ΒΟΥΛΗ

Υφ. Παιδείας:Όπου το επιτρέπει ο νόμος η άδεια δίδεται στους εκπαιδευτικούς

Δημοσίευση: 23/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Όπου το επιτρέπει ο νόμος λαμβανομένων υπόψη και των συνταγματικών ρυθμίσεων,   η άδεια δίδεται στους εκπαιδευτικούς δήλωσε σήμερα στη Βουλή η υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή .

Για  τους εκπαιδευτικούς με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, η Ζ. Μακρή είπε πως    κατά αναλογία και με βάση τη διάρκεια της σύμβασης μπορούν να πάρουν ειδική άδεια είκοσι δύο ημερών, ειδική άδεια έξι ημερών λόγω αναπηρίας, ειδικές άδειες σε δικαστικούς συμπαραστάτες, χορηγείται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς άδεια ασθενείας τέκνου, άδεια για παρακολούθηση σχολικής επίδοσης, πάντα σε αναλογία με τη διάρκεια της σύμβασης.

Για τις άδειες για την ανατροφή τέκνου ο πατέρας ή η μητέρα που είναι αναπληρωτής εκπαιδευτικός και έχει παιδί μέχρι δύο ετών, πρόσθεσε,  έχει δικαίωμα να κάνει χρήση του μειωμένου διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδομάδα από το διδακτικό ωράριο που αναφέρεται στη σύμβαση και απαλλαγή από τις πρόσθετες εξωδιδακτικές υποχρεώσεις.

Εναλλακτικά, ο φυσικός, θετός ή ανάδοχος γονέας, είτε μητέρα είτε πατέρας, αναπληρωτής εκπαιδευτικός ή μέλος του ειδικού εκπαιδευτικού ή βοηθητικού προσωπικού, σημείωσε η υφ. Παιδείας, εάν δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, μπορεί να πάρει άδεια για την ανατροφή του τέκνου με αποδοχές διάρκειας έως τριών μηνών και δεκαπέντε ημερών. Το διάστημα αυτό λογίζεται ως χρόνος διδακτικής υπηρεσίας, ως χρόνος ασφάλισης στους οικείους κλάδους κύριας σύνταξης, καθώς και στους οικείους φορείς επικουρικής ασφάλισης.

Επίσης, υπογράμμισε ,  χορηγείται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς -σε όλους τους εργαζόμενους μεταξύ αυτών και στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς- γονική άδεια για την ανατροφή παιδιού διάρκειας τεσσάρων μηνών χωρίς αποδοχές εκ μέρους του εργοδότη, που μπορεί ως εργαζόμενος να τη χρησιμοποιήσει είτε συνεχόμενα είτε τμηματικά μέχρι το παιδί να συμπληρώσει τα οκτώ χρόνια.

 Για τη χορήγηση αυτής της γονικής άδειας πρέπει ο εργαζόμενος γονέας έχει συμπληρώσει ένα έτος συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στον ίδιο εργοδότη.

Τους δύο πρώτους μήνες της γονικής άδειας ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλλει επίδομα γονικής άδειας στον κάθε γονέα μηνιαίως ποσού ίσου με τον ελάχιστο νομοθετημένο μισθό, όπως ορίζεται κάθε φορά.

Η Ζ. Μακρή υπενθύμισε πως  ρυθμίστηκε πρόσφατα με νόμο που ψηφίσαμε το 2022 να υπάρχει έγκαιρος χρονικός προγραμματισμός να υποβάλλονται οι αιτήσεις αδείας σε περιπτώσεις κατά τις οποίες γνωρίζουν, όπως είναι στην περίπτωση της ανατροφής τέκνου, δηλαδή οι αιτήσεις να υποβάλλεται το αργότερο μέχρι 31 Μαΐου, η χορήγηση να εκδίδεται μέχρι 30 Ιουνίου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.