ΒΟΥΛΗ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί εξαιρέθηκαν τα ΚΕΔΑΣΥ και τι γίνεται με τα voucher για τους εκπαιδευτικούς

Δημοσίευση: 01/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Νίκου Φίλη, κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση για τον αποκλεισμό των εργαζόμενων στα ΚΕΔΑΣΥ (στα Κέντρα Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης μαθητών) από το Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης

Τον Φεβρουάριο το υπουργείο Παιδείας έδωσε τη δυνατότητα μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» στα μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, που απασχολούνται σε δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, να προμηθευτούν τεχνολογικό εξοπλισμό  με τη χορήγηση σε αυτούς voucher 200 ευρώ.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη ορίζεται ότι με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι δικαιούχοι του Προγράμματος. Εν συνεχεία, με καθυστέρηση τριών μηνών δημοσιεύτηκε η αριθ. 48765/29.4.2022 ΚΥΑ “Πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ»” (Β’ 2129) στην οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων,  ότι δικαιούχοι του Προγράμματος είναι εκπαιδευτικοί του δημόσιου τομέα (Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό) των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), τα οποία βρίσκονται στην Ελλάδα . Εν συνεχεία με τροποποίηση της σχετικής ΚΥΑ δικαιούχοι του Προγράμματος είναι και εκπαιδευτικοί των ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), συμπεριλαμβανομένων και των ξένων σχολείων που λειτουργούν στην Ελλάδα. Ωστόσο, στην προαναφερθείσα ΚΥΑ δεν συμπεριλήφθηκαν οι εκπαιδευτικοί και το ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που υπηρέτησαν στα ΚΕΔΑΣΥ κατά την περίοδο της πανδημίας.

Η εξαίρεση των τελευταίων από τους δικαιούχους του Προγράμματος, σύμφωνα με την ΚΥΑ, είναι άδικη, προσκρούει δε στην αρχή της ισότητας δεδομένου ότι είναι εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό που παρείχε μεγάλο μέρος του έργου του με τηλε-εργασία, συνεδριάζοντας μέσω τηλεδιάσκεψης για τη σύνταξη αξιολογικών εκθέσεων και υποστηρίζοντας εξ αποστάσεως και με τον οικιακό τους ηλεκτρονικό εξοπλισμό τις οικογένειες και εκπαιδευτικούς. Η ανωτέρω παραδοχή ενισχύεται από το γεγονός ότι ο εξουσιοδοτικός νόμος δεν τους αποκλείει  και ο δικαιολογητικός λόγος με τους ήδη δικαιούχους είναι κοινός, ήτοι συμμετέχουν όλοι εξίσου στο εκπαιδευτικό έργο, εργάζονται σε δομές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εργάστηκαν από το σπίτι (τηλεργασία) κατά την περίοδο της πανδημίας. Ήδη, για το γεγονός αυτό υπάρχει πληθώρα καταγγελιών, καθώς και ανακοινώσεις, όπως η ανακοίνωση του Προϊστάμενου του ΚΕΔΑΣΥ Νάξου . Ένα ακόμα σημείο που δημιουργεί προβληματισμό είναι η μη ρητή συμπερίληψη στην ΚΥΑ όλων των εκπαιδευτικών που είναι αποσπασμένοι , καθώς και η διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων οργάνων του Προγράμματος να καθορίζουν τη διεύρυνση των ειδικών περιπτώσεων και εξαιρέσεων . Και τούτο διότι η μη συμπερίληψη όλων των αποσπασμένων προσκρούει στο σκοπό του νόμου, δηλαδή την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού έργου, μέσω ενίσχυσης για απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού, στο μέτρο που αφενός ο χαρακτήρας της απόσπασης είναι προσωρινός και βραχυπρόθεσμος, αφετέρου η δυνατότητα οργάνων να αποφασίζουν για την ένταξη ή μη περιπτώσεων στο Πρόγραμμα, να οδηγήσει σε εντάσεις και αμφισβητήσεις.

Πολλές φορές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εξάρει το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης χωρίς να της έχει παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια από το υπουργείο, καθώς από την αρχή της πανδημίας η υπουργός όφειλε να έχει εξασφαλίσει την άμεση και πλήρη παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού σε όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και φοιτητές. Η χορήγηση του voucher, έστω και καθυστερημένα, έστω και με ανεπαρκές ποσό, αποτελεί υποχρέωση του υπουργείου. Ωστόσο, επιβάλλεται δίκαιη και ουσιαστική στήριξη, η οποία δεν θα αποκλείει μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Κατ’ακολουθία των ανωτέρω, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Προτίθεται να συμπεριλάβει στους δικαιούχους του Προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα ΙΙ» τους εκπαιδευτικούς και  ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., καθώς και ανεξαιρέτως τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

 1. Φίλης Νίκος
 2. Τζούφη Μερόπη
 3. Αβραμάκης Ελευθέριος
 4. Αλεξιάδης Τρύφων
 5. Αναγνωστοπούλου Σία
 6. Αυλωνίτης Αλέξανδρος
 7. Βαρδάκης Σωκράτης
 8. Βέττα Καλλιόπη  
 9. Βίτσας Δημήτρης
 10. Γιαννούλης Χρήστος
 11. Γκαρά Νατάσα
 12. Γκιόλας Γιάννης
 13. Δρίτσας Θοδωρής
 14. Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
 15. Ζουράρις Κώστας
 16. Ηγουμενίδης Νικόλαος
 17. Θραψανιώτης Μανόλης
 18. Κασιμάτη Νίνα
 19. Λάππας Σπύρος
 20. Μάλαμα Κυριακή
 21. Μαμουλάκης Χάρης
 22. Μάρκου Κώστας
 23. Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
 24. Μουζάλας Γιάννης
 25. Μπάρκας Κώστας
 26. Μπουρνούς Γιάννης
 27. Μωραΐτης Θάνος
 28. Νοτοπούλου Κατερίνα
 29. Ξανθός Ανδρέας
 30. Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
 31. Παπαδόπουλος Σάκης
 32. Πέρκα Θεοπίστη
 33. Πούλου Γιώτα
 34. Σαρακιώτης Γιάννης
 35. Σκουρλέτης Πάνος
 36. Σκουρολιάκος Πάνος
 37. Σκούφα Μπέττυ
 38. Συρμαλένιος Νίκος
 39. Φάμελλος Σωκράτης
 40. Ψυχογιός Γιώργος
 41.  

Σχόλια (4)

 
xa
02 Ιουν 2022 12:59

Και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εξαιρέθηκαν κύριε Φίλη, παρόλο που οι αποσπασμένοι τηλεργάστηκαν και θα ξανατηλεργαστούν. Τυχαία η προτίμηση στα ΚΕΣΥ?

 
Παρωπίδας
02 Ιουν 2022 06:44

Μόνο τα κεδασυ υπάρχουν; Ενημερωθειτεεεεε

 
Τα στε΄λέχη που επιμορφώνουν εξ αποστάσεως;
01 Ιουν 2022 18:33

Ωρες ατελείωτες μπρος σε ένα Η/Υ στο πλαίσιο του έργου τους ....επιπλέον για να προετοιμάζουν τις παρουσιάσεις τους και να επμορφώνουν τους εκπαιδευτικούς τους. Γιατί αυτή η εξαίρεση; Δεν θα έπρεπε να συμπεριλάβετε κι αυτούς;

 
μονομερώς ενδιαφέρον
01 Ιουν 2022 17:10

Γιατί υποστηρίζετε μόνο τα ΚΕΔΑΣΥ και όχι τα ΚΕΠΕΑ και τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού έργου;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.