ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Ορίστηκε και δεύτερη έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, παρουσία της Ν. Κεραμέως

Η πρώτη έκτακτη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου   στις 11 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία , ωστόσο, δεν θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως
Δημοσίευση: 01/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μετά από αίτημα της υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως ορίστηκε για την ερχόμενη  Δευτέρα, το μεσημέρι   δεύτερη,εξ αποστάσεως,έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων , παρουσία  της.

Η υπουργός Παιδείας έχει ζητήσει από τους Πρυτάνεις αναλυτικές προτάσεις επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

Η πρώτη έκτακτη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιουνίου   στις 11 το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην οποία , ωστόσο, δεν θα συμμετάσχει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Στη παρούσα έκτακτη συνεδρίαση της Συνόδου δεν θα κληθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο θέσεων καθαρά από την πλευρά των Πανεπιστημίων, αναφέρει η απόφαση του προεδρείου.

 Στην Έκτακτη Σύνοδο  του Σαββάτου  θα συμμετάσχουν οι Πρυτάνεις και οι Πρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των Ελληνικών Πανεπιστημίων, καθώς και οι Αντιπρυτάνεις του Προεδρείου της Συνόδου.

Το προεδρείο της Συνόδου Πρυτάνεων καλεί τις   διοικήσεις των Πανεπιστημίων "να καταβάλουν κάθε προσπάθεια και, παρά τα πιεστικά χρονικά περιθώρια, να διαμορφώσουν συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, τις οποίες μπορούν, αν είναι εφικτό, να καταθέσουν εγγράφως στο Προεδρείο της Συνόδου, ώστε να επιχειρηθεί κάποια προσπάθεια σύγκλισης".
 
Υπενθυμίζεται ότι όπως ήδη έχει γράψει το esos η  υπουργός Παιδείας    επικοινώνησε, την περασμένη εβδομάδα, δυο φορές με τον προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διαμαντόπουλο από τον οποίο ζήτησε να γίνει έκτακτη Σύνοδος για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, το οποίο τέθηκε  σε δημόσια διαβούλευση.

"Να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί , με όλους τους Πρυτάνεις και να δούμε ένα προς ένα τα άρθρα του Σχεδίου νόμου , και όπου απαιτείται διόρθωση να την κάνουμε",είπε η υπουργός Παιδείας προς τον προεδρεύοντα της Συνόδου.

Σχόλια (12)

 
Καθηγητής ΑΕΙ με αξιοπρέπεια
03 Ιουν 2022 09:25

Ενώπιον ενός τόσο αντιδημοκρατικού νόμου-πλαισίου, την ουσία του οποίου η πανεπιστημιακή κοινότητα σύσσωμη καταδίκασε το 2011, η αντίδραση μπορεί και πρέπει να είναι μόνο μία: Σαφή ανάδειξη του αντιδημοκρατικού χαρακτήρα του νόμου από τη σύνοδο πρυτάνεων ενώπιον της κυρίας Υπουργού και εκπροσώπων του Τύπου. Εν συνεχεία και εφόσον η κυρία Υπουργός επιμείνει στις θέσεις της, όπως είναι αναμενόμενο, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΩΝ, ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΥΤΑΝΕΩΝ, ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΚΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΣΜΗΤΟΡΩΝ ΑΜΕΣΑ και ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ για τα νέα προβλεπόμενα μονοπρόσωπα και συλλογικά όργανα διοίκησης!
Τις μεγάλες ώρες απαιτούνται μεγάλες αποφάσεις!
Έκαστος ας αναλάβει τώρα την ευθύνη που του αναλογεί έναντι των δασκάλων του, των φοιτητών του και της Ιστορίας!

 
Τέτοιοι εργολάβοι να μας λείπουν
02 Ιουν 2022 18:38

@ΔΕΠ 02 Ιουν 2022 12:55
"Αυτοί είναι εργολάβοι που σου χτίζουν την πολυκατοικία και μετά σε ρωτάνε αν δε σ'αρέσει κάτι".
Όχι! Είναι οδοστρωτήρας που σου γκρεμίζουν την πολυκατοικία και μετά σε ρωτάνε αν θα μαζέψεις τα συντρίμμια-μπάζα τους.

 
«habeas corpus» και «casus belli»
02 Ιουν 2022 16:49

Στην 2η σύνοδο να καταθέσουν στην υπουργό το κείμενο της παραίτησης όλων των πρυτανικών αρχών, με όλες τις υπογραφές τους από την 1η σύνοδο, σε περίπτωση που προχωρήσει η κυβέρνηση στην ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου όπως είναι τώρα.
Είναι ο μόνος τρόπος για να αναβάλει από Σεπτέμβρη την κατάθεση του προς ψήφιση, και να αποδεχτεί τις αλλαγές που θα προταθούν από τα πανεπιστήμια.
Προστασία του σώματος-habeas corpus και κήρυξη πολέμου-casus belli στα πανεπιστήμια.

 
ΔΕΠ
02 Ιουν 2022 12:55

Μόνο εμένα μου φαίνεται τελείως προσχηματικό όλο αυτό; Νομοσχέδιο 345 άρθρων σου το δίνω και σου λέω έλα αύριο να το σχολιάσεις; Γιατί αυτό γίνεται πάνω-κάτω. Δεν είναι σωστή διοίκηση αυτό και φυσικά δε γίνεται πουθενά αλλού. Διαβούλευση σημαίνει συμμετοχή στην συγγραφή του κειμένου. Διαβούλευση δε σημαίνει στο δίνω έτοιμο, πες μου τι λες. Αυτοί είναι εργολάβοι που σου χτίζουν την πολυκατοικία και μετά σε ρωτάνε αν δε σ'αρέσει κάτι.

 
Ο νέος νόμος με δύο λόγια
02 Ιουν 2022 07:48

Ο Πρύτανης και άλλοι 3 καθηγητές θα αποφασίζουν ανεξέλγκτα για τα πάντα στο Πανεπιστήμιο επί 4 χρόνια.

Και θα μεριμνήσουν να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να ανανεώσουν τη θητεία τους για άλλα 4 χρόνια.

Πρόκειται για την πλειοψηφία των εσωτερικών μελών στο συμβούλιο διοίκησης. Τα εξωτερικά μέλη ή θα απουσιάζουν (καθότι άσχετοι ή αδιάφοροι για τα θέματα) ή θα παρουσιάζονται και θα συνηγορούν στις "αποφάσεις των τεσσάρων" που άλλωστε τους διόρισαν ως εξωτερικά μέλη.

Συμβάσεις, κατανομή κονδυλίων, εξοπλισμός που θα αγοραστεί, κτίρια που θα γίνουν, κατανομή χώρων, όλα περνανε από τα χέρια τους. Ακόμη και αναπομπή προκηρύξεων μελών ΔΕΠ μπορούν να κάνουν (μη και θελήσει κανένας "να σκώσει κεφάλι").

 
ΓΙα να δούμε
01 Ιουν 2022 22:46

είμαι περίεργος να δω πόσοι πρυτάνεις θα έρθουν στις συναντήσεις μετά από συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των ιδρυμάτων τους. Θα έχουν λάβει υπόψιν συνελεύσεις τμημάτων, κοσμητειών, Συγκλήτους??? Θα έχουν γίνει μέχρι τότε έκτακτες συνεδριάσεις??
Αυτό θα δείξει στο υπουργείο το πραγματικό ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Προφανώς αν δεν γίνουν συνεδριάσεις, αν δεν υπάρξουν ψηφίσματα για μένα αποτελεί αποδοχή του νέου σ/ν και ας λένε ότι θέλουν συνδικαλιστές και πρυτάνεις....σημαίνει ότι υπάρχει καθολική αποδοχή και θα γίνει μικροδιορθώσεις στην τελική έκδοση...

 
Bourloto
01 Ιουν 2022 22:11

"κλάδο ελαίας"? Με τέτοια ακρίβεια, χάθηκε να προτείνει κανένα μπιτόνι βενζίνη? Κι ας δώσουν τον κλάδο ελαίας, στον "κακό γείτονα"! Μόνο φωτιά μην πάρουμε στο τέλος!

 
Ύπνο ανάλαφρο
01 Ιουν 2022 21:58

@ert Μερικές φορές, κάποια όνειρα "είναι" πολύ αληθινά. Από τον τωρινό εφιάλτη πάντως, ακόμα ΔΕΝ ξυπνήσαμε.

 
τη μπάλα ποιος θα τη φέρει;
01 Ιουν 2022 20:24

να οργανωθείτε ! πώς θα παίξετε "τα μήλα" , τα πεπόνια, τα βόλεϊ, τα μπάσκετ, τα μπόσα νόβια; ωχ άκυρο το τελευταίο , είναι από άλλη ταινία, σόρι

 
Κώστας Δελίδης
01 Ιουν 2022 19:44

Η υπουργός προτείνει κλάδο ελαίας για συζήτηση, συνεννόηση και γιατί όχι σύγκλιση απόψεων! Είναι μια θετική εξέλιξη που μπορεί και πρέπει να αξιολογηθεί και να αξιοποιηθεί δεόντως.
Μπορεί ο νέος νόμος για τα ΑΕΙ να βελτιωθεί σε αρκετά σημεία. Ας το προσέξουν οι αρμόδιοι και οι άμεσα εμπλεκόμενοι, όσο ακόμη υπάρχει περιθώριο χρόνου !!!! Οι δογματικές εμμονές σε άκαμπτες θέσεις- απόψεις οδηγούν πάντα σε αδιέξοδο !

 
ert
01 Ιουν 2022 19:23

Όσοι ονειρεύονται δεύτερη φορά Φίληδες και Γαβρόγλου, να αλλάξουν πλευρό και να σκεπαστούν. Η Παρατασέως θα πάει σπίτι της σε κάθε περίπτωση....

 
Διδάσκων
01 Ιουν 2022 18:58

Μετά τις εκλογές, νέος υπουργός για την Παιδεία και ξήλωμα ένα προς ένα τα μεταρρυθμιστικά εκτρώματα της κυρίας Κεραμέως. Τα υπόλοιπα, όπως και οι παραινέσεις της είναι γνωστά, κουτοπόνηρα και πολύ φθηνά!

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.