Σύγχυση στα Βαθμολογικά Κέντρα με θέμα των Αρχαίων Ελληνικών- Προφορική οδηγία της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων

Τι απάντησε το υπουργείο Παιδείας στο esos για το ποια είναι ορθή απάντηση στο ερώτημα Γ4β

08/06/2022

Ενημερώθηκε: 15/06/2023, 19:58

Άκουσε το άρθρο

 Σύγχυση επικρατεί  στα Βαθμολογικά Κέντρα  μετά  την γραπτή οδηγία την οποία  έδωσε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων  στους βαθμολογητές  στο θέμα Γ4β των Αρχαίων Ελληνικών

Ενώ είναι φανερό ότι έχουμε ταυτοπροσωπία (οι Κορίνθιοι μιλούν για τον εαυτό τους), η Κεντρική Επιτροπ΄Εξετάσεων στις ενδεικτικές απαντήσεις  έδωσε απάντηση σαν να έχουμε ετεροπροσωπία.

Αυτό στην πράξει σημαίνει ότι θα στοιχίσει στους υποψηφίους δύο μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Παιδείας σε όσα Βαθμολογικά Κέντρα απηύθυναν σχετικό ερώτημα έδωσε προφορική οδηγία :"Κάθε απάντηση τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή¨.

Το esos έθεσε το ερώτημα στο υπουργείο Παιδείας  εάν πράγματι δόθηκε αυτή η προφορικά οδηγία.

Η απάντηση που λάβαμε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας είναι η εξής:

"Υπεύθυνοι για τη διόρθωση των γραπτών είναι οι  βαθμολογητές. Η ΚΕΕ δίνει ενδεικτικές απαντήσεις, αλλά οποιαδήποτε  απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη είναι ορθή".
 

Σχόλια (11)

M
|

@Ανήσυχε εκπαιδευτικέ, είστε φιλόλογος; Προφανέστατα όχι! Δεν υπάρχει ταυτοπροσωπία αφού η ενέργεια του ρ εγείρω δεν αφορά μόνο τους ομιλούντες, αλλά ένα σύνολο στο οποίο ανήκουν κι οι Κορίνθιοι. Δεν είναι ο χώρος εδώ για μαθήματα σύνταξης! Η γλώσσα δεν είναι μαθηματικά. Εννοείναι πως κανένας δεν θα αδικηθεί, κανένας που γνωρίζει την εφαρμογή του πλαγίου λόγου συνολικά. Δεν είναι όλα τα ζητήματα πρόσφορα για αντιπολίτευση. Ησυχάστε!

Επιτελικές πατάτες και κουτουλούμπες
|

Δηλαδή, εάν η ερώτηση ήταν ΣΑΦΗΣ, όπως ΑΡΜΟΖΕΙ στις Πανελλαδικές εξετάσεις και ρωτούσε πχ "πόσο κάνει 1+1?", θα μπορούσε να ληφθεί ποτέ ως σωστή, μια "τεκμηριωμένη απάντηση" που θα έλεγε ότι μπορεί και να ΜΗΝ κάνει 2?
Κι εγώ, όταν ο γυμναστής μου με ρώτησε εάν ξέρω κατακόρυφο, του "απάντησα τεκμηριωμένα" ότι ξέρω κυβίστηση(κοινώς κωλοτούμπα)... αλλά ΔΕΝ τον έπεισα...
Κωλοτούμπες λοιπόν, νομίζω ότι κάνει τώρα και το Υπουργείο, όταν δίνει τέτοιες απαντήσεις για να δικαιολογήσει την πατάτα.

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

@
Επιτελικό ονομάζεται το κράτος που αποφασίζει και διατάζει χωρίς να υπολογίζει τον άνθρωπο...Και η συγκεκριμένη κυβέρνηση σε όλους τους τομείς αποδεικνύει την αναλγησία της.

Μ
|

Έχει δίκιο η απογοητευμένη μαθήτρια, αλλά δεν θα αδικηθεί κανένας!! Είναι πολλές απαντήσεις δεκτές…

@μαθήτρια θεωρητικής
|

Αγαπητή απογοητευμένη, πάντα και σε κάθε μάθημα ισχύει το "κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη...", αλλιώς θα μπορούσε να διορθώνει μια μηχανή με προγραμματισμένη τη μία προαποφασισμένη σωστή απάντηση.
Το επιτελικό κράτος δεν είμαι σίγουρος αν καταλαβαίνεις τι σημαίνει, εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω και είμαι μεγάλος σε ηλικία, όσο για το ότι είναι "εναντίον των παιδιών" είναι αδύνατον, τίποτα δεν είναι εναντίον των παιδιών πόσο μάλλον οι υπηρεσίες της εκπαίδευσης

Το Σωστό και το Δίκαιο
|

Για πιο αντικειμενική και δίκαιη Διαγωνιστική διαδικασία σε όλα τα πεδία καλό είναι να προστεθεί και 5ο Μάθημα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και αυτό φυσικά πρέπει να είναι τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την παπαγαλία και αυξάνουμε την κριτική και δημιουργική σκέψη κατά την μαθησιακή διαδικασία των υποψηφίων.

Ανήσυχος εκπαιδευτικός
|

Επειδή στη συγκεκριμένη άσκηση έχουμε μια απολύτως τυπική περίπτωση εφαρμογής του συντακτικού όρου της ΤΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΙΑΣ, δεν καταλαβαίνω ποια άλλη "επιστημονικά τεκμηριωμένη" απάντηση μπορεί να δώσει κανείς εδώ, πέραν της μίας και μόνης ορθής, την οποία έχουν διδαχθεί οι υποψήφιοι και την οποία προφανώς οφείλουν να περιμένουν και οι βαθμολογητές στην απάντησή τους!
ΥΓ. Επειδή το συνηθίζουν οι αρμόδιοι να νίπτουν τας χείρας τους και να μην το παραδέχονται ποτέ κάθε φορά που κάνουν λάθος, θα παρακαλούσα πολύ να μας δώσουν μια "επιστημονικά τεκμηριωμένη" δικαιολόγηση της προτεινόμενης αιτιατικής ("σφας αυτούς... Πελοποννησίους") ως υποκειμένου του απαρεμφάτου, αρκεί να μην επιστρατεύσουν καμιά απίθανη εξαίρεση που έχουν ενδεχομένως εντοπίσει κάπου και απαιτούν όχι απλά να την ξέρουν τα παιδιά, αλλά να τη θεωρούν και ως πιο ορθή...

ΝΤΙΝΟΣ
|

ΥΠΕΡΒΑΛΛΩΝ ΖΗΛΟΣ ΑΠΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ!! ΚΑΙΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΡΙΧΙΑ. ΤΟ ΥΠΑΙΘ ΑΠΗΝΤΗΣΕ ΑΡΙΣΤΑ

ΘΑΝΑΣΗΣ
|

Οι Κορίνθιοι μιλούν εκ μέρους όλων των Πελοποννησίων. Συνεπώς, πίσω από το ἡμεῖς κρύβεται η φράση ἡμεῖς οἱ Πελοποννήσιοι, που περιλαμβάνει και τους Κορινθίους. Οι θεματοδότες επέλεξαν ως υποκείμενο της εξάρτησης τον όρο οἱ Κορίνθιοι. Ο όρος αυτός ταυτίζεται με το ἡμεῖς του ευθέος λόγου, εν μέρει όμως, καθώς υπονοούνται και οι άλλοι Πελοποννήσιοι. Η πιο απλή και λογική εκδοχή θα ήταν η απόδοση της απαρεμφατικής σύνταξης σε ταυτοπροσωπία με προαιρετική τη χρήση της οριστικής αντωνυμίας αὐτοί= οι ίδιοι (Οἱ Κορίνθιοι ἔλεγον αὐτοί τότε καὶ ἀδικούμενοι τὸν πόλεμον ἐγείρειν). Από την άλλη, αν θεωρήσουμε ότι οι Κορίνθιοι μεταφέρουν μία συλλογική αντίδραση όλων των Πελοποννησίων, μπορούμε να επιλέξουμε την ετεροπροσωπία, χρησιμοποιώντας την επαναληπτική αντωνυμία-με τίποτα τις αντωνυμίες τούτους ή σφᾶς που έδωσε η επιτροπή, αφού οι Κορίνθιοι περιλαμβάνονται στο υποκείμενο του απαρεμφάτου (Οἱ Κορίνθιοι ἔλεγον αὐτούς καὶ ἀδικουμένους τὸν πόλεμον ἐγείρειν) ή και την αυτοπαθητική εκδοχή της (Οἱ Κορίνθιοι ἔλεγον αὑτούς ...ἐγείρειν). Όπως και να έχει το πράγμα, η επιτροπή έκανε πάλι το θαύμα της, θέτοντας μία εξάρτηση πλαγίου λόγου που παραπέμπει σε ταυτοπροσωπία, αλλά εμπεριέχει λανθάνουσα ετεροπροσωπία και δίνοντας ως αρχική ενδεικτική απάντηση την ξεκάθαρη ετεροπροσωπία. Ας σεβαστούν οι βαθμολογητές τον κόπο των παιδιών που προσπάθησαν να απαντήσουν στην ερώτηση αυτή με τις όποιες γνώσεις τους και ας λάβουν ως σωστή οποιαδήποτε εκδοχή αποδίδει γραμματικά ορθά τους όρους. Καλά αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά!

Απογοητευμένη μαθήτρια θεωρητικής
|

Τη σωστή απάντηση που τρόμαξαν να τη βρουν οι ίδιοι οι φιλόλογοι δεν θα μπορούσε να τη σκευτεί κανένας μαθητής. Είναι αυτή
Οι Κορίνθιοι έλεγον σφας αυτούς τε και τους άλλους Πελοποννησίους αδικουμένους εγείρειν πόλεμον.
Η ΚΕΕ έκανε πατατα και τώρα αρνείται να πάρει την ευθύνη παίζοντας με τον πόνο μας. Η δικαιολογία "κάθε απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη..." θα οδηγήσει σε διαφορετικές βαθμολογήσεις και κάποιοι θα αδικήθουμε. Το επιτελικό κράτος τους εναντίον των παιδιών. Και η Κεραμέως κάνει ότι δεν καταλαβαίνει.

Η ευθύνη
|

Δύσκολο πράγμα η ανάληψη ευθύνης. Για όλους

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ