Σύνοδος Πρυτάνεων: 12 από τους 19 Πρυτάνεις διαφώνησαν με το νέο "μοντέλο" διοίκησης των ΑΕΙ και με άλλες διατάξεις του Σχεδίου Νόμου

Η Ν. Κεραμέως να δώσει παράταση χρόνου διαβούλευσης επί του Σχεδίου Νόμου για τα ΑΕΙ ζητούν οι Πρυτάνεις

04/06/2022

Ενημερώθηκε: 05/06/2022, 21:15

Άκουσε το άρθρο

Εύλογη παράταση του χρόνου διαβούλευσης  επί του Σχεδίου Νόμου γα τα ΑΕΙ,   αποφάσισαν   οι Πρυτάνεις, στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο  να ζητήσουν από την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Η Σύνοδος , με ανακοινωθέν, εκφράζει την ανησυχία της πως "κάθε ακαμψία και έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στην πρόοδο των πανεπιστημίων".

Σύμφωνα με πληροφορίες οι 12  από τους 19  Πρυτάνεις που ήταν παρόντες στη Σύνοδο (σ.σ. ο Πρύτανης  του Π. Πατρών  επειδή συμμετείχε σε άλλη τηλεδιάσκεψη ενημέρωσε τον προεδρεύοντα ότι συμφωνεί με τη θέση του Πρύτανη του ΕΜΠ   και ο Πρύτανης του  Π. Πειραιά εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρύτανη) διατύπωσαν τη ριζική διαφωνία τους με το νέο "μοντέλο" διοίκησης του Πανεπιστημίου, που ορίζει το Σχέδιο Νόμου , καθώς και με άλλες διατάξεις.

Το μέλος του προεδρείου της Συνόδου  Πρυτάνεων Πρύτανης  του Παν. Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης δήλωσε στο esos: "Η μη εκλογή Πρυτάνεων, Αντιπρυτάνεων και Κοσμητόρων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ουσιαστικά προσβάλει και απαξιώνει τους καθηγητές.Δηλαδή δεν τους εμπιστεύεται η πολιτεία να χειριστούν τα αναπτυξιακά και ακαδημαϊκά θέματα , καθώς και την καθημερινότητα του Πανεπιστημίου". 

Αποφάσεις επί του Σχεδίου Νόμου εξέδωσαν μέχρι στιγμής τα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων , ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσουν οι Σύγκλητοι και των άλλων Πανεπιστημίων.

Μείζον θέμα που απασχόλησε τη, έκτακτη Σύνοδο Πρυτάνεων, αποτέλεσε το μοντέλο διοίκησης των Πανεπιστημίων και αναπτύχθηκε προβληματισμός όσον αφορά τον ρόλο των προτεινόμενων Συμβουλίων Διοίκησης και το αυτοδιοίκητο.

Η συζήτηση που έχει προηγηθεί μέχρι την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου, τονίζουν οι Πρυτάνεις σε ανακοινωθέν,  αφορούσε μόνο μέρη του τα οποία, όπως έχει διαπιστωθεί, καλύπτουν σημαντικά θέματα με πολλές επιμέρους βελτιώσεις, όπως, ενδεικτικά, θέματα των ΕΛΚΕ, προώθησης της έρευνας, των προγραμμάτων σπουδών, της εξωστρέφειας των Ελληνικών Πανεπιστημίων κ.α.

Οι  Πρυτάνεις , στην έκτακτη Σύνοδο, εξέφρασαν   την ανησυχία τους, "λόγω της ανάγκης για συζήτηση μιας πληθώρας θεμάτων που απαιτούν ενδελεχή εξέταση μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, ενώ ήδη οι επιτροπές της συνόδου επεξεργάζονται πυρετωδώς επιμέρους ενότητες του ν/σ για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικές διαφωνίες και τεχνικές ασάφειες".

Επιπλέον,τόνισαν, το στενό χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί δεν έχει ακόμη επιτρέψει τις απαραίτητες συζητήσεις στα όργανα των Πανεπιστημίων.

Νέα έκτακτη Σύνοδος Πρυτάνεων, παρουσία της υπουργού Παιδείας

Για μεθαύριο,  Δευτέρα το μεσημέρι, ορίστηκε νέα έκτακτη Σύνοδος,εξ αποστάσεως, προκειμένου να παρουσιαστούν οι θέσεις των Πρυτάνεων επί του Σχεδίου Νόμου στην υπουργό  Παιδείας Ν. Κεραμέως.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ήδη έχει γράψει το esos η  υπουργός Παιδείας    επικοινώνησε, την περασμένη εβδομάδα, δυο φορές με τον προεδρεύοντα της Συνόδου Πρυτάνεων Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διαμαντόπουλο από τον οποίο ζήτησε να γίνει έκτακτη Σύνοδος για το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ, το οποίο τέθηκε  σε δημόσια διαβούλευση.

"Να κάτσουμε κάτω όλοι μαζί , με όλους τους Πρυτάνεις και να δούμε ένα προς ένα τα άρθρα του Σχεδίου νόμου , και όπου απαιτείται διόρθωση να την κάνουμε",είπε η υπουργός Παιδείας προς τον προεδρεύοντα της Συνόδου.

 

Σχόλια (10)

@ΔΕΠ
|

Εάν η λογική όσο πιο λίγοι ήταν σωστή δεν θα υπήρχε το άρθρο 16 του Συντάγματος όπως και πολλά άλλα άρθρα του Συντάγματος των Ελλήνων.

foititis
|

@ Ο κερδισμένος τα παίρνει ολα
Δίκιο έχεις απο οτι φαίνεται, πουλάνε φούμαρα περι εκδημοκρατησης αλλα εν τέλει θα κυριαρχεί η απολυταρχία (πρύτανης του κόμματος και 4 - επιχειρηματίες;;; - συνδεδεμένοι με το αντίστοιχο κόμμα).
Εις υγείαν του κορόιδου!

Αναλογιζόμενος
|

Η εκλογή 6 μελών ΔΕΠ δημιουργεί θέματα αντιπροσωπευτικότητας όσο και η εκλογή του ΔΣ κάθε Συλλόγου και Σωματείου.

Οι έχοντες και έχουσες ευαισθησίες για αντιπροσωπευτικότητα θα περίμενα να ενοχλούνται από τη σημερινή διοικητική δομή, που επιτρέπει στον Πρύτανη και το πρυτανικό σχήμα ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
Ας μην υποκρινόμαστε. Σήμερα η αντιπροσωπευτικότητα της Συγκλήτου ακυρώνεται με τις 5 ψήφους του σχήματος Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων, ειδικά στα μικρότερα πανεπιστήμια. (αλλοιώνεται λιγότερο και με άλλους τρόπους, π.χ. την ισοδύναμη συμμετοχή κοσμητόρων από Σχολές διαφορετικής βαρύτητας/μεγέθους.) Στη πράξη έχουμε εφαρμογή "πλειοψηφικού" συστήματος.

Το πρυτανικό "καπέλο" στη Σύγκλητο μπορεί να μην είναι αντιληπτό, αλλά αντιληπτή σε όλους θα είναι η συσχέτιση των θέσεων μιας Συγκλήτου με το εκάστοτε πρυτανικό σχήμα.

Το νομοσχέδιο Κεραμέως βελτιώνει την αντιπροσωπευτικότητα της Συγκλήτου, αφαιρώντας τους 4 αντιπρυτάνεις και της αναθέτει κυρίαρχο ρόλο στα ακαδημαϊκά θέματα.
Πρύτανης και Συμβούλιο θα πρέπει να υλοποιήσουν διοικητικά και οικονομικά τις αποφάσεις της.

Η πιο αντιπροσωπευτική Σύγκλητος θα κατανέμει τις νέες θέσεις ΔΕΠ λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των τμημάτων και της Κοσμητείας (Η Κοσμητεία είναι συλλογικό όργανο, ο Κοσμήτορας έχει 1 ψήφο). Η Κοσμητεία ιεραρχεί τις ανάγκες των τμημάτων και εισηγείται για έκτακτο διδακτικό προσωπικό κλπ. Σήμερα αυθαίρετα κάνει ό,τι θέλει ο Πρύτανης.

Ο ακαδημαϊκός χώρος έχει ποιότητα και εν γένει δεν διολισθαίνει σε προκλητικές συναλλαγές, ούτε σε συστηματική αναξιοκρατία. Θετική είναι όμως η ύπαρξη αντίβαρων στις δομές εξουσίας και το προτεινόμενο νομοσχέδιο μάλλον έρχεται πιο κοντά στη χρυσή τομή. Συνολικά, στη σύνθετη και πολυεπίπεδη δομή διοίκησης, από Τομέα έως Πρύτανη, δεν περιορίζει την δημοκρατική νομιμοποίηση και την αντιπροσωπευτικότητα.
Αντίθετα προσπαθεί να την ενισχύσει και με τη συμμετοχή των φοιτητών. Καθιστά διοικητικό καθήκον του Τμήματος την προκήρυξη και διενέργεια εκλογών για ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών με καθολική ψηφοφορία στα συλλογικά όργανα (μέχρι σήμερα έπρεπε να τις διενεργήσουν οι ίδιοι).

ΔΕΠ
|

Όσο λιγότεροι τόσο καλύτερα. Δε θα υπάρχουν και διαβουλεύσεις με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο κερδισμένος τα παίρνει όλα
|

Ο νέος νόμος υποβαθμίζει εντελώς τους Αντιπρυτάνεις (δεν έχουν δικαίωμα λόγου ή ψήφου για τις αποφάσεις που θα κληθούν να υλοποιήσουν και να υπογράφουν!), του Κοσμήτορες (θα είναι διορισμένοι από τους 4 της πλειοψηφίας του Συμβουλίου!) και του Προέδρους των Τμημάτων (αποκλείονται από οποιαδήποτε απόφαση κατανομής κονδυλίων και πόρων του Πανεπιστημίου!).

Ο κερδισμένος (Πρύτανης) μαζί με άλλους 3 του Συμβουλίου τα παίρνουν όλα.

@ΔΕΠ
|

Αγαπητέ συνάδελφε αντιδρούμε διότι νοθευεται η αληθινή βούληση του σώματος. Ο τελευταίος σε ψήφους μπορεί λόγω άλλων 'ευνοϊκών' καταστάσεων μπορεί να γίνει πρύτανης

Μέλος ΔΕΠ
|

Η εκλογή 6 μελών που διοικούν το πανεπιστήμιο δημιουργεί σοβαρά θέματα αντιπροσωπευτικότητας των μελών ΔΕΠ στο συμβούλιο. Πρακτικά μπορεί 4 άτομα που δεν συγκεντρωνουν κατ' ανάγκη το πλειοψηφικό ποσοστό να ελέγχουν ανεξέλεγκτα το ίδρυμα. Όσο για τα εξωτερικά μέλη θα είναι διορισμένοι και αργόμισθοι!

ΔΕΠ
|

το νέο μοντέλο επιβάλλει απόλυτο έλεγχο από 4 άτομα του Πανεπιστημίου.
Αρκούν 4 άτομα (΄όχι απαραίτητα με τους περισσότερους ψήφους) για να εκλέξουν Πρύτανη, τα υπόλοιπα μέλη του ΣΔ, τους αντιπρυτάνεις και τους κοσμήτορες. Οι τελευταίοι ελέγχουν τα πάντα στα τμήματα, οπότε μαζί με έλεγχο νέων θέσεων, εκλεκτορικών κτλ κτλ το σύστημα είναι ασφυκτικό.
Τώρα σχετικά με την σημερινή ανακοίνωση, αντιλαμβάνομαι ότι οι Πρυτάνεις θέλουν να έχουν πλήρη έλεγχο και γι΄αυτό δεν βλέπω να προτείνουν εναλλακτική προσέγγιση.
Ας μην ζητάνε περισσότερο χρόνο, περιμένουμε από αυτούς να είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, γιαυτό τους εκλέγουμε.

μεχρι τις εκλογες
|

οχι πιο αργα...αφου ειναι συμφωνημενο

ΔΕΠ
|

Το νέο μοντέλο εκλογής πρύτανη ΔΕΝ αρέσει σε κανέναν καθηγητή, διότι πλέον θα είναι πολύ πιο δύσκολή η μεθόδευση των ψήφων.
Θα πρέπει να βρεθούν συμμαχίες μεταξύ 11 "ισχυρών αντιπάλων" για να γίνει κάποιος πρύτανης.

Να προσθέσω ότι το υπάρχον σύστημα εκλογής αντιπρυτάνεων με ψηφοφορία έχει δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα διακυβέρνησης σε κάποια ιδρύματα. Υπάρχουν ιδρύματα που Πρύτανης & αντιπρυτάνεις δεν μιλιούνται μεταξύ τους, ούτε για τα τυπικά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ