ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ο Ν. Φίλης για πανεπιστημιακή αστυνομία και τις "διαρροές" της ΕΛΑΣ

Δημοσίευση: 24/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νίκο Φίλης, πρώην υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, τομεάρχης παιδείας ΣΥΡΙΖΑ

Με διαρροή της ΕΛΑΣ που διακινείται σήμερα πανομοιότυπη σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, πληροφορούμαστε ότι η Πανεπιστημιακή Αστυνομία ολοκληρώνει την «εκπαίδευσή» της και ετοιμάζεται να πιάσει «δουλειά» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, η εκπαίδευση αφορούσε σενάρια με:

«εισβολές στον χώρο, καταλήψεις αιθουσών, επιθέσεις σε φοιτητές και καθηγητές, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητές διαφόρων παρατάξεων, αντιμετώπιση βανδαλισμών, διακίνησης ναρκωτικών, ληστειών, κλοπών, ακόμη και παρεμπορίου [...] βγαλμένα από πραγματικά συμβάντα που έλαβαν χώρα σε πανεπιστήμια ολόκληρης της χώρας τα τελευταία χρόνια».

Δυστυχώς, δεν πρόκειται για σκηνές από θρίλερ γυρισμένο στην Κολομβία ή το Μεξικό, αλλά για την εικόνα που διακινούν για το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο. Χωρίς ντροπή, το δυσφημούν κατ’ εξακολούθηση, ενώ βέβαια έχουν φροντίσει να το πλήξουν με κάθε άλλο μέσο, με την επί τριετία νομοθέτησή τους.

Διαβάζουμε ακόμα ότι ειδικά στη Θεσσαλονίκη, εκεί που εκτυλίχθηκε πρόσφατα η αποτρόπαια επίθεση στους φοιτητές, η σκληρότητα της οποίας τρόμαξε ακόμα και κυβερνητικούς σχολιαστές, είναι σε εξέλιξη το «Σχέδιο Βιβλιοθήκη», με αξιωματικούς να «βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τις πρυτανικές αρχές προκειμένου από κοινού να καθορίζουν τις κινήσεις τους». Αποκαλύπτεται πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο του το υπουργείο Παιδείας, πώς αντιλαμβάνεται δυστυχώς τη θέση και τα καθήκοντά της η πρυτανική αρχή του ΑΠΘ.

Είναι λυπηρό. Ελπίζω οι εξελίξεις να μην είναι χειρότερες. Για μια ακόμη φορά: τα υπαρκτά προβλήματα στα πανεπιστήμια δεν αντιμετωπίζονται με βούρδουλα και οπλοφόρους. Γιατί τότε επιστρέφουν πολύ γρήγορα από την πλαϊνή πόρτα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση. Η επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει αμέσως την πανεπιστημιακή αστυνομία και θα αναστρέψει την πορεία απαξίωσης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Σχόλια (26)

 
@Πιτσιφλής
26 Μάιος 2022 09:03

Δεκτό... Ξέχασα να βάλω τη λέξη κάποιων, στην αρχική φράση <<Μα η "τέχνη" των πολιτικών>>.

 
@Ανήσυχος εκπαιδευτικός
26 Μάιος 2022 08:19

όχι και χάρισμα του λεπτού χιούμορ (αυτόδύναμη ΝΔ κλπ) άλλος σχολιαστής με κενές περιεχομένου σε σχέση με τα σχόλιά σου τοποθετήσεις ! άκου ισοπέδωση ! ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΣΤΙς ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΝΑ ΨΗΦΙΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΌ ΟΛΕΣ ΤΟς ΜΠΑΝΤΕΣ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥΣ. Δεν θα γίνει αλλά ας το προτείνει. Νισάφι με τους στρογγυλεύοντες τα πάντα. Αξια όλα τα περισσότερα λοιπά σχόλιά σου

 
Πιτσιφλής
26 Μάιος 2022 07:41

Διατυπώνετε αυθαίρετες γενικεύσεις και τους ισοπεδώνετε όλους, υπάρχουν αξιόλογοι πολιτικοί σε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου.

 
Αν δεν ήταν πιστευτός... θα γινόταν ποτέ ΠΘ?
25 Μάιος 2022 22:53

@Πιτσιφλής
Μα η "τέχνη" των πολιτικών αγαπητέ συνάδελφε, είναι ακριβώς το να μιλούν με τρόπο πειστικό και να γίνονται πιστευτοί, ενώ ΔΕΝ λένε την αλήθεια. Εκπαιδεύονται γι' αυτό. Θυμηθείτε το κορυφαίο παράδειγμα, με τέως πλανητάρχη για την "υπόθεση Λεβίνσκι"! Ως και την Πρώτη Κυρία είχε πείσει!
Ένα βίντεο για τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες του 2013 στο χώρο της υγείας, που εύκολα μπορεί να βρει ο καθένας στο youtube, είναι αυτό με τον σημερινό Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που δεν ήθελε να του "κλέβει τη δόξα η Τρόικα".

 
Πιτσιφλής
25 Μάιος 2022 21:50

@ Ανήσυχος εκπαιδευτικός Κατ’ αρχάς, η «ανάληψη ευθύνης» των πολιτικών που προκαλεί άφθονες αθυροστομίες και όχι μόνον... - πρόσφατη ιστορικά είναι η λαϊκή αντίδραση που επέφερε τη μετατροπή του μεγαλειώδους 48% σε μικρό μονοψήφιο - δεν έχει σχέση με τη «συγγνώμη» του Μητσοτάκη που διατυπώθηκε πριν από αρκετά χρόνια δημοσίως, σχετικά με τις απολύσεις που ανέφερε η Μαρία. Την μειώνεις αυθαίρετα, αφού το σχετικό βίντεο δεν είναι εύκολο να βρεθεί, προσωπικά δεν έχω τον τρόπο να το βρω και να στείλω προς δημοσίευση στο esos τον σχετικό σύνδεσμο, για να φανεί το ύφος του ομιλητή και να κριθεί ο λόγος με βάση την εικόνα, το περιεχόμενο και κυρίως τον τρόπο εκφοράς. Αν είχες αυτά τα στοιχεία, θα μπορούσες, τότε και μόνον τότε, να επιχειρηματολογήσεις πειστικά για να αντικρούσεις τη γνώμη μου. Άλλωστε, όλοι τους κρίνονται συνεχώς με βάση τη συνέπεια των λόγων και την αξία των πολιτικών τους προγραμμάτων, από τον τελικό κριτή.
Η ώρα της τελικής κρίσης πλησιάζει!

 
Ανήσυχος εκπαιδευτικός
25 Μάιος 2022 17:38

@Πιτσιφλής
Η αναφορά σου στη "συγνώμη" του Μητσοτάκη με εντυπωσίασε, ομολογώ! Κυρίως γιατί της έδωσες μεγάλη βαρύτητα ως μοναδική πολιτική πράξη ευθύνης! Προσπαθώ ακόμη να καταλάβω αν κυριολεκτείς, γιατί έχεις το χάρισμα του λεπτού χιούμορ. Δεν μπορεί να σου διαφεύγει ότι αμέτρητοι πολιτικοί έχουν "αναλάβει την ευθύνη" για πάμπολλες πράξεις τους, αλλά φυσικά αυτή αποτελούσε πάντα ένα λεκτικό σχήμα, καθώς παρέμειναν όλοι στη θέση τους!
Συμφωνώ λοιπόν απόλυτα με τη Μαρία για την υπενθύμιση της απόλυσης των φυλάκων. Μόνο έτσι βγάζει κι ένα νόημα η "συγνώμη" του Μητσοτάκη, αφού μ' αυτόν τον εύσχημο τρόπο μπορούσε να δικαιολογήσει την επαναπρόσληψη των φυλάκων με τη μορφή ...αστυνομικών!

 
Βιβλιοθήκες
25 Μάιος 2022 15:35

Μα η βιβλιοθήκη ήταν στέκι. Που να βρεθεί χώρος! Εξάλλου η κατάληψη είναι άσυλο ιδεών! Κανονικά κλάματα τα όμως!

 
Βιβλιοθήκες και Τεχνολογικά Πάρκα
25 Μάιος 2022 13:58

Αντί να μιλάμε για Βιβλιοθήκες και Τεχνολογικά Πάρκα σε όλα τα ΑΕΙ, διαβάζουμε δηλώσεις για αστυνομία και security...

Δίκιο έχουν όσοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα έχουν παραμεγαλώσει και θα μας πνίξουν όλους.

 
ΔΜ
25 Μάιος 2022 13:40

Θρίλερ στην Κολομβία ή το Μεξικό ήταν η εικόνα των καταλήψεων με τα "εργαστήρια" παραγωγής.... εμπορίου και ανομίας. Αυτά ήταν 50 χρόνια τώρα..... ας τελειώσουμε επιτέλους !!!

 
@Μαρια
25 Μάιος 2022 10:39

Υπάρχουν σεκιουριτι και κάμερες παντού στο εξωτερικό. Το όνομα μας πειράζει; Έχουμε σπουδάσει εκεί και ξέρουμε. Δε διανοήσε να βανδαλισεις η να κάνεις κατάληψη !!!

 
Μαριάς
25 Μάιος 2022 09:51

Το βασικό σενάριο που προσπαθεί να πουλήσει η κυβέρνηση είναι οτι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα ανομίας και ορμητήρια της μαφίας και αυτή θα βάλει τάξη. Στην πραγματικότητα δεν κατάφερε να ελέξει δέκα παιδιά στο ΕΜΠ και την ΑΣΣΟΕ και άλλα 5 στο ΑΠΘ δεκαετίες τώρα. Για να πουλήσει λοιπόν αυτό το σενάριο δυσφημεί συνολικά και συστηματικά το ελληνικό πανεπιστήμιο. Το άλλο σκέλος της προπαγάνδας είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλά τμήματα που δημιουργήθηκαν σε μια νύχτα κ.τ.λ. κ.τ.λ. Τα τμήματα αυτά δημιουργήθηκαν σε μια μέρα αλλά την περίοδο 1999-2004 ως τμήματα διεύρυνσης με κακοτεχνίες και πολλά λεφτά από την ΕΕ που κυριολεκτικά κατασπάραξε το εποικοδόμημα της παιδείας. Αυτοί τα δημιούργησαν και περίμεναν κάποιο αφελή να τα καταργήσει και να εισπράξει το πολιτικό κόστος. Με διάφορες πατέντες τύπου ΕΒΕ, ΑΔΙΠ, ΕΘΑΕΕ κτλ προσπαθούν τώρα να τα καταργήσουν μετριάζοντας το πολιτικό κόστος αντί να τα ενισχύσουν και να λειτουργούν υποδειγματικά. Αυτό όμως θέλει δημιουργική και συστηματική δουλειά ενώ ο λαϊκισμός και τα ψέματα είναι πολύ πολύ ευκολότερα.

 
Πιτσιφλής
25 Μάιος 2022 09:25

@ Μαρία
Ήταν λάθος του, το έχει παραδεχτεί δημοσίως και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που ισοδυναμούσε με συγγνώμη. Υπάρχει και το σχετικό βίντεο των ΜΜΕ.
Άλλη συγγνώμη δεν έχω ακούσει τα τελευταία σαράντα χρόνια...

 
Στέλλα
25 Μάιος 2022 09:14

@ Στέλιος25 Μάιος 2022 07:53
Φίλε ξύπνα. Άλλος κυβερνάει. Άλλη είναι υπουργός παιδείας. Για λίγο. Θα φύγει και εσύ μπορείς να τρέξεις πίσω της...

 
Στέλιος
25 Μάιος 2022 07:53

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κουράσει!!!

 
Σώστης
25 Μάιος 2022 07:01

Να του θυμίσει κάποιος ότι η υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου συνεχίστηκε επί των ημερών τους με την δημιουργία τμημάτων σε μια νύχτα και την μετατροπή των τει σε αει! Με τις εξαγγελίες για κατάργηση των πανελληνίων, την είσοδο στις σχολές με βαθμό 1 και άλλατραγελαφικά. Δεν μας λέτε ποτέ τι θα κάνετε! Μονάχα τι θα καταργήσετε! Για να ξέρετε η αστυνομία δεν οδηγεί σε υποβάθμιση. Όλα τα άλλα παραπάνω, ναι!

 
Αυτό το πανεπιστήμιο θελουμε ;
25 Μάιος 2022 05:31

Η απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου δεν έρχεται με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Απαξίωση είναι οι βανδαλισμοί, τα «στέκια» η βία οι καταλήψεις , οι προπηλακίσεις καθηγητών, οι εξευτελισμοί τους και τα χτισίματα με τούβλα εντός του γραφείου τους. Σκηνές σας αυτες που κρέμασαν ταμπέλα στον πρύτανη είναι νωπές ακόμη! Αυτό μας αξίζει ;

 
Μαρία
24 Μάιος 2022 23:19

Δεν υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού! Εδώ, να υπενθυμίσω καταργήθηκε η πανεπιστημιακή φύλαξη με απόφαση του σημερινού αρχηγού της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης, που σήμερα προχωρά σε προσλήψεις αστυνομικών για τη φύλαξη των πανεπιστημίων, πριν λίγα χρόνια απέλυε χιλιάδες σχολικούς φύλακες, διοικητικούς πανεπιστημίων, και προσωπικό φύλαξης των πανεπιστημίων. Το 2013, για όσους ξέχασαν τα πέτρινα χρόνια.

 
ΣΩΚΡΑΤΗΣ
24 Μάιος 2022 23:18

ΣΟΒΑΡΕΥΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

 
Επιστρέφουν με πολύ μεγαλύτερη ένταση;
24 Μάιος 2022 22:54

«…Γιατί τότε επιστρέφουν πολύ γρήγορα από την πλαϊνή πόρτα, με πολύ μεγαλύτερη ένταση». Σαν απειλή μού ακούγεται αυτό.

 
Πιτσιφλής
24 Μάιος 2022 22:20

Σταματήστε επιτέλους να στηρίζετε συνεχώς με τέτοια κείμενα τη ΝΔ, θα την βγάλετε αυτοδύναμη!

 
Χμ
24 Μάιος 2022 22:19

Το θέμα έχει κουράσει. Ο Φίλης έχει κουράσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κουράσει. Ναρκωτικά, βία, καταλήψεις, φασιστικές (αριστερές) συμπεριφορές, ανασφάλεια είναι όλα υπαρκτά και οφείλονται σε μια ισχνή μειοψηφία που επιβάλλεται δια της βίας.

 
ΔΕΠ
24 Μάιος 2022 22:04

" Για μια ακόμη φορά: τα υπαρκτά προβλήματα στα πανεπιστήμια δεν αντιμετωπίζονται με βούρδουλα και οπλοφόρους." Για μια ακόμα φορά ΔΕΝ μας είπατε όμως πώς λύνονται...

 
Δεν είσαι περίεργος...
24 Μάιος 2022 21:49

Ακόμα και σε Δημοτικό κλειδώνονται οι αίθουσες γιατί γίνονται κλοπές...

 
Για γέλια και για κλάματα
24 Μάιος 2022 21:29

Το βούρδουλα και τους οπλοφόρους; Εννοεί δηλ όταν μπαίνεις για το μάθημα θα τρως βουρδουλιές και θα δέχεσαι την κάνη προς το μέρος σου; Αυτό θέλει να μας πει; Κάμερες και σεκιουριτι σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Εδώ γιατί όχι; Μόνο καταληψίες;

 
Δυστυχώς
24 Μάιος 2022 21:24

«Δυστυχώς, δεν πρόκειται για σκηνές από θρίλερ γυρισμένο στην Κολομβία ή το Μεξικό, αλλά για την εικόνα που διακινούν για το δημόσιο ελληνικό πανεπιστήμιο»δυστυχώς τα είπατε όλα! Έτσι μοιάζει το ελληνικό πανεπιστήμιο σε κάποιες σχολές! Αυτή είναι η αλήθεια. Ας τη δούμε κατάματα. Ναι να υπάρχει έλεγχος! Οι καταλήψεις δεν ενοχλούν; Οι βανδαλισμοί; Οι καταστροφές;

 
Περίεργος
24 Μάιος 2022 20:11

Κύριε υπουργέ......το αυτονόητο είναι η ασφάλεια σε κάθε δημόσιο χώρο.....!!!
Το μπάχαλο και οι καταστροφές .....δεν είναι αγώνας.....!!!
Η Δημοκρατία δεν έχει ανάγκη τη βία.....και η ασφάλεια σε όλη την Ελληνική επικράτεια είναι καθήκον και υποχρέωση κάθε κυβέρνησης.
Φτάσαμε να κλειδώσουμε τις αίθουσες στα Διαλείμματα.....στα Λύκεια......για να μην γίνονται κλοπές και ζημιές....ΔΥΣΤΥΧΩΣ.....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.