ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ: Ψήφισμα του 8ου Πανελλαδικού τακτικού Συνεδρίου για το Σχέδιο Νόμου για τα Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 30/05/2022
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Alt Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
Title Text: 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ΕΚΠΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σύμφωνα με την παρουσίαση στον Τύπο του ΣΝ της Υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Κυβέρνηση, χωρίς καμία διαβούλευση, επιχειρεί να καταλύσει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ και να εισάγει ένα μοντέλο διοίκησης όμοιο με αυτό των ιδιωτικών επιχειρήσεων, το οποίο απέτυχε όταν δοκιμάστηκε το 2011 με τον λεγόμενο νόμο Διαμαντοπούλου.

Συγκεκριμένα:

Καταργείται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων

Ιδρύονται 11μελή Συμβούλια Διοίκησης με 6 εσωτερικά και 5 εξωτερικά μέλη.

Καταργείται η εκλογή του Πρύτανη, των Αντιπρυτάνεων και των Κοσμητόρων και εισάγεται ο διορισμός τους από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Περιορίζονται οι αρμοδιότητες του Πρύτανη και της Συγκλήτου αποκλειστικά σε ακαδημαϊκά θέματα.

Διορίζεται Εκτελεστικός Διευθυντής από μέλη εντός και εκτός των πανεπιστημίων.

Εισάγεται ο έλεγχος νομιμότητας των εκλογών των μελών ΔΕΠ όχι από τον Πρύτανη, αλλά από το Συμβούλιο Διοίκησης.

Καταργούνται ουσιαστικά οι φοιτητικές παρατάξεις με την εισαγωγή εκλογικών διαδικασιών με ενιαίο ψηφοδέλτιο και πολλά άλλα. Δικτακτορικής έμπνευσης παρέμβαση στα εσωτερικά των φοιτητικών συλλόγων

Απελευθερώνονται τα δίδακτρα στα ΠΜΣ και κατ’ ουσία παγώνει η δυνατότητα απαλλαγής από τα Τέλη Φοίτησης

Θεσμοθετούνται τα βιομηχανικά διδακτορικά

Το πανεπιστήμιο γίνεται βορά στην ιδιωτικοποίηση

Η στρατηγική ανάπτυξης των ιδρυμάτων και διαχείρισης των οικονομικών, της κάλυψης των αναγκών κλπ ανατίθεται σε δοτά όργανα ξένα από τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά

Ιδιωτικοποιείται η φοιτητική μέριμνα

Μετά τον, εδώ και 3 χρόνια, αποκλεισμό των μελών ΕΔΙΠ, ΕΕΠ, ΕΤΕΠ και Διοικητικού Προσωπικού από τη διαδικασία ανάδειξης των Αρχών Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ήταν θέμα χρόνου και ο αποκλεισμός ή περιορισμός των μελών ΔΕΠ από την εκλογική διαδικασία. Όταν δεν αντιδράς στο έλλειμμα δημοκρατίας επειδή θεωρείς ότι δεν θίγεσαι ο ίδιος, είναι αναμενόμενος σε δεύτερο χρόνο και ο δικός σου περιορισμός και αποκλεισμός.

Συνοψίζοντας, καταγγέλλουμε την έλλειψη διαλόγου και διαβούλευσης για άλλη μια φορά από την Κυβέρνηση και δηλώνουμε ότι παραμένουμε σε εγρήγορση, ώστε να αντιδράσουμε μαζί με όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα στην περίπτωση που οι εξαγγελίες της Υπουργού αποτυπωθούν τελικά σε υπό ψήφιση σχέδιο νόμου.

Ο Πρόεδρος του συνεδρίου

Νικόλαος Παπανδρέου

Ετικέτες: 
ΠΟΣΕΕΔΙΠ

Σχόλια (1)

 
Αναγνώστης
01 Ιουν 2022 14:25

Υπάρχουν πολλά ζητήματα και το νομοσχέδιο είναι προβληματικό. Οι ΕΔΙΠ τοποθετούνταν με διδακτορικό και μεταδιδακτορικό 2 ετών τουλάχιστον μετά από κρίση και με σημαντικά ακαδημαϊκά προσόντα, με όρους που τους έδιναν αυτοδύναμο διδακτικό έργο, και επιβλέψεις διπλωματικών κλπ. Τώρα μονομερώς και παράνομα (με την έννοια του δικαίου) τροποποιούνται μονομερώς οι συνθήκες αφού έχουν τοποθετηθεί και υποβαθμίζονται ακόμα περισσότερο. Είναι ξεκάθαρη η στάση του Υπουργείου που δε στοχεύει πλέον στο όφελος του ΄δημόσιου πανεπιστημίου παρά μόνο στην υπαλληλοποίηση (με την κακή έννοια) του ακαδημαϊκού προσωπικού και στον περιορισμό της ακαδημαϊκής εμπιστοσύνης και ελευθερίας.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.