Επίσκεψη των Πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

20/06/2022

Ενημερώθηκε: 20/06/2022, 09:51

Άκουσε το άρθρο

Επίσκεψη του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων  του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε   στην Κέρκυρα, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης έλαβε χώρα σειρά συναντήσεων, αρχικά για την παρουσίαση της ακαδημαϊκής ταυτότητας και του χαρακτήρα των δύο ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, και εν συνεχεία με εξειδικευμένη θεματολογία και με αντικείμενα όπως την οργάνωση και την πιστοποίηση των σπουδών, την οργάνωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων των δύο Ιδρυμάτων, αλλά και τον τρόπο υποστήριξης της βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς επίσης και μια σειρά από διοικητικά θέματα, ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού και τρόπους ενίσχυσης της διασύνδεσης των Ιδρυμάτων με την τοπική κοινωνία.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με μια ευρεία συζήτηση επί θεμάτων επικαιρότητας που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως οι ρυθμίσεις του υπό διαβούλευση σχεδίου νόμου για τα Α.Ε.Ι. και η αναδιάρθρωση του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, καθώς επίσης και με τη σύνθεση ενός αρχικού πλαισίου συνεργασιών σε ακαδημαϊκό και διοικητικό επίπεδο, το οποίο με την κατάλληλη περαιτέρω επεξεργασία, μπορεί σύντομα να αποδώσει καρπούς σε πολλαπλά επίπεδα, προς όφελος και των δύο Ιδρυμάτων.

Κατά την παραμονή τους, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, και οι Αντιπρυτάνεις του Ιδρύματος Νικόλαος Σαριαννίδης, Άννα Σπύρτου και Γεώργιος Ιορδανίδης ξεναγήθηκαν επίσης στους χώρους και τις εγκαταστάσεις των ακαδημαϊκών Τμημάτων στην πόλη της Κέρκυρας.

Εκ μέρους του Ιονίου Πανεπιστημίου, στις συναντήσεις συμμετείχαν ο Πρύτανης, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, οι Αντιπρυτάνεις Ευστάθιος Μακρής, Χριστίνα Μπενέκη, Ηλίας Γιαρένης και Χριστίνα Μπάνου, ο Πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, Καθηγητής Παναγιώτης Βλάμος, και οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων του Ιδρύματος.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος δήλωσε ότι «οι συζητήσεις και η ανταλλαγή απόψεων των τελευταίων δύο ημερών μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων, του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας ήταν κάτι παραπάνω από ουσιαστικές και εποικοδομητικές. Πρόκειται για δύο Α.Ε.Ι. με πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα η περιφερειακή τους διάσταση, αλλά και η χωρική διασπορά της έδρας τους σε διαφορετικές πόλεις. Βασικό επίσης συστατικό της συνέργειας που αναπτύχθηκε είναι και η συναντίληψη που έχει από κοινού διαπιστωθεί με τον Πρύτανη, Καθηγητή Θεόδωρο Θεοδουλίδη, στον τρόπο λειτουργίας των Ιδρυμάτων και επίλυσης προβλημάτων, αλλά και η κοινή στοχοθεσία σε θέματα έρευνας και στρατηγικής ανάπτυξης, εντός δύο περιφερειών με διαφορετικά μεν κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, αλλά με κοινό παρονομαστή τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στην τοπική αναπτυξιακή πορεία.».

Με την σειρά του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, σε δήλωσή του ανέφερε «Κάθε Ίδρυμα έχει τη δική του φυσιογνωμία και στο πλαίσιο του αυτοδιοίκητου έχει αναπτύξει τις δικές του διαδικασίες. Για εμάς το ζητούμενο είναι η συμβολή στην περιφερειακή ανάπτυξη στο πλαίσιο της μετάβασης της περιοχής μας στη μεταλιγνιτική εποχή. Αναζητώντας δικτύωση και εξωστρέφεια ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Πρύτανη, Καθηγητή Ανδρέα Φλώρου να γνωρίσουμε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ένα περιφερειακό Ίδρυμα με κοινά χαρακτηριστικά και ανησυχίες με το δικό μας. Η εμπειρία των διήμερων επαφών και συζητήσεων ήταν εξαιρετική χρήσιμη. Ανταλλάξαμε καλές πρακτικές και θέσαμε ένα πλαίσιο συνεργασίας. Ανυπομονούμε για τη συνέχεια των επαφών μας στην Κοζάνη, έδρα τους δικού μας Πανεπιστημίου».

Οι περαιτέρω συνέργειες μεταξύ των δύο Ιδρυμάτων αναμένεται να εξειδικευθούν και να προχωρήσουν σε φάση υλοποίησης σε επικείμενη επίσκεψη της Πρυτανικής αρχής του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ