ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας ΠΑΔΑ κα της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων με συμβολική έναρξη την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Δημοσίευση: 04/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τις υπογραφές τους σε συμφωνία συνεργασίας για θέματα Κυκλικής Οικονομίας με άμεσα ωφελούμενους τους φοιτητές και την λοιπή ακαδημαϊκή κοινότητα που εκπροσωπεί το ΠΑΔΑ, αλλά και τους επιστήμονες και τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που εκπροσωπεί η ΕΕΔΣΑ,  έβαλαν οι διοικήσεις της ΕΕΔΣΑ και του ΠΑΔΑ  σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Πρυτανείας-Διοίκησης στην  Πανεπιστημιούπολη.

Η συμφωνία ενεργοποιείται συμβολικά την Κυριακή 5 Ιούνη 2022, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, καθώς σηματοδοτεί τη βούληση των δύο συνεργαζόμενων φορέων για διαρκή συνεργασία τα επόμενα στην προστασία του περιβάλλοντος από τα απόβλητα και τη δημιουργία ευκαιριών για την Κυκλική Οικονομία.  
 
Η συνεργασία ΠΑΔΑ και ΕΕΔΣΑ εντάσσεται στο πλαίσιο της σύνδεσης της ακαδημαϊκής γνώσης και της επιστημονικής έρευνας με την κοινωνία και  περιλαμβάνει άμεσες και μεσοπρόθεσμες υλοποιήσιμες πρωτοβουλίες και δράσεις ενημερωτικές, επιστημονικές, ευαισθητοποίησης, καινοτομίας, σύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας

Οι θεματικοί πυλώνες συνεργασίας είναι συνοπτικά οι παρακάτω:
•    βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων
•    κυκλική οικονομία
•    πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη

Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ, Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής τόνισε:

«Με προσανατολισμό την  εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου και την επένδυση στους ανθρώπους, διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με Επιστημονικούς Φορείς, όπως η ΕΕΔΣΑ που είναι εξειδικευμένοι στο αντικείμενο της Κυκλικής Οικονομίας και  που επιθυμούν να προσθέσουν αξία  στην ακαδημαϊκή μας κοινότητα εμπεδώνοντας το χαρακτηρισμό μας ως Πράσινο Πανεπιστήμιο».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ Γιώργος Ηλιόπουλος, με αφορμή τη συνεργασία αυτή, δήλωσε:

«Αποτελεί ξεχωριστή στιγμή στην 22ετή ιστορία της ΕΕΔΣΑ η υπογραφή του παρόντος μνημονίου συνεργασίας με το ΠΑΔΑ. Το ΠΑΔΑ αποτελεί ένα νέο Πανεπιστήμιο, 3ο σε αριθμό φοιτητών/προσωπικού στην Ελλάδα, με δυναμικό παρόν και με αναπτυσσόμενες δυνατότητες για το μέλλον στον τομέα της Κυκλικής Οικονομίας μέσα από τις εξειδικεύσεις που προσφέρει σε Σχολές και Τμήματα που είναι συναφή με το αντικείμενο.  Η ΕΕΔΣΑ, ως Επιστημονικό Σωματείο, έχει βασικό σκοπό να μεταδώσει την εξειδικευμένη γνώση στην ακαδημαϊκή κοινότητα  και σκοπεύει να διευρύνει τις συνεργασίες στο άμεσο μέλλον και με άλλα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.»

Στη συνάντηση υπογραφής, παρευρέθηκαν εκ μέρους του ΠΑΔΑ ο Καθηγητής ΠΑΔΑ και Μέλος του Επιστημονικού και Τεχνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΣΑ  Κων/νος Ψωμόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΔΣΑ Δρ. Κων/νος Μουστάκας, που αποτελούν και την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της συνεργασίας των δυο μερών.

(Φωτό):Από Δεξιά ο Καθ. ΠΑΔΑ Κ.Ψωμόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΕΔΣΑ Γ.Ηλιόπουλος, ο Πρύτανης του ΠΑΔΑ Π.Καλδής και ο ΓΓ της ΕΕΔΣΑ Κ.Μουστάκας

Η Ελληνική Εταιρία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) ιδρύθηκε το 2000. Είναι ένας Επιστημονικός, μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Συμβολής στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που σήμερα αριθμεί 600 και πλέον μέλη. Τα μέλη της Ε.Ε.Δ.Σ.Α. (Καθηγητές ΑΕΙ, στελέχη Υπουργείων και ΟΤΑ, μελετητές, κατασκευαστικές εταιρίες, Οικολογικές Οργανώσεις κ.α.) καλύπτουν όλο το πεδίο της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων. Σκοπός της εταιρείας είναι η προαγωγή της ορθολογικής Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και η καλλιέργεια των σχετικών επιστημονικών μεθόδων με απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ορυκτών πόρων και ενέργειας. Όραμα της ΕΕΔΣΑ είναι να λειτουργήσει ως καταλύτης στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ της κοινωνίας του κράτους και των επιχειρήσεων. Με την εμπειρία των μελών της και ως εθνικό μέλος της ISWA μπορεί να αποτελέσει «δεξαμενή σκέψης» και επιστημονικό θεσμικό εταίρο στην πορεία της χώρας προς την «κυκλική οικονομία».

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑ.Δ.Α.) είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που ιδρύθηκε με το Νόμο 4521/2018 «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και λοιπές διατάξεις» ως το διάδοχο σχήμα των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας και Πειραιά με στόχο την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας. Διαρθρώνεται σε έξι Σχολές και 27 Τμήματα που υποστηρίζουν προγράμματα Προπτυχιακών, Μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Σπουδών. Η παροχή ερευνητικών υπηρεσιών στο πλαίσιο λειτουργίας του ΠΑΔΑ προωθείται κυρίως από τα Ερευνητικά Εργαστήριά του, που συνιστούν ερευνητικές δομές χωρίς αυτοτελή νομική προσωπικότητα και διέπονται από τις διατάξεις του Νόμου 4485/2017 «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» όπως ισχύει και διακρίνεται ως «πράσινο πανεπιστήμιο», καθώς και για την καινοτομία του. Συγκεκριμένα, στην υλοποίηση του παρόντος μνημονίου συνεργασίας θα συμμετέχουν ακαδημαϊκά μέλη του ΠΑΔΑ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ