ΒΟΥΛΗ

Βουλευτής ζητά διευκρινίσεις επί της οδηγίας για τη διαχείριση των απουσιών την τρέχουσα σχολική χρονιά

Δημοσίευση: 25/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κύρια Υπουργέ,

Στις 18/05/2022, το Υπουργείο σας έστειλε οδηγίες (ενημέρωση) σχετικά με την διαχείριση των απουσιών την τρέχουσα σχολική χρονιά (Αρ. Πρωτ.: 57181/ΓΔ4 , ΘΕΜΑ: Ενημέρωση Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας / Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής), αναφέροντας ότι: «Κατόπιν ερωτημάτων που αφορούν στη φοίτηση μαθητών/τριών στις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας / Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, σας ενημερώνουμε ότι οι απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας ή σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. π.χ. συμμετοχή σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες, δεν θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά το σχολικό έτος 2021-22».

Σε σχετική ερώτηση που σας υποβάλαμε, πριν από έναν χρόνο (αρ. κατάθεσης: 6973/31-5- 2021), σχετικά με την Αρ. Πρωτ.: 59871/ΓΔ4 ( 27/05/2021) για το ίδιο θέμα, μας απαντήσατε ότι οι αντικειμενικοί λόγοι ανωτέρας βίας σχετίζονται κυρίως με την τηλεκπαίδευση. Αναφέρατε, ταυτόχρονα ότι: «...οι απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν έως το τέλος της σχολικής χρονιάς και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας, (π.χ. διακοπή ρεύματος, κακή σύνδεση internet κλπ) δεν θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά το σχολικό έτος 2020-21.»

Επίσης, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Αλ.Κόπτση (ΕΡΤ 11/01/2022): «Παρά τις απουσίες 2.300 εκπαιδευτικών δεν χάθηκε ούτε ώρα μαθημάτων». Όσον αφορά στις απουσίες που αφορούν στις σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ., προφανώς δεν γεννάται θέμα δεδομένου ότι καλύπτονται από την παράγραφο 7 του άρθρου 24 της Υ.Α. με αριθμό 79942/ΓΔ4(ΦΕΚ 2005 τ. Β ́/ 31-05-2019).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να δώσετε διευκρινήσεις σχετικά με τους «αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας
βίας»;

2. Η ανωτέρω οδηγία σας καθιστά, αυτόματα, την παρουσία στο σχολείο σχεδόν προαιρετική, επομένως, με ποιο σκεπτικό προχωρά η διδασκαλία της ύλης των μαθημάτων, όταν οι μαθητές δεν έχουν υποχρέωση να την παρακολουθήσουν;

Η Ερωτώσα Βουλευτής
ΣΟΦΙΑ – ΧΑΪΔΩ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Σχόλια (10)

 
@ Aναστασία
26 Μάιος 2022 10:36

Νομίζω ότι κάνεις λάθος. Με τη συμφωνία των γονιών απουσίαζαν τα παιδιά πληρώνοντας επισκέψεις σε γιατρούς και εμείς (οι εκπ/κοί) σαν .......... μπαίναμε σε ένα ατέλειωτο σικέ γραφειοκρατικό παιχνίδι πλήρους εξευτελισμού. Το πρόβλημα είναι ο συνολικός αριθμός απουσιών και πώς να μην παραβιάζεται από την Πολιτεία όπως έγινε με την Μακρή.

 
Πλατάρος Γιάννης
26 Μάιος 2022 08:07

@Ανω ποταμων.
Έκανες ερώτημα στον ΔΕ για το αν έκανες καλά που ΔΕΝ καταχωρίσες απουσίες στο σύστημα για λογικούς κατ εσέ λόγους.
Και σου είπε να τις καταχωρίσεις αμέσως και αμελητι.
Ο ΔΕ έκανε δύο λάθη.
1) που δεν σου εξήγησε το λάθος σου.
2) που δεν σε τιμώρησε πειθαρχικα.
Στειλε του ένα ευχάριστηριο που σε ανε εται η διοίκηση.

Υ. Γ. Θα μπορούσα να σου εξηγήσω που έκανες τραγικό λάθος. Όχι βεβαίως που έκανες παράβαση καθήκοντος και ζητάς τα ρέστα και ειρωνεύεσαι. Αλλά, γιατί είναι λάθος να μην καταγραφεες πραγματοποιηθείσες απουσίες.
Απλώς δεν κάνεις για διευθυντής...

 
Αναστασία
25 Μάιος 2022 23:30

Μειώστε τις αδικαιολόγητες απουσίες. Πως επιτρέπετε να λείπουν τα παιδιά από το σχολείο 3,5 εβδομάδες (τόσο αντιστοιχεί στις 114 αδικαιολόγητες) χωρίς να δίνουν λογαριασμό; Είναι ο πιτσιρικάς έξω, του λες γιατί δεν είσαι στο μάθημα; Και απαντάει: Δικαίωμα μου είναι να κάνω απουσία. Και αν νομίζετε ότι ο γονιός θα ενδιαφερθεί, γελιέστε. Τόση ανελευθερία θέλετε να περάσετε, εδώ που πρέπει να περιοριστούν τα παιδιά κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε; Τα φοβόσαστε κατά βάθος; Ένα τραγικό λάθος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτό. Πήγε να μειώσει τη γραφειοκρατία και τον εξευτελισμό της αποδοχής ψεύτικων δικαιολογητικών από γιατρούς και τελικά διέλυσε τα σχολεία. Κοπάνες, άδειασμα των αιθουσών, ακόμη και των γυμνασίων, από τον Απρίλη κ.λ.π.

 
Για ταινία μόνο
25 Μάιος 2022 23:02

Φοβάμαι ότι η απάντηση στην ερώτηση θα είναι: "Ρόδα τσάντα και κοπάνα".... και αριστεία.

 
@ Ελένη
25 Μάιος 2022 22:01

Τι είναι αυτά που λέτε κυρία Ελένη; Έχετε σχέση με το σχολείο; Οι 114 απουσίες ετησίως που δίνει ο νόμος φτάνουν και περισσεύουν και για ιώσεις και για υποψία covid και για όλα. Απλώς η υφυπουργός υπέπεσε σε έσχατο λαϊκισμό με μια εγκύκλιο παράνομη που πράγματι κλείνει το μάτι στους μαθητές ότι η προσέλευση στο σχολείο είναι προαιρετική. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΕΤΟΙΟ ΜΗΝΥΜΑ. Μπράβο στη βουλευτή που με την ερώτησή της έσωσε την τιμή και ημών των εκπαιδευτικών που σιωπήσαμε. Όσον αφορά το σχόλιο ότι η ερώτηση είναι χρονικά άστοχη δε συμφωνώ πρώτον γιατί θα αναδείξει την κατάντια και δεύτερον γιατί η εντολή ήλθε στο παρά πέντε, επομένως καμιά ερώτηση δεν προλάβαινε τον εξευτελισμό του εκπαιδευτικού συστήματος

 
@Ελένη
25 Μάιος 2022 20:25

Για αυτό τα παιδιά εχουν 114 απουσίες... για να αρρωστήσουν.
Όχι για κοπάνα ούτε είναι "κανονική άδεια".
Ουτε για καταλήψεις.

 
Ελενη
25 Μάιος 2022 15:30

Η ρύθμιση είναι ασαφής γιατί όντως καθιστά το σχολείο προαιρετικό. Όμως φέτος έπρεπε να γίνει γιατί υπήρξαν παιδιά που απουσίασαν λόγω ιώσεων χωρίς να βγουν ποτέ θετικά στον κορονοιο αλλά με εντολή γιατρού έμειναν σπίτι. Μια τετοια ίωση να πέρασε ένα παιδί, και άλλο ένα θέμα υγείας πχ τραυματισμό, μαζευονται πολλές απουσίες που αγγίζουν το όριο. Φέτος η χρόνια δεν ήταν φυσιολογική. Αλλά καλό θα ήταν να μην γίνει στνηθεια.

 
ANV POTAMVN
25 Μάιος 2022 11:28

Την ερώτηση την υπέβαλα σε ΔΔΕ και έλαβα απάντηση: "Αν δεν έχεις καταχωρίσει απουσίες πλημμελώς να τις καταχωρίσεις άμεσα". Σα να σου λέει βούλωσέ το. Τις οποίες μετά θα δικαιολογήσω βέβαια λόγω ανωτέρας βίας. Παρ' τ' αβγό και κούρευτο.

Άλλα λόγια να μισούμαστε. Αυτή είναι η Δημόσια Διοίκηση.

 
Φ. Κώστας
25 Μάιος 2022 10:10

Την ερώτηση που έπρεπε να έχουν κάνει οι εκπαιδευτικοι και οι συνδικαλιστές τους την έκανε μια βουλευτής.

Μπράβο της.

 
Άκυρη ερώτηση
25 Μάιος 2022 09:50

εκτός τόπου και χρόνου η ερώτηση, καθώς όλοι οι σύλλογοι συνεδρίασαν και πέρασαν τους πάντες με υπεύθυνες δηλώσεις ανωτέρας βίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.