κοστίζει από 485-800 ευρώ τον μήνα και θέλει να νοικιάζονται στην Ελλάδα ποιο φτηνά από μία γκαρσονιέρα 250-350 ευρώ. Ούτε για θυρωρός δεν κάνει.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 1984!
Φοιτητικές εστίες δεν μπόρεσε να κατασκευάσει όλα αυτά τα χρόνια και τώρα ξεκινά ενέργειες για νέες φοιτητικές εστίες στο Βόλο και Λαμία!
Υπεύθυνοι όλοι: Υπουργεία, πολιτικοί (κόμματα και πρόσωπα, τοπικοί και όχι), διοικήσεις, καθηγητές, φοιτητικοί σύλλογοι και τοπικοί φορείς - πολίτες.
Καλά που δόθηκε προίκα από τα ΤΕΙ που καταργήθηκαν και υπάρχουν εστίες στην Καρδίτσα και Λάρισα.
@Πολίτης
Κάθε κατασκευή σε ΑΕΙ στην οποία γίνεται δαπάνη χρήματος απο την ΕΕ εχει αναγκαστικά άδεια. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές φορές η μη έκδοση οικοδομικής άδειας προερχόταν απο τον εργολάβο ο οποίος δεν το έκανε ενώ ηταν στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Η εποχή της τηλεθέρμανσης τελείωσε.
@ ΔΗΜΗΤΡΗΣ24 Μάιος 2022 22:32
Ο Μητσοτάκης δε δικαιούται να μιλάει για τίποτα γιατί είναι απερχόμενος. Οι εκλογές έρχονται. 3 χρόνια είχε και δεν έκανε ΤΙΠΟΤΑ.
Αντι να ασχολείται με το φοιτητικά δωμάτια μήπως να ανοίξει καμμιά λιγνιτική μονάδα γιατί ο χειμώνας είναι κοντά. Φέτος θέλαμε 25 ευρώ την ημέρα μόνο για θέρμανση. ΄Τι θα γίνει το χειμώνα έχει δει η κυβέρνηση κάποιο σχετικό όραμα να το κάνει πράξη πριν ανοίξουμε τα καλοριφέρ?
Όσο για τα δωμάτια όλοι ξέρουν ότι τα περισσότερα ιδρύματα είναι σε εκτός σχεδίου δόμηση, αυθαίρετα, και δεν παίρνεις άδεια από την πολεοδομία ούτε για βάψιμο. Ιδιαίτερα μετά την τάξη που έβαλε το όραμα χατζηδάκη για την εκτός σχεδίου δόμηση. Όχι άλλη τάξη.
@ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Ειναι ανέφικτο όλοι οι φοιτητές να έχουν δωρεάν σπιτι οταν σπουδάζουν σε άλλη πόλη. Αν το ΣΔΙΤ εφαρμοστεί σωστά θα μπορούν πέρα από εκείνουν που θα έχουν δωρεάν στέγαση, σε δευτερο επιπεδο να εχουν πρόσβαση σε ένα ενοίκιο χαμηλότερο της αγοράς. Ομως αυτά θέλουν χρόνο και ελπίζουμε να πάει καλά το εγχείρημα.
απάντηση στο σχόλιο "Δημήτρης, 24 Μάιος 2022 14:54"
Ποιος κάνει την πλάκα; Ο Μητσοτάκης τουλάχιστον μιλάει για το θέμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή άλλο κόμμα της "κοινωνικής ευαισθησίας", τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια;
Πολλά τμήματα ΑΕΙ δεν έχουν ούτε καν τις βασικές υποδομές, όπως επαρκείς χώρους διδασκαλίας (αίθουσες διαλέξεων και εργαστήρια) και σύγχρονες Βιβλιοθήκες (ανοιχτές 7 ημέρες την εβδομάδα, με ωράριο 09:00-21:00) ώστε να καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των νέων φοιτητών.
Ειδικά σε πολλά περιφερειακά τμήματα είναι ανέκδοτο να μην υπάρχουν Αμφιθέατρα και PC labs.
Τραγική εικόνα για πανεπιστημιακές Σχολές στον 21ο αιώνα, άρα δεν είναι μόνο η σίτιση και η στέγαση, ως Φοιτητική Μέριμνα προς τους ασθενέστερους, που παρουσιάζουν ελλείψεις - οι φοιτητές πρέπει καταρχάς να μπορούν να ΣΠΟΥΔΑΣΟΥΝ.
κάποιοι ζουν σε φυσαλίδα, και ονειρεύονται αφελείς υπηκόους που ακολουθούν το νεύμα του αρχηγού.\
Τουλάχιστον η υγιής νεολαία που δεν έχει φροντίσει να ακολουθήσει κομματικούς μηχανισμούς και να διαμορφώσει βιογραφικά επιτυχίας...το έχει πάρει απόφαση και κινείται με τις δικές της δυνάμεις.
Δυστυχώς, από το Πανεπιστήμιο που διδάσκω οι περισσότεροι βρίσκουν δουλειά΄ στο εξωτερικό από φοιτητές και ετοιμάζουν βαλίτσες από πολύ νωρίς, αφήνοντας πίσω μια χώρα που έπαψε να επενδύει στην νεολαία και στην ανάπτυξη.
Υπάρχει άραγε λύση?? Εμ βέβαια, αλλά απαιτεί ανθρώπους ψημένους και όχι 'προβλεπόμενες διαδρομές' που βασίζονται σε παλαιές και ξεπερασμένες πρακτικές.
@ ΔΗΜΗΤΡΗΣ24 Μάιος 2022 13:57
Και η λύση είναι αυτή που λέει ο απερχόμενος ΠΘ; Πλάκα μας κάνετε;
Το ζήτημα της φοιτητικής στέγασης και σίτισης είναι μείζον για πολλές ελληνικές οικογένειες. Ωστόσο δεν έτυχε ποτέ της αντίστοιχης προσοχής από το "κοινωνικό" κράτος. Σίγουρα θα μπορούσαν και τα πανεπιστήμια τα ίδια να βοηθήσουν. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι το θέμα μας να παίξουν πικ-πον οι ευθύνες αλλά να βρεθεί άμεσα λύση!
Το ΣΔΙΤ είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη διαδικασία και επιβαρύνει διοικητικά τα ίδια τα ΑΕΙ. Η ταχύτητα προσαρμογής των ΑΕΙ θα ηταν γρηγορότερη αν το ιδιο το κράτος ήταν γρηγορο.
είμαι ΔΕΠ σε περιφερειακό πανεπιστήμιο. Έχουμε φέρει πάμπολλες προτάσεις για να χρηματοδοτηθούν εστίες για φοιτητές ΄ώστε να μην καταλήγουμε με κενές θέσεις. Προφανώς αν μας ενέκριναν πολλά δωμάτια θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε κάποια.
Ε λοιπόν εδώ και 3 χρόνια δεν προχωράει τίποτα γιατί προφανώς δεν θέλουν οι ντόπιοι να χάσουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (πολλά από αυτά σε άθλια κατάσταση).
Οπότε ας ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός ότι το υπουργείο απορρίπτει αιτήματα χρηματοδότησης για αγορά δωματίων ή ανέγερση λόγω της εκμετάλλευσης των τοπικών κοινωνιών.
Αν είναι οι ιδιώτες να φτιάξουν σπίτια για να τα νοικιάζουν φτηνά με μεσίτη το πανεπιστήμιο, γιατί να μην τα νοικιάζουν μόνοι τους ακριβά;
Καλά, γιατί απλά να μην φτιάξει φοιτητικές εστίες; Το σχέδιο στον Βόλο για αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου με συνδυασμό φοιτητικής εστίας και εμπορικών χρήσεων είναι καλό στα χαρτιά (αν και διατηρώ επιφυλάξεις για την βιωσιμότητα των εμπορικών χρήσεων στην απόκεντρη τοποθεσία του).
Αφού ενδιαφέρεται για τον "ακαδημαϊκό χάρτη" μπορεί να μας πει τι έκανε τα 3 χρόνια που είναι στην εξουσία; Κορόιδευε τώρα που μπορείς γιατί σε λίγο θα τρέχεις....
Αλοιμονο αν γινουν πραξη αυτα που οραματιζεται ο πρωθυπουργος. Τοτε θα μπει ταφοπλακα στη βασικη ερευνα η οποια δεν φερνει ποτε αμεσα επιχειρηματικα οφελη. Ο επιχειρηματιας θελει αμεσα οικονομικα οφελη, αυριο το πρωί να πουλησει τεχνολογικα εργαλεια. Αν επενδυσει 10 ευρω θελει να βγαλει 100 και χωρις καθυστερηση. Κανενας επιχειρηματιας δεν θα επενδυσει σε τμηματα βασικης ερευνας οπως π.χ Φυσικο, Μαθηματικο,...Πως ομως θα παραχθει η επιστημονικη γνωση πανω στην οποια στηριζεται πληρως η τεχνολογια. Η Ελλαδα δεν εχει επιχειρησεις γιγαντες οπως η Ζημενς η οποια διατηρει επιστημονικα τμηματα ή επενδυει μεγαλα ποσα στη βασικη ερευνα διοτι της ειναι απαραιτητη η ερευνα π.χ στη Φυσικη των στοιχειωδων σωματιδιων ωστε να κατασκευασει τους πανακριβους υπεραγωγιμους ηλεκτρομαγνητες για να εστιαζονται οι δεσμες των σωματιδιων.
Είναι προφανής η γύμνια πολλαπλών "παραδοσιακών" πανεπιστημιακών τμημάτων με <30 εισακτέους κι όμως μένουν στο απυρόβλητο,
ενώ γίνεται το παν δια της τεχνητής απαξίωσης για να κλείσουν τμήματα από πρώην ΤΕΙ ακόμη και με 100% πληρότητα
αντί να ενισχυθούν.
Μόνο για το point "Ο νέος ακαδημαϊκός χάρτης" σαν να τον ακούω να μου ψιθυρίζει στο αυτί: "Φύγε Γιωργάκη, φύγε από τη χώρα, δε βλέπεις ότι σε κοροϊδεύω μπροστά στη μούρη σου;"
Κι όσον αφορά τις πράξεις του για τους νέους, απλά ασχολίαστο. Όχι τιποτά άλλο, πλέον έρχονται λαοθάλασσες με εμπορικά πλοία για να προλάβουν το τρένο (μάγκες και αυτοί;).
Πάντα τα ίδια επιχειρήματα από πράξεις μηδέν, δήθεν προάγει αξιοκρατία, έχει αφήσει τόσα τμήματα ανοιχτά για τις επαχιαρκές τσέπες και τώρα προσπαθεί να κλείσει και να συνενώσει τμήματα στα οποία γίνεται καλή δουλειά εδώ και τόσα χρόνια και παραμένουν στην αιχμή της τεχνολογίας.
Αλλά ποιος θα νοιαστεί γι' αυτά, ε-;
Ποιος θα κάτσει να ψάξει τι τμήματα σκοπεύει να κλείσει κι αν αξίζει να κλείσουν;
Λόγια πολλά, πάντως λιγότερα από τα τμήματα Πανεπιστημίων που πρέπει επιτέλους να κλείσουν γιατί είναι προβληματικά για την Ανώτατη Παιδεία.
Πολλές ασάφειες, πολλές και οι εκκρεμότητες που συσσωρεύονται - ανεξαρτήτως από τη βάση εισαγωγής, που δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο, χρειάζονται συνενώσεις σχολών σε κέντρο και περιφέρεια. Εξάλλου, τι νόημα έχει να εισάγονται σε μια σχολή τυπικά πχ. 100 πρωτοετείς φοιτητές και τελικά να αποφοιτούν οι 20-25;
Απαράδεκτο να αφήνονται να λειτουργούν επί χρόνια απομονωμένα τμήματα εκτός οργανωμένου Πανεπιστημιακού Campus σε χωριά και νησιά, τεράστιες οι ευθύνες των ακαδημαϊκών και της πολιτείας, καθώς είναι πιο εύκολο να διορθωθούν τα λάθη σχεδιασμού στην αρχή και όχι μετά από τέσσερις δεκαετίες (βλ. ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ)
https://www.esos.gr/arthra/78252/n-kerameos-i-ellada-mpainei-dynamika-st...
το όραμά του για την επόμενη τετραετία είναι … (μπράβο σιγουριά)
Να προστεθεί άμεσα το μάθημα
«επαιτεία στα φανάρια με ζογκλερικά»
στο πρώτο έτος για να βγάζουν και τα προς το ζην.
Α γειά σου... κι ο Πρύτανης διαχειριστής όπως στις πολυκατοικίες. Χαρά που θα κάνουν τώρα οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων! Προτείνω επίσης πανεπιστημιακά καφέ-μπαρ-κλαμπ, γιατί όχι και τσιπουράδικα!
ΥΓ. Ο τίτλος από τραγούδι της Έλλης Κοκκίνου.... μεγάλο (φοιτητικό) σουξέ.
Μα, να εγκλωβίζονται οι νέοι μας στα πανεπιστήμια, κύριε πρωθυπουργέ; Αφήστε το καλύτερα, δεν είναι όλοι ταλαντούχοι και ικανοί όπως οι διάφοροι γόνοι ισχυρών πατεράδων!
Για τη δική τους ανικανότητα τσιμουδιά. Πάντα ρίχνουν τις ευθύνες στους άλλους. Άντε να πάνε μόνιμα διακοπές να έχουν όλο το χρόνο για αμπελοφιλοσοφίες. Βαρεθήκαμε την κοροϊδία, την υποκρισία, το ψέμα τους. Έχουν διαλύσει την παιδεία με όλα αυτά που δεν κάνουν. Ακούς εκεί φαεινή ιδέα για μετατροπή των πανεπιστημιακών σε εργολάβους -ξενοδόχους. Τι άλλο θα ακούσουμε! Ήμαρτον.
Να έχει και το Στέκι ένα νόμιμο σπίτι, βρε παιδιά!...