Το ΕΜΠ 1o στην Ελλάδα και 422o στον κόσμο, στην κατάταξη QS World University Rankings 2023

13/06/2022

Άκουσε το άρθρο

Στην παγκόσμια κατάταξη των πανεπιστημίων QS World University Rankings 2023, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατατάσσεται στη θέση 422 και στη θέση 45 μεταξύ των Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων στην περιοχή Engineering and Technology.

To ΕΜΠ κατέχει την 1η θέση μεταξύ των Ελληνικών πανεπιστημίων και ακολουθούν: Πανεπιστήμιο Κρήτης (στην περιοχή 591-600), ΕΚΠΑ (601-650), ΑΠΘ (651-700), Πανεπιστήμιο Πατρών (801-1000), ΟΠΑ (1001-1200).
 
Η πορεία του ΕΜΠ στην παγκόσμια κατάταξη είναι ανοδική, δεδομένου ότι το 2020 ήταν στη θέση 454.

Tα κριτήρια αξιολόγησης στην κατάταξη του QS είναι τα εξής: Academic reputation, Employer reputation,  Faculty/student ratio, Citations per faculty, International student ratio & International faculty ratio.
Δεδομένων των κριτηρίων, η θέση του ΕΜΠ έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης με ενίσχυση της διεθνοποίησης και της εξωστρέφειάς του.

Ο Πρύτανης
Ανδρέας Γ. Μπουντουβής

 

Σχόλια (5)

@ΣΑΦ. ΙΩΑΝΝΗΣ
|

Εννοείται ότι δεν έγινε ποτέ η "εξίσωση των ΤΕΙ και των Πανεπιστημίων" σε ακαδημαϊκό και, συνάμα, επαγγελματικό επίπεδο. Μην λέτε ο,τι θέλετε.

Το 2019 έγινε η κατάργηση των ΤΕΙ με τον προπτυχιακό οδηγό σπουδών τους. Τίποτα άλλο.

ΣΑΦ. ΙΩΑΝΝΗΣ
|

ΕΝΑΣ ΣΟΒΑΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΕΙΝΑΙ, Η ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΟ 2019 ΤΙΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Διεθνή rankings και ελληνικά ΑΕΙ
|

Σε όλες τις διεθνείς λίστες κατάταξης τα ελληνικά ΑΕΙ υστερούν και αδυνατούν να ενταχθούν έστω στα κορυφαία 400-500, σε αντίθεση με αντίστοιχου μεγέθους και δυναμικού ευρωπαϊκά πανεπιστήμια σε χώρες αντίστοιχου πληθυσμού όπως Πορτογαλία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία ή ακόμα και μεσαίου μεγέθους ανώτατα ιδρύματα σε Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά εκ των οποίων ιδρύθηκαν μετά το 1950.

Επομένως, αδύνατον να θεωρούμε πως η ελληνική ως γλώσσα διδασκαλία -η έρευνα είναι διεθνής- είναι το σημαντικότερο εμπόδιο.

Δημήτρης
|

Το σκορ των ελληνικών πανεπιστημίων δεν είναι τόσο άσχημο όσο αρχικά φαίνεται. Αν μπει κάποιος στο QS και δει τα επιμέρους νούμερα θα διαπιστώσει ότι τα ελ. ιδρύματα πατώνουν, κυριολεκτικά, στους δείκτες διεθνοποίησης (ποσοστό ξένων φοιτητών στο σύνολο και αντίστοιχα ποσοστό ξένων διδασκόντων) και αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στη βαθμολογία όλων των τομέων, αρχής γενόμενης από τους δείκτες αυτούς.
Εκεί π.χ. τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια πετάνε σε ύψη ρεκόρ, είναι το αντίθετο των ελληνικών. Αναμενόμενο φυσικά, η αγγλική είναι η σύγχρονη lingua franca. Φυσικά πρέπει να γίνουν βήματα (άλματα βασικά) και σε άλλους τομείς για να ανέβουμε στη λίστα.

Νο. 422 παγκόσμιος και παρουσιάζεται ως επιτυχία!!!
|

Τελικά έχουμε πολύ χαμηλές απαιτήσεις από τα πανεπιστήμιά μας!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ