ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρωθυπουργός: Το Σχέδιο Νόμου γα τα ΑΕΙ θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου

"Ήρθε η ώρα να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό άλμα"
Δημοσίευση: 09/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Σχέδιο Νόμου  για την Τριτοβάθμια Παιδεία που θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μιλώντας απόψε στην τελετή απονομής των Βραβείων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το Σχέδιο Νόμου πολύ σημαντικό, το οποίο , όπως είπε "για πρώτη φορά απελευθερώνει δημιουργικά τα Πανεπιστήμια και δημιουργεί αυτή την τόσο απαραίτητη γέφυρα μεταξύ του κόσμου των επιχειρήσεων και των ΑΕΙ". 

Δύο χώροι οι οποίοι θα πρέπει, όχι απλά να συνομιλούν, αλλά να συνεργάζονται αρμονικά, τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

  • Πλην όμως - δέσμιοι άλλων αντιλήψεων και ξεπερασμένων εποχών - αυτό δυστυχώς στη χώρα μας δεν έχει ακόμα συμβεί. 
  • Ήρθε η ώρα να κάνουμε και αυτό το μεγάλο μεταρρυθμιστικό άλμα.

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τη δήλωση του πρωθυπουργού

Σχόλια (29)

 
@@ΔΕΠ
13 Ιουν 2022 16:52

Απλό έχω ένα επίκουρο (μόνιμο τώρα) και κάνει αίτηση για αναπληρωτής υπάρχει ένας πολύ καλός με σχετικό γνωστικό αντικείμενο που έχει συνεργασία με το ίδρυμα τη πρώτην φορά που ο ένας είναι υποψήφιος κατεβάζω τον άλλον και εκλέγεται την επόμενη κάνω αναπληρωτή και τον εσωτερικό το ίδιο γίνεται και με αναπληρωτή σε εξέλιξη για καθηγητή. Δεν θα το έλεγα φυσικά κακό για το ίδρυμα γιατί μεγαλώνει και παίρνει και καλό κόσμο. Απλά να τα λέμε να μη κλαίμε συνέχεια.

 
εχετε νομοθετ΄ήσει...
13 Ιουν 2022 08:56

νομοσχέδια τα οποία εμειναν στα χαρτιά και ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Βλεπε αναβαθμιση επαγγελματικής καταρτισης.
Εχετε δώσει άλλη εννοια στον όρο Νομοσχέδιο, νομοθετική εξουσία και ισχύ ενός νόμου.

 
@@ΔΕΠ
12 Ιουν 2022 12:52

"οι εξελίξεις πρέπει να είναι κλειστές, ώστε να σταματήσουν να εκλέγονται 2-3 επιπλέον καθηγητές σε προσωποπαγείς θέσεις σε κάθε εξέλιξη"....Tί ακριβώς εννοείτε αγαπητέ; Είναι τουλάχιστον αστεία η δικαιολογία σας για να δικαιολογήσετε τον αποκλεισμό ικανότερων και αξιολογότερων των ήδη υπηρετούντων μελών ΔΕΠ από τις διαδικασίες εκλογής με το άρθρο 140 του Σχεδίου Νόμου!!! Ας διασφαλιστούν τότε αυστηρότερα κριτήρια και πλαίσια στις διαδικασίες εκλογής σε κάθε βαθμίδα προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η επιλογή των φίλων και συνεργατών που αρκετές φορές έχουν και τα λιγότερα προσόντα συγκριτικά με άλλους συνυποψήφιους τους! Όχι όμως να αποκλείουμε οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη που έχει τα προσόντα εκλογής να κρίνεται σε μια ανοιχτή σύμφωνα με τον Νόμο έως τώρα διαδικασία εκλογής Καθηγητή Πανεπιστημίου! Τότε πώς θα επιλέγονται οι πλέον άξιοι για να διδάξουν στα δημόσια ΑΕΙ; Πώς διασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό η Αριστεία στο Πανεπιστήμιο; Ας σοβαρευτούμε επιτέλους! Η ρύθμιση αυτή θα οδηγήσει στην απόλυτη παρακμή...

 
@Polar_Fish
11 Ιουν 2022 23:27

Δεν υπάρχουν ερευνητές σε μόνιμες θέσεις, π.χ. στην Ακαδημία, στον Δημόκριτο, στο Αστεροσκοπείο, στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, κλπ;

 
Polar_Fish
11 Ιουν 2022 18:27

Στο άρθρο 140 αναφέρεται σε προκήρυξη θέσης, δειτε παράγραφο 5. Οι διαδικασίες ειναι θετικό να είναι ανοικτές.

@@ΔΕΠ
Ποιός ερευνητής έχει μόνιμη δουλειά?
<<Οπότε ένας που έχει μόνιμη δουλειά ως ερευνητής θα πρέπει πρώτα να εκλεγεί ως επίκουρος (χάνοντας τη μονιμότητα) και μετά πέντε χρόνια να αιτηθεί εξέλιξη σε αναπληρωτή (για να ξαναγίνει μόνιμος);>>

 
Ποιός θα ψηφιστεί από Σεπτέμβρη και μετά ...
11 Ιουν 2022 11:59

πρέπει να ανησυχεί το κυβερνητικό επιτελείο. Το Λατινικό απόφθεγμα αναφέρει ότι "Η νίκη αγαπά την προετοιμασία", σε αντίθεση με τα καμώματα της Νίκης που καταθέτει (ανεπεξέργαστο) νομοσχέδιο "σκούπα" της τελευταίας στιγμής. Αυτό το άλμα της Νίκης οδηγεί σε "σάλτο μορτάλε" την κυβέρνηση σας στις εκλογές που έρχονται.
Τα άλματα της τελευταίας στιγμής ισοδυναμούν με ρεσάλτο, και ως γνωστόν τα ρεσάλτα είναι επικίνδυνα (καθόσον μπορεί να γκρεμοτσακιστείς). Με ελαφρά πηδηματάκια, μακριά από ρεσάλτα!

 
@ΔΕΠ
11 Ιουν 2022 10:04

Αυτό δεν το είχα προσέξει. Οπότε ένας που έχει μόνιμη δουλειά ως ερευνητής θα πρέπει πρώτα να εκλεγεί ως επίκουρος (χάνοντας τη μονιμότητα) και μετά πέντε χρόνια να αιτηθεί εξέλιξη σε αναπληρωτή (για να ξαναγίνει μόνιμος);

 
@ΔΕΠ
11 Ιουν 2022 09:56

οι εξελίξεις πρέπει να είναι κλειστές, ώστε να σταματήσουν να εκλέγονται 2-3 επιπλέον καθηγητές σε προσωποπαγείς θέσεις σε κάθε εξέλιξη.
Ας κοιτάξει το υπουργείο τα στοιχεία του τα τελευταία χρόνια ώστε να δει πόσες επιπλέον θέσεις έχουν προκύψει από την συγκεκριμένη πρακτική.
Αυτές οι θέσεις θα μπορούσαν να προκηρυχθούν για νέους επιστήμονες και όχι σε ΄'ανοικτές' διαδικασίες εκλογής ημετέρων σε υψηλές βαθμίδες.

 
ΔΕΠ
10 Ιουν 2022 21:19

Μεγάλο μεταρρυθμιστικό ΄άλμα αλήθεια η μετατροπή των εξελίξεων στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή και Καθηγητή σε ένα είδος "κλειστής διαδικασίας εκλογής"!!! (βλ. Άρθρο 140 του Σχεδίου Νόμου). Είναι δυνατόν για πρώτη φορά στην Ιστορία, να μπορούν να κάνουν αίτηση για τις θέσεις αυτές μόνο μέλη ΔΕΠ;;; Ποιος φοβάται τους άξιους και ικανούς ερευνητές που θα μπορούσαν να είναι συνυποψήφιοι όπως γίνεται παντού έως τώρα; Αυτήν την Αριστεία επιθυμούν κάποιοι για τα δημόσια Πανεπιστήμια; Ντροπή!!!

 
Πιτσιφλής
10 Ιουν 2022 14:59

@ Πράσινος φρουρός
Πιάσε έναν ίσκιο, πιες μια δυο κούπες κρύο νερό και περίμενε... Μετά από λίγο οι «δροσουλίτες» θα χαθούν...

 
Πλούσια δώρα
10 Ιουν 2022 14:59

Μπάλες για την υπουργό, μπαλόνια για τον ΓΓ και τραμπολίνο για τον ΠΘ. Κιάλια extra δώρο και στους τρεις, για να δουν την ψήφο μας στις εκλογές. Η προσγείωση (από το τραμπολίνο) προβλέπεται άκρως θεαματική.

 
Ο Λουδοβίκος των Κατωγείων
10 Ιουν 2022 14:58

Σύντεκνε, ίντα 'ναι τουτα ναι που μας ελές εδά?
Έταξες μας πως θα μας εβάλεις το κοπέλι στο πανεπιστήμιο τσάμπα, και εδά μας τα εματαγυρίζεις, πως θα επληρώνουμε και από πάνου άμαν εμπεί?
Δεν θα μας επαίζεις εμάς ετσά, για δε νταγιαντούμε άλλο!
Ζήτω η Δημοκρητία!

 
G>D
10 Ιουν 2022 14:32

Υπερίπταστε των πραγματικών προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, η επένδυση στην ανώτατη εκπαίδευση όπως και κάθε επένδυση χρειάζεται πόρους ανθρώπινους και οικονομικούς που δεν προβλέπετε στο νομοσχέδιό σας.
Και κάτι ακόμη οι πραγματικές επενδύσεις στην ανώτατη εκπαίδευση δεν γίνονται με οργανωτικές μεθόδους διαχείρισης της λήψης αποφάσεων ωσάν τα πανεπιστήμια να είναι επιχειρήσεις, προσγειωθείτε.

 
μόνο 3 Πρυτάνεις είπαν ΝΑΙ@
10 Ιουν 2022 12:42

και δεν βάρεσε ακόμα προσοχή ε...μην βιάζεσαι the night is young

 
μόνο 3 Πρυτάνεις είπαν ΝΑΙ
10 Ιουν 2022 11:46

μα δεν ακούει ο Πρωθυπουργός??
Μόνο 3 πρυτάνεις είπαν ΝΑΙ στο νομοσχέδιο, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ και Πανεπιστήμιο Αιγαίου...και αυτοί είναι μόνοι τους, καθότι σύλλογοι κάθε κατηγορίας προσωπικού και φοιτητές ανέδειξαν την προχειρότητα και την αντίθεσή τους.

 
Πράσινος φρουρός
10 Ιουν 2022 11:05

Ατυχέστατες νομοθετικές πρωτοβουλίες, προερχόμενες από βαθύτατες ιδεοληπτικές εμμονές (φετιχιστική λατρεία της αγοράς, δουλοπρέπεια στο κρατικοδίαιτο επιχερείν, κατάχρηση της αστυνομικής βίας). Η πρωθυπουργική ανεπάρκεια και οι παιδαριώδεις πεισματικές πρακτικές της κ. Κεραμέως φέρνουν την αντίδραση του δημοκρατικού κόσμου. Σύντομα η δεξιά και ακροδεξιά του Κυρίου ημών, θα έχει θέση στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 
Polar_Fish
10 Ιουν 2022 11:02

Κάθε άλμα συνδυάζεται με μια πτωση.

 
Πρόσω ολοταχώς στα βράχια
10 Ιουν 2022 10:59

άμα δεν εξασκήσεις πρώτα ένα επάγγελμα αλλά πας κατευθείαν, από κούνια, για πολιτικός και για πρωθυπουργός, δεν σε σώζουν ούτε ακριβοπληρωμένες σπουδές στα φημισμένα ιδιωτικά πανεπιστήμια της αλλοδαπής, ούτε τα μεγάλα σαλόνια (τα μεταξωτά θέλουν επιδέξιους ... για να σταθούν και όχι μεταξωτούς ..., γιατί πέφτουν).
Γιατί άμα δεν "τριφτείς" με τον κόσμο, δεν μαθαίνεις ούτε αυτό που γνωρίζει ο κάθε "Γκόρτσος" στην πολιτική: Στις εκλογές δεν τα βάζουμε με τον κόσμο, αλλά πάμε με τον κόσμο.
Γκε-γκε ή Νο γκε-γκε?
Σβαρνούτ, αλλιώς σας βλέπω όπως στην ταινία του Τζειμς Μποντ με το ταχύπλοο που συντρίβεται στα βράχια (δυστυχώς το καράβι "η χώρα" διαλύεται και την γλυτώνει ο πράκτορας στην ταινία).

 
Βόρειος
10 Ιουν 2022 10:24

Ετοιμάστε καινούριες λίστες Πέτσα, θα τις χρειαστείτε γιατί η επαφή σας με την πραγματικότητα είναι ανύπαρκτη, οπότε τόσο το κακό για την πραγματικότητα,

 
ΔΕΠ
10 Ιουν 2022 10:03

Δυστυχώς μία κυβέρνηση που με το ζόρι θα έχει 30% θα νομοθετησει στο παρα πεντε...κατι που τελικα δεν θα εφαρμοστει...

Κριμα, γιατι αλλη μια ευκαιρια παει χαμενη....
Κριμα γιατι τοσο ο ΠΘ οσο και η Υπουργος δεν ακουν το ιδιο το κομμα, ουτε το πορισμα της επιτροπής ουτε το πορισμα απο το προσφατο συνεδριο...
(απορω γιατι υπαρχουν ολα αυτα - αφου ο καθε ενας κατι οτι του κατεβει)

 
Ναι σε όλα
10 Ιουν 2022 09:25

Συγχαρητήρια για τις ιδέες σας κ πάνω από όλα για την εφαρμογή των προεκλογικών σας δεσμεύσεων. Μέσα σε 3 χρόνια καταφέρατε πολλά. Οι προηγούμενοι μας άλλαξαν τα φώτα ενώ εσείς κλείσατε τα φώτα κ ξεμπερδεψαμε από την αναζήτηση φωτός!
ΕΥΓΕ!
Χωρίς φως δεν βλέπουμε την τύφλα μας, δεν έχουμε λόγο να γκρινιάζουμε, δεν χρειάζεται να ονειρευόμαστε κ εντέλει εμείς ζούμε για να σ ακούμε!
Να κάνω μια σούμα ...τα παιδιά μας θα είναι μέχρι τις 6 στα σχολεία με τριμηνιτες κ ωρομισθιους εκπαιδευτικούς που θα ναι ευτυχισμένοι γιατί θα μαζεύουν μόρια μπας κ διοριστούν. Οι γονείς επίσης ευτυχισμένοι γιατί θα δουλεύουν 10ωρα, θα μαζεύουν ελιές χωρίς να αγχώνονται για το τι κάνουν τα παιδιά τους. Άλλωστε πληρώνουν φόρους κ θέλουν να βλέπουν το κράτος να τους στηρίζει. Σαν τον αποχυμωτη ένα όραμα! Το ζουμί το παίρνει το κράτος κ συ πολίτη βγαλτα πέρα με το περίσσευμα.
Μεγαλωνοντας τα παιδιά θα απελευθερωθούν από την μανία των σπουδών κ θα γίνουν ψυκτικοί, επάγγελμα με καλή αμοιβή! Στο πανεπιστήμιο για λίγους, θα αποφοιτούν μόνο οι άριστοι γιατί τους υπόλοιπους "θα τους εξαφανισωμεν".
Είναι πολύ ωραία ατμόσφαιρα αυτό που ζούμε. Αλλά 4 χρόνια θέλουμε κ θα πάμε στο φεγγάρι

 
Από την Παιδεία …..
10 Ιουν 2022 09:05

Οι Νεοδημοκράτες θα καταψηφισουν την ΝΔ για την κοροιδία αναβαθμιση της επαγγελματικής καταρτισης με τα επαγγελματικα δικαιωματα λυκείου.

 
Φορολογούμενος
10 Ιουν 2022 09:03

Η ακόμα και το αμόνι έχει παρέλθει. Σήμερα είναι η τεχνολογία και η καινοτομία. Δε μπορεί να μείνεις στάσιμος και να επιζητείστε τις καταλήψεις και το δήθεν άσυλο ενώ ο κόσμος τρέχει με χίλια. Ποιος πληρώνει το ελληνικό πανεπιστήμιο; Βαριοπούλες, κουκουλοφόροι και ανομία τέλος!

 
ΧΡ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ (Φυσικός)
10 Ιουν 2022 09:02

Είστε παρατηρητές των όσων συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς να μπορείτε να σταματήστε τίποτα (ακρίβεια, ρεύμα, καύσιμα). Προσπαθείτε να μας πείσετε, ότι με <<ασπιρίνες>> θα περιορίστε τον <<καρκίνο>> !!!!!!! Τώρα σας μένει το μεταρρυθμιστικό άλμα στα πανεπιστήμια, με <<βατήρα>> την αστυνομία , που θα σας ρίξει στον γκρεμό!!!!!!!! Αφήστε το βόλλευ, τα μήλα, και σοβαρευτείτε.

 
Κωστας
10 Ιουν 2022 09:00

Πρέπει να εκσυγχρονιστούν στο πανεπιστήμιο. Οι ατέλειωτοι απόφοιτοι που οδηγούνται στην ανεργία δεν είναι λύση. Ναι σύνδεση με την αγορά εργασίας. Ειδικά για θετικές κατευθύνσεις όπως Πολυτεχνείο, πληροφορική …

 
Δεμένοι στο άρμα της μεγαλομανίας
10 Ιουν 2022 08:41

κ. πρωθυπουργέ, έχετε "απογειωθεί" εντελώς από την πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός λαός σε όλους τους τομείς (μαζί και της παιδείας) και συμπαρασύρεστε δεμένος στα παιχνίδια πολέμου των "μεγάλων". Αυτό δεν μας κάνει και εμάς "μεγάλους", αλλά δείχνει μεγαλομανία (εμμονή σε μια αυταπάτη του μεγαλείου και της πολυτέλειας που σχετίζεται με κάποια προσωπική όψη), πράγμα που οδηγεί σε αυταπάτες.
Το ότι έχετε κάποια θετική προβολή σε κάποια κέντρα εξουσίας στο εξωτερικό σας δημιουργεί αυταπάτες ότι είστε στο "club" των δυνατών, των ανεπτυγμένων και παντοδύναμων κρατών, ενώ ο λόγος που μας "παίζουν" οι δυνατοί είναι ο ρόλος του συνοριοφύλακα, και του ασφαλούς γαιο-στρατηγικού περάσματος των δυνάμεων τους.
Συνέλθετε προεκλογικά και αφήστε τις αυταπάτες σας, εδώ ούτε "Χαρβαρντ" μπορεί να γίνουμε με ένα προεκλογικό νομοθέτημα, ούτε άλλα και πολλά μεγαλειώδη που βλέπετε αλλού.
Τέτοιες πράξεις σας, όπως το εν λόγω νομοθέτημα, κυριολεκτικά στο παρα -πέντε των εκλογών (μετά τον 15αυγουστο έχετε προετοιμαστεί για την προκήρυξη τους) σας φέρνουν σε μετωπική σύγκρουση με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων, οι οποίοι υπόκεινται τον ρεαλισμό της καθημερινής πραγματικότητας και αντιδρούν αρνητικά στην μεγαλομανία της προεκλογικής πολιτικής σας.
Τα ίδια έκανε και ο προκάτοχος σας στο κόμμα σας, και οδήγησε τον κόσμο να αντιδράσει απελπισμένα, ψηφίζοντας για κυβέρνηση κόμματα του 3 και 4%, με ότι συνέπειες επακολούθησαν.
Συνέλθετε, και γίνετε ρεαλιστές. Αφήστε τα "φαραωνικά" σχέδια σας γιατί δεν έχουν αποδοχή. Προκαλείται την αρνητική αντίδραση. STOP.

 
pakis
10 Ιουν 2022 07:29

Θα είναι μεγάλο μεταρρυθμιστικό άλμα να φύγετε τελικά.

 
Από την Παιδεία …..
10 Ιουν 2022 07:25

Έχουν πέσει κυβερνήσεις… ακόμα κ οι ΝΔημοκρατες είναι δυσαρεστημένοι κ θα ψηφίσουν άλλο κόμμα ( αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο)

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ