ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρωθυπουργός: Τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ

"Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες"
Δημοσίευση: 28/05/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό  χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, το οποίο ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Ν.Κεραμέως, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου.

"Είναι ένα πολύ τολμηρό και πολύ μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο, το οποίο σας ζητώ να το στηρίξουμε όλοι με πολύ μεγάλη ένταση. Αυτό θα είναι η μεγάλη ιδεολογική μάχη την οποία θα δώσουμε τους επόμενους μήνες", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και τόνισε:.

  • Είναι ένα πανεπιστήμιο το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες για φοιτητές και καθηγητές.
  • Καθιερώνει εσωτερικά προγράμματα Erasmus, παράλληλες σπουδές σε σχολές, διπλά πτυχία, startups φοιτητών, σύνδεση με την εργασία πριν ακόμα από την αποφοίτηση.
  • Κι όλα αυτά συνδυασμένα με ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο διοίκησης αλλά και ανάδειξης καθηγητών, το οποίο συνδυάζει τη διαφάνεια με την αξιοκρατία, στα πρότυπα που ισχύουν σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Για τα επεισόδια στο ΑΠΘ ο Κ. Μητσοτάκης σχολίασε:

  • Η ίδια η ζωή, λοιπόν, αποκαλύπτει την υποκρισία του λαϊκισμού, όπως και χθες, που μερικοί νεαροί επιτέθηκαν στους αστυνομικούς οι οποίοι προστάτευαν τα έργα κατασκευής της νέας βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
  • Θα πω μόνο ότι αν κάποιοι θέλουν να ξαναμπούν με βαριοπούλες και να τα κάνουν γυαλιά καρφιά, η πολιτεία δεν θα το επιτρέψει. Και ότι αν αναζητούν αίμα και «ήρωες» επεισοδίων δεν θα τους βρουν σε συλλογικότητες με το αποκαλυπτικό όνομα «Ανομία». Και ότι, επιτέλους, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαλέξει: με τη γνώση και την ελευθερία ή με τις κουκούλες και τη βία; Βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα;
  • Αυτά είναι τα απλά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσουν. Δική μας απάντηση στο γκρέμισμα των βιβλιοθηκών είναι το χτίσιμο της νέας παιδείας, της τριτοβάθμιας παιδείας, όπως δηλώνει και το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια το οποίο έχει εγκριθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και παρουσιάστηκε αναλυτικά χθες από την Υπουργό Παιδείας.

Σχόλια (25)

 
Τρελή κωμωδία
30 Μάιος 2022 22:46

@Polar_Fish
Αχ αγαπητέ... εδώ ο νόμος για τα στελέχη (που είναι ήδη ψηφισμένος) και δεν "περπατάει"! Σε ποιά διαβούλευση? Σε διακωμώδηση έπρεπε να δοθεί κατά τη γνώμη μου.

 
Δεδομένα από ΜΟΔΙΠ και ΕΘΑΑΕ
30 Μάιος 2022 13:20

Απαιτείται να κλείσουν επιτέλους οι μη βιώσιμες Σχολές Πανεπιστημίων, που δεν έπρεπε καν να έχουν ιδρυθεί, και να μετακινηθούν οι θέσεις εισακτέων που αναλογούν σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ (ανά έτος) στα υπόλοιπα ΑΕΙ.

Πού είναι τα δεδομένα από τις ΜΟΔΙΠ των ΑΕΙ και την ΕΘΑΑΕ; Δεν είναι όλα τα στοιχεία των ΑΕΙ διαθέσιμα σε έναν κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου

https://www.esos.gr/arthra/78362/thesmothetoyntai-trieti-tmimata-efarmos...

Χρειαζόμαστε τα παλιά ΤΕΙ με διαφορετική ονομασία; Χρειαζόμαστε δεκάδες τμήματα Πληροφορικής, Μηχανικών, Διοίκησης Επιχειρήσεων κ.α. απλωμένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας -σε χωριά και νησιά, χωρίς υποδομές και με ελάχιστους ενεργούς φοιτητές- ή μήπως θα ήταν καλύτερο να έχουμε 10-12 campus ώστε να αναπτύσσεται η έρευνα και η καινοτομία παράλληλα με την εκπαίδευση;

https://www.esos.gr/arthra/78342/se-dimosia-diavoyleysi-shedio-nomoy-gia...

 
Polar_Fish
29 Μάιος 2022 21:54

Το σχεδιο νόμου είναι ηδη στη διαβούλευση.

 
Τολμηρό και χχχ
29 Μάιος 2022 12:58

Τολμηρό και ακατάλληλο συμπορεύονται καμία φορά.

 
Ελλάδα 3.0
29 Μάιος 2022 12:19

Το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τις φοιτητικές εκλογές να το εφαρμόσεις και στις εθνικές εκλογές κ. Πρωθυπουργέ. Δεν χρειάζονται κόμματα και παρατάξεις. Ένας κατάλογος και ψηφίζεις ό,τι να ναι. Αχταρμάς. Αυτό είναι το όραμα για την Ελλάδα 2.0. Διορισμένοι ηγήτορες, ενιαία ψηφοδέλτια, λοβοτομημένοι πολίτες που θα ασχολούνται με την κάθε Πισπιρίγκου και φιμωμένο διαδίκτυο.

 
Ωχ
29 Μάιος 2022 11:44

Ο ΠΘ έχει γνώμη και είναι μάλιστα και ενθουσιασμένος για ένα νομοσχέδιο από μια παρουσίαση-΄έκθεση ιδεών; Μου ακούγεται ανησυχητικό έως τρομακτικό....

 
Κώστας
29 Μάιος 2022 11:28

Είναι πρωτοφανής η αναλγησία και η αλαζονεία αυτής της κυβέρνησης. Υποτίθεται πως ήταν σε υψηλή προτεραιότητα η δημιουργία ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τα Πανεπιστήμια. Όμως, εδώ και 3 χρόνια δεν έκανε το παραμικρό. Υποτίθεται πως προετοίμαζε ένα νομοσχέδιο και τελικά αντί να το παρουσιάσει στους άμεσα ενδιαφερόμενους, το παρουσίασε στους δημοσιογράφους!!! Φυσικά, οι λεπτομέρειες του νόμου είναι άγνωστες, η διαβούλευση πάει για το κατακαλόκαιρο και η γνώμη της Πανεπιστημιακής κοινότητας πάει στον κάλαθο των αχρήστων. Προτείνω να το ψηφίσετε τον Αύγουστο, με ενδεικτικότητερη ημερομηνία Παρασκευή 12 Αυγούστου.

 
ΔΕΠ
29 Μάιος 2022 11:07

Τολμηρό και καινοτόμο powerpoint. Είναι μάλιστα τόσο τολμηρό και καινοτόμο που ο ΠΘ και η υπουργός φανερά φοβούνται (aka τρέμουν σαν το ψάρι) τις αντιδράσεις ΔΕΠ, φοιτητών και Πρυτάνεων και δεν παρουσιάζουν την αναλυτική του μορφή. Μετά από 3 χρόνια (θυμίζω πως το είχε στο συρτάρι ο Διγαλάκης) έφεραν ένα powerpoint και περιμένουν πότε θα πιάσουν τα 40αρια για να το πα΄νε προς ψήφιση.

 
ΔΕΠ
29 Μάιος 2022 08:03

Εφόσον σύμφωνα με το πρωθυπουργό είναι προαποφασισμένο το νομοσχέδιο και έχει τεθεί θεμα πειθαρχίας και μάχης, προχωρήστε στη ψήφιση του χωρίς διαβούλευση για να μην
χαθεί άσκοπα χρόνος οπως έγινε με τη ΕΒΕ.

Τις συνέπειες της ΕΒΕ με τις -9000 θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια και τις άλλες -10000 κενές που θα δούμε το Σεπτέμβριο τις γνωρίζουμε όλοι και παρόλα αυτά το ψήφισαν με την αιτιολογία του 0,1,2 που έγινε 9,10,11.

Από ότι φαίνεται το προτεινόμενο μοντέλο διοίκησης θα είναι μια άνιση μάχη της δημοκρατίας έναντι της ολιγαρχίας που θα ανατρέψει την σημερινή αριστεία των δημοσίων Πανεπιστημίων για να εισάγει κομματικά ελεγχόμενους πρυτάνεις και εξωτερικούς. Μην καταργείται τις εκλογές και το ισχύον επιτυχημένο σύστημα δημοκρατικό
σύστημα διοίκησης. Τι θα προσφέρουν οι αδιάφοροι εξωτερικοί πέρα από το να εισάγουν τα συμφέροντα τους στη λειτουργία του πανεπιστημίου. Αλίμονο αν ένα πανεπιστήμιο χάσει το αυτοδιοίκητο

 
nikoletta
28 Μάιος 2022 23:51

Τολμηρή και καινοτόμα θα είναι η λαϊκή ετυμηγορία σύντομα!!!

 
νικοσ
28 Μάιος 2022 21:41

Μπράβο. Προχωρήστε με οποιοδήποτε πολιτικό κόστος.
Να πάμε μπροστά επιτέλους. Έχουμε Δημοκρατία. Δε θα κάνουν κουμάντο οι λίγοι στα Πανεπιστήμια.

 
Κωνσταντίνος
28 Μάιος 2022 19:53

Αγαπητέ Κυριάκο, ξέχασες τι κάναμε το 2013; Εγώ στο ΥΠΑΙΘ κι εσύ στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Αφήνοντας τα περισσότερα πανεπιστήμια χωρίς φύλακες, τις βιβλιοθήκες χωρίς προσωπικό! Περισσότερους από 1300 εργαζόμενους στείλαμε εκτός ΑΕΙ, με τις ευλογίες της τρόικα τότε... Κρύβε λόγια, Κυριάκο μου. Κρύβε λόγια!

 
Bipolar fish
28 Μάιος 2022 18:31

Αν μια απλή παρουσίαση ονομάζεται σχέδιο νόμου και γίνεται τόση συζήτηση....κάτι δεν πάει καλά και κάποιοι μας κοροϊδεύουν...3 χρόνια μετά και δεν έχουμε δει ΤΙΠΟΤΑ για τα ΑΕΙ μας, ενώ η Πανεπιστημιακή αστυνομία αργεί πολύ...τα δε Συμβούλια Ιδρύματος είναι ένα θλιβερό πισωγύρισμα αν βέβαια ψηφιστούν.

 
Τόλμη για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις
28 Μάιος 2022 17:04

Τόλμη χρειάζεται για να κλείσουν/συγχωνευθούν 150 περίπου τμήματα και σχολές που είτε είναι πανομοιότυπες και βρίσκονται στην ίδια περιοχή είτε είναι απομονωμένες και υποβαθμισμένες και αδυνατούν να συγκρατήσουν καθηγητές, ερευνητές και φοιτητές.

Δεν μπορεί να είναι όμηροι συντεχνειακών συμφερόντων οι φοιτητές και οι οικογένειές τους, ή να δηλώνουν σχολές μοναχά με την ελπίδα μετεγγραφής.

 
dhmhtrhs
28 Μάιος 2022 16:18

δεν πρόκειται να περάσει το εκτρωμα αυτό και το ξέρουν

 
Τι δεν καταλαβαίνω?....
28 Μάιος 2022 15:07

1. Οι αποφάσεις ελήφθησαν και το νομοσχέδιο είναι έτοιμο αλλά ΔΕΝ παρουσιάστηκε εχθές? Για ποιο λόγο άραγε?
2. Θα δοθεί στη δημοσιότητα (και προς διαβούλευση express και εικονική?) μέσα στα μπάνια του λαού και με τα πανεπιστήμια ΚΛΕΙΣΤΑ? Για ποιο λόγο άραγε?
3. Άρα "η μεγάλη ιδεολογική μάχη" θα δοθεί το κατακαλόκαιρο με 40 βαθμούς και την Αθήνα άδεια? Δηλαδή μάχη μόνο στα κανάλια και χωρίς αντίπαλο? Για ποιο λόγο άραγε?
4. Ποιοι είναι οι αντίπαλοι και γιατί (αφού γίνεται λόγος για μάχη)? Τα πανεπιστήμια, οι καθηγητές, οι φοιτητές και η αντιπολίτευση? Δηλαδή κανένας δεν κατάλαβε ότι το νομοσχέδιο είναι τόσο καλό (και για το καλό τους....) και θα το πολεμήσουν? Για ποιο λόγο άραγε?
ΥΓ. Για τα νομοσχέδια της κας Κεραμέως για το σχολείο και τα στελέχη, ο κος ΠΘ δήλωνε "Ενθουσιασμένος". Εδώ τον βλέπω λιγότερο.... ή είναι ιδέα μου?

 
Αριστεία, όχι αστεία
28 Μάιος 2022 14:46

Να μου το θυμηθείτε. Η υπουργάρα θα ρίξει την κυβέρνηση.

 
Γελωτοποιοι
28 Μάιος 2022 14:37

Η πλάκα είναι πως μιλάνε για το νομοσχέδιο και νομοσχέδιο δεν έχουμε δει ακόμα. Εκτός αν μια παρουσίαση σε ppt αποτελεί νομοσχέδιο. Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που δεν έχουν διευκρινιστεί. Και όμως αυτο-αποθεώνονται!!!! Απορώ με το θράσος τους. Ζουν πραγματικά σε παράλληλο σύμπαν!

 
Νικη
28 Μάιος 2022 14:24

Αν είστε ξανά κυβέρνηση μ όλα αυτά που κάνετε!!!! Όλες οι κοινωνικές ομάδες σας κατάλαβαν πλεον!!!! Στα χαρτιά θα μείνει το σχέδιο σας!!!!

 
Χαρά
28 Μάιος 2022 13:52

Ο τολμηρός αυτός πρωθυπουργός που κοπτεται για την βιβλιοθήκη του ΑΠΘ δεν ήταν ο ίδιος που την έκλεισε το 13 επί Σαμαρά αφού έθεσε σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους της ξυπνήστε ρε

 
ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ (Φυσικός)
28 Μάιος 2022 13:26

Όταν ένας μηχανικός έχει τους εργάτες αντίθετους, μ' αυτό που οραματίζεται, δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα!!!!!!!!!!!. Η Κεραμέως βάζει σε μπελάδες τον Μητσοτάκη, με το νέο νομοσχέδιο, που βγάζει τους φοιτητές στο δρόμο, εκθέτοντάς τους στα πυρά των ΜΑΤ, από απόσταση 2 μέτρων.

 
παραπλανεί τον Κόσμό
28 Μάιος 2022 13:24

Μας ήρθε ΤΡΙΤΟ ΧΡΟΝΟ να εφαρμόσει αυτά που είχε προεκλογικά υποσχεθεί. Τίποτα αλλο μέχρι τώρα δεν εχει εφαρμόσει ήτοι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΒΑΣΗ ΤΟΥ 10, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ .
Τον πιστεύει κανείς...φυσικά οχι

 
κάτι λείπει
28 Μάιος 2022 12:55

κάτι λείπει από το σχέδιο...ααα ναι λείπει η χρηματοδότηση, λείπει η ουσία, λείπει η σύγχρονη ματιά κτλ κτλ.
Το λέει κάποιος που βρίσκεται στον χώρο 40 χρόνια, έχει σπουδάσει και δουλέψει σε 2-3 Πανεπιστήμια στο εξωτερικό, έχει συνεργασίες με διοικήσεις και με ακαδημαϊκούς στον χώρο.
Το λέει κάποιος που βλέπει τα τελευταία χρόνια (και προ ΝΔ για να μην μπερδευόμαστε) να αποδομείται η ανώτατη παιδεία (αν θέλετε βάλτε και δημόσια), που βλέπει τους καλούς αποφοίτους να φεύγουν χωρίς δεύτερη σκέψη, που βλέπει άξιους συναδέλφους είτε να βρίσκουν δουλειά έξω είτε να συμβιβάζονται στα ελάχιστα.
Δεν υπάρχει επιστροφή, σιγά σιγά θα κλείσουν τα Πανεπιστήμια όπως τα ξέραμε, θα μείνουν 3-4 δυνατά και τα υπόλοιπα θα είναι γνωστά για τις 'ανώτερες σπουδές' τους. Από πτυχία θα έχει κάθε Έλληνας 2-3 αλλά σύντομα θα καταλάβει ότι έχασε πολύτιμα χρόνια και θα καταλήγει υπάλληλος γραφείου στην καλύτερη των περιπτώσεων.

 
Τραχανά απλώνει; Που είναι το νομοσχέδιο;
28 Μάιος 2022 12:33

Το άπλωμα του τραχανά είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που χρησιμοποιείται για να παρομοιάζουμε όταν κάποιος αργοπορεί πολύ χωρίς λόγο (=ταλαιπωρία) . Νόμο πλαίσιο ακούμε και νόμο δεν βλέπουμε μετά από τριάμισι χρόνια!
Η επιτυχία στην τριτοβάθμια χρειάζεται άμεσα: 1) Συγχώνευση ομοειδών ή/και κατάργηση τμημάτων με ελάχιστους εισακτέους ή/και δίχως επαγγελματικά δικαιώματα, 2) Αριθμός εισακτέων σύμφωνα με τον προγραμματισμό των τμημάτων και ΄όχι αυθαίρετα από το υπουργείο, 3) Απαλοιφή της γραφειοκρατίας στην πλήρωση θέσεων διδακτικού -εργαστηριακού προσωπικού (δεν μπορεί η διαδικασία να κρατά από έναν το λιγότερο χρόνο μέχρι και πολλά χρόνια για την κάλυψη μιας θέσης ή βαθμίδας), 4) Απαλοιφή της γραφειοκρατίας στην οικονομική διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων και των άλλων πόρων του πανεπιστημίου.
Προ των εκλογών είναι ύποπτη η επανασύσταση εκ του μηδενός, με 320 άρθρα και μεταβατικές διατάξεις. Ο Γαβρόγλου επέλεξε την ισοπέδωση προ των εκλογών.
Εσείς φαίνεται ότι σκοπεύετε εντέλει στην πλήρη αποδιοργάνωση-διάλυση του Δημόσιου πανεπιστημίου ψηφίζοντας ένα τέτοιο νομοσχέδιο λίγο πριν τις εκλογές ώστε να εμφανιστούν οι συνέπειες της διάλυσης στα πανεπιστήμια μετά τις εκλογές.
"Αμερικανιές" στο έπακρο, παντού στην πολιτική σας, μόνον που εδώ δεν είμαστε αμερικανάκια ώστε να ωφεληθούμε. Ιστορικά, στον τόπο μας (αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο) η διχοτόμηση είναι το αποτέλεσμα της Pax Americana (γαία πυρί μιχθήτω όπου επέμβηκαν ανά την υφήλιο). Αυτό προωθείτε με τις "αμερικανιές" σας στην παιδεία, την διχοτόμηση=διάλυση στα πανεπιστήμια.

 
Καινοτομος
28 Μάιος 2022 12:31

Πολύ τολμηρό και καινοτόμο να κόπτεται για τις πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες όταν το 2013 (ως Υπουργός Διοικητικής μεταρρύθμισης) είχε θέσει σε διαθεσιμότητα 94 βιβλιοθηκονόμους....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.