ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

To ΠΑΔΑ συντηρεί μοναδικό εμβληματικό κειμήλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Δημοσίευση: 07/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Αικ. Λασκαρίδη,με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Επίκουρη Καθηγήτρια Στεφανία Χλουβεράκη του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων & Έργων Τέχνης της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού και ομάδα έργου, συντηρεί την εμβληματική ψηφιδωτή εικόνα της Παναγίας της Παμμακαρίστου.

Έργο μοναδικό, με εξέχουσα θρησκευτική, καλλιτεχνική και ιστορική αξία που αποτυπώνει την ιστορία του Βυζαντίου από τα μέσα του 12ου αιώνα. Από την διεξοδική έρευνα που προηγήθηκε των επεμβάσεων συντήρησης ξεδιπλώνεται η ιστορία της εικόνας και αποκαλύπτονται πληροφορίες σχετικά με την κατασκευή και τη χρήση της στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ήδη από τον 15ο αιώνα για τη διάσωσή της. Η εργασία αυτή αναμένεται να αποτελέσει σταθμό στην ιστορία του έργου καθώς αλλάζει την αντίληψη τόσο για την υλική του υπόσταση όσο και για τη χρήση του και θέτει τις βάσεις και τη μεθοδολογία για την εξέταση και την κατανόηση των φορητών ψηφιδωτών έργων.

Η έρευνα συμπεριλαμβάνει την αναγνώριση και το χαρακτηρισμό των πρώτων υλών, τη χρονολόγηση του έργου, την αποσαφήνιση της μεθόδου κατασκευής καθώς και τη διάγνωση της παθολογίας με την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων. Επιπλέον, η τρισδιάστατη απεικόνιση της εικόνας σε όλα τα στάδια των εργασιών συντελεί στην δημιουργία ενός λεπτομερούς αρχείου τεκμηρίωσης που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την προβολή τόσο της εικόνας όσο και του επιστημονικού έργου του ΠΑΔΑ, καθώς και της συμβολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη διατήρηση των ιερών κειμηλίων του Χριστιανισμού.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίο, αντιπροσωπεία του ΠΑΔΑ μετέφερε και συζήτησε την περαιτέρω πρόθεση του Πρύτανη Καθηγητή Παναγιώτη Καλδή να συμβάλλει, με εξειδικευμένο προσωπικό και άλλων επιστημονικών πεδίων, στο πολυσχιδές έργο του Πατριαρχείου, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που εδραιώνει τη συνεργασία ανάμεσα στην Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας και στο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΔΑ είχε επικεφαλής την Αντιπρύτανη Καθηγήτρια Κλειώ Σγουροπούλου και τον Κοσμήτορα της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Καθηγητή Χάρη Πρέσσα. Συμμετείχαντα μέλη ΔΕΠ Στεφανία Χλουβεράκη και Δημήτρης Μακρής καθώς και τα μέλη ΕΤΕΠ και διοικητικού Παναγιώτης Δούρος, Χρυσόστομος Νάτσης, Κωνσταντίνα Παναγιωτακοπούλου και Ιφιγένεια Μανίκα. Στη συνάντηση παρέστη και ο Μέγας Αρχιμανδρίτης κ. Αγαθάγγελος Σίσκος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.