ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παν. Θεσσαλίας: Απορρίπτουμε το Σχέδιο Νόμου για τα ΑΕΙ- Να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή

Δημοσίευση: 20/06/2022
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

H Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αφού συζήτησε το περιεχόμενο του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του ΥΠΑΙΘ με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και άλλες διατάξεις» και λαμβάνοντας υπόψιν τις αποφάσεις των Συνελεύσεων των Τμημάτων του Ιδρύματος, αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι:

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις που αλλάζουν τη γενικότερη δομή και φυσιογνωμία των ΑΕΙ με τρόπο που θα δημιουργήσει προβλήματα λειτουργίας και οργάνωσης και θα αποτελέσει τροχοπέδη στη συνέχιση της δυναμικής ανάπτυξης των Ιδρυμάτων.

Ως εκ τούτου, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας απορρίπτει το σχέδιο νόμου επί της αρχής και εισηγείται να μην κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, αλλά να συνεχιστεί η διαβούλευση επί του συνόλου των άρθρων.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Ζητείται η απόσυρση των άρθρων που αφορούν το νέο «μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων», καθώς με αυτά πλήττεται η αποτελεσματικότητα της διοίκησης στην επίτευξη στόχων και ανατρέπεται ο διαχρονικά́ συμμετοχικός τρόπος διοίκησης που διασφαλίζουν τα εκλεγμένα συλλογικά όργανα (Σύγκλητος, Πρυτανικό Συμβούλιο, Επιτροπή Ερευνών κτλ).

2. H εισαγωγή πολλαπλών προγραμμάτων σπουδών, διαφορετικής χρονικής διάρκειας και η διάκριση μεταξύ εφαρμοσμένων και βασικών γνωστικών αντικειμένων, όταν μάλιστα δεν συνδέεται με αύξηση της χρηματοδότησης και των πόρων υποστήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι ιδιαιτέρως προβληματική και θα οδηγήσει σε υποχώρηση του επιπέδου σπουδών των φοιτητών/τριών μας.

3. Οι διατάξεις που αφορούν τις βαθμίδες των μελών ΔΕΠ και ιδιαίτερα η άρση της δυνατότητας μονιμοποίησης των Επίκουρων Καθηγητών και οι ανασταλτικές ως προς τη διαδικασία εξέλιξης των Αναπληρωτών Καθηγητών διατάξεις εντείνουν την εργασιακή επισφάλεια του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού, δεν υπηρετούν τη βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και θα λειτουργήσουν ανασταλτικά ως προς την προσέλκυση νέων ερευνητών/τριών υψηλού επιπέδου από το εξωτερικό στα ελληνικά ΑΕΙ.

Οι επιμέρους παρατηρήσεις επί συγκεκριμένων άρθρων του νομοσχεδίου όπως αυτές περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των Συνελεύσεων των Ακαδημαϊκών Τμημάτων θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση.

Σχόλια (7)

 
Αυτός που ξέρεις
21 Ιουν 2022 09:19

Πόσες θετικές ψήφους πήρε η απόφαση της Συγκλήτου; Και πόσοι απείχαν;

 
nikos
21 Ιουν 2022 00:14

Ε βεβαια.... ωραίο είναι να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς κόστος.

 
νικοσ
21 Ιουν 2022 00:14

Να τελειώνουμε με αυτά τα συμμετοχικά.
Ας κάνουμε ότι γίνεται σε όλο τον κόσμο.

 
Prime
20 Ιουν 2022 21:28

Πόσες συνελευσεις αποφασισαν; Τι πλειοψηφία διαμορφωθηκε στη Συγκλητο; Πόσες προτασεις διαμορφωθηκε στη Συγκλητο;

 
Jack Senior
20 Ιουν 2022 20:48

Κατά πλειοψηφια? Πόση πλειοψηφία? Καλό θα ήταν να μας έλεγαν με πόσους ψήφους ήταν η πλειοψηφία επί του συνόλου των μελών της Συγκλήτου. Πάντως δεν διακρίνω κάποια εξαιρετικώς αυστηρή και άκαμπτη στάση απέναντι στο νομοσχέδιο, το ψήφισμα απέχει πολύ από τις αποφάσεις Συγκλήτων άλλων (πιο επαναστατικών) ΑΕΙ. Προτεινεται να συνεχιστεί η διαβούλευση επί του συνόλου των άρθρων και αναφέρεται πως οι αποφάσεις των Συνελεύσεων των Ακαδημαϊκών Τμημάτων θα κατατεθούν στη δημόσια διαβούλευση...

 
whatever
20 Ιουν 2022 15:54

Μπράβο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

 
Απόρριψη
20 Ιουν 2022 13:14

Ρητά και κατηγορηματικά, όπως πρέπει σε κάθε ανόλογο εγχείρημα υπονόμευσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ